» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
270 / 270
»
»»

gen Maister ::

Spura je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Kaj niso rekli, da ne bodo več printali, tudi če gredo obresti dol ali če bo recesija?

FED bo nehal reducirat svoj balance sheet decembra. https://www.idnfinancials.com/news/5892...

Verjetno bodo v bliznji prihodnosti spet povecali balance sheet, tko da bo spet QE (verjetno bodo Trumpovi "trutherji" nasli novo ime za to, ne bo se reklo QE). Problem je prevec dolga vlade, torej bodo rabili FED da kupuje obveznice, sploh ce bodo delal yield curve control, drugace bodo avkcije failale, ce bodo po trumpovsko hotli sforsirat nizje obrestne mere.

Seveda!!
Dnar je predrag! Ga bo potrebno malo natisnit, da se (mal) poceni!! ;)
Potem bo pa samo še nebo meja!? :))
Samo vernike v ameriški dolg še potrebujemo! :))

LeQuack ::

Saj tudi Evre printajo kot norci.
Quack !

ripmork ::

tony1 je izjavil:

biserx je izjavil:

Je kdo kaj vlagal v Triglav Sklade pri nas? Se to splača ali raje razni SP500 ipd?

Skladi se ne izplačajo zaradi previsokih stroškov (vstopni str., str. vodenja, jebemomater če ne še izstopni), ki ti jih obračunajo, pa če sklad doseže kaj donosa ali ne..

Danes, ko imamo kup fintech produktov velja konsenz, da so še sprejemljivi stroški naložbe do 0,2% letno

+1
Ko sem pred časom preračunaval donose na dolgi rok (10, 15 let+) vse te provizije (vsakoletni procent za stroške vodenja, pa vstopni in izstopni stroški) na koncu v primerjavi z low cost ETF-i poberejo cca 25%+ potencialnega dobička.
Predpostavljal sem sicer, da so "tehnološki skladi" več ali manj neka kombinacija S&P500 in Nasdaq 100 skladov...

delavec44 ::

Edina prednost naložbenih zavarovanj (če spadajo skladi vanje) je ta, da lahko med trajanjem vplačuješ in je po 15 letih od sklenitve zavarovanja vse brez davka pri odkupu. Pri delnicah se pa gleda trajanje od vsakega nakupa.

Utk ::

To velja samo za zavarovanja. Kjer poleg stroškov skladov plačaš še zavarovanje.

GupeM ::

Pa prednost pokojninskih skladov je možnost znižanja osnove za dohodnino.

Malidelničar ::

energetik je izjavil:

Trol nadaljuje :))

Sicer pa danes lep plus, PFE preko +2%, RIO, LITU, XDWH vse leti gor, še EU dolgoročne obveznice se zbujajo.

Pri meni isto PFE in RIO.
Sicer sem pa morda celo malce overweight pharma, če gledam samo non-LJSE, tuj del portfelja, imam 32% v tem sektorju.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

prozac ::

@GupeM
tukaj moras pazit, ker je znizanje osnove samo zacasno. Ko ti zacnejo izplacevat (enkratno ali rentno), se ti to steje v takratno osnovo in placas davek po dohodninski lestvici. Verjetno bo placan davek malo nizji, nisi pa oproscen davka.

To vsi "pozabijo" oment, ko je govora o drugem stebru

GupeM ::

Resno? To je pa bolanija. Sem že razmišljal, če bi kaj vložil tja. Že prej mi ni bilo najbolj privlačno, zdaj me je pa popolnoma minilo. Hvala.

Utk je izjavil:

To velja samo za zavarovanja. Kjer poleg stroškov skladov plačaš še zavarovanje.

Lahko imaš le naložbeno komponento. Zavarovanje za smrt je sicer vključeno ampak se zelo majhna premija plačuje le za razliko med zavarovalno vsoto in vrednostjo naložbe. Navadno je vrednost naložbe večja in je tako premija 0.

Spura ::

prozac je izjavil:

Pri teh stvareh se veliko "pozabi", skoraj tako kot da je cela stvar masiven nateg prebivalstva. Razne zavarovalnice in druge organizacije so si zlobirale te "tax-advantaged" varčevanja, in je win-win, država lahko rešuje pokojninski problem, vsi ostali se pa lahko omastijo. Davčna oprostitev pri vplacilu ni dovolj za dosegat donos ker je v kurcu.

Prvi problem je odiranje zavarovalnic in podobnih z njihovimi stroški skladov, ki so naravnost bolani, politka je zrihtala neverjeten revenue stream za posvečene. In drugi je problem je da si prisiljen imeti delniško, obvezniški mix za te pokojninske, ki se avtomatsko prilagaja s starostjo. Če začneš šparat pri 40 (torej ko si odplačal kake pufe) boš pol denarja dajal v obveznice, ki so metanje denarja stran. Tuki je tut benefit za države, populacija je prisiljena kupovat njihove dolgove. In kar je še huje, ideja teh 60/40 skladov je, da ti obveznice rastejo ko grejo stocki dol, torej diversifikacija, oziroma negativna korelacija. Ampak backtesting pokaže, da to drži samo za obdobja nizkih obrestnih mer, kot po letu 2000 do zdaj, drugače pa to ne drži in obveznice ne dodajo nič zaščite. Zdej pa ugibaj kak bo market režim do penzije. Ampak vse to je že previsoka matematika za veliko večino ljudi in "strokovnjakov" v vladi.

Lahko smo fovš Američanom, ki v svojih retirementih accountih lahko kupijo Google al pa podobno in držijo, celo opcije lahko kupujejo. In lahko trejdajo kolikor hočejo (no imajo omejitve za day trading), vsak teden lahko zamenjajo cel porfelj. Mi imamo pa ta hand-holding shit, ki je po vrhu vsega samo prikrita varka kjer si država in posvečene finančne inštitucije razdelijo naš denar. Zadnji prst v rit je pa plačaš davek na to ko si to greš izplačat.

ExOrcisT21 ::

nekineki592 je izjavil:

A se že kaj ve o datumu drugih dividend NLB?
Imam na zalogi nekaj tisočakov pa bi vrgel notri dokler sem še upravičen do izplačila.

https://seonet.ljse.si/?doc_id=91956

Spura: čeprav se mi zdi, da imajo relativno neugodno zasnovo drugih stebrov tudi drugje po Evropi. Zadnjič so na Redditu bentili mladi Nizozemci, kako je njihova situacija glede vlaganja dizaster. Mladim v EU-ju potem ne preostane nič drugega, kot da sami vlagajo v delnice ali ETF-e preko svojega tretjega stebra.

gruntfürmich ::

delavec44 je izjavil:

Edina prednost naložbenih zavarovanj (če spadajo skladi vanje) je ta, da lahko med trajanjem vplačuješ in je po 15 letih od sklenitve zavarovanja vse brez davka pri odkupu. Pri delnicah se pa gleda trajanje od vsakega nakupa.

tu je treba biti previden.
eno so ''zavarovanja'', ki ne vem kako so obdavčena (na njihovi neposodobljeni spretni strani piše kao 10 let...), drugo pa so navadna ''varčevanja'' (tudi takšni s ciljnim datumom ipd), ki pa se gleda vsako (mesečno) vplačilo posebej za izračun davka na dobiček do 15 let.

jst sem sklenil oboje (pri dveh različnih ponudnikih), pa ker naj bi imeli nizke stroške jih zaenkrat še toleriram...

Utk je izjavil:

lahko malo več poveš o teh razlikah?

prozac je izjavil:

@GupeM
tukaj moras pazit, ker je znizanje osnove samo zacasno. Ko ti zacnejo izplacevat (enkratno ali rentno), se ti to steje v takratno osnovo in placas davek po dohodninski lestvici. Verjetno bo placan davek malo nizji, nisi pa oproscen davka.

obračun davka je tudi pri penziji?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich je izjavil:

eno so ''zavarovanja'', ki ne vem kako so obdavčena (na njihovi neposodobljeni spretni strani piše kao 10 let...), drugo pa so navadna ''varčevanja'' (tudi takšni s ciljnim datumom ipd), ki pa se gleda vsako (mesečno) vplačilo posebej za izračun davka na dobiček do 15 let.

Maš prav, 10 let je že od vedno. Moj lapsus.

prozac ::

@gruntfürmich
Tudi v penziji imas akontacijo. Odvisno od visine pokojnine in olajsav

delavec44 je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

morda veš ali se gleda obdavčitev za vsako (mesečno) vplačilo kot pri varčevanjih?

energetik ::

Spura je izjavil:

In drugi je problem je da si prisiljen imeti delniško, obvezniški mix za te pokojninske, ki se avtomatsko prilagaja s starostjo. Če začneš šparat pri 40 (torej ko si odplačal kake pufe) boš pol denarja dajal v obveznice, ki so metanje denarja stran. Tuki je tut benefit za države, populacija je prisiljena kupovat njihove dolgove. In kar je še huje, ideja teh 60/40 skladov je, da ti obveznice rastejo ko grejo stocki dol, torej diversifikacija, oziroma negativna korelacija.
No, to ni čisto res, vsaj pri pokojninskem imaš do 50. leta možnost vlagati komplet v dinamični sklad, ki je 100% delniški, nek ekvivalent VWCE, sicer z veliki upravljalskimi, ampak OK. Ja, težava pa je, da ti potem avtomatsko premaknejo v mešanega pri 50-ih in v 100% obvezniškega pri 60-ih.
vires in numeris

suzana123 ::

Zdravo,
z mojimi delnicami je mali doprinos.

kdaj pa kdaj rešim kakšno anketo, cca na teden 10eur. Meni se zdi v redu. mogoče pozna še kdo kakšno stran za reševanje anket pa da je legit?

ta je preverjeno okej:
https://attapoll.app/join/liokv

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: libreus ()

tony1 ::

Spura je izjavil:

prozac je izjavil:

Pri teh stvareh se veliko "pozabi", skoraj tako kot da je cela stvar masiven nateg prebivalstva. Razne zavarovalnice in druge organizacije so si zlobirale te "tax-advantaged" varčevanja, in je win-win, država lahko rešuje pokojninski problem, vsi ostali se pa lahko omastijo. Davčna oprostitev pri vplacilu ni dovolj za dosegat donos ker je v kurcu.

Prvi problem je odiranje zavarovalnic in podobnih z njihovimi stroški skladov, ki so naravnost bolani, politka je zrihtala neverjeten revenue stream za posvečene. In drugi je problem je da si prisiljen imeti delniško, obvezniški mix za te pokojninske, ki se avtomatsko prilagaja s starostjo.

2. pokojninski steber je drag, srednje velik nateg za nevedneže, ki drugače ne bi nič prišparali za penzijo. Skratka, vplačujte v drugi steber tisto, kar vam plača delodajalec.

Ne drži pa, da je mix z obveznicami obvezen, je samo priporočen. Privarčevana sredstva ti dajo v tip sklada po želji, če hočeš samo delniški, bodo dali tja.

gruntfürmich je izjavil:

delavec44 je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

morda veš ali se gleda obdavčitev za vsako (mesečno) vplačilo kot pri varčevanjih?

Jih delam sam, sicer ne mesečno ampak kot se mi zazdi in se ne. Gleda se datum začetka veljavnosti police in datum obdelave odkupa. Če je 10 let, ni dohodnine in davka. Nimam pa na Triglavu .

Btw. eno vprašanje: ali obstaja kakšna stran, ki bi imela hiter pregled v katere delnice vlagajo slovenski skladi v II. stebru? Ali so podatki skriti pod goro klikov in dokumentov?

Zgodovina sprememb…

Kakor mi je kolega razlagal imajo zaposlene aktivne upravljalce in se lahko portfelj dnevno spreminja.

Malidelničar je izjavil:

Btw. eno vprašanje: ali obstaja kakšna stran, ki bi imela hiter pregled v katere delnice vlagajo slovenski skladi v II. stebru? Ali so podatki skriti pod goro klikov in dokumentov?

Precej je skrito, ampak se najde; pri Modri sem gledal mislim da letno poročilo, imaš vse naložbe točno zlistane.
vires in numeris

Spura ::

Mea culpa, ni obvezen obvezniski mix, ampak offeringi k sm jih zadnjic gledal so bili taki.

energetik je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Precej je skrito, ampak se najde; pri Modri sem gledal mislim da letno poročilo, imaš vse naložbe točno zlistane.

Evo, stran 117 za Modri dinamični:
https://modra.si/wp-content/uploads/202...

Če prav vidim, v večini mečejo v ETF-e (MSCI world, EU, SP500...) in zato zaračunajo lepe upravljalske...
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

WTF?!? Vložijo v ETF, ampak Slovencem zaračunajo za to ekstra provizijo?!?!!?

tony1 ::

Imaš pa zato varnost "največje zavarovalnice". 8-)

Saj veš: "ljudje radi plačujejo višje davke, ker se tako počutijo varne". Ah, kakšen posmeh izjavi je to bil na internetih... :))

Malidelničar je izjavil:

WTF?!? Vložijo v ETF, ampak Slovencem zaračunajo za to ekstra provizijo?!?!!?

ja kaj si pa mislil. ovce so zato da se strižejo.

gen Maister ::

LeQuack je izjavil:

Saj tudi Evre printajo kot norci.

:)):)):))

LEPO!!
Kamorkoli se ozreš, povsod so norci!
Res, lep napredek! Se opravičujem, lep DOSEŽEK! :))
««
270 / 270
»
»»