Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi

jest10 ::
Jaz bi tudi zaprl popoldanca pod temi pogoji zdaj, ampak res mislim da bo konec te vlade v enem letu in gremo nazaj na normalo. To leto bomo pa nekak preživeli, pač z istimi stroški kot če bi delal na kak drug način. Če bo to trajalo, gremo pa v ilegalo.
Eh, nikar ne misli, da bo katerakoli vlada zadevo kar tako popravila nazaj. Mogoče bo kakšna mala pozitivna sprememba. Pa tudi to ne bo kar v prvem mesecu nastopa vlade ampak se bo vleklo vsaj 2 leti

111111111111 ::
Ti tvoji plusi so pravljice za lahko noč, ki so namenjeni samo in izključno temu, da potiskajo PE v višave. Te pravljice poslušamo že vsaj desetletje, rezultat do zdaj pa je ena velika debela 0.
Torej Tesla... izdelovalec zdaj že zastarelih evjev, kjer so inovacije umrle. Prodaja pada, konkurenca hodi preko njih.
Kaj jim omogoča še vedno visoko valuacijo? Meme stock status
Jaz bom začel kupovat Teslo. V torek pride plača gre prvih 500 notri, pol pa če bo padalo pa čez 14 dni še 500. :)
Pol si zdej nazaj med klošarji?
Jap, saj veš socialka in delo na črno. :D
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 111111111111 ()

Jaz bi tudi zaprl popoldanca pod temi pogoji zdaj, ampak res mislim da bo konec te vlade v enem letu in gremo nazaj na normalo. To leto bomo pa nekak preživeli, pač z istimi stroški kot če bi delal na kak drug način. Če bo to trajalo, gremo pa v ilegalo.
Meni se precej neumno zdi da mi poberejo 33% pri plači, potem pri prodaji delnic 25%, potem pri dohodkih padem v višji razred, da so otroški dodatki zanikrni in šolske malice drage. Zato ker sem vlagal in nisem socialni problem sem kaznovan. Tujci imajo bolj ugodno zakonodajo.
Pol pa naj levičarji pobirajo od koga drugega. Razmišljal sem o klasičnem s.p.-ju sam potem moraš se moraš spet it kreativno računovodstvo, skratka... Država ni na strani podjetništva, idej in napredka. Raje nagrajujejo lenuhe. :D

Caracas ::
In kje je sedaj moderator da odstrani tele izven teme nabijače? Ni ga, ker mu je všeč kar Buggy nabija..

Vaš socialen status in vir prihodka nima veze s to temo..![]()
Seveda ima. Kupovanje delnic bazira na tem, koliko denarja mesečno lahko pogrešiš, da vlagaš, prihraniš itd...
A se kdo tukaj preživlja izključno z vlaganjem ali hodite v službe.

gruntfürmich ::
zlato nad 3k!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

denabiker ::
gruntfürmich je izjavil:
zlato nad 3k!
Noro vse skupaj kako leti..
Kam naj grem kupiti zlatnike v Avstriji? Štajerski del? Rabim za darilo.. Pri nas moraš dati podatke, potem pa Fursu poročajo.

K je dolar v podnu.
V € še kar manjka do prejšnjega vrha
zdaj si to tako povedal kot da je euro : dollar = 1 : 1,5...

Malidelničar ::
A mate kakšne rudarje zlata? Zdaj k gre zlato gor ...
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Map ::
Trenutno nekaj malega vlagam v akumulacijski VWCE na IBKR. Sem pa opazil, da N26 prispeva 10% oz. do 30 eur za prvi nakup delnic. Ali je kdo to izkoristil?

Trenutno nekaj malega vlagam v akumulacijski VWCE na IBKR. Sem pa opazil, da N26 prispeva 10% oz. do 30 eur za prvi nakup delnic. Ali je kdo to izkoristil?
Jap. Jaz. 500 noter. 530 je v portfoliu. Lep bonbonček. ETF-ov še ni za Slovenijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 111111111111 ()

Map ::
Kaj si kupil? Verjetno večina delnic izplačuje dividende in jih je potrebno potem vsako leto prijavljat? Ali je zakon isti kot za ETFe, po 15 letih ni davka?

Od 1.1.2022. Ni davka po 15 letih. Dividende pač prijavim.
Kupil sem LLY ker mislim da je podcenjeno. :)
Kupil sem LLY ker mislim da je podcenjeno. :)

gruntfürmich je izjavil:
K je dolar v podnu.
V € še kar manjka do prejšnjega vrha
zdaj si to tako povedal kot da je euro : dollar = 1 : 1,5...
Tko sem povedal, kot je res. Kaj ti potem povlečeš na plano, je tvoj problem

problem je ker se lažeš in še tega ne veš, niti ne poznaš konteksta. dolar je v podnu pri 1,5 ne pa sedaj pri 1,09.

gruntfürmich je izjavil:
problem je ker se lažeš in še tega ne veš, niti ne poznaš konteksta. dolar je v podnu pri 1,5 ne pa sedaj pri 1,09.

Dej poberi no že dudico, zakompleksanc.
Dejstvo je samo eno-zlato je v $ čez 3k samo zaradi tega, ker dolar pada. Zdej pa pobegni že na drevo in nam ne jokej več.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jest10 ()

redtech ::
To je samo eden od mnogih faktorjev, DXY je bil na teh nivojih 1970, 1980, 2000,... trenutno nevtralno, če gledamo zgodovinske vrednosti je max 125 in low 82 zadnjih 50 let.
Še največjo utež ima strah.
ZH
Musk: Feds Have "Magic Money Computers" That Issue Payments "Out Of Thin Air"
Še največjo utež ima strah.
ZH
Musk: Feds Have "Magic Money Computers" That Issue Payments "Out Of Thin Air"
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()

LeQuack ::
A ste šli zdaj vsi all-in v S&P500? Glede na to da je dno doseženo lahko gre samo gor, jaz ne vidim druge možnosti.
Quack !

A ste šli zdaj vsi all-in v S&P500? Glede na to da je dno doseženo lahko gre samo gor, jaz ne vidim druge možnosti.a je kdo šel ven?

tisti verjeno rad poceni prodaja in drago kupuje...

J.McLane ::
Tkole na prvo žogo bi rekel da se tistih magnificent 7 še nekaj časa ne bo pobralo, pač gor dol brez nekega hudega premika.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Sparkxl ::
Saj še niti ne vemo ali je korekcija, crash ali bear market. Bo treba še malo počakati da se stvari skristalizirajo.
Gledamo pa jasno da samo mag7, saj samo to poganja taglavne indexe
Gledamo pa jasno da samo mag7, saj samo to poganja taglavne indexe

rini ::
Še dolgo bomo čakali, preden pridemo do dna. Časi so nestabilni - carine, vojne in tudi Trump se še ne bo tako hitro umiril.

Nekje sem zasledil, da je s&p500 ca 70% nad dolgoročnim povprečjem. Če predpostavimo, da se market po ekscesih vedno vrne na "mean" vrednost, to pomeni da nas čaka večletni bear market.

energetik ::
A ste šli zdaj vsi all-in v S&P500? Glede na to da je dno doseženo lahko gre samo gor, jaz ne vidim druge možnosti.Verjetno trolaš

Ne, nisem šel all-in, sem pa vrgel notri 2x običajni znesek običajnega mesečnega vložka. Dokupil pa sem več Indije, ki doživela konkreten popravek -15% že od decembra naprej.
Trenutno mi največji minus dela uran...
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()

Uran tudi meni povzroča bolečino...zelo uspešno jahal val od 2021 naprej, se počutil absolutnega genijalca, lani spomladi podvojil pozicijo....in zadel točno na vrhu :(( od katerega smo že 40% dol

denabiker ::
Jaz že kupujem 1 teden, danes spet dokupil Heico, Apple in Nvidio. Teslo bi rad dokupil, samo je tak negotovo, ko je Musk tako izpostavljen, zdaj še politično, pa lahko firma fajn laufa, pa bo padalo zaradi njegovih potez in sovražnih medijev...

Jaz že kupujem 1 teden, danes spet dokupil Heico, Apple in Nvidio. Teslo bi rad dokupil, samo je tak negotovo, ko je Musk tako izpostavljen, zdaj še politično, pa lahko firma fajn laufa, pa bo padalo zaradi njegovih potez in sovražnih medijev...
A ni dejansko Msuk sovražen, ne mediji?
Quack !

ripmork ::
A ste šli zdaj vsi all-in v S&P500? Glede na to da je dno doseženo lahko gre samo gor, jaz ne vidim druge možnosti.
Še vedno sproti po koščkih DCA v sklade in nekatere Mag7 stock-e. Po eni strani bi najraje vse not vrgel in za nekaj let nehal spremljat :)
Lahko, da bo v naslednjih dneh poletelo gor, kdo ve.
Se mi sicer bolj verjetno zdi, da se bo zgodil vsaj še en splošen padec (začetek Aprila tarife). Za BRK-B pa čakam na kako korekcijo (že nekaj časa nisem dokupil, se IMO preveč dobro drži).

nurmaln ::
Zdaj ko je IBKR pričel ponujati LJSE razmišljam, da bi vse pozicije iz Ilirike prenesel na IBKR. A kdo ve a je to izvedljivo in kako? Rad bi se izognil temu da na Iliriki prodam in kupim na IBKR, ker izgubim spread pa še z davkarijo se bom potem ukvarjal.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

delavec44 ::
Če ti kaj pomaga, na zadnje sem spraševal za prenos na Revolutu in so rekli da lahko, plačaš pa 35$ po tipu vrednostnega papirja (ni važna količina).
Pa podpirati mora DTC transfers.
Pa podpirati mora DTC transfers.

Zdaj ko je IBKR pričel ponujati LJSE razmišljam, da bi vse pozicije iz Ilirike prenesel na IBKR. A kdo ve a je to izvedljivo in kako? Rad bi se izognil temu da na Iliriki prodam in kupim na IBKR, ker izgubim spread pa še z davkarijo se bom potem ukvarjal.
Smo se že v tej temi to pogovarjali Mal preberi nazaj. Je enostavno. IBKR ti naredi zastonj, Iliriko pa vprašaj.

Hmm, Štajr... gor za 10x v enem tednu.
Koelga je kupil. Trenutno je pri 300% donosa. :D Bolje kot kripto. :D

Smo se že v tej temi to pogovarjali Mal preberi nazaj. Je enostavno. IBKR ti naredi zastonj, Iliriko pa vprašaj.
Tule ti tudi piše kako:
https://financna.neodvisnost.com/books/...

nurmaln ::
Super, hvala za vse odgovore!
"I will be quoted in someone's signature,

mikhaair ::
111111111111 je izjavil:
Hmm, Štajr... gor za 10x v enem tednu.
Koelga je kupil. Trenutno je pri 300% donosa. :D Bolje kot kripto. :D
Zakaj pa tako velik skok?
Napoved vlaganj v oboroževanje?
Čeprav danes pada proti prejšnjemu stanju...

tomaz1 ::
Je pa vprašanje če je prenos smiseln. Jaz sem o prenosu razmišljal zaradi dokaj visokih stroškov, ki jih kvartalno zaračunava BKS, sedaj pa vidim da ima IBKR še višje stroške:
0,05% vrednosti vseh delnic na LJSE letno (obračunava se dnevno)
Ne vem kaj je narobe z LJSE, da zahteva tako visoke fiksne stroške držanja delnic. Market cap vseh delnic na LJSE je konkretno več kot 10 miljard.
0,05 % od 10 miljard = 5.000.000 EUR
Vprašanje kakšni so točni stroški, ki jih LJSE zaračunava posrednikom, ampak izgleda da LJSE obračuna cca. 5 mio samo za to da obstaja, poleg vseh stroškov, ki jih zaračuna za transakcije :)

jarre ::
Tule ti tudi piše kako:
https://financna.neodvisnost.com/books/...
Zanimivo. Trade Republic ima vse navedene slovenske delnice (razen Petrola, Uniorja in Pozavarovalnice Sava) ze kar nekaj let v ponudbi. Ni pa hrvaskih delnic (kar bi bilo logicno, glede na dejstvo, da je lastnik LJSE hrvaska borza).

tomaz1 ::
odvisno kolk imaš gor, men za 50k bks še zmeraj 50% več kasira kot bi mi IBKR
Ja, izgleda bks to po nekih formulah izračuna strošek vzdrževanja stanj.
Sem šel pa preveriti obračun in izgleda stroška za vzdrževanje LJSE sploh ne najdem.
Na računu je samo nadomestilo za vzdrž. stanj (BKS), nadomestilo za vzdrž. stanj (KDD), ter še nekaj drugih.
Mogoče sploh ni problem teh čudnih stroškov v LJSE ampak v KDD.
Iz cenika BKS:
Nadomestilo za vzdrževanje stanj finančnih instrumentov (se obračuna četrtletno)
Lastniški finančni instrumenti, vzajemni skladi in certifikati 0,00089 %, min. 0,40 EUR mesečno
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tomaz1 ()

To je dobra novica za naše levičarje, spet bodo lahko višali davke in kradli. In zdaj imajo izgovor.
Quack !