» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
213 / 235
»»

Matejjjjj ::

energetik je izjavil:

denabiker je izjavil:

musicfreak je izjavil:

koncno en malo pozitivnejsi dan na borzi

to te ravno zavaja, da še čakaš...par dni hud minus, nato kakšen dan mičken plus, spet minusi,,,pogledaš graf na daljši čas, pa v bistvu fejst padaš:)
Zato pa se ne gre all-in. Jaz DCA-jam od vsake plače in sem se zadnje leto hudo držal nazaj pri SP500 - zdaj pa sem pričel normalno metat notri. Nisem prepričan, da je to že to od dna. Sem pa par dni nazaj končno prestavil en del dod. pokojninskega iz zajamčenega v dinamični (= cca. IWDA). Če bi komplet prestavil jeseni, kot so nekateri trobili, bi bil zdaj precej na slabšem. Ja vem, prestaviti bi moral v korona času, ampak takrat sem bil še precej finančno nepismen.

od korona časov ni bilo ene daljše depresije, ki je res preizkus za investitorja. Ker karkoli takrat delaš, vse gre v -, le short gre v +.

energetik ::

Matejjjjj je izjavil:

od korona časov ni bilo ene daljše depresije, ki je res preizkus za investitorja. Ker karkoli takrat delaš, vse gre v -, le short gre v +.
Vem kako gre, od korone naprej je bila depresija v kriptu. BTC mi je šel na 30% nakupne vrednosti. Nisem prodal, sem le dokupoval. Za božič sem bil že na x2, zdaj sem še vedno na +40%. Tako da, preizkus sem dal skozi. Tudi če mi gredo ETFi na -50%, ne bom mrdnil, samo dodal.
Edino kar me skrbi, je morebiten totalni in stalni shift iz US na ostali svet, kar bi prekinilo 100+ letni niz.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Okapi ::

Če (vloženega) denarja ne rabiš (za preživetje), je itak vseeno.

Izguba na borzi je kot ko gledaš drag viski, ko gre po pisoarju v kanalizacijo.:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Matejjjjj ::

energetik je izjavil:

Matejjjjj je izjavil:

Vem kako gre, od korone naprej je bila depresija v kriptu. BTC mi je šel na 30% nakupne vrednosti. Nisem prodal, sem le dokupoval. Za božič sem bil že na x2, zdaj sem še vedno na +40%. Tako da, preizkus sem dal skozi. Tudi če mi gredo ETFi na -50%, ne bom mrdnil, samo dodal.
Edino kar me skrbi, je morebiten totalni in stalni shift iz US na ostali svet, kar bi prekinilo 100+ letni niz.

bistvena je celokupna vrednost investicije. ali gre za jurja ali 100k ali milijon, procenti bodo enaki, psihološki učinek in aktivnosti pa ne.

Okapi je izjavil:

Če (vloženega) denarja ne rabiš (za preživetje), je itak vseeno.

Izguba na borzi je kot ko gledaš drag viski, ko gre po pisoarju v kanalizacijo.:D
Niti ne. Drag viski bo šel v kanalizacijo, izguba na borzi pa ni izguba, če ne prodaš. Z veliko verjetnostjo bo čez X let dobiček.

Matejjjjj je izjavil:

bistvena je celokupna vrednost investicije. ali gre za jurja ali 100k ali milijon, procenti bodo enaki, psihološki učinek in aktivnosti pa ne.
Morda je res, ampak pri meni bo to le, ko bo celokupna vrednost life-changing. Torej, ko se bom enkrat lahko upokojil samo od investicij, si bom morda bolj grizel nohte.
Če pa grem v minus 500, 5000 ali 20000€, se ne sekiram prav dosti, dokler imam dober šiht in veliko železno rezervo.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Malidelničar ::

A ima kdo dostop?

Zanimiv članek od Financ, Rastoder baje nakupuje po LJSE:

Rastoder ima že za dobrih 20 milijonov evrov slovenskih delnic
https://www.finance.si/rastoder-ima-ze-...
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Fizikalko ::

Kaj sem napisal v svojem zadnjem postu tile? ?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Fizikalko ()

prozac ::

kaj je res nej vsak presodi. jaz bom sicer se pocakal kak trden da vidim smer...

Wall Street traders are eyeing a potential rebound in the S&P 500 as investor sentiment takes a hit.

The bull-bear ratio, a key indicator tracked by the American Association of Individual Investors survey, has dropped to 0.3 in the week ending on Wednesday. This is the lowest it has been since September 2022.

The bull-bear ratio is a measure of market sentiment. Its fall indicates a decrease in optimism among investors, which could lead to a decrease in the buying of stocks. The last time this ratio was this low was in 2009, following the global financial crisis.

Historically, such low levels of the bull-bear ratio have been associated with bear-market bottoms in US stocks. A bear market bottom is a period when prices of stocks reach their lowest point before starting to rise again.

Therefore, periods of low investor sentiment, as indicated by a low bull-bear ratio, have previously coincided with opportunities for a rebound in stock prices.

This pattern suggests that while investors may be feeling pessimistic, Wall Street traders are potentially seeing an opportunity for a rebound in the S&P 500.

Caracas ::

Malidelničar je izjavil:

A ima kdo dostop?

NLB 10m, Krka okol 8m, Petrol in LK pa okol milijon. Dokupoval NLB, Krko in Petrol

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Caracas ()

LeQuack ::

Malidelničar je izjavil:

A ima kdo dostop?

Ni čudno da je tako hitro raslo, najbrž je on lastnoročno prispeval k temu če je toliko vložil.
Quack !

ripmork ::

Pri takih vložkih Rastoder lahk redno trade-a; kupi večjo količino, cena delnice zraste, potem proda (in jovo na novo). Big stack bully :D

Sicer pa v spremljanju in čakanju, kaj se bo zgodilo. Ali smo na poti v recesijo, ali pa gremo le skozi korekcijo je vprašanje, na katerega bi vsi radi točen odgovor :)
Lanskega Avgusta je šlo iz nelagodja hitro v obžalovanje, da nisem še več dokupil, ko je bil padec.

Dolgoročen večji shift v EU delnice se mi osebno zdi malo verjeten, velika večina razvoja / inovacij še vedno ostaja na strani ZDA / Kitajska. Evropska orožarska industrija se je prebudila in del smart money-a bo tu zaslužil na podlagi trenutne skrbi nad carinami (potem pa pretaknil nazaj, ko bodo cene čez lužo dovolj padle, double-win). Korekcije in padci so dobesedno sredstvo, ki omogoča zaslužek.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ripmork ()

delavec44 ::

Samo za recesijo je bil vedno nek velik razlog. Dotcom, nepremičninski balon, covid. Kaj imamo sedaj, carine? Je to dovolj?

kow ::

ripmork je izjavil:

Pri takih vložkih Rastoder lahk redno trade-a; kupi večjo količino, cena delnice zraste, potem proda (in jovo na novo). Big stack bully

Bolj tezko. Jaz sem mu prodal. Ampak kupim nazaj za vsaj 20% manj. Rabi sveze naivneze. In ne malo njih.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Trias ::

Amd 93-100. SPX500 530-540 USD moj long. TA je ok kle, sam noben ne ve kaj bo mango napravil ?

Pred kakim tednom je WisdomTree izdal WDEF, EU orožarji. Mnenja? Ima to še potencial, ali je bolj "sell the news"?

Tole držijo:
Top 10 Bestände (% Gewichtung) 
Rheinmetall AG 18.20% 
Leonardo Spa 15.31% 
Saab Ab-B 9.87% 
BAE Systems PLC 9.81% 
Thales SA 9.08% 
Rolls-Royce Holdings PLC 7.02% 
Airbus SE 5.64% 
Safran SA 5.63% 
Kongsberg Gruppen AS 4.87% 
Melrose Industries Plc 2.49%
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Sparkxl ::

Če odmislimo histerijo okrog tega in pogledamo malo bolj podrobno, je to sell the news.

Histerijo v bistvu zganja samo eu komisija, švabi in francozi. Vsi ostali so bolj tiho. Nekateri so že rekli ne. Kako sploh prit do tega denarja? Z rezanjem vsega ostalega. V dobrih časih bi še to šlo skozi mogoče, zdaj pa niti slučajno.

Francija je na trhljih temeljih, zaenkrat je to samo prazno lapanje makarona. Skozi parlament to ne bo šlo nikoli, ker vlada v trenutku pade.

V Nemčiji mogoče da gre skozi, ampak tudi če gre, to potem da ni zacementirano. Še 2 leti unterganga in se bo ta denar moral za kaj bolj nujnega porabit.

tony1 ::

energetik je izjavil:

Pred kakim tednom je WisdomTree izdal WDEF, EU orožarji. Mnenja? Ima to še potencial, ali je bolj "sell the news"?

Tole držijo:
Top 10 Bestände (% Gewichtung) 
Rheinmetall AG 18.20%
Leonardo Spa 15.31%
Saab Ab-B 9.87%
BAE Systems PLC 9.81%
Thales SA 9.08%
Rolls-Royce Holdings PLC 7.02%
Airbus SE 5.64%
Safran SA 5.63%
Kongsberg Gruppen AS 4.87%
Melrose Industries Plc 2.49%

Zna kdo na pamet povedati, kakšen delež naštetih je v lasti US firm?

GregiB ::

Krka je včeraj izdala nerevidirano letno poročilo... dober zgleda... Target price za delnico večine analitikov je dosežen pri cca. 165€ do 170€. Uprava pa je odločila, da v prihodnjih 5 letih za dividende nameni več, kot 50% bilančnega dobičak... vredi bo tole...

Kar pa se tiče EU obrambne industrije, trgovanje je verjetno že mem... bi bilo pa zanimivo spremljat, ali bodo te firme na kapitalskih trgih iskale dodaten kapital...
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

111111111111 ::

Počasi se bo splačalo kupovati tudi Teslo. :D

Včeraj sem kupil malo LLY, naslednji mesec pa verjetno Teslo, če bo še kar padala.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Iz članka spodaj:

"Za zdaj Evropa na te izzive odgovarja predvsem z namero o ponovnem oboroževanju in ponovnem oživljanju obrambe Unije. Jasnih odgovorov nimamo niti v Sloveniji, kjer koalicija pod težo javnega mnenja in prihodnjih volitev še vedno ne zna povedati, koliko več bomo dali za obrambo in kje bomo ta denar vzeli."

In tako ni samo pri nas, ampak vsepovsod v eu.
Veliko bla bla bla od ursule, zadaj pa je en prazen nič. Trese se gora, rodila se bo miš

https://www.rtvslo.si/slovenija/koliko-...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Sparkxl ()

Sparkxl je izjavil:

Veliko bla bla bla od ursule, zadaj pa je en prazen nič. Trese se gora, rodila se bo miš

Jaz bom pa doma dokupil še kakšno pištolo in puško. :D

Tolk lahko naredim za svojo obrambo.

Imam v planu dokupiti kakšnega naftaša. Nafta se zdi, da bo lahko šla gor.

mtosev ::

Mojim delnicam nvidije kaže dobro. Up 95%.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

mtosev: uf to si pa zadel čas nakupa 8-)

mtosev je izjavil:

Mojim delnicam nvidije kaže dobro. Up 95%.

Mojim pa 0,79% :D

Saj če kupiš opcije si lahko v eni uri toliko up/down na poljubno delnico.
Quack !

mtosev ::

Malidelničar je izjavil:

mtosev: uf to si pa zadel čas nakupa 8-)

Danes je že 100% gor. :D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

musicfreak ::

Sparkxl je izjavil:

Iz članka spodaj:

"Za zdaj Evropa na te izzive odgovarja predvsem z namero o ponovnem oboroževanju in ponovnem oživljanju obrambe Unije. Jasnih odgovorov nimamo niti v Sloveniji, kjer koalicija pod težo javnega mnenja in prihodnjih volitev še vedno ne zna povedati, koliko več bomo dali za obrambo in kje bomo ta denar vzeli."

In tako ni samo pri nas, ampak vsepovsod v eu.

https://www.rtvslo.si/slovenija/koliko-...

Nemski parlament se je danes ze dogovoril o novem zadolzevanju. To bo tudi pot ostalih vlad, kar bo narocil bruselj.

Očitno smo dosegli dno S&P 500, danes je bil že 2% gor, realno bo sedaj ene par tednov konstantne rasti da pridemo spet do ATH. In folk je dejansko skrbelo da bo neka kriza.
Quack !

musicfreak ::

LeQuack je izjavil:

Očitno smo dosegli dno S&P 500, danes je bil že 2% gor, realno bo sedaj ene par tednov konstantne rasti da pridemo spet do ATH. In folk je dejansko skrbelo da bo neka kriza.

caki da Trump spet najavi kake carine...

Ah to je zdaj že vse priced in, folk sploh ne bo reagiral več.
Quack !

ripmork ::

Kričeč naslov, ampak dober video.
Sam nekako podobno razmišljam. Lepo primerjavo naredi pri AMD / Nvidia (kako gre za navidez podobno situacijo, a s povsem drugimi fundamenti).Ta teden občasno po koščkih še okrepil pozicije v skladih in nekaterih MAG 7 stockih. Če bo šlo v naslednjih tednih dol, sem pripravljen na dca in nove dip-e. Če bo šlo gor, si pa vsaj ne bom preveč očital, da nisem padca izkoristil. Danes popoldne je precej hitro vse gor švignilo.

Kakšna so kej mnenja tule glede Tesle (dolgoročno)? Verjetno že zlajnana tema, pa vseeno :)
Minusi: dvomi v Muska (izgleda, da je zdej full time sam še s politiko zaposlen), padec prodaje in profita, konkurenca Tesli s strani kitajskih proizvajalcev
Plusi: bodoči avtonomni robotaxiji, razvoj bodoče učinkovitejše platforme, robotika (če komu, bo verjetno Musku vse to zneslo), Tesla Energy divizija lepo raste, trenutno delnica precej znižana...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ripmork ()

Buggy ::

Kot vse kaze po borznih indeksih Golob dela dobro, ker so nase delnice se najbolj perspektivne v tem kvartalu. Eat that rumeni minjoni :D

Saj smo. Kar lep dobiček smo naredili. :D

redtech ::

Kje je potrpežljivost, seveda se bo na supportih index odbijal, lahko pa to traja leto ali več.

"Buy the dip" je sedaj "sell the rip".

Potem je nevarnost, da prepričanje/hrabrost mineta in na koncu prodaš vse v najnižji točki = kapitulacija...

Folk pa v prvem mesecu pri -8% navali, zakaj insajderji ne?
https://verifiedinvesting.com/pages/ins...

111111111111 je izjavil:

Potem si prodal?

111111111111 je izjavil:

tipicno za SDS rumenega minjona, pobira profit kjer se da, istocasno pa pljuva na roko, ki ga futra :))

delavec44 je izjavil:

Potem si prodal?

Jap. Pohlep me je že prevečkrat koštal. :) Nekje po 155 sem prodal.

Buggy je izjavil:

tipicno za SDS rumenega minjona, pobira profit kjer se da, istocasno pa pljuva na roko, ki ga futra :))

Katero roko? Zaradi Golobnjaka sem zaprl s.p. :D

Zgodovina sprememb…

si ga zaprl kot normiranec, ker si odziral drzavo? Tako je prav, nesposobneze in izkoriscevalce davkoplacevalcev je treba porezat. Bravo Golob

Buggy je izjavil:

si ga zaprl kot normiranec, ker si odziral drzavo? Tako je prav, nesposobneze in izkoriscevalce davkoplacevalcev je treba porezat. Bravo Golob

Bravo Golob. Lopovski s.p.-ji, ki sedaj ne plačujejo več davka in imajo višje otroške doklade. :D Pa še otroci bodo imeli štipendije. :D Hvala Golob, da si me prepričal, da popoldan raje ne delam, ker se mi ne splača.

Buggy je izjavil:

Porezat še nesposobneže brez službe na socialni. Sami izkoriščevalci. Predlagam vladi, da ukine vse socialne transferje.

Aja ne, mi smo pri podjetnikih začeli. Takih, ki so več davkov plačevali kot njihovi primerljivi kolegi na klasičnih sp-jih.

izorjen sistem normiranstva je bil takorekoc socialni transfer se predolgo casa. Zato pa se je iz zacetnih par (upravicenih) primerov razraslo to v splosno goljufanje drzave, tako pri vrtcih in ostalih socialnih transferih kot pri davkih. Pac nimate mere, ker ste pogoltna kapitalistcna svojad..zdej pa mate :D

Buggy je izjavil:

izorjen sistem normiranstva je bil takorekoc socialni transfer se predolgo casa. Zato pa se je iz zacetnih par (upravicenih) primerov razraslo to v splosno goljufanje drzave, tako pri vrtcih in ostalih socialnih transferih kot pri davkih. Pac nimate mere, ker ste pogoltna kapitalistcna svojad..zdej pa mate :D

Tako je. Višje otroške dodatke. :D Prav nam je.

Nekaj strank pa "kompenzira". :D

bolje kontroliran otroski dodatek in prispevek obcine pri doplacilu vrtca, kot pa izkorisanje sistema normiranstva tudi glede redne zaposlitve in utaje davkov, prikazovanja minimalne place ter cez 30 let jokanja kako se nam je krivica zgodila, ker drzava ne poskrbi za nas. Pickice!

No saj čez 30 let boš tudi ti jokal. Ko se pokojninski ponzi sesuje.

ripmork je izjavil:

Kakšna so kej mnenja tule glede Tesle (dolgoročno)? Verjetno že zlajnana tema, pa vseeno :)
Minusi: dvomi v Muska (izgleda, da je zdej full time sam še s politiko zaposlen), padec prodaje in profita, konkurenca Tesli s strani kitajskih proizvajalcev
Plusi: bodoči avtonomni robotaxiji, razvoj bodoče učinkovitejše platforme, robotika (če komu, bo verjetno Musku vse to zneslo), Tesla Energy divizija lepo raste, trenutno delnica precej znižana...

Ti tvoji plusi so pravljice za lahko noč, ki so namenjeni samo in izključno temu, da potiskajo PE v višave. Te pravljice poslušamo že vsaj desetletje, rezultat do zdaj pa je ena velika debela 0.

Torej Tesla... izdelovalec zdaj že zastarelih evjev, kjer so inovacije umrle. Prodaja pada, konkurenca hodi preko njih.
Kaj jim omogoča še vedno visoko valuacijo? Meme stock status

Buggy je izjavil:

bolje kontroliran otroski dodatek in prispevek obcine pri doplacilu vrtca, kot pa izkorisanje sistema normiranstva tudi glede redne zaposlitve in utaje davkov, prikazovanja minimalne place ter cez 30 let jokanja kako se nam je krivica zgodila, ker drzava ne poskrbi za nas. Pickice!

He, he, he... Se vidi da nimaš pojma kako je normirani s.p. deloval. Bolj transparenten skoraj ne moreš bit. Država je vedno dobila svoje, seveda pa se ji je zdelo premalo. :D

Sem mislil da trolaš pa vidim da nimaš niti pojma. :D

jest10 ::

111111111111 je izjavil:

Zaradi Golobnjaka sem zaprl s.p. :D

Pol si zdej nazaj med klošarji?

Utk ::

Jaz bi tudi zaprl popoldanca pod temi pogoji zdaj, ampak res mislim da bo konec te vlade v enem letu in gremo nazaj na normalo. To leto bomo pa nekak preživeli, pač z istimi stroški kot če bi delal na kak drug način. Če bo to trajalo, gremo pa v ilegalo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()
««
213 / 235
»»