Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi

delavec44 ::
musicfreak je izjavil:
To je dobra novica za naše levičarje, spet bodo lahko višali davke in kradli. In zdaj imajo izgovor.
kaj ma to z levicarji ali desnicarji ce bo evropska unija to ukazala? kdorkoli bi bil bi blo isto. pac smo si izbrali da smo del te druzine, jebi ga.
Eni bi razporedili proračunska sredstva. Mogoče ukinili kakšno ministrstvo, zmanjšali financiranje NVOjem.
Eni bi pa nov davek dali.
Pustim bralcu, da se odloči kateri so kateri.

Sparkxl ::
musicfreak je izjavil:
To je dobra novica za naše levičarje, spet bodo lahko višali davke in kradli. In zdaj imajo izgovor.
kaj ma to z levicarji ali desnicarji ce bo evropska unija to ukazala? kdorkoli bi bil bi blo isto. pac smo si izbrali da smo del te druzine, jebi ga.
Kolega, hvala bogu še nismo tako daleč, da ti psihopati to lahko ukazujejo. In kje v besedi "načrt" vidiš ti kako dejstvo?
To so načrti brez krčmarja. Italija že zdaj menca da ne more, isto francozi. Podobno je pri ostalih članicah. Noben zapufan proračun ne prenese takih dodatnih obremenitev ob vedno večjih izdatkih za socialo, sesedanju gospodarstva, financiranju zelenega terorizma,... Torej še enkrat: kje točno v tem tekstu ti vidiš kaka dejstva?
Ti jaz povem kaj je dejstvo: vojna bo zelo kmalu končana, čez nekaj mesecev bo to dojel tudi eu esteblišment in potem bo tega hajpa tako hitro konec kot je prišel.

111111111111 ::
Zakaj pa tako velik skok?
Napoved vlaganj v oboroževanje?
Čeprav danes pada proti prejšnjemu stanju...
Rheinmetal je pri njih naročil motorje. SAm imajo precej staro tehnologijo. Kar jih zna zbit. :)
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Malidelničar ::
Prvič NKBM, drugič cela Slovenija:
https://www.finance.si/vlagatelj-maks/p...
Odklenjen članek na temo, da bi lahko LJSE bila pred balonom.
https://www.finance.si/vlagatelj-maks/p...
Odklenjen članek na temo, da bi lahko LJSE bila pred balonom.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Argument je, da se bo zdaj toliko denarja zlilo iz teh obveznih računov.
Plus tista klasična, da prijatelji po 15 letih sprašujejo o naložbah.
Plus tista klasična, da prijatelji po 15 letih sprašujejo o naložbah.

LeQuack ::
Če LeQuack pravi, da ne more dol. Jaz njemu zaupam, ne nekim levim financam.
To je res, če bi hotelo pasti bi že padlo, pa ni. Sicer pa kot berem članek tudi oni pravijo, da bo SBITOP še rasel v višave, tako da se strinjajo z mano.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()

pingme ::
Članek dejansko govori, da se lahko cene LJSE delnic (ki so trenutno nižje kot so v EU, kaj šele USA), zaradi nizke likvidnosti in vseh pozitivnih novic v zadnjem času (ena od njih je tudi rast v zadnjem letu, ker to je klasika - vsi gledajo kaj najbolj "raste" in tisto kupijo) še bistveno povišajo in tako pride do balona. In ko poči, bo šel še hitreje dol, kot je šel gor.
Pri trenutnem PE (ker ne gre za tehnološka podjetja z ogromno rastjo je PE kar ustrezen kazalnik) pod 10 je vrednotenje po moje ustrezno riziku.
Ampak če pride na hitro "večja" količina denarja na LJSE, se lahko tečaji dvignejo tudi za 100% in bo PE=20. In ta "večja" količina sploh ni tako velika (že delček denarja na bankah bi zadostoval, če pa še kaj iz tujine pride, pa toliko bolje) in to je problem. Ko se enkrat ustavi, se gre pa lahko nazaj tudi na PE=8 ali še nižje in spet bodo vsi vpili, da je borza nateg. Vmes pa se poslovanje podjetij ne bo spremenilo.
Pri trenutnem PE (ker ne gre za tehnološka podjetja z ogromno rastjo je PE kar ustrezen kazalnik) pod 10 je vrednotenje po moje ustrezno riziku.
Ampak če pride na hitro "večja" količina denarja na LJSE, se lahko tečaji dvignejo tudi za 100% in bo PE=20. In ta "večja" količina sploh ni tako velika (že delček denarja na bankah bi zadostoval, če pa še kaj iz tujine pride, pa toliko bolje) in to je problem. Ko se enkrat ustavi, se gre pa lahko nazaj tudi na PE=8 ali še nižje in spet bodo vsi vpili, da je borza nateg. Vmes pa se poslovanje podjetij ne bo spremenilo.

gruntfürmich ::
order book na ljubljanski borzi je tako majhen da ga bodo napihnili že mali slovenski vlagatelji
kaj šele vse tiste silne mimljarde na bančnih računih, po katerih hlepeni vlada in borza...

"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()

pingme ::
gruntfürmich je izjavil:
order book na ljubljanski borzi je tako majhen da ga bodo napihnili že mali slovenski vlagateljikaj šele vse tiste silne mimljarde na bančnih računih, po katerih hlepeni vlada in borza...
Če sedaj oddaš market order za nakup 1000 delnic TLSG, boš dvignil tečaj za 5%.
Z manj kot 100k si torej dvignil market cap podjetja za 30 milijonov!
Pa enako seveda, če prodaš.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: pingme ()

gruntfürmich ::
gruntfürmich je izjavil:
order book na ljubljanski borzi je tako majhen da ga bodo napihnili že mali slovenski vlagateljikaj šele vse tiste silne mimljarde na bančnih računih, po katerih hlepeni vlada in borza...
Če sedaj oddaš market order za nakup 1000 delnic TLSG, boš dvignil tečaj za 5%.
Z manj kot 100k si torej dvignil market cap podjetja za 30 milijonov!
Pa enako seveda, če prodaš.
vrhunsko! z 100k vložka postaneš 30 miljonov bogatejši

"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,

A niso pred l. 2008 (v bull-runu 2004-2007) eni celo trgovali z vzvodi na LJSE?

GregiB ::
Tisti kolegi, ki investirate DCA... ste letos kaj spremenili "navade". Čakate kakšen dogodek (2.april in ameriške carine, npr.) ali vse po... "starem"?
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

denabiker ::
malo nazaj ste pisali o izgubah, jaz sem zelo veliko izgubil tudi med drugim v letalskih družbah in letalski industriji, med korono je to drastično padlo, saj ni bilo prometa, jaz sem potem kar vrgel v TUI, ta je najhujši je noro -81%, American Airlines A1G -36%,..itd, drugi malo manj izgube. Aja Uran ste omenjali, ja jaz tudi tolčem minus Uranium Royalty Corp URC je -31%...izgube če seštejem je noro, rajši nočem razmišljat.

GregiB: za LJSE sem povsem skenslal DCA od jeseni lani in čakam, morda bom celo en manjši del prodal. Sem pa že totalno nahajpan za dividende letos 
Dodajam izključno tuje zdaj, čakam edino kakšen dip v IT sektorju.
denabiker: moja največja izguba je Archer-Daniels Midland ADM, skoraj -50%. Food stock. Ravno kupil eno leto nazaj, defensive stock, moat itd., potem pa čez en mesec izbruhne accounting škandal in delnica strmoglavi dol. Še vedno si ni opomogla.
Potem večji minus, cca -25% je še PFE. Ampak jo bom dokupoval, ker je tako nizko.
Ostale kar je minusa je do -10%, ali pa samo kakšen %. Bom dokupoval.
Eni dve delnici pa čakam večji 'crash' in kar nočeta in nočeta dol

Dodajam izključno tuje zdaj, čakam edino kakšen dip v IT sektorju.
denabiker: moja največja izguba je Archer-Daniels Midland ADM, skoraj -50%. Food stock. Ravno kupil eno leto nazaj, defensive stock, moat itd., potem pa čez en mesec izbruhne accounting škandal in delnica strmoglavi dol. Še vedno si ni opomogla.
Potem večji minus, cca -25% je še PFE. Ampak jo bom dokupoval, ker je tako nizko.
Ostale kar je minusa je do -10%, ali pa samo kakšen %. Bom dokupoval.
Eni dve delnici pa čakam večji 'crash' in kar nočeta in nočeta dol

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Malidelničar ()

rini ::
Čas je za ugoden nakup TSLA :) Musku mora pa res teči voda v grlo, če Teslo tako intenzivno reklamira celo sama vlada.

kow ::
Ker je javno podjetje, lahko delnicarji kaj tezijo. Financno jim gre veliko bolje kot konkurenci.

In kaj ima to veze z valuacijo? Resnica je namreč boleča: je izdelovalec avtomobilov z dobrim marketingom. Thats it.
In kot izdelovalec avtomobilov je še vedno blazno precenjen. Ko delnica izgubi status shitcoina, bo šlo še konkretno bolj dol, proti PE 10
In kot izdelovalec avtomobilov je še vedno blazno precenjen. Ko delnica izgubi status shitcoina, bo šlo še konkretno bolj dol, proti PE 10

kow ::
Poanta je bila, da je Musku vseeno ali je delnica 100$ ali 400$. Razen, ce bi bil prisiljen prodajati v tem trenutku.
Tesla tudi ne rabi svezega kapitala.
S stalisca Muska je problem, da so lahko delnicarji nezadovoljni in ga skinejo kot CEO. Pa tudi nagrado mu je skorumpirana sodnica ze 2x odvzela.
Tesla tudi ne rabi svezega kapitala.
S stalisca Muska je problem, da so lahko delnicarji nezadovoljni in ga skinejo kot CEO. Pa tudi nagrado mu je skorumpirana sodnica ze 2x odvzela.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()

ripmork ::
Dober video na aktualno temo, ki zna krepko vplivat na stock market:
Jerome Powell and Donald Trump's Economic Standoff
Skratka: who knows, what can happen :)
Včeraj popoldne in danes market v zelenem (ker nevsezadnje obljuba o nižanju obrestnih mer v prihodnosti še vedno drži), kaj vse se bo še vmes zgodilo, pa bohve...
Občutek mam, da nas čaka eno tako zig-zag leto, kjer ne bo niti velikih padcev ali visokih spustov (vir nestabilnosti pa Trumpova politika in vse, kar se tarif tiče).
Mimogrede: še kdo vlaga v Indijo? Nekaj malega sem že lani investiral tudi v indijski ETF (FLXI), ki se je po daljšem konstantnem padcu končno spet začel vzpenjat. Dolgoročno je to (pomoje) trg, ki bo rasel.
Včeraj popoldne in danes market v zelenem (ker nevsezadnje obljuba o nižanju obrestnih mer v prihodnosti še vedno drži), kaj vse se bo še vmes zgodilo, pa bohve...
Občutek mam, da nas čaka eno tako zig-zag leto, kjer ne bo niti velikih padcev ali visokih spustov (vir nestabilnosti pa Trumpova politika in vse, kar se tarif tiče).
Mimogrede: še kdo vlaga v Indijo? Nekaj malega sem že lani investiral tudi v indijski ETF (FLXI), ki se je po daljšem konstantnem padcu končno spet začel vzpenjat. Dolgoročno je to (pomoje) trg, ki bo rasel.

Saj smo že včeraj dorekli kaj bo. Zdaj je bil bottom in zdaj bo rastlo spet, največja verjetnost je vsaj do prejšnjih ATH nivojev.
Quack !

delavec44 ::
Saj smo že včeraj dorekli kaj bo. Zdaj je bil bottom in zdaj bo rastlo spet, največja verjetnost je vsaj do prejšnjih ATH nivojev.
Potem ne bo medo? Samo naj se že odločijo, tole gor dol cincanje je stresno. Ni šlo v preteklosti bolj hitro nazaj gor?

boogle ::
Pozdrav,
zanima me, da bi se poleg ostalih naložb, z nekim zneskom, ki sem ga pripravljen tvegati poizkusil v kratkoročnem trgovanju delnic - "day trading". Recimo, da bo to nadomestilo Fortnite
Iščem primerno platformo, vidim Toro, IBKR, TradingView... pa me zanima če ima kdo izkušnje iz prve roke?
-free/naročnina
-"paper money trading" feature za začetek je plus, vidim da to kar več ali manj vsi ponujajo
-izvoz za FURS eDavke bi bil kar zaželen, ker če bo to dolgoročen hobi bo hitro 200+ transakcij letno
Seveda vsak nasvet iz prakse dobrodošel
Hvala in LP!!
zanima me, da bi se poleg ostalih naložb, z nekim zneskom, ki sem ga pripravljen tvegati poizkusil v kratkoročnem trgovanju delnic - "day trading". Recimo, da bo to nadomestilo Fortnite

Iščem primerno platformo, vidim Toro, IBKR, TradingView... pa me zanima če ima kdo izkušnje iz prve roke?
-free/naročnina
-"paper money trading" feature za začetek je plus, vidim da to kar več ali manj vsi ponujajo
-izvoz za FURS eDavke bi bil kar zaželen, ker če bo to dolgoročen hobi bo hitro 200+ transakcij letno
Seveda vsak nasvet iz prakse dobrodošel

Hvala in LP!!

Glede orožarske histerije....toplo priporočam spodnji članek iz današnjega Welt
Včeraj so se karikature, imenovane voditelji, spet, menda 10ič v 2 tednih srečale, da se malo pogovarjajo o podaljševanju vojne, pardon, "pomoči ukrajini" in teh magičnih 800 miljardah.
Militantna psica, vojni hujskač, pripadnik plemena baltskih čivav Kaja je obljubljala 40 miljard za podaljševanje vojne. Odgovor klovnov? Ja nujno moramo vojno naprej hujskati, we stand with ukraine in podobne floskule, ampak denarja pa ne damo več ker ga nimamo. In iz 40 se je rodilo 5 za letos. Mogoče
In potem pride Ursula z najnovejšim šloganjem iz kugle, da bo rusija 2030 napadla eu in da se moramo nujno oborožit do zob.
800 miljard? Zagrete so samo baltske čivave, poljska, Nemčija in Makaron. Ne francija, ampak samo vojni hujskač Makaron. Jug evrope pravi fook off, ne damo. Ostali so tiho in si mislijo... dream on.
In vedno bolj so se očitno pogovarjali o tem, da je 800 miljard mokre sanje, absolutno nerealistično, ker tega denarja noben nima.
Kot sem šlogal prejšnji teden ...tresla se je gora, rodila se je miš. In to se bo kmalu poznalo na tečajih delnic proizvajalcev orožja.
https://www.welt.de/politik/ausland/art...
Včeraj so se karikature, imenovane voditelji, spet, menda 10ič v 2 tednih srečale, da se malo pogovarjajo o podaljševanju vojne, pardon, "pomoči ukrajini" in teh magičnih 800 miljardah.
Militantna psica, vojni hujskač, pripadnik plemena baltskih čivav Kaja je obljubljala 40 miljard za podaljševanje vojne. Odgovor klovnov? Ja nujno moramo vojno naprej hujskati, we stand with ukraine in podobne floskule, ampak denarja pa ne damo več ker ga nimamo. In iz 40 se je rodilo 5 za letos. Mogoče
In potem pride Ursula z najnovejšim šloganjem iz kugle, da bo rusija 2030 napadla eu in da se moramo nujno oborožit do zob.
800 miljard? Zagrete so samo baltske čivave, poljska, Nemčija in Makaron. Ne francija, ampak samo vojni hujskač Makaron. Jug evrope pravi fook off, ne damo. Ostali so tiho in si mislijo... dream on.
In vedno bolj so se očitno pogovarjali o tem, da je 800 miljard mokre sanje, absolutno nerealistično, ker tega denarja noben nima.
Kot sem šlogal prejšnji teden ...tresla se je gora, rodila se je miš. In to se bo kmalu poznalo na tečajih delnic proizvajalcev orožja.
https://www.welt.de/politik/ausland/art...

J.McLane ::
Denar za vojsko se ustvari iz nič, kako pa si mislil?
Saj ni treba iti v vojno, dovolj je kazanje mišic z vojsko, kot kaže bomo imeli parade z vojsko kot Severna Koreja
Saj ni treba iti v vojno, dovolj je kazanje mišic z vojsko, kot kaže bomo imeli parade z vojsko kot Severna Koreja

Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Utk ::
Če na ta račun Slovenija zgradi (zaresni) drugi tir od Kopra do Madžarske meje, pa morda še kak krak proti Avstriji če je potreben, potem why not.
Če na ta račun dobimo kakšnega domačega proizvajalca AI vodenih dronov (ki lahko dostavljajo še 100 drugih stvar poleg granat), why not.
Če na ta račun lahko vržemo par mio v raziskave materialov in ne vem česa, why not.
Ne bo pa tega speljala ta vlada, to je menda jasno.
Če na ta račun dobimo kakšnega domačega proizvajalca AI vodenih dronov (ki lahko dostavljajo še 100 drugih stvar poleg granat), why not.
Če na ta račun lahko vržemo par mio v raziskave materialov in ne vem česa, why not.
Ne bo pa tega speljala ta vlada, to je menda jasno.

Denar za vojsko se ustvari iz nič, kako pa si mislil?
Saj ni treba iti v vojno, dovolj je kazanje mišic z vojsko, kot kaže bomo imeli parade z vojsko kot Severna Koreja![]()
Ustvari se na 2 načina:
Usa - printer, ker lahko
Vsi ostali - zadolževanje in jemanje prebivalstvu. Ni naključje, da imajo vse zelo oborožene države revno prebivalstvo. Kako boš to prodal povprečnemu evropejcu? Še lokalno krilo kijevske hunte tukaj se našemu standardu ni pripravljeno odpovedat
In prvi ki so se jasno opredelili do tega so južne države.... Španija, Italija, Grčija. Ursuli so servirale en lep jasen fook off z vojnim hujskanjem, ker nevarnost je namišljena. Kako točno je Rim ogrožen, če rusi v 3 letih niso sposobni niti do Dnjepra prilezt?

energetik ::
Ja, zadnja 2 meseca počasi dajem en del v FLXI. Tud jaz mislim, da je dolgoročni potencial.
vires in numeris

bm1973 ::

Matejjjjj ::
Malidelničar je izjavil:
seveda, to je bil tudi vzrok za potop Krke do nivoja 40€, likvidacija certifikatov.
Tisti kolegi, ki investirate DCA... ste letos kaj spremenili "navade". Čakate kakšen dogodek (2.april in ameriške carine, npr.) ali vse po... "starem"?
Predrage so. Če se dol vsujejo dobički, bodo valuacije previsoke. Ne kupujem nič. Če pride do korekcije, mi je vseeno, saj so moji nakupi po zelo nizkih cenah.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Matejjjjj ()

Ustvari se na 2 načina:
Usa - printer, ker lahko
Vsi ostali - zadolževanje in jemanje prebivalstvu. Ni naključje, da imajo vse zelo oborožene države revno prebivalstvo. Kako boš to prodal povprečnemu evropejcu? Še lokalno krilo kijevske hunte tukaj se našemu standardu ni pripravljeno odpovedat
Vprašaj se zakaj USA lahko kar printa? Je to morda tudi zaradi vojaške premoči? A misliš, da folk kar tako na lepe oči verjame v USA?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()

Ne rabim se tega spraševati, ker mi je popolnoma jasno zakaj. Je rezervna valuta, backed by US army.
Upam da s tvojim vprašanjem ne sugeriraš, da bi EU lahko skočila v to vlogo?
Upam da s tvojim vprašanjem ne sugeriraš, da bi EU lahko skočila v to vlogo?

Sugeriram samo na to, da zadolževanje za vojsko ne bo pomenilo isto kot zadolževanje za Prada torbice.

Malidelničar je izjavil:
seveda, to je bil tudi vzrok za potop Krke do nivoja 40€, likvidacija certifikatov.
Predrage so. Če se dol vsujejo dobički, bodo valuacije previsoke. Ne kupujem nič. Če pride do korekcije, mi je vseeno, saj so moji nakupi po zelo nizkih cenah.
A to resno drži za Krko?

Mislil sem, da se samo krizni sentiment sam po sebi sprožil tak masoven val prodajanja .....

Saj Krka je praktično polovico prometa na LJSE, vse ostalo je v minimalnih količinah.
Quack !

Malo za razmislek kako denar pospešeno beži iz EU
Capital outflow from the EU has reached €300 billion ($325 billion) annually as retail and institutional investors move their money into assets outside the region, European Council President Antonio Costa has announced.
The statement comes as the bloc is considering doubling its military aid to Ukraine and continues to pledge billions of euros in financial assistance to Kiev.
Speaking to reporters following the EC meeting on Thursday, Costa said that officials in Brussels are seeking to avoid capital flight by reducing energy costs that have already soared to their highest level in two years, hitting major industries and companies.
"As of today, around €300 billion of EU families' savings flow out of European Union markets each year," Costa said, acknowledging that business as usual is no longer an option for the bloc. "There is €300 billion that don't fund businesses in the European Union."
Glede na to, da je EU vedno bolj zapufana in v peesdi...kaj se zgodi ko je kriza? Capital controls
In pol smo v riti. Malo za razmislek za tiste, ki šopate vse v usa delnice
Capital outflow from the EU has reached €300 billion ($325 billion) annually as retail and institutional investors move their money into assets outside the region, European Council President Antonio Costa has announced.
The statement comes as the bloc is considering doubling its military aid to Ukraine and continues to pledge billions of euros in financial assistance to Kiev.
Speaking to reporters following the EC meeting on Thursday, Costa said that officials in Brussels are seeking to avoid capital flight by reducing energy costs that have already soared to their highest level in two years, hitting major industries and companies.
"As of today, around €300 billion of EU families' savings flow out of European Union markets each year," Costa said, acknowledging that business as usual is no longer an option for the bloc. "There is €300 billion that don't fund businesses in the European Union."
Glede na to, da je EU vedno bolj zapufana in v peesdi...kaj se zgodi ko je kriza? Capital controls
In pol smo v riti. Malo za razmislek za tiste, ki šopate vse v usa delnice

dronyx ::
Malo za razmislek kako denar pospešeno beži iz EU
EU naj se začne pospešeno kot ostali svet umikati iz USD in da vidimo...USA so kar so zaradi rezervne valute. USA lahko natisnejo bilijone in gredo z njimi kupovat robo po svetu in hkrati še jokajo, da ničesar več sami ne proizvajajo (hint, ker jim ni treba, če tiskajo svetovni denar). To si lahko privoščijo, dokler je USD rezervna valuta. Ko je tega enkrat konec, pa sledijo zelo težki časi za USA. Bo kar bolje v Evropi. Jaz sicer Evrope na razumem, zakaj bi bili neki hlapci pod okriljem USA. EU je dovolj močna, da bi igrala lahko samostojno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()

rini ::
ZDA že dolgo namenjajo velik del svojega proračuna za vojsko in obrambo, pri čemer redno obnavljajo zaloge orožja. Hkrati pa izdatki za socialne programe, kot so zdravstvo, šolstvo in socialna varnost, ostajajo relativno nizki v primerjavi z drugimi razvitimi državami. Ti programi so bili v preteklosti že omejeni, v času Trumpove administracije pa so se dodatno skrčili ali ukinili.
Evropska unija, predvsem Nemčija, se je v preteklosti močno zanašala na zaščito NATA in zanemarila lastne obrambne zmogljivosti. To se je pokazalo leta 2014 ob ruski priključitvi Krima, ko je bila Evropa nepripravljena in odziv ni bil tako hiter ali odločen, kot bi lahko bil. Kasneje je to priznala tudi Merkelca. Podoben vzorec se je ponovil leta 2022 ob ruski invaziji na Ukrajino, ko je Nemčija več mesecev omahovala pri dobavi naprednega orožja z dolgim dosegom, čeprav se je kasneje njen prispevek povečal. Zgodovinski dogodki so pokazali, da je bila EU predolgo pasivna na področju obrambe, vendar se to zdaj spreminja. Po letu 2022 so evropske države začele bistveno povečevati svoje obrambne izdatke in krepiti lastno vojaško industrijo, kar kaže na prepoznano potrebo po večji neodvisnosti na tem področju.
Evropska unija, predvsem Nemčija, se je v preteklosti močno zanašala na zaščito NATA in zanemarila lastne obrambne zmogljivosti. To se je pokazalo leta 2014 ob ruski priključitvi Krima, ko je bila Evropa nepripravljena in odziv ni bil tako hiter ali odločen, kot bi lahko bil. Kasneje je to priznala tudi Merkelca. Podoben vzorec se je ponovil leta 2022 ob ruski invaziji na Ukrajino, ko je Nemčija več mesecev omahovala pri dobavi naprednega orožja z dolgim dosegom, čeprav se je kasneje njen prispevek povečal. Zgodovinski dogodki so pokazali, da je bila EU predolgo pasivna na področju obrambe, vendar se to zdaj spreminja. Po letu 2022 so evropske države začele bistveno povečevati svoje obrambne izdatke in krepiti lastno vojaško industrijo, kar kaže na prepoznano potrebo po večji neodvisnosti na tem področju.

Najboljša obramba je napad. Moramo začeti pospešeno graditi atomska in vodikova orožja. Rusija in ZDA jih imate veliko več.
Quack !

dronyx ::
Najboljša obramba je napad. Moramo začeti pospešeno graditi atomska in vodikova orožja. Rusija in ZDA jih imate veliko več.
Najboljše orožje je tisto, ki ti ga ni potrebno uporabiti. V tem pogledu se jedrsko orožje zelo dobro obnese. Marsikdo ne ve, samo letalo ameriške mornarice F-14 tomcat je za ZDA sestrelilo v vsej svoji zgodovini (nekaj 10 let) samo 4 sovražnikova letala (2 libijska miga, enega iraškega helikopterja MI8 in še nekaj). Zakaj? F-14 je imelo v standardni oborožitvi 6 raket AIM-54 Phoenix. To so radarsko vodene rakete dolgega dosega AA. Tem letalom se ni nihče upal niti približati. Temu se reče učinkovito orožje.

F-14 je uporabljal tudi Iran. V Iraško iranski vojni so tam dosegli več sestrelitev. Kakor vem letijo še danes.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()

tony1 ::
"letalo ameriške mornarice F-14 tomcat"
Evo, še enega, računalnik v njem je imel mikroprocesor že eno leto preden je Intel naredil 4004.
"da bo rusija 2030 napadla eu"
Dajmo prekrstiti v: bo 2024 napadla EU. :-D
Evo, še enega, računalnik v njem je imel mikroprocesor že eno leto preden je Intel naredil 4004.
"da bo rusija 2030 napadla eu"
Dajmo prekrstiti v: bo 2024 napadla EU. :-D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()

Spura ::
Pa zakaj bi kdo kurac vlagal v evropske firme:
- nobene rasti
- flat in padajoci GDPji
- firme placujejo dividende in imamo kretenske zakonodaje glede tega
Sploh zadnja tocka. Kupis svedsko firmo naprimer, dobis dividendo, oni ti lepo odbijejo 30%. Imamo mednarodno pogodbo z njimi, da bi moral odbijat 15%, kul lahko zrihtas, samo moras vsako leto oddati obrazec, v katerem zahtevas povracilo, in zraven prilozit dokazila o tem da si v Sloveniji davcni zavezanec, seveda uradno prevedeno v anglescino. Strosek vecji kot dividenda. In vsaka druga evropska drzava podobno, seveda drugacen obrazec vsepovsod, pa druga pravila igre (prijava vsako leto, prijava na 3 leta, prijava pred prejemki, prijava naslednje leto po prejemkih). Zdej si pa naredi portfelj evropskih firm. Nej mi ga cuknejo.

nurmaln ::
CSPX
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln
even if I have to do it myself!" - nurmaln