» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
103 / 208
»»

marska83 ::

energetik je izjavil:

Mene raziskave ne brigajo, delam svojo tehnično analizo in zaenkrat mi nekako ratuje. Med podskladi sem lani prestavil vsaj 20x. Če se ne motim, bi moral za vsako prodajo, če bi imel v ETF, poročati DURSu?

Kakšen plus (%) si naredil v 2021 s temi prestavljanji? Res me firbec matra.

Skull_ ::

pingme je izjavil:

energetik je izjavil:

Skull_ je izjavil:

Generalijev sklad Prvi izbor je hkrati na nek način nateg in hkrati verjetno najboljši slovenski vzajemni sklad: upravljalska provizija je 0,85%, držijo pa razpršene indeksne sklade. Nobene logike sicer ni, da plačuješ 0,85% dodatne provizije za držanje ETF, ampak hkrati so pa drugi vzajemni skladi (verjetno slabše diverzificirani + imajo 2% stroške) slabši.

Sam imam portfelj v IWDA, EMIM, ZPRV, ZPRX in IWVL (globalni delniški indeksni skladi + tilt na small cap value in value), staršem sem pa svetoval da en del portfelja (kar ni še v indeksnih), ki je bil še v Generali Rastko prestavijo v Prvi izbor (brez vstopnih stroškov in davka na dobiček).
Pri SLO vzajemcih vsi samo pišete o stroških, imajo pa tudi 1 velik plus, namreč krovni sklad, kjer znotraj lahko prestavljaš med podskladi popolnoma brez stroškov in brez vpliva na davke. Jaz precej prestavljam med panogami ali pa v denarni sklad in pri tem nimam nič dela z DURSom.

Provizija je samo dodatek na ETF. Poleg tega … čemu služi nakup večih skladov, ki se prekrivajo. Dejansko ti računajo vsako leto zgolj zato, ker so “namesto tebe” kupili ETF.

Se strinjam, smiselno je samo za nekoga, ki noče svojega trgovalnega računa (ampak to precej plača). Pa v posebnih situacijah, če npr. že imaš od prej v Generali skladih in držiš samo še nekaj malega časa, da padeš v nižji procent obdavčitve dobička (če imaš nek bolj konkreten dobiček).

bobby ::

Nuclear,.. 6 novih komadov,..

https://www.24ur.com/novice/gospodarstv...
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Malidelničar ::

bobby - si kupil delnice rudnikov urana? :))
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

redtech ::

Malidelničar je izjavil:

bobby - si kupil delnice rudnikov urana? :))

@bobby je lisac, jih ima že nekaj časa.
Jaz čakam z nakupom, če se bodo mogoče zvrnile še eno nogo navzdol.
Ko Japonska napove ponoven zagon elektrarn, bo prepozno za vstop :)

Wolfie ::

Poznavalci, kaj pravite na tole? Se to splača za manj izkušene ali ne?

https://n1info.si/novice/gospodarstvo/b...

epps1337 ::

@bobby, držiš od urana še kaj poleg NXE in WUC? Kakšen ETF (URA) mogoče?

Wolfie je izjavil:

Pomoje je to prevelik riziko, majhen trg, majhna likvidnost, podjetja z omejeno rastjo, bolj dividende. SBI TOP je ATH(all time high), res ni dobra ideja sedaj to kupovat. Za dividende imaš veliko bolj pametno izbiro.

epps1337 je izjavil:

@bobby, držiš od urana še kaj poleg NXE in WUC? Kakšen ETF (URA) mogoče?

URA ne moreš kupiti, ker ni UCITS ETF.

Če pogledaš kaj ima notri:

Cameco Corp CCO.TO 23.43%
National Atomic Co Kazatomprom JSC ADR KAP 22.81%
NexGen Energy Ltd NXE.TO 5.36%
Denison Mines Corp DML.TO 3.50%
Energy Fuels Inc EFR 3.19%
Paladin Energy Ltd PDN.AX 3.02%
Uranium Participation Corp U.TO 2.58%

Če ne poznaš podjetij ti je edina izbira:
Cameco (Kanada)
Kazatomprom (Kazakstan)

Minimalni riziko (Offering direct exposure to the spot uranium price without exploration, development, mining or processing risk.):
Uranium Participation
Yellow Cake

Wolfie: Njihov zadnji stavek v linku mi je zelo všeč. Drugače pa morda za investitorje, ki se gredo DCA in na 15letni rok vsakomesečnega vlaganja. Bi pa rad vedel stroške (vstopni, izstopni, upravljalski) čeprav definirajo ta njihov finančni inštrument kot ETF,...

Za ostale: ja, imam uran, ne nimam nič v nobenem skladu, ja imam jih več, GLATF, NXE, ENCUF, UEC, UUUU, pa še kaj bi se najdlo.

Seveda lahko kupiš URA US (ISIN: US37954Y8710) na BKS ga imajo dodanega.

bobby (in ostali) - spremljate kaj surovine, kaj je kaj vaše mnenje o Rio Tinto?

Zgodovina sprememb…

pingme ::

redtech je izjavil:

Wolfie je izjavil:

Pomoje je to prevelik riziko, majhen trg, majhna likvidnost, podjetja z omejeno rastjo, bolj dividende. SBI TOP je ATH(all time high), res ni dobra ideja sedaj to kupovat. Za dividende imaš veliko bolj pametno izbiro.

ATH? Daleč od tega ;-) TLSG je bil že čez 500€., LJSE si pač po letu 2008 (ko so bila vrednotenja res absurdna) ni opomogla, še KRKG je danes nižje, kot je bila takrat (vmes se je pa dobiček nekajkrat povečal). Poleg tega, tudi če je nekaj ATH, to ni avtomatično slabo. PE na LJSE je krepko pod 10, dividendni donos nad 5%, podjetja (no, vseh sedem oz. osem :-)) so skoraj nezadolžena (izjema Telekom, ki pa je še vedno precej manj kot recimo T ali VZ), lanska rast je bila precej na S&P ali Nasdaq (letos tudi).
Seveda to ne pomeni, da greš all-in, ker je tako nizko vrednotenje z razlogom - trg nima likvidnosti, pa še politika lahko v trenutku pokvari že tako slabo situacijo. Ampak če bi izbiral izključno med depozitom oz. vlogi na vpogled na banki (ki jih je v SLO ogromno) in investiranjem v LJSE, je druga opcija seveda bistveno boljša. Na LJSE dolgoročno ne bo nikoli rasti kot je v Nasdaq, ker to pač niso tehnološka podjetja, ampak tudi popravki navzdol ne bodo tako boleči (razen kratkotrajni zaradi panike kot je bila marca 2020 - takrat je zaradi nizke likvidnosti lahko še huje).

pingme - se strinjam, del portfelja definitivno lahko gre v LJSE. Sam sem v bistvu prisoten samo na LJSE, v naslednjih 10 letih pa načrtujem diverzifikacijo. ETF-e gledam ampak sedaj sem malo bolj kritičen do njih, ker so indici, da je ta ladja odplula (ko vsi o nečem govorijo je too-late). Opazujem bolj ameriške dividendne delnice in jih imam na short listi. Sem pa bolj za "dolgočasne", blue chipe, ki bi jih držal dolgoročno.

Mike_Rotch ::

ko vsi o nečem govorijo je too-late

A ni tako, da se že zadnjih 200 let govori, da je "too-late"? Rast pa bolj ali manj konstantna, če meriš v cca. 10 letnih intervalih.

bobby je izjavil:

Za ostale: ja, imam uran, ne nimam nič v nobenem skladu, ja imam jih več, GLATF, NXE, ENCUF, UEC, UUUU, pa še kaj bi se najdlo.

Hm delujejo bolj kot penny stocks tile.
Na moji watch listi so: RIO, GLEN, SCCO, FCX.

LeXani ::

Vaše mnenje glede zelenih kovin? Baker, litij, kobalt..
Čas prve prijave 04.11.2005

LeXani - priznam, da kobalt ne poznam....

gruntfürmich ::

LeXani je izjavil:

Vaše mnenje glede zelenih kovin? Baker, litij, kobalt..

ko bo šla borza dol bo šlo vse dol.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Sparkxl ::

Mike_Rotch je izjavil:

ko vsi o nečem govorijo je too-late

A ni tako, da se že zadnjih 200 let govori, da je "too-late"? Rast pa bolj ali manj konstantna, če meriš v cca. 10 letnih intervalih.

Koga v resničnem svetu zanima zadnjih 200 let? Nobenega ne zanima niti 20 let, ker danes bi bili vsi radi bogati takoj. In v 20 letih ni nobene garancije, da bo rast. Pogosto se omenja konstantna rast s&p500. Res je, samo se pozabi povedati, da so vmes desetletja, ko samo pada. In pozabi se povedati da v takem desetletju 90% kapitulira in ima izgubo. Pozabi se omeniti japonsko, ki je že 30 let v minusu. In nikjer ne piše da se to ne more zgoditi z s&p500.

In povrečen slovenski vlagatelj v delnice je po moje star okrog 30 let, ker prej nisi sposoben nakrampat neke vsote denarja za vlaganje in ga zanima, kaj bo s tem v čim krajšem možnem času. To se že vidi v tej temi. Na tedenski bazi pride sem nekdo ki vpraša: pozdravljeni, jaz bi vlagal v teslo in/ali sp500, prosim za nasvet.
Takim rast zadnjih 200 let ne pomeni nič, ker ne poznajo padcev, ne poznajo inflacije. On zadnjem padcu so jim še izpadali mlečni zobi. Vsi poudariji da bodo investirali na dolgi rok. Malo morgen, verjetno že zdaj bežijo kot podgane, pa je trg samo kihnil.

Mene tudi ne zanima zadnjih 200 let, zanima me prihodnjih 20 max. In tu se jaz niti slučajno ne zanašam na neka 70 letna povprečja, ker tudi v teh so bila vmes desetletja, ko je vse letelo navzdol. Vsak ima svoje prepričanje, moje je, da nas čaka težko desetletje, kjer bodo pozitivni redki trgi. Usa indexi ne bodo med njimi.

Prihodnosti žal ne moreš napovedati. Lahko se jutri cel sistem sesuje pa bomo vsi ostali brez vsega. Borza je pač gamble, tako kot vse ostalo v življenju.

Od 2. svetovne vojne naprej sicer ni obdobja, kjer bi s&p500 padal "desetletja". Še 10 letni bracket, kjer bi imel izgubo težko najdeš, kljub parim hudim recesijam. Če se greš DCA oz. na drug način kolikor toliko redno vlagaš pa sploh.

Aja, kaj je res tako težko google vklopit, mu posvetiti 3 min, namesto klatiti neumnosti?
Očitno je, zato sem jaz namesto tebe

https://www.macrotrends.net/2324/sp-500...

Če si začel vlagati 1968, si padel tako globoko, da si nazaj na svoj vložek prišel leta 1991, ker je vse padalo do 1982. To je po mojih izračunih 14 let in do 1991 si prilezel do kje si štartal, vmes pa ti je vsaj polovico požrla inflacija, ki je bila v tem obdobju divja.
Mimogrede, zanimivo naključje: višja inflacija, indeksi padajo. Kaj že imam sedaj?

In če gremo dalje, če si vložil leta 2000, si do 2009 gledal samo rdeče, šele 2015 si prišel nazaj na 0.
Še enkrat, DCA je res super teorija, v praksi pa je 90% ne prebavi.

Iz grafa vidiš, da po 2. svetovni vojni indeks nikoli ni "padal desetletja".

Zakaj ne? V čem je problem?

energetik ::

Sparkxl je izjavil:

Aja, kaj je res tako težko google vklopit, mu posvetiti 3 min, namesto klatiti neumnosti?

https://www.macrotrends.net/2324/sp-500...

Če si začel vlagati 1968, si padel tako globoko, da si nazaj na svoj vložek prišel leta 1991, ker je vse padalo do 1982. To je po mojih izračunih 14 let in do 1991 si prilezel do kje si štartal, vmes pa ti je vsaj polovico požrla inflacija, ki je bila v tem obdobju divja.
Mimogrede, zanimivo naključje: višja inflacija, indeksi padajo. Kaj že imam sedaj?

In če gremo dalje, če si vložil leta 2000, si do 2009 gledal samo rdeče, šele 2015 si prišel nazaj na 0.
Torej trdiš svoje, da vsak vrže not 100% svoje vložka v 1 trenutku? Potem jasno si gemblal ogromno in si dolgo bil v minusu.

Zakaj je DCA teorija? Če bi začel ravno 1968 po DCA redno enakomerno vplačevati vsak mesec, bi verjetno že okoli začetka 80-ih bil vsaj na nuli, če ne že kar v dobrem plusu.
vires in numeris

"padal desetletja" ni mišljeno več desetletij zaporedno, ampak posamično, kar je verjetno vsakemu jasno, če pogleda graf.

Zakaj dca teroija ne pije vode? Ker večina ne prebavi večletnih padcev in pobere ven vse z izgubo. Simple as that. Trenutno, zadnjih 13 let je to postala popularna zadeva, ko vse leti gor. Z drugimi besedami, sranje s polno ritjo.
Sicer pa tega si nisem sam izmislil, je polno tega na internetu za prebrati.

DCA pije vodo, ampak folk se je ne drži. Kar nima veze z DCA, ampak s psihologijo večine.
Zakaj ne poslušajo nasvetov? Kamor koli vlagaš (npr. vzajemci), povsod 10x napišejo, da je za povprečneža najbolje vlagat redno in za dolgo časa in da vložiš, kar ne boš pogrešil vsaj 10, 15 let. Ampak ne, folk vrže not skoraj vse kar ima in se potem userje, ko gre dol 20%, proda in zapečati izgubo.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

"padal desetletja" ni mišljeno več desetletij zaporedno, ampak posamično, kar je verjetno vsakemu jasno, če pogleda graf.

Če pogledam graf mi je jasno to kar sem napisal. Če vlagaš za 10+ let se tveganje bistveno zmanjša. Če vlagaš v rednih časovnih intervalih tveganje še dodatno zmanjša.

Zakaj dca teroija ne pije vode? Ker večina ne prebavi večletnih padcev in pobere ven vse z izgubo. Simple as that.

Torej, nauk ni da DCA ni OK. Ampak, da morajo biti ljudje bolj disciplinirani.

No pa smo prišli do skupnega zaključka, to kar pravim že cel čas. DCA je fina teorija, ki ne pije vode, ker se večina userje. Nisem nikjer napisal da DCA ni ok, idita nazaj brat

Ja pa naj se userjejo in izgubijo, če niso disciplinirani. Sami se odločijo za vlaganje.
vires in numeris

Jaz recimo se ne grem DCA, ker mi je dolgočasno. Ne vem...očitno rabim adrenalin ko leti gor vse ko zmešano in potem drama in močenje postelje ko vse strmoglavlja.
Uran je taki lepi primer. 99% ziher zadeva za naslednjih 10 let, razen če res svet do takrat ne bodo poganjali propelerji (1%), ampak dvigi in padci so pa brutalni. Zdaj sem spet nekaj zmetal noter...čakam da EU sama sebi prizna da brez urana ne bo šlo. Takrat verjetno spet leti gor

DCA je fina teorija, ki ne pije vode, ker se večina userje.

Če se userješ in vse prodaš pri prvem padcu to ni DCA, a ne?

Sicer pa kakorkoli. Ne da se mi razpravljati o semantiki. Jaz sem kupil kar nekaj Palantirja po cca. 25. Pa sem ga kupil nekaj, ko je bil čez 30, pa ga kupujem zdaj ko je pod 15. Trenutno sem konkretno v minusu, pa mi na pamet ne pride, da bi prodal. Bom prodal pri 300 ali nikoli.

Nekje sem prebral, da za nazaj ne moreš čisto primerjat zadev, ker je danes bistveno več malih vlagateljev oz. 'retailarjev', ki so se namnožili z raznimi appi. Sploh v Evropi in Sloveniji je to še niša z veliko priložnostjo. no v glavnem, zaradi tega bodo nihanja večja. Kar je seveda lahko strašljivo, če gledaš tečaje vsak dan, vsak teden in nimaš pred sabo dolgročnih ciljev.
Ja sicer pa je LJSE dobra osnova za začetek. Jaz si bom tam izgradil portfelj, ki bo moja baza, potem pa grem dokupovat tuje (dividendne) delnice. V bistvu mu je žal, ker sem na LJSE začel vlagati šele poleti 2018 in tako zamudil veliko zelo donosnih let (dividendno). Držim pa ene slovenske delnice že dolgo od takrat ko mi jih je kupil stari tam nekje med letoma 1997-2004. Pozicija: bom dokupoval, poizkušam redno, mesečno.

m0LN4r ::

Kateri ETF za atomsko revolucijo?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Hypathia ::

Prvič oddajam napoved za odmero dohodnine od prodaje delnic, pa da ne odpiram nove teme, bi kar tukaj vprašala, ker verjetno imate s tem izkušnje.

Napoved želim oddati preko e-davkov z uporabniškim geslom, pa mi pokaže samo, da lahko naložim datoteko. Zanima me, ali oni to resno želijo, da si jaz sprintam obrazec, ga na roke izpolnim, skeniram in jim ga naložim v e-davke, ali pa sem kaj spregledala?

Tnx.

Hypathia je izjavil:

Prvič oddajam napoved za odmero dohodnine od prodaje delnic, pa da ne odpiram nove teme, bi kar tukaj vprašala, ker verjetno imate s tem izkušnje.

Napoved želim oddati preko e-davkov z uporabniškim geslom, pa mi pokaže samo, da lahko naložim datoteko. Zanima me, ali oni to resno želijo, da si jaz sprintam obrazec, ga na roke izpolnim, skeniram in jim ga naložim v e-davke, ali pa sem kaj spregledala?

Tnx.

Greš pod Dokumenti > Nov in imaš tukaj Doh-KDVP za dobiček od trgovanja in Doh-Div za dividende.
Izploniš obrazec, dodaš pdf statement od trgovanja in vložiš.

Valute preračunaš po referenčnem tečaju BS:
https://www.bsi.si/statistika/devizni-t...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: redtech ()

Hypathia ::

Tega navodila ne razumem najbolje: Najprej opravite uvoz vseh pripravljenih popisnih listov. Šele nato ročno vnašajte podatke v že uvožene popisne liste ali ustvarite nove popisne liste.

Kakšne popisne liste in od kod naj jih uvozim? A si moram torej najprej sprintat obrazec "Popisni list vrednostnega papirja oziroma investicijskega kupona", ga ročno izpolnit, skenirat in uvozit v e-davke in potem iste podatke še enkrat vpisat ali kako?

dussan ::

Še eno vprašanje v zvezi z napovedjo. Obrazec je bil v vrstici za odtujitev že izpolnjen z vrednostjo ob odsvojitvi, ki pa ni upoštevala 1% odbitka. Verjetno to lahko popravim in zmanjšam za 1%? Sem pa prodal delež v podjetju, ne delnic.

dussan je izjavil:

Še eno vprašanje v zvezi z napovedjo. Obrazec je bil v vrstici za odtujitev že izpolnjen z vrednostjo ob odsvojitvi, ki pa ni upoštevala 1% odbitka. Verjetno to lahko popravim in zmanjšam za 1%? Sem pa prodal delež v podjetju, ne delnic.

Lahko, dokumenti še niso obdelani.

Hypathia je izjavil:

Tega navodila ne razumem najbolje: Najprej opravite uvoz vseh pripravljenih popisnih listov. Šele nato ročno vnašajte podatke v že uvožene popisne liste ali ustvarite nove popisne liste.

Kakšne popisne liste in od kod naj jih uvozim? A si moram torej najprej sprintat obrazec "Popisni list vrednostnega papirja oziroma investicijskega kupona", ga ročno izpolnit, skenirat in uvozit v e-davke in potem iste podatke še enkrat vpisat ali kako?

Ker si prvič noter, predvidevam, da popisnega lista nimaš.
Prestavi fokus malo nižje: Vrsta popisnega lista > (na desno) > Dodajanje popisnega lista
1. PLVP - Popisni list vrednostnega papirja oziroma investicijskega kupona > kliknes 0 vrednostni papir
Ali druge opcije SHORT, nevem kaj si imela...

Sedaj boš dobila nov list: izpolneš vse podatke od delnice.
Primer popisnega lista je na 3 strani (to je tiskana verzija, ista polja...).
https://www.fu.gov.si/fileadmin/Interne...

Ko končaš 1. popisni list, narediš naslednjega za 2. delnico in tako naprej za vsako pozicijo, ki si jo PRODALA v letu 2021.

m0LN4r je izjavil:

Kateri ETF za atomsko revolucijo?

Eno stran nazaj imaš en predlog,.. Điz

chaddicus ::

Kratko vprašanje...

ali plačam davek če sem lani kupil delnice jih prodal 2 meseca kasneje z dobičkom in takoj isti dan isto uro kupil iste delnice nazaj za celo par dollarjev višjo ceno in še večjo količino?
trenutno sem s temi delnicami v močnem minusu XD.....

delnice sem tisti dan prodal in nazaj kupil, da sem imel polno število delnic...ne sprašujte zakaj czz fuck logic.... :)

in pa te delnice še vedno imam jih nisem prodal in denar ni nikoli odšel z trgovalnega računa na tisti dan prodaje...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: chaddicus ()

Masayoshi ::

Seveda moraš oddati napoved in boš plačal davek.

epps1337 ::

bobby je izjavil:

Žal ne gre, je imel redtech prav. Na BKS je res listan, ampak ko oddaš naročilo fašeš error da instrument ni primeren za neprofesionalne vlagatelje. xD

polozweii ::

Vem da se pri prodaji delnic plača davek od zaslužka.
Kaj pa stanje na računu od prodanih delnic vpliva na dohodnino? Na primer če prodaš za 15k € delnic.

J.McLane ::

Na dohodnino to nima vpliva, dobiček od kapitala se obdavčuje ločeno.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

epps1337 je izjavil:

bobby je izjavil:

Žal ne gre, je imel redtech prav. Na BKS je res listan, ampak ko oddaš naročilo fašeš error da instrument ni primeren za neprofesionalne vlagatelje. xD

Si napacno izpolnil KYC papirologijo. Poklici jih in vprasaj, kater list moras podpisat, da jih odvezujes vseh odgovornosti.

Zda ne bo nic zapirala,.. Dodatnih 6miljard za vzdrzevanje njenih 93ih reaktorjev za v naprej.

https://www.energy.gov/articles/doe-est...

lay2er ::

Kateri vrednostni papir na IBKR je najbolje kupit, če računaš na nadaljno rast nafte in zem plina?

Motion ::

Kaj do 28.2. je za oddat fursu? Sprašujem ker nisem še nič gledal.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Motion ()

Bobo95 ::

Tako je. Rok za oddajo je 28.02.2022, tako da se bo treba počasi spravit birokracijo urejat :)

Najbolje..., težko izbireš enega, ker ima vsak drugačne razmere, strategijo, cilje.

- Zame najbolj podcenjena je CNOOC, letos bo dodatna dividenda na 20.obletnico, redno dvigujejo proizvodnjo.

- Woodside WPL.AX je top 10 world LNG supplier, predvidoma v Q2 dobi še oil assets od BHP (40B).

- US: PSX (downstream) se bo sedaj v Q1 združil s PSXP (midstream) je podcenjen z odličnimi EPS.

- Nigerija: Seplat (SEPL.L) v letošnjem letu štarta nov projekt 300 MMcf/d + 25,000 b/d of condensate, najprej za domači trgi potem v drugi fazi tudi za mednardni trg, znajo prevzeti tudi del Shella. Nigerija je med top 10 po rezervah plina, delta Nigra je polna nafte, Seplat ima dobre obete.

- US: DEC.L, vsa proizvodnja ima hedge z 10% dividendami
Diversified Energy Company has focused its operations on the Appalachian Basin, where we grew to become a leading independent owner and operator. In 2021, we announced our expansion into our Central Regional Focus Area, which includes producing areas within Louisiana, Texas, Oklahoma and Arkansas. (To pomeni x2)

- BPT.AX Beach Energy bo občutno povečal proizvodnjo do 2024.

- PBR Petrobras podcenjena delnica, z ogromnimi rezervami, nov projekt PRE-SALT ima ogromen potencial. Letos so volitve v Brazilija in se napoveduje zmago Lune (naokoli kvasi, da bo PBR prodajal nafto pod ceno, sociala...), PBR je po zadnji aferi CAR-WASH pred politiko sedaj zaščiten z zakonom. Če bo v luči volitev delnica padla bom kupil, sedaj je ne lovim, čeprav je še vedno poceni...

- Zelo podcenjen sektor je Offshore service, jaz spremljam samo HLX, ki ima še najmanj dolga. Sedaj, ko je nafta visoko in povečana potreba se bo začelo delati na projektih globoko po morjem.

- Rusija:
Lukoil - ogromne rezerve, dobre dividende, pridobiva v Iraqu.

Tatneft - v Rusiji so naftašem ukinili davčne ugodnosti, Tatneft je pred tem izplačeval 100% FCF v dividende, trenutno izplačuje 50% FCF v dividende, če bodo dobili nazaj ugodnosti, bodo dividende ponovno x2. Poleg tega se tudi usmerjajo v druge posle.

Surguteneftgas preference - $40B hedge USD/RUB, če RUB v letu izgublja proti USD ima SGTPY ogromen dobiček od FX in izplača 20% dividende. Ob teh napetosti z Ukrajino bo RUB proti USD verjetno izgubljal.

Jaz z nakupom čakam (če,če,..): Rusija, PBR, HLX, WPL.AX iz US hodim počasi že ven.
««
103 / 208
»»