» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
285 / 288
»»

karnekdo3 ::

Ima kdo kak predlog kako se lotit davčne napovedi če sem lani preko interactive brookers odprl preko 100 pozicij, nekaj delno prodal, nekaj ponovno kupil itd.? Bo treba vse ročno eno za drugo ali je kdo naredil kako plačljivo scripto?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: karnekdo3 ()

Musashi ::

imaš tudi zastonj; davkomat.si

karnekdo3 ::

Musashi je izjavil:

imaš tudi zastonj; davkomat.si

O super. A tudi opravi pretvorbo tečajev in vse potrebno? Če je kdo od avtorjev tega orodja tu gor, predlagam kak link za donacijo, ker tole takim kot sem jaz prihrani ogrmno časa.

ja

JA23 ::

A obstaja kaj podobnega tudi za degiro?

gruntfürmich ::

Musashi je izjavil:

Če se prevzem realizira lahko sprejmeš prevzemno ponudbo, do tega pa lahko prodaš na borzi, običajno je do realizacije prevzema cena na borzi par procentov nižja. Zdajle nekje 2,5%.
hvala!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

energetik ::

NLB je že izdal stroške za INR:
https://www.nlb.si/osebno/varcevanja-in...

Na prvi pogled - primerno samo za velike zneske, tako skupnega premoženja kot pri posameznih nakupih. Pri nakupu recimo na XETRA te odrejo z minimalno 9EUR stroška...
Vsekakor neprimerno visoki stroški, če je to mišljeno na povprečneža, ki počasi investira za penzijo in nalaga gor recimo 100-200EUR mesečno...
Je pa odlično za nekoga, ki kupuje dividendne delnice po par kEUR v kosu.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

redtech ::

Utrinek:
Mogoče bo v prihodnosti INR postal substitut za pokojnino/socialne transferje. Pokojnina bo nižja, če imaš INR. Politika bo zagovarjala, da je zaradi davčnih ugodnosti, upravičeno sorazmerno znižanje pokojnine/socialnih transferjev.

Idejo sem dobil pri zadnji akciji z orožjem:
Sedaj jih obravnavajo, kot dokazno gradivo za morebitne zločine.

Najbolj nevarna je lastna vlada.

Torej meniš, da je INR trojanski konj?
vires in numeris

Okapi ::

redtech je izjavil:

Idejo sem dobil pri zadnji akciji z orožjem:
Sedaj jih obravnavajo, kot dokazno gradivo za morebitne zločine.
Koliko je v Sloveniji neraziskanih zločinov, kjer imajo forenziki v rokah izstreljeno kroglo? Na pamet bi rekel, da manj kot deset.

ima pa NLB za INR 9EUR letnega stroška. kar se mi ne zdi veliko apriori.
me mika da bi si ga odprl na zalogo. 15 let po odprtju je davek 0, pa če naložim gor šele čez 14 let...

Zgodovina sprememb…

Če bo čez 15 let to še veljalo.>:D

gruntfürmich je izjavil:

me mika da bi si ga odprl na zalogo. 15 let po odprtju je davek 0, pa če naložim gor šele čez 14 let...
JE še 1 finta - po 15 letih od odprtja moraš dvigniti celoten znesek, če hočeš brez davka. Če boš samo del, boš moral za preostanek čakati novih 15 let, kar je popolna bedarija. Jaz ne mislim dvigovati vsega naenkrat, zakaj bi? In potem sem na boljšem z navadnim TR, kjer prodajaš neobdavčeno posamezne lote po 15 letih.
vires in numeris

ja samo boš moral dvignit znesek ki je VIŠJI OD VPLAČILA, da bo prišlo do davka. morda bo to prednost, ker ne gre za FIFO.

Neon87 ::

Kaj če bi v 15 letih na INR npr. nakazal in opravil nakupe za 100k gotovine, vrednost bi potem bila 150k (dividende bi ponovno vlagal).
Po 15 letih pa bi potem dvignil 100k na TRR, torej ne bi bilo nič davka in bi se datum resetiral in bi za preostalih 50k, ki bi ostali notri šlo spet od začetka + 15let?

gruntfürmich je izjavil:

ja samo boš moral dvignit znesek ki je VIŠJI OD VPLAČILA, da bo prišlo do davka. morda bo to prednost, ker ne gre za FIFO.

Kako se pa potem to obdavči? Vložiš 10.000 evrov in kupiš delnice. Naslednje leto so te delnice vredne 15.000 evrov, za 5000 evrov jih prodaš in dvigneš denar. Davek?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

nurmaln ::

energetik je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

JE še 1 finta - po 15 letih od odprtja moraš dvigniti celoten znesek, če hočeš brez davka. Če boš samo del, boš moral za preostanek čakati novih 15 let, kar je popolna bedarija. Jaz ne mislim dvigovati vsega naenkrat, zakaj bi? In potem sem na boljšem z navadnim TR, kjer prodajaš neobdavčeno posamezne lote po 15 letih.

Kolikor sem jaz razumel je ravno to point...
Klasični trgovalni račun, 15 let vsako leto investiraš 1k€.
Po 16 letih je neobdavčeno tisto kar si kupil v prvem letu.
Po 17 letih je neobdavčeno tisto kar si kupil v drugem letu.
Po 18 letih je neobdavčeno tisto kar si kupil v tretjem letu.

INR, 15 let vsako leto investiraš 1k€.
Po 15 letih je neobdavčeno vse kar si do tedaj vložil, vključno s tistim kar si vložil šele eno leto nazaj. (pod pogojem da nisi že vmes kaj ven jemal)
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

+ dividende so neobdavčene + če izstopiš prej kot v 15 letih je 15% (in ne 25 za prvih 5 ali 20 za prvih 10). je pa nizka možnost vplačil - prvo leto 20k nato pa vsako leto 5k + 5k v slo delnice, pa skupna omejitev je 150k.

nurmaln je izjavil:

Po 15 letih je neobdavčeno vse kar si do tedaj vložil, vključno s tistim kar si vložil šele eno leto nazaj. (pod pogojem da nisi že vmes kaj ven jemal)
Jasno, ampak pri INR samo v 1x znesku? Če hočeš vsako leto po 15 letih iz INR potegnit isti znesek, kako potem?
vires in numeris

energetik je izjavil:

nurmaln je izjavil:

Jasno, ampak pri INR samo v 1x znesku? Če hočeš vsako leto po 15 letih iz INR potegnit isti znesek, kako potem?

Ko želiš začet črpat vsako leto isti znesek (domnevno po 15 letih od odprtja INR) naenkrat izprazniš celoten INR, daš na TR v S&P in si prišparal za 15 let obresti. Reset to zero I guess.
Potem po 17 letih, ko si že dve leti v S&P, ti to pomeni, da od prvih 1€ ki si jih vplačal prvo leto INR, imaš vloženo že 17 let, ko boš postopoma prodajal, boš davek plačal samo za tisto kar si profitiral v zadnjih dveh letih. To tkole na brzino iz glave, sigurno bo treba en dan še v excelu kak chart narest da vidim točno kaj pomeni scenarij 1, 2, 3... Ampak za to bo še čas čez 15 let, zdaj še INR niso zalaufali :)

50% koncentracija v SI (3 firme), dobra poteza :)

rini ::

Torej bi lahko rekli, da je Izet Rastoder - Derby imel notranje informacije, zato je toliko pumpal Krko.

iKst_ ::

rini je izjavil:

Torej bi lahko rekli, da je Izet Rastoder - Derby imel notranje informacije, zato je toliko pumpal Krko.

A ni že dolgo znano, da bodo INR delno omejeni na slo firme?

Neon87 ::

Jaz grem vsekakor prvi dan odpret račun in žena tudi, verjetno bom INR odprl tudi otrokoma, stroški niso veliki. To bodo zdaj pumpali povsod, ko se bo videlo kako raste pa še bolj (od začetka bo splošna populacija malo skeptična), potem si bodo INR odpirale tudi frizerke in iz bančnih računov dajali v predvsem SLO delnice..
Bi že sedaj kaj nabavil na trgovalnih računih, samo bi bili kar stroški, če bi čez 3 tedne prodal, nakazal na INR in kupil nazaj..

Ljudje bi naj na bančnih računih imeli 30 milijard gotovine, če gre 10% v SLO delnice, bi znalo kar zrast.

Chatgpt pravi, da povsod, kjer so to uvedli, da se je investiranje v delnice drastično povečalo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Neon87 ()

redtech je izjavil:

50% koncentracija v SI (3 firme), dobra poteza :)

Valda je jasno da INR ne bo predstavljal 100% vseh investicij. Če bo pa kakih 15-20% portfelja se notri nabralo je pa to čist ok zame.
Also, ko bodo množice navalile na INR bodo PE za slo delnice šli v nebo. Bi bilo škoda to zamuditi.

Okapi je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

Kako se pa potem to obdavči? Vložiš 10.000 evrov in kupiš delnice. Naslednje leto so te delnice vredne 15.000 evrov, za 5000 evrov jih prodaš in dvigneš denar. Davek?

obdavči se 5k profita do 15 let, po 15 letih pa nič. ampak teh 15 let piše kot da se gleda samo čas odprtega računa, ne kdaj se je denar gor položil.
tako jaz to razumem.

Zgodovina sprememb…

Novih vlagateljev bo bore malo, če do sedaj niso vlagali, je to gotovo z razlogom, ki ga INR ne odpravlja.

delavec44 ::

gruntfürmich je izjavil:

Okapi je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

obdavči se 5k profita do 15 let, po 15 letih pa nič. ampak teh 15 let piše kot da se gleda samo čas odprtega računa, ne kdaj se je denar gor položil.
tako jaz to razumem.

Potem podobno kot naložbena zavarovanja.

iKst_ ::

redtech je izjavil:

Novih vlagateljev bo bore malo, če do sedaj niso vlagali, je to gotovo z razlogom, ki ga INR ne odpravlja.

Pomoje pa ne. Vsakemu, ki bo želel dobiti kredit za nepremičnino ali avto bodo na banki zraven poskusili prodali še INR in 20€ investicij na mesec.

Dvomim, bodo ostali kar pri obveznih zavarovanjih ali kvečjemu kakšnih svojih naložbenih produktih, od katerih imajo več dobička.

Spodbuda za INR bodo kvečjemu delnice Vzajemne. Sicer je vrednost majhna, ampak verjetno bo kar nekaj takih, ki bodo raje odprli INR, kot da jim propade 150 evrov v teh delnicah. Sploh če bo njihova vrednost ob vstopu na borzo začela rasti. Čeprav bo verjetno večina tistih, ki bodo to storili, INR odprli samo zato, da bodo lahko delnice prodali, in bodo potem račun takoj zaprli (oziroma dali v brezplačno mirovanje).

So pa ti INR do neke mere nepošteni za vse, ki so pred 5-6 leti odpirali običajne trgovalne račune, da so nanje prenesli "certifikatske" delnice. Pošteno bi bilo, da bi lahko sedaj odprli INR in nanj prenesli delnice, vsaj tiste, ki so bile pridobljene s certifikati, oziroma v omejeni količini, kot velja za INR, se pravi največ za 20.000 evrov trenutne vrednosti delnic.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

red_baron ::

NLB 200€...

Je kdo zasledil je bil0 danes kaj govora glede višine dividend za 2026?

Malidelničar ::

Kaj pa tisti, ki že imamo brokerske račune od prej, a se nam INR sploh splača?
A je v tujini kje, da imajo državljani po dva različna naložbena računa?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Malidelničar je izjavil:

Če imaš v glavnem acc ETF in misliš čez 15+ let po delih izplačevat, potem se očitno ne splača.
Če imaš veliko dividendnih delnic in/ali aktivno trguješ, se INR splača.
vires in numeris

red_baron je izjavil:

NLB 200€...

Je kdo zasledil je bil0 danes kaj govora glede višine dividend za 2026?

V NLB za letos obljubljajo izplačilo 55 odstotka lanskoletnega dobička, to je za pet odstotnih točk več kot lani. A le, če ne bo pomembnih združitev in prevzemov.

To pomeni, da bo skupni znesek dividende za lani 13,8 evra bruto, kar je slab evro več kot je bila izplačana lani za leto 2024 (12,86 evra).

rkobarov ::

fantje, počakamo da Janša zmaga in zniža davke :D
Ryzen 5800x AIO280 32gb 16c3200 3080ti Msi b550 tomahawk Samsung 970 1Tb M27q

Matejjjjj ::

Malidelničar je izjavil:

INR je premajhen da bi se splačal IMHO. mogoče za začetnike, za nekoga ki vlaga že vsaj od predkorone pa je to drobiž po teh rasteh. Najbolj mi je žal, da sem namenil veliko denarja v hišo namesto v nakupe še veš delnic. Če bi nadaljeval s takim tempom investiranja kot do konec 2024 bi imel že večmilijonski portfelj. iz začetnih vložkov nakupov po jurja od 2007 naprej. Nepremičnine so največja zabloda. Donosnost katastrofalna, starajo se hitreje kot mi...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Matejjjjj ()

Spomni se tega sentimenta, ko balonček poči in se potem še fiat razvrednosti z inflacijo.

J.McLane ::

...takrat bodo tudi nepremičnine na dražbah, verjetno pa da z zamikom ene 3 leta
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Če v nepremičnini živiš, je to nepomembno.

tomaz- ::

zakaj bi se moral "spomniti tega sentimenta" ? Če se mu ne bo mudilo prodajati, bo pač počakal po poku balončka, zgodovinsko se je še vsak padec pobral nazaj in naredil višji vrh..kot zlato, srebro ipd, BTC ipd..
Seveda, če pa takrat panično prodajaš, ker si šel v prevelike čevlje, si pa v peesdi, ja
Sam sem sinu začel dajati v ETF VWCE vsak mesec po jurja, začel sem konec leta 2019 - danes je vse skupaj 122000 - kolk je vloženega od takrat , si pa izračunaj
Seveda so že bili padci, pa še bodo, ampak do takrat, ko bo on to začel porabljat, bo kar OK

Zgodovinsko se tudi nepremičnine držijo ok.

Absolutno, samo najbolj likvidne niso

J.McLane je izjavil:

...takrat bodo tudi nepremičnine na dražbah, verjetno pa da z zamikom ene 3 leta

Če je prihranke iz borze vložil v nepremičnino verjetno nima kreditov, da bi se bal dražb.

tomaz- je izjavil:

Absolutno, samo najbolj likvidne niso

Se strinjam. Jaz zagovarjam razpršen portfelj.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

Brodnjaka sem poslišal na money how, je rekel tako:
"Ko so Celovški padali ni bilo nobenega kupca za 1000/kvadrat, ker so vsi čakali še nižjo ceno. Kupci so potem čakali v vrsti, ko je bila cena 3000/kvadrat, ker so vsi pričakovli še višjo ceno."

redtech je izjavil:

"Ko so Celovški padali ni bilo nobenega kupca za 1000/kvadrat, ker so vsi čakali še nižjo ceno. Kupci so potem čakali v vrsti, ko je bila cena 3000/kvadrat, ker so vsi pričakovli še višjo ceno."

Ampak kaj ni pri večini na borzi enako?

ChirkKarlie ::

Prodajte zlato zaznal nekaj signalov za hard crash. Kdor se ne reši sedaj bo čakal 26 let.

tomaz- je izjavil:

zakaj bi se moral "spomniti tega sentimenta" ? Če se mu ne bo mudilo prodajati, bo pač počakal po poku balončka, zgodovinsko se je še vsak padec pobral nazaj in naredil višji vrh..kot zlato, srebro ipd, BTC ipd..

To sicer velja v povprečju, v praksi pa je mnogo podjetij propadlo in je bilo vse, česar nisi pravočasno prodal, izgubljeno.

Poleg tega nimajo vsi razkošja čakati x let, da se delnice poberejo. Če denar (nujno) potrebuješ, ko so delnice na dnu, si pač žrtev balona.

delavec44 je izjavil:

redtech je izjavil:

Ampak kaj ni pri večini na borzi enako?
Tako je praktično pri vse assetih, vsaj pri retailu:

Okapi je izjavil:

tomaz- je izjavil:

To sicer velja v povprečju, v praksi pa je mnogo podjetij propadlo in je bilo vse, česar nisi pravočasno prodal, izgubljeno.

Poleg tega nimajo vsi razkošja čakati x let, da se delnice poberejo. Če denar (nujno) potrebuješ, ko so delnice na dnu, si pač žrtev balona.
Zato pa ne kupiš posameznih delnic v velikosti par 10% portfelja, ampak ETF, ki vsebuje 1000+ delnic...
Če denar nujno potrebuješ, potem si nekaj zafrknil že pri vlaganju - nimaš dosti železne rezerve in preveč si vložil. V ETF-e vlagam tisto, česar ne bom rabil vsaj 15+let.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Okapi je izjavil:

tomaz- je izjavil:

pri VWCE to nima nekega večjega pomena oziroma vpliva, ravno tako kot pri S&P 500 in podobnih ETF ne.. Ni to delnica enega podjetja.. kar se tiče ostalega: normalno, zato pa vlagaš dolgoročno. Če imaš take probleme, da to ( nujno) potrebuješ, imej raje keš v štumfu in pač vzemi ven, ko nujno potrebuješ - to, da ti ga papca inflacija, pač vzameš v zakup..
To "razkošje" si pač omisliš s toliko denarja, kot VEŠ, da ga ne boš potrebovaljutri. Če je to 100,00€ na mesec, je bolje kot nič..

Kaj je "dolgoročno"? Računaš živeti poljubno dolgo, ali vlagaš za potomce? Večina ima verjetno nek cilj, za kaj in kdaj bo začela trošit vložena sredstva. In te načrte ti lahko pok balona zelo pokvari ali celo uniči.
««
285 / 288
»»