Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
otago ::
Sem odprodal ALB, iz 60$ na 180$ +200% iz aprila 2025; delno PLTR +600% v 3 letih. Tukaj je za en čas verjetno bil dosežen vrh. Odprodal MU +100% v dveh mesecih, decembra 2025. Včeraj je bil SAP(.SE) -15%, MSFT -11%. Kupil. Danes že v +.
Vse delnice so bile omenjene na tem threadu.
Odlično za nakup MSFT!
naah, ko sem ku da prehitro, me ne izuči...
sem zaprl s SL na 419. spoih Ne vem, tole izgleda kot nova ORCL zgodba... Jebiga, na drugi trejd.
Škoda. Jaz trdno držim 100 msft (povprečje nakupa 4 leta) in kot sem gledal portfelj, je bila najvišja cena nakupa zadnje delnice po 410 v letu 2024 (kar je danes trenutna cena). Nedolgo nazaj sem želel kupiti še 20 kom po ceni 500usd+, zato tudi nakup po cca. 430usd ni slaba investicija. Mogoče je to že dno. MSFT ima ogromno potenciala v AI, tudi v kvantnih računalnikih bo verjetno eden izmed prvih.
Sem odprodal MU pri 405. Dokupil MSFT po 410, tako da sem zdaj glede na prejšnje nakupe zbil BEP. Z današnjega vidika pametno, saj je kmalu MU potem padel za dodatnih 10%. Pri nakupu MSFT pričakujem, da še lahko zaniha do 380, dolgoročno pa je bolj varna opcija.
Pričakovanja za NovoNordisk?
Nekdo je prej spraševal za spread na KRKG. Na Varšavski borzi je cirka 5 eur (975 zl - 990zl), za dolgoročno držanje ne vidim ovire.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: otago ()
ExOrcisT21 ::
Kdo kaj ve na kateri platformi trgujem s slovensko borzo, če se sploh da, seveda. Rad bi kupil par slovenskih delnic in skladov
Lahko odpreš trgovalni račun kar preko NLB banke ali OTP banke in lahko digitalno trguješ preko spletne aplikacije npr. Bank@Net Invest, izgleda pa tako.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ExOrcisT21 ()
redtech ::
NVO
Če gre pod trenutni support, pade na $30 ali manj, ker je moment navzdol tako močan, da sploh ni važno kaj firma dela...
Dodatnih -$15 izgleda zelo malo (-40%).
https://www.tradingview.com/x/rUHHRGjx/
Tudi Bayer je izgubil -85%, dokler se cena ne stabilizira, jaz ne bi skočil pod slap.
Če gre pod trenutni support, pade na $30 ali manj, ker je moment navzdol tako močan, da sploh ni važno kaj firma dela...
Dodatnih -$15 izgleda zelo malo (-40%).
https://www.tradingview.com/x/rUHHRGjx/
Tudi Bayer je izgubil -85%, dokler se cena ne stabilizira, jaz ne bi skočil pod slap.

gruntfürmich ::
zadane vse svinge
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
LeQuack ::
Na dneve ko v US vse pada, SBI zgubi komaj pol procenta, tu se vidi razlika v tveganju.
Quack !
iKst_ ::
Kako izgubi? Jaz sem prodal hišo in vzel kredit, pa naložil vse v SBI, ker si obljubljal, da gre vedno samo gor.
Kako isti donos? Če praviš, da slovenske nepremičnine nikoli ne padejo? A zdaj mi razlagaš, da so tudi nepremičnine šle dol?
Recimo garsonjere so se pred 2 leti prodajale za 100k, zdaj se za 200k. Torej to je že 100% donos 2 letih.
Quack !
Malidelničar ::
Uf danes mi gre vse dol, samo pharma se še za silo drži.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
energetik ::
DXY je danes povozil skoraj vse. Le PFE začenja breakout, vsaj tako se mi zdi.
Tudi EU consumer staples lepo dela.
Tudi EU consumer staples lepo dela.
vires in numeris
BorutO ::
pa res ... imam že dolgo ibkr, pa mi še ni padlo na pamet, da bi iskal tam slovenske borze, ker sem na saxotraderju iskal slovenske borze, pa ni ničesar, zato sem mislil, da ni nikjer. Hvala za info. verjetno jutri ali pojutrišnjem bom kupil dve krkini delnici.
ja, tudi meni gre skoraj vse dol. Sicer sem pa skoraj povsod še veliko nad plusom, tako da se ne sekiram preveč. Bolj me moti, da ne vem kdaj kupiti nove delnice.
Malidelničar je izjavil:
Uf danes mi gre vse dol, samo pharma se še za silo drži.
ja, tudi meni gre skoraj vse dol. Sicer sem pa skoraj povsod še veliko nad plusom, tako da se ne sekiram preveč. Bolj me moti, da ne vem kdaj kupiti nove delnice.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BorutO ()
Bolj me moti, da ne vem kdaj kupiti nove delnice.
Zgodovinsko gledano je najboljši odgovor "čim prej".
Malidelničar ::
iKst - lahko pa se počaka, da še pade, ker smo ravno v trendu navzdol ;) ;)
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Malidelničar je izjavil:
iKst - lahko pa se počaka, da še pade, ker smo ravno v trendu navzdol ;) ;)
kje se da videti, kdaj se bo trend obrnil?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: iKst_ ()

počakaj da bo musicfreak začel paničarit, takrat se bo trend obrnil.
ripmork ::
AMZN aftermarket padel za 10% (skupno 14% v enem dnevu, kljub solidnim rezultatom!). Prvič po lanskem Aprilu padel pod 200, takoj nekaj kosov dodal.
J.McLane ::
AMZN je napovedal veliko vlaganje ($200B) v data centre za AI in izdelavo custom čipov (Trainium3, Graviton), očitno je to prestrašilo delničarje, morda preveč riskantna poteza?
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
libreus ::
ja, sej ta pesem je zdaj že kar znana: dokler konkretno ne pokažejo dobičke neposredno povezavne z investicijami (capex), bo bolj choppy.
J.McLane ::
Predvsem v luči tega da MSFT in GOOG delata isto, vsem je pa skupno to, da nočejo plačevati premije za NVDA čipe. Iz tega jaz potegnem samo eno, NVDA kmalu ne bo več vodilna..
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
IgorCardanof ::
AMZN je napovedal veliko vlaganje ($200B) v data centre za AI in izdelavo custom čipov (Trainium3, Graviton), očitno je to prestrašilo delničarje, morda preveč riskantna poteza?
Isto je Google napovedal koliko ogromno bo vlagal in je isto delnica tankala kljub vredu rezultatom. Ampak sej je tekom dneva dokaj dobro pobrala.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.
Ne odgovarjam na DM.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: IgorCardanof ()
Cel tech tanka. IMHO 2 glavna razloga:
- Anthropic "AI" scare. Anthropic je napovedal Claude Cowork pa je spet nastala panika, kako bo šlo vse cugrund.
- Po letih rasti so ljudje začeli jemati ven dobičke. Selloff dodatno pritisne na cene.
Dodaj k temu še ameriško zunanjo "politiko", pa imaš dober recept za korekcijo.
Osebno ne vidim razlogov za paniko na dolgi rok. Bom pa spet začel kupovati Palantir :)
- Anthropic "AI" scare. Anthropic je napovedal Claude Cowork pa je spet nastala panika, kako bo šlo vse cugrund.
- Po letih rasti so ljudje začeli jemati ven dobičke. Selloff dodatno pritisne na cene.
Dodaj k temu še ameriško zunanjo "politiko", pa imaš dober recept za korekcijo.
Osebno ne vidim razlogov za paniko na dolgi rok. Bom pa spet začel kupovati Palantir :)
rini ::
Google se res presenetljivo dobro drži. MSFT in večino ostalih primerljivih so izgubili v tem kratkem obdobju pa cca. 30%. V pandemiji Covida je borza počepnila za -35%, tako da čez palec bo to to - kar bi lahko bilo dno.
MSFT je objavil dobre rezultate poslovanja in najavil lastno proizvodnjo AI čipa Maia 200, izdelan v 3-nm tehnologiji, kot odgovor na NVDA.
AMZN je napovedal konkurenco Muskovemu Starlinku, a ima še vedno le peščico satelitov, kar pomeni, da še dolgo ne bo primerne pokritosti. A po drugi strani vlaga v velike podatkovne centre in to pridaja podjetjem (slon, ki stoji na mestu).
MSFT je objavil dobre rezultate poslovanja in najavil lastno proizvodnjo AI čipa Maia 200, izdelan v 3-nm tehnologiji, kot odgovor na NVDA.
AMZN je napovedal konkurenco Muskovemu Starlinku, a ima še vedno le peščico satelitov, kar pomeni, da še dolgo ne bo primerne pokritosti. A po drugi strani vlaga v velike podatkovne centre in to pridaja podjetjem (slon, ki stoji na mestu).
energetik ::
Google se res presenetljivo dobro drži. MSFT in večino ostalih primerljivih so izgubili v tem kratkem obdobju pa cca. 30%. V pandemiji Covida je borza počepnila za -35%, tako da čez palec bo to to - kar bi lahko bilo dno.? SP500 je trenutno nekje 3% nižje od ATH. Ali kaj ti smatraš kot "borza", MSFT+PLTR+TSLA?
vires in numeris

nekaj časa je bilo zabavno, zdaj pa je postalo že nadležno![]()
če lequack sam trola je zabavno, če se pa temu pridružijo še drugi troli pa je res nadležno...
delavec44 ::
gruntfürmich je izjavil:
nekaj časa je bilo zabavno, zdaj pa je postalo že nadležno![]()
če lequack sam trola je zabavno, če se pa temu pridružijo še drugi troli pa je res nadležno...
Za koga je zabavno? Kvečjemu bo še koga nasral.
GupeM ::
Ja, res je. Že dolgo ni več zabavno. Ko je začel s tem, je še bilo.
Saj veš kako je... Lahko ti je nek komad neverjetno všeč, pa če ga non-stop poslušaš, ti prej ali slej dojadi.
Saj veš kako je... Lahko ti je nek komad neverjetno všeč, pa če ga non-stop poslušaš, ti prej ali slej dojadi.
musicfreak ::
gruntfürmich je izjavil:
ti casi so mimo. jaz sem bil prvo leto na borzi v fazi ucenja in so bli tezki trenutki, treba je it cez sranje ko po 2 mesecih investiranja pade za 20 procentov vse. ampak zdaj vem da je vse samo proces in da prej ali slej bo slo gor.
Priporocam par videjev tega svicarskega trznega psihologa, je odlicen:
ampak vseeno si za kazen ne kupim sladkarij ali kaki priboljskov v trgovini, ko vidim da so tisti dan sle delnice dol
gruntfürmich je izjavil:
Evo musicfreak se je oglasil, trend se je takoj obrnil.
Quack !
Musashi ::
INPST - če je kdo notri, sem pisal ko sem ga kupil novembra, FedEx in skupina vlagateljev je objavila ponudbo za prevzem po 15,6€ na delnico.
srus ::
Samo preverjam. Pri prodaji delnic je princ teme nastavil davek 15 % po 10 letih lastništva in 0 % po 15 letih lastništva. Pernata jata je ukinila 0 % stopnjo.
Ali torej trenutno velja, če prodaš kadarkoli po 10 letih lastništva, je davek vedno 15 %. Drži, ali ne?
Ali torej trenutno velja, če prodaš kadarkoli po 10 letih lastništva, je davek vedno 15 %. Drži, ali ne?
delavec44 ::
pred 5 leti: 25%
po dopolnjenih petih letih imetništva kapitala: 20%
po dopolnjenih desetih letih imetništva kapitala: 15%
po dopolnjenih 15 letih imetništva kapitala: Oproščeno plačila dohodnine
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
pred 5 leti: 25%
Si prepričan_ Bega me tole https://www.google.com/url?sa=t&source=...
Poglej si dokument Obresti, dividende, dobiček iz kapitala in dohodek z INR z 8.10.2025, stran 18. 0 % davčna stopnja ni omenjena. Enako ni omenjena v zadnji verziji Zakona o dohodnini.
na tvojem linku;
Napovedi NE vložijo zavezanci, ki so:
o odsvojili kapital (ki ni dolžniški vrednostni papir) po 15 letih imetništva (Sprememba velja za odsvojitve od 1. 1. 2022 dalje. Za odmerna leta pred tem, vključno z letom 2021, je oprostitev veljala za obdobje 20 let imetništva.).
o odsvojili kapital (ki ni dolžniški vrednostni papir) po 15 letih imetništva (Sprememba velja za odsvojitve od 1. 1. 2022 dalje. Za odmerna leta pred tem, vključno z letom 2021, je oprostitev veljala za obdobje 20 let imetništva.).

INPST - če je kdo notri, sem pisal ko sem ga kupil novembra, FedEx in skupina vlagateljev je objavila ponudbo za prevzem po 15,6EUR na delnico.
kako pa je pri teh zadevah? lahko ''ti'' prodaš delnice po takšni ceni, ali jih kupujejo od drugih ponudnikov?
ali je cena fixirana na borzi?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Če se prevzem realizira lahko sprejmeš prevzemno ponudbo, do tega pa lahko prodaš na borzi, običajno je do realizacije prevzema cena na borzi par procentov nižja. Zdajle nekje 2,5%.
na tvojem linku;
Hvala za namig.
Če kdo vlaga v S&P, pravilo je da če je petek zelen, je tudi ponedeljek zelen. To je skoraj 100%.
Quack !
ne laži no. zgodovinsko je sp500 po zelenem petku zelen ponedeljek v 53%. kar je celo malenkost manj kot povprečno, ker je pač sp500 zelen v 54% dnevih..