» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
286 / 288
»»

energetik ::

Okapi je izjavil:

Kaj je "dolgoročno"? Računaš živeti poljubno dolgo, ali vlagaš za potomce? Večina ima verjetno nek cilj, za kaj in kdaj bo začela trošit vložena sredstva. In te načrte ti lahko pok balona zelo pokvari ali celo uniči.
Vsaj 15+let, to že zaradi davčnega vidika!
In jasno vlagaš mesečno ali polletno po DCA, enako narediš po 15 letih, po kosih jemlješ ven, kaj si pa mislil, da boš ob penziji pobral vse neankrat - in kaj boš potem s tistim? Pustil na TRR da ti naprej žre inflacija?
Če DCA-jaš notri in potem ven, tudi poki balonov niso problem. Zafrkne se recimo nekdo, ki lump-sum vrže na višku balona, potem pa hoče to imeti čez 5 let za nakup nečesa. To je pač fejl.
vires in numeris

tomaz- ::

Drugače pa je enako kot v temi "kripto" :D

Cel kup "mozoljavcev", ki so kupili za nekaj fičnikov in sedaj vsi prešvicani navijajo in en čez drugega razglabljajo in pametujejo, cela "drama", hehehe
Pač, zadeve v realnosti ne funcionirajo tako, da bo vsak "kekec" z vložkom jurja evrov čez tri mesece bogataš..
Sam občasno spremljam tisto temo in se samo nasmiham... pa nimam ravno malo BTC-ja...

Moj portfelj je sestavljen tako, da nimam z njim prav nobenega dela že ohoho let in je do danes čist solidno zrastel, z vključenimi res konkretnimi padci. razlika je samo v tem, da pri padcih in pokih ne delam drame, čeprav je že parkat padlo za tako cifro, da bi samo za ta znesek z lahkoto nabavil kak soliden flat v LJ ali vsaj en avto razreda 6 mestne cifre..
Je pa nekaj fizičnega zlata, srebro v kovancih, Bitcoin, , pa kar precej VWCE ETF. Pa VEDNO tolk gotovine, da nič od tega ne bi rabil nujno prodajat.

Kaj hočem povedat: vsak si lahko nared nek svoj portfelj v višini svojih zmožnosti, problem miselnosti povprečnega "janeza" je pa ta:
-Če nimam ful dnarja, je brezveze nekam vlagat
- uuuu, zdele berem, kolk je šou bitkojn gor, pa srebro, grem po puf in kuuuupuujem.. Drug let takle cajt bom miljonar...

In potem ob prvem nihaju navzdol JOK, STOK, VSI DRUGI SO KRIVI, FAKOF IZ TEGA NE BO NČ.....kaj šele ob prvem resnem dropu, ki ga vsak vlagatelj v cca desetih letih doživi vsaj NEKAJKRAT, ne samo enkrat..

OKAPI: Kaj je dolgoročno? Ne vem, to si mora vsak posameznik odgovorit in temu primerno pametno vlagat. Če boš ti vlagal zato, da boš čez tri leta kupil nov avto, pozabi.. Vlaga se za obdobja vsaj deset let ali več

Okapi ::

Saj tudi če vlagaš zato, da boš šel čez 30 let v penzijo in užíval bogastvo, ti pok lahko hudo pokvari račune. Bo vila na Baliju splavala po vodi.>:D

Matejjjjj ::

energetik je izjavil:

delavec44 je izjavil:

redtech je izjavil:

Brodnjaka sem poslišal na money how, je rekel tako:
"Ko so Celovški padali ni bilo nobenega kupca za 1000/kvadrat, ker so vsi čakali še nižjo ceno. Kupci so potem čakali v vrsti, ko je bila cena 3000/kvadrat, ker so vsi pričakovli še višjo ceno."

Ampak kaj ni pri večini na borzi enako?
Tako je praktično pri vse assetih, vsaj pri retailu:

Okapi je izjavil:

tomaz- je izjavil:

zakaj bi se moral "spomniti tega sentimenta" ? Če se mu ne bo mudilo prodajati, bo pač počakal po poku balončka, zgodovinsko se je še vsak padec pobral nazaj in naredil višji vrh..kot zlato, srebro ipd, BTC ipd..

To sicer velja v povprečju, v praksi pa je mnogo podjetij propadlo in je bilo vse, česar nisi pravočasno prodal, izgubljeno.

Poleg tega nimajo vsi razkošja čakati x let, da se delnice poberejo. Če denar (nujno) potrebuješ, ko so delnice na dnu, si pač žrtev balona.
Zato pa ne kupiš posameznih delnic v velikosti par 10% portfelja, ampak ETF, ki vsebuje 1000+ delnic...
Če denar nujno potrebuješ, potem si nekaj zafrknil že pri vlaganju - nimaš dosti železne rezerve in preveč si vložil. V ETF-e vlagam tisto, česar ne bom rabil vsaj 15+let.

pri meni so etf 1% portfelja, ostalo pa kot Izet.

Kje je pa vzrok. V dividendah, ki dropnejo kot bomba in zasenčijo plačo in vse ostalo. Ko to reinvestiraš sam, se zelo pozna. Kaj delajo pa pri ETFjih ipd s tem denarjem pa si lahko samo mislimo... Če pa zagusti, ne rabim prodajat portfelja in se živim od dividend. Pri etf moram pa potem prodajat portfelj. Torej, vrneš se k osnovam delničarstva iz ZDA 50 let nazaj, to je, ne gre velikost portfelja ampak za število delnic. Slednje določa količino dividend in količino pasivnega dohodka.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Matejjjjj ()

Okapi je izjavil:

Kaj je "dolgoročno"? Računaš živeti poljubno dolgo, ali vlagaš za potomce? Večina ima verjetno nek cilj, za kaj in kdaj bo začela trošit vložena sredstva. In te načrte ti lahko pok balona zelo pokvari ali celo uniči.

Pa poglejva takole:
Sam sem star 54 let, vlagam že dolgo, nikoli nisem šel preko svojih zmožnosti, še vedno sem z razliko denarja postavil lastno hišo, z razliko denarja kupujem svtomobile, živim svoje življenje. Torej: vlagam toliko, kot max lahko, da si zaradi "špekulativne mniselnosti" in želje po hitrem bogastvu ne naredim ravno takega problema, kot ga ti navajaš - da zaradi pohlepa toliko preveč vložim, da bi moral v down trendu na silo prodajat..

Sčasoma se mi je nabralo že več kot dovolj, da bi z lahkoto nehal delat in če bi si "izplačeval" samo 4% del portfelja, bi to mesečno bilo že dobre tri jurčke, pa se mi glavnica ne bi manjšala.
In veš, kaj je najbolj hecno: znesek, ki ga z ženo namenjava mesečno, niti ni tako visok, ko si zdajle večina misli..Mrsikdo bi si ga lahko privoščil vlagat..
Za vse tiste, ki bodo zdajle napisali: zakva pa pol ne gre u prenzion? Ker pač (še) ne :)
Največja napaka dolgoročnega vlaganja je ta, da "janez" misli, da je dolgoročno 3 ali 4 leta :)

tomaz- je izjavil:

Če boš ti vlagal zato, da boš čez tri leta kupil nov avto, pozabi.. Vlaga se za obdobja vsaj deset let ali več

In kaj narediš s 100.000 evri, ki jih imaš danes (recimo, da si jih podedoval), rad bi jih pa porabil čez 5 let? Hraniš na TRR?

ChirkKarlie ::

Okapi je izjavil:

tomaz- je izjavil:

Če boš ti vlagal zato, da boš čez tri leta kupil nov avto, pozabi.. Vlaga se za obdobja vsaj deset let ali več

In kaj narediš s 100.000 evri, ki jih imaš danes (recimo, da si jih podedoval), rad bi jih pa porabil čez 5 let? Hraniš na TRR?

X100 na shitcoin, kaj pa drugega?!?

Zgodovina sprememb…

v bistvu, ja

na Trade Republic imam 40000€ , kjer se mi z obrestmi vsaj približno pokriva inflacija - enako bi storil tudi s sto jurji, če bi vedel, da jih bom rabil čez 5 let , no matter what happens

Musashi ::

Matejjjjj je izjavil:

energetik je izjavil:

delavec44 je izjavil:

redtech je izjavil:

Brodnjaka sem poslišal na money how, je rekel tako:
"Ko so Celovški padali ni bilo nobenega kupca za 1000/kvadrat, ker so vsi čakali še nižjo ceno. Kupci so potem čakali v vrsti, ko je bila cena 3000/kvadrat, ker so vsi pričakovli še višjo ceno."

Ampak kaj ni pri večini na borzi enako?
Tako je praktično pri vse assetih, vsaj pri retailu:

Okapi je izjavil:

tomaz- je izjavil:

zakaj bi se moral "spomniti tega sentimenta" ? Če se mu ne bo mudilo prodajati, bo pač počakal po poku balončka, zgodovinsko se je še vsak padec pobral nazaj in naredil višji vrh..kot zlato, srebro ipd, BTC ipd..

To sicer velja v povprečju, v praksi pa je mnogo podjetij propadlo in je bilo vse, česar nisi pravočasno prodal, izgubljeno.

Poleg tega nimajo vsi razkošja čakati x let, da se delnice poberejo. Če denar (nujno) potrebuješ, ko so delnice na dnu, si pač žrtev balona.
Zato pa ne kupiš posameznih delnic v velikosti par 10% portfelja, ampak ETF, ki vsebuje 1000+ delnic...
Če denar nujno potrebuješ, potem si nekaj zafrknil že pri vlaganju - nimaš dosti železne rezerve in preveč si vložil. V ETF-e vlagam tisto, česar ne bom rabil vsaj 15+let.

Kje je pa vzrok. V dividendah, ki dropnejo kot bomba in zasenčijo plačo in vse ostalo. Ko to reinvestiraš sam, se zelo pozna. Kaj delajo pa pri ETFjih ipd s tem denarjem pa si lahko samo mislimo... Če pa zagusti, ne rabim prodajat portfelja in se živim od dividend. Pri etf moram pa potem prodajat portfelj.

ne rabiš nič misliti, ga kar reinvestirajo. Stroški etf so kar pregledni. Lahko si tudi kupiš etf, ki distribuira, sam to je davčno enako neugodno kot so dividende delnic. Ne vem kaj ti je sicer problem prodajati portfelj, davčno ti je v najslabšem primeru enako kot je pri dividendah.

Moraš imeti miselnost, da 5 let ni investiranje, temveč špekuliranje na pozitiven donos

tomaz- je izjavil:

Največja napaka dolgoročnega vlaganja je ta, da "janez" misli, da je dolgoročno 3 ali 4 leta :)

Ne, največja napaka dolgoročnega vlaganja je, da "janez" misli, da bo živel poljubno dolgo in bo imel vedno dovolj časa, da bo od vloženega denarja tudi kaj imel.

OK, če vlagaš zato, da bodo od tega imel kaj tvoji otroci, te pač ne skrbi, kaj se bo zgodilo.

In vprašanje, kaj storiti s 100.000 evri, ki jih imaš danes viška, porabil bi jih pa rad čez 5 let, še vedno ostane.

kolega, kaj pa če se danes " stegneš" ???

S takšno miselnostjo ne vlagaj ničesar, niti ne imej na TRR, spičkaj sproti, ker drugače ti bi VEDNO nekaj ostalo "zadaj"..

tomaz- je izjavil:

kolega, kaj pa če se danes " stegneš" ???

S takšno miselnostjo ne vlagaj ničesar, niti ne imej na TRR, spičkaj sproti, ker drugače ti bi VEDNO nekaj ostalo "zadaj"..

v tvoji miselnosti je narobe že to, da držiš 100 jurjev in misliš, da se ti že danes ne more nič zgoditi...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tomaz- ()

Okapi je izjavil:

tomaz- je izjavil:

Ne, največja napaka dolgoročnega vlaganja je, da "janez" misli, da bo živel poljubno dolgo in bo imel vedno dovolj časa, da bo od vloženega denarja tudi kaj imel.

OK, če vlagaš zato, da bodo od tega imel kaj tvoji otroci, te pač ne skrbi, kaj se bo zgodilo.

In vprašanje, kaj storiti s 100.000 evri, ki jih imaš danes viška, porabil bi jih pa rad čez 5 let, še vedno ostane.

A ti res misliš, da je 100k veliko danes?

toliko so danes OSEBNI avtomobili... ali pa malo zahtevnejša fasada..

Okapi:
Je pa nekaj še pomembno v tvoji miselnosti: koliko si star?
Če si mojih let, si res že (pre)pozen za kakšna resnejša vlaganja, če si pa mlajši, pa ne misli preveč na to, kdaj se boš ulegel - upaj tako kot jaz, da boš ostal "za seme " :D

ja, zalostno je, da je 100k večini konkretno težko nabrat, ko hočeš pa kaj nabavit, je pa mizerija.. Fak, kam smo prišli..

iKst_ ::

Okapi je izjavil:

Če denar rabiš čez 5 let, pač ne vlagaš v delnice, vsaj ne celotnega zneska. Oz. se sprijazniš z veliko večjim tveganjem.

tomaz- je izjavil:

Okapi:
Je pa nekaj še pomembno v tvoji miselnosti: koliko si star?
Če si mojih let, si res že (pre)pozen za kakšna resnejša vlaganja, če si pa mlajši, pa ne misli preveč na to, kdaj se boš ulegel - upaj tako kot jaz, da boš ostal "za seme " :D

ja, zalostno je, da je 100k večini konkretno težko nabrat, ko hočeš pa kaj nabavit, je pa mizerija.. Fak, kam smo prišli..

aja: pri meni bo podedoval sin, tako da nekako ostane v familji - lgede na to, da je fejst poba pri 26 , mi ne bo nič žal, če mu ostane kaj več :)

A ti res misliš, da je 100k veliko danes?

toliko so danes OSEBNI avtomobili... ali pa malo zahtevnejša fasada..

Seveda je veliko. Osebni avtomobili za 100 jurjev niso ravno nekaj običajega. Pa fasade za tak denar tudi ne.

Sicer pa lahko enako rečeš, da tudi 10M ni veliko. Tudi za 10M dobiš osebni avto, kakšno hi-tech fasado za 3000m2 vilo na elitni lokaciji pa verjetno tudi.

V povprečju je za "janeza" privarčevanih 100k kar hudo lep znesek - če ima seveda do takrat urejeno streho nad glavo in normalno pošlihtano življenje

S takšnim zneskom si lepo polepšaš še preostanek let, ki ti ostanejo v penzionu.. Pa ravno toliko je , (oziroma ni) da bi te pokvarilo v duši :)

energetik ::

Matejjjjj je izjavil:

Kje je pa vzrok. V dividendah, ki dropnejo kot bomba in zasenčijo plačo in vse ostalo. Ko to reinvestiraš sam, se zelo pozna. Kaj delajo pa pri ETFjih ipd s tem denarjem pa si lahko samo mislimo... Če pa zagusti, ne rabim prodajat portfelja in se živim od dividend. Pri etf moram pa potem prodajat portfelj. Torej, vrneš se k osnovam delničarstva iz ZDA 50 let nazaj, to je, ne gre velikost portfelja ampak za število delnic. Slednje določa količino dividend in količino pasivnega dohodka.
Zakaj hudiča bi potreboval dividende oz. dohodek iz kapitala, dokler sem še v stanju akumulacije in redno delam? Delale bi mi same probleme in plačevanje davkov. ACC ETFji kar lepo vse reinvestirajo in to lahko kar sam preveriš.
Ja, v penziji oz. ko bom rabil, bom prodal del ETF-jev. Kakšen problem pa je to? Rabim morda 3 klike in to naredim točno v tistem času, ko rabim, ne pa ko firma izda dividende.
Če "zagusti", imam železno rezervo v MMF vsaj za kakšno leto stroškov, oz. da npr. kupim nov avto, če ga razsujem in dokler čakam zavarovalnico.

Okapi je izjavil:

tomaz- je izjavil:

Ne, vlagam kot da bom živel ~80 let. Jasno, če se mi kaj zgodi, bodo dobili otroci ali partnerka. Ne vlagam pa toliko, da ne bi mogel zraven normalno in udobno živeti. Cilj pa je, da mi ne bo treba delati do 65let+ za državno penzijo, ampak da bom morda šel lahko kaj prej v svojo lastno penzijo.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Velki ::

Nevem zakaj delnice ne bi bila najbolj varna naložba... zgodovina nas uči da so vrhovi zmeraj višji in padci zmeraj manjši. Ja lahko si budalo in investiraš v zemljo kot jaz ali v stanovanjske nepremičnine kot malo bogatejši. Samo nakoncu imaš od tega same sitnosti in donose manjše kot v delnicah in PREDVSEM SI ODVISEN OD DRŽAVE IN EU!, ker zaenkrat kot kaže smo na kar dobri poti nazaj v komunizem (sploh SLO). Pri zemlji si moraš hrbet lomit, pri nepremičninah pa imaš najemojemalce ki ti delajo preglavice. V delnicah pa se samo smejiš vsakič ko Trump, Musk, Altman odpre gobec gre naslednji dan vse v višave (ali pa manjši dip in čez en teden ko pride TACO spet na ATH).

Exactly my point of view..

Sam tudi ne gledam, kdaj se bom "stegnil", če bo sreča, bom užival čimdlje, ostalo pa ostane tamalemu - mu ne bo hudega :)
Imam pa seveda nekaj likdvidne gotovine na dosegu enega klika, točno za take zadeve: nepredvideni višji stroški od rednega mesečnega prihodka: crkne toplotna, čakaš na zavarovalnico pri poškodovanem avtu Ipd...
Za zadeve manjše od 50k res ne bom posegal v svoj portfelj

Utk ::

tomaz- je izjavil:

V povprečju je za "janeza" privarčevanih 100k kar hudo lep znesek - če ima seveda do takrat urejeno streho nad glavo in normalno pošlihtano življenje

S takšnim zneskom si lepo polepšaš še preostanek let, ki ti ostanejo v penzionu.. Pa ravno toliko je , (oziroma ni) da bi te pokvarilo v duši :)

Danes je 100 jurjev še nek denar, čez 10 let pa res ne bo več.
Pred 10 leti si za ta denar lahko kupil lepo stanovanje, danes 2 avta, čez 10 let bo še za enega.

Nevem zakaj delnice ne bi bila najbolj varna naložba... zgodovina nas uči da so vrhovi zmeraj višji in padci zmeraj manjši.

Zato, ker je na kratek rok volatilnost lahko zelo visoka. Zgodovina nas uči, da delnice predvidljivo in konstantno rastejo, če je časovno obdobje vsaj nekih 10-15 let. Po drugi strani nas zgodovina uči, da tudi 20 ali 30% padci niso redki, včasih se zgodi tudi kak 50% padec.

delavec44 ::

Pa saj ste že v tej temi omenjali indekse, ki so rabili 30 let, da so prišli nazaj na ath. Kakšna je bila pa inflacija vmes?

LeQuack ::

Pozabite, SBI ne bo padel, je premočen. Kot sem rekel bolj ko bodo ljudje pričakovali padec, bolj bo raslo.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

Jaz pravim bolje imet 200 jurjev v nepremičninah in 200 v delnicah kot pa 200 v delnicah...

LeQuack je izjavil:

Pozabite, SBI ne bo padel, je premočen. Kot sem rekel bolj ko bodo ljudje pričakovali padec, bolj bo raslo.

Zarad tistih računov bi dejansko znalo še zrast, ampak jaz sem z LJSE zaključil. Previsoki stroški, premalo delnic, slab promet, slovenski zakoni, ki se spreminjajo iz dneva v dan, pa še dva pijančka, ki imata par 10 jurjev prišparanih lahko zmanipulirata skoraj vsako delnico. Krko pa lahk kupiš tudi kje drugje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

iKst_ je izjavil:

Nevem zakaj delnice ne bi bila najbolj varna naložba... zgodovina nas uči da so vrhovi zmeraj višji in padci zmeraj manjši.

Zato, ker je na kratek rok volatilnost lahko zelo visoka.
Vidiš, malo je treba razumeti statistiko;) Volatilnost je v bistvu ves čas enaka, verjetnost, da se trg zruši leta 2027 je v bistvu enaka, kot da se zruši 2039, 2046, 2054...

Ti se samo zanašaš na to, da ti delnic ne bo treba prodajati v teh letih, ampak boš lahko (poljubno) dolgo čakal.

Utk je izjavil:

Jaz pravim bolje imet 200 jurjev v nepremičninah in 200 v delnicah kot pa 200 v delnicah...

Saj po moje je mislil 400 v delnicah...

Ne, nisem:)

Okapi je izjavil:

iKst_ je izjavil:

Zato, ker je na kratek rok volatilnost lahko zelo visoka.
Vidiš, malo je treba razumeti statistiko;) Volatilnost je v bistvu ves čas enaka, verjetnost, da se trg zruši leta 2027 je v bistvu enaka, kot da se zruši 2039, 2046, 2054...

Ti se samo zanašaš na to, da ti delnic ne bo treba prodajati v teh letih, ampak boš lahko (poljubno) dolgo čakal.

Ni res. Relativno gledano se volatilnost povprečnega letnega donosa z daljšanjem investicijske dobe niža.

Je pa tudi res, da načeloma ne prodaš celotnega portfelja naenkrat, če se želiš zaščititi pred večjimi padci na koncu obdobja.

gruntfürmich ::

tomaz- je izjavil:

Drugače pa je enako kot v temi "kripto" :D

Cel kup "mozoljavcev", ki so kupili za nekaj fičnikov in sedaj vsi prešvicani navijajo in en čez drugega razglabljajo in pametujejo, cela "drama", hehehe

v resnici se zelo motiš. če temo bereš redno in ne samo poste trolov (ki jih btw vsi poznamo), boš videl da je ta tema čisto nasprotje kar ti opisuješ.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Velki ::

Ja vi pametnjakoviči kar mečite v nepremičnine, rtv in sodstvo je prvi korak nazaj v komunizem, ko pride na vrsto gospodarstvo (nacionalizacija podjetji) bodo vaše nepremičnine vredne ravno za en mrzli burek.

Medtem ko US trgi in kripto nihajo, SBI enostavno gre samo navzgor, to je najmočnejši trg na svetu. Letos že blizu 20% rasti, do konca leta bomo kot predvideno spet na 50-60% rasti.

Quack !

Krka na 240 evrov, nov rekord NLB in Triglava
Delnica novomeškega farmacevta Krka je v začetku današnjega trgovanja dosegla 240 evrov za lot, tečaj je glede na petkovega zrasel za 2,13 odstotka. S tem je tudi prvič šla čez 8,5 milijarde
Quack !

Nek stampedo ravnokar s Krko - kupujo že po 244.

gruntfürmich ::

od viška ne boli glava :D

na varšavski borzi je ena visoka sveča in izgleda kot da nekdo ni vedel za nizko likvidnost :))
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

To bo šlo do 300 do poletja. Posledično bo tudi NLB in ostale delnice zrasle. Treba je vedeti da ne bo padcev, da bi folk dokupil, ali kupiš zdaj ali pa kupiš ko bo še dražje.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

Neon87 ::

Kako bi razdelili vložek v SLO delnice? Razmišljam 40% Krka, 25% NLB, 15% Petrol, 10% Triglav, 10% Telekom?

Vrzi kocko, bo enako dober nasvet kot od kogarkoli ;)

Neon87 je izjavil:

Kako bi razdelili vložek v SLO delnice? Razmišljam 40% Krka, 25% NLB, 15% Petrol, 10% Triglav, 10% Telekom?

ICSLO ETF

ta rast je najbrž posledica nakupov kakega Rastoderja, ki povsem nekritično kupuje. sej je ok, samo v ozadju je vprašanje ali so te naše firme res tako dobre...
Tako kot je elita naredila ljudem nedostopen nepremičninski trg, bo elita naredila ljudem nedostopen še delničarski trg. Zadevo podpihujejo še interni odkupi... tole je brezglavo

Ne vem kaj bo, ko bo začel nekritično prodajati.

Neon87 ::

Matejjjjj je izjavil:

Neon87 je izjavil:

ICSLO ETF

ta rast je najbrž posledica nakupov kakega Rastoderja, ki povsem nekritično kupuje. sej je ok, samo v ozadju je vprašanje ali so te naše firme res tako dobre...
Tako kot je elita naredila ljudem nedostopen nepremičninski trg, bo elita naredila ljudem nedostopen še delničarski trg. Zadevo podpihujejo še interni odkupi... tole je brezglavo

Raje kot ETF bi posamezne delnice in dividende.

delavec44 je izjavil:

ja, spominja na balkansko ljeto 2007 :D

redtech ::

Raje plevel brez dividend?

Malidelničar ::

Jaz ne vem ali bi malo oklestil moje LJSE pozicije, da poberem z mize vsaj nekaj dobička.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zanimivo bo videti (čisto tako, iz radovednosti), kaj bo z delnicami Vzajemne. Naj bi že konec meseca prišle na borzo. Ampak večina lastnikov delnic (skoraj pol milijona Slovencev) z njimi sploh še ne bo mogla trgovati, kar pomeni, da verjetno ne bo priložnosti za poceni nakupe. Ker od teh pol milijona delničarjev bi jih verjetno velika večina raje kar takoj prodala, tudi po polovični ceni ali še manj, samo da jim ne bi bilo treba komplicirati z odpiranjem trgovalnih oziroma naložbenih računov. Mala ponovitev certifikatov;)

Tisti, ki bodo že lahko trgovali z njimi, ker imajo trgovalnii račun, jih pa verjetno še ne bodo prodajali, ker gre za 100-200 evrov, in bodo raje čakali na razvoj dogodkov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

blink ::

Matejjjjj je izjavil:

delavec44 je izjavil:

ja, spominja na balkansko ljeto 2007 :D

Sem ravno prej obujal spomine, ko so se investitorji grebli za delnice balkanskih proizvajalcev kovinske posode (Metalac) ali peci na drva (Alfa Plam), ker slovenski trg je bil premalo adrenalinski. Promet je bil pa enako kilav kot sedaj na LJSE. Le da tokrat namesto tujih skladov v igri Banananjam Rastoder.

16.02.2005
Metalac je pravi hit zadnjih dni
Na beograjski borzi je bil tudi danes v ospredju Metalac iz Gornjeg Milanovca, ki se je lahko pohvalil z nadaljevanjem rasti in visokim prometom. Kupci so danes za delnice odšteli tudi neverjetnih štiri tisoč dinarjev, promet pa je do konca trgovanja narasel na 277 tisoč evrov. Po vsej verjetnosti bi kupci prebili to mejo, a se je potem na ponudbeni strani našla večja količina delnic, tečaj pa se je znižal na 3.800 dinarjev, kar je še vedno 1,3 odstotka več kot včeraj. Možnosti za takšen razvoj dogodkov je več, po eni teoriji naj bi šlo za teorijo zarote večjih skladov, po drugi pa naj bi bili revidirani računovodski izkazi premalo prepričljivi.

LJSE samo danes 2+% celoten indeks. Veselica bo trajala še dolgo, vsaj do kakšne gospodarske krize, ampak to je lahko še leta stran.
Quack !

ChirkKarlie ::

LeQuack je izjavil:

LJSE samo danes 2+% celoten indeks. Veselica bo trajala še dolgo, vsaj do kakšne gospodarske krize, ampak to je lahko še leta stran.

A to misliš samo lokalno? A čez meje kej pogledaš? :))

Zgodovina sprememb…

««
286 / 288
»»