» »

Naročanje preko Aliexpress

Naročanje preko Aliexpress

««
202 / 202
»
»»

Squirrel ::

Okapi je izjavil:

Tudi ne dobim nobenega potrdila od madžarske carine, koliko DDV so obračunali, da bi lahko preveril, ali je bil znesek, ki so mi ga kot DDV zaračunali pri AliExpressu ob nakupu, pravilen.

Vidiš, ko ne razumeš.
Kakšno potrdilo pa bi ti od madžarske carinske pošte in zakaj? Kot da ti oni obračunajo DDV, pa ti ga v resnici obračuna Alipay (Europe) Limited S.A., 9 Rue du Laboratoire, L-1911 Luxembourg.
Lahko bi dobil kvečjemu potrdilo plačila carinskega postopka, če bi ti ga na Madžarskem dejansko zaračunali, pa ti ga ne.
Ti kar nočeš razumeti, da ob pravilno navedenem IOSSu ni carinska pošta tista, ki ti zaračuna DDV in posledično izda potrdilo.

Če sumiš goljufijo, da DDV, ki ti ga je AE oz. Alipay (Europe) Limited S.A. odtegnil po IOSSU, ni posredovan v IOSS sistem (pa čeprav je v resnici najbrž avtomatsko), le to z ustreznimi podatki o nakupu prijavi FURSu, pa bodo oni po uradni dolžnosti od davčnega organa v Luksemburgu zahtevali ustrezne podatke. Easy peasy.
Mene sicer malo moti, ker po novem v AE accountu ni več ustrezno razčlenjenega računa, kot je bil prej, ampak pod "invoice" takšen površen pildek, ki pa očitno gre skozi, sicer bi se kdo v LU ob to že obregnil.

Okapi ::

Squirrel je izjavil:

Kot da ti oni obračunajo DDV, pa ti ga v resnici obračuna Alipay (Europe) Limited S.A., 9 Rue du Laboratoire, L-1911 Luxembourg.

Mene zanima dokazilo, da je Alipay res to, kar je meni zaračunal, plačal v slovenski (ali madžarski) proračun.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Saj sem ti napisal, ne beri površno. DDV-ja nisi plačal preko madžarske carinske pošte ampak ob nakupu preko Alipay (Europe) Limited S.A.
In ker iz nekega razloga dvomiš, da so ga ti res vnesli v IOSS sistem, ti ne preostane drugega, kot da prijaviš sum goljufije. Zadeva ni prav nič drugačna, kot če na eBayu plačaš preko Global shipping programa, ki ravno tako zate vnaprej odvede vse potrebno. Ali pa če naročiš v SportsDirect UK, ki tudi zate vnaprej po IOSSu odvede vse potrebno, pa zato ti nimaš nobenih dodatnih stroškov.

Če sumiš goljufijo, da DDV, ki ti ga je AE oz. Alipay (Europe) Limited S.A. odtegnil po IOSSU, ni posredovan v IOSS sistem (pa čeprav je v resnici najbrž avtomatsko), le to z ustreznimi podatki o nakupu prijavi FURSu, pa bodo oni po uradni dolžnosti od davčnega organa v Luksemburgu zahtevali ustrezne podatke. Easy peasy.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Squirrel ()

Mogoče se moraš naučiti brati.;(( Jaz ne pravim, da niso prijavili IOSS, jaz samo dvomim, da so prijavili takšno vrednost (in DDV), kot so ga zaračunali meni. Med drugim zato, ker madžarska carina pri meni nič ne preverja, koliko sem plačal za paket.

Poleg tega tudi ne dobim uradnega računa od prodajalca, na katerem bi bila njegova davčna številka, in vsi potrebni podatki, da bi lahko ta račun predložil našemu FURSu kot dokazilo o strošku.

Nimam niti nobenega dokazila, da madžarski carini res prijavijo vsak paket posebej, in ne kontejnerja kitajske robe.

In še kakšen dvom bi se našel.

Jaz pa pravim, da ta postopek ni unikaten za AE, ampak velja za vsako trgovino izven EU, kjer plačaš DDV po IOSS-u in pošiljka do tebe ne pride prek slovenske carinske pošte, ampak prek kakšnega drugega špediterja, kot v obeh primerih, ki sta navedena v objavi višje.

Nobena težava ni v tem, da dvomiš. Samo s tistimi paletami nehaj. Ti časi so mimo, ker se danes tako ali tako vse zgodi že prej. Če imaš dvom, prijavi FURSu, pa naj bo to AE, Amazon, eBay ... karkoli.
Vsepovsod, kjer ti zaračunajo DDV po IOSSu in pošljejo preko človeku prijaznejše špediterske službe, ki ti ne zaračuna dodatnih stroškov postopka je rezultat isti - ne moreš vedeti.
Je pa verjetnost mahinacij iz razlogov, ki sem jih opisal nekaj objav višje zelo mala oz. manjša, kot si predstavljaš še vedno nekako pod vtisom tistih palet izpred časa IOSSa. Še več, Alipay (Europe) Limited S.A. store backend najbrž to, kar ti misliš, da oni prirejajo, zavede v IOSS avtomatsko.

Squirrel je izjavil:

Vsepovsod, kjer ti zaračunajo DDV po IOSSu in pošljejo preko človeku prijaznejše špediterske službe, ki ti ne zaračuna dodatnih stroškov postopka je rezultat isti - ne moreš vedeti.

:)) Ne morem vedeti, ne dobim pravega računa (takega, ki bi ga lahko predložil FURSu, če uveljavljam stroške), ampak Kinezi vse počno pošteno, ne?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Zate itak vem, da ne glede na to, koliko napora človek vloži, da ti nekaj razloži, da se boš pregovarjal do konca, pa tupil svoje, drugače tako ali tako ne znaš (ti si malce psihopat v tej smeri), tako da si zmišljuj in se oklepaj česar te je volja :)

Ales ::

Squirrel je izjavil:

Zate itak vem, da ne glede na to, koliko napora človek vloži, da ti nekaj razloži, da se boš pregovarjal do konca, pa tupil svoje, drugače tako ali tako ne znaš (ti si malce psihopat v tej smeri), tako da si zmišljuj in se oklepaj česar te je volja :)

Okapi ima IMHO popolnoma utemeljene dvome glede točnosti obračuna DDV in ni edini. Poslovne prakse AE so do kupca precej netransparentne, kar potem neizogibno vodi vsaj v dvom, če ne kar v sum utaje.

Tudi v teh zadnjih razlagah nisem izvedel nič posebno novega in tudi nič takega, kar bi recimo moje (in očitno tudi Okapijeve) dvome omajalo...

fikus_ ::

Očitno so zadeve dovolj transparentne za "furse" EU drzav, da omogocajo taksen nacin uvoza blaga in plačila DDV fizičnih oseb v EU.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

darkolord ::

Squirrel je izjavil:

Zimonem je izjavil:

darkolord je izjavil:

Kdo je uvoznik?

Uvoznik si ti.

Evo, tako je. Bravo.

Madžarska, špediter in carinska pošta v resnici ne kontrolirajo Aliexpressa kot platforme, temveč preverjajo tebe, uvoznika, ali je bil DDV ob tvojem nakupu ustrezno poravnan.
Ko dobim pošiljko iz Madžarske, sem jaz uvoznik iz Kitajske?

To pač ne drži.

Pošiljka je takrat že sproščena v prosti promet, uvoz je bil izveden že prej in z uvozom iz Kitajske v tem primeru jaz kot kupec nimam nič. Če kupec dela uvoz, mora izvesti carinski postopek ali pa nekoga pooblastiti za to, česar pa pri nakupu na Aliexpressu ne storiš.

Zgodovina sprememb…

Ales je izjavil:

Squirrel je izjavil:

Okapi ima IMHO popolnoma utemeljene dvome glede točnosti obračuna DDV in ni edini. Poslovne prakse AE so do kupca precej netransparentne, kar potem neizogibno vodi vsaj v dvom, če ne kar v sum utaje.

Tudi v teh zadnjih razlagah nisem izvedel nič posebno novega in tudi nič takega, kar bi recimo moje (in očitno tudi Okapijeve) dvome omajalo...

Z dvomom ni nič narobe, težava je, ko si namišljata nek scenarij s paletami in ga na forumu predstavljata kot realnost, ne da bi vsaj približno razumela delovanje IOSSa. Oz. zdaj, ko vama je bilo razloženo, ga mogoče približno razumeta, se pa vseeno ne data.
Goljufije so vedno mogoče, se mi pa zdi naiven vajin pogled s temi paletami "po kavbojsko", kot da AE ne bi bil pod stalnim nadzorom davčnih organov EU. Ampak okej, vidva vesta več, namesto da bi svoj dvom oziroma prijavo podala na FURS.

darkolord je izjavil:

Squirrel je izjavil:

Zimonem je izjavil:

darkolord je izjavil:

Kdo je uvoznik?

Uvoznik si ti.

Evo, tako je. Bravo.

Madžarska, špediter in carinska pošta v resnici ne kontrolirajo Aliexpressa kot platforme, temveč preverjajo tebe, uvoznika, ali je bil DDV ob tvojem nakupu ustrezno poravnan.
Ko dobim pošiljko iz Madžarske, sem jaz uvoznik iz Kitajske?

To pač ne drži.

Pošiljka je takrat že sproščena v prosti promet, uvoz je bil izveden že prej in z uvozom iz Kitajske v tem primeru jaz kot kupec nimam nič. Če kupec dela uvoz, mora izvesti carinski postopek ali pa nekoga pooblastiti za to, česar pa pri nakupu na Aliexpressu ne storiš.

To pač ne drži. Da moraš v vsakem primeru nekoga pooblastiti. Kolikorat je pa to od tebe zahteval DHL express, ko si uvažal iz recimo Anglije? Nobenkrat? Da.

Če naročaš prek AliExpressa (oz. drugih večjih spletnih platform) in paket pride normalno, ker zate vse postopke opravi špediter, ti seveda ni treba pooblastiti špediterja. Še vedno si pa uvoznik ti.
Špediterja ali lastno vlaganje carinske deklaracije rabiš šele, če naročaš večje vrednosti, poslovne pošiljke, ali če prodajalec nima IOSS oz. če paket obvisi na Slovenski carinski pošti (torej gre za njihovo specifiko), namesto da postopek opravi kateri drugih špediterjev. Takrat te PS pozove, da:
- ali sam oddaš deklaracijo,
- ali pa pooblastiš špediterja (najpogosteje kar Pošto Slovenije).

Pošta Slovenije ni edina dostavna služba, ki opravlja carinske postopke. Tudi DHL express iz tujine to naredi zate brez posebnega pooblastila. Pa si še vedno uvoznik ti.
Tudi sam FURS ne zahteva nobenega pooblaščanja https://www.fu.gov.si/zivljenjski_dogod... ti pa razloži, da v primeru da, ko pošiljki niso priloženi vsi podatki, mora prejemnik dostaviti dodatna pojasnila, kar je lahko povezano z zvišanjem stroškov postopka, ki ga zanj opravlja carinski zastopnik.

Zgodovina sprememb…

««
202 / 202
»
»»