» »

Potovanje v New York

Potovanje v New York

ikeaikea ::

Z družino (2odrasla, 2otroka-17 in 7let) imamo v načrtu počitnice v New York po koncu šolskega leta za 7-14 dni. Ker se prvič odpravljamo nimamo blage veze kako izbrati prenočišče. Na straneh kot so Booking.com, Trivago.si imaš malo morje možnosti, težko pa je izbrati pravo. Ima kdo izkušnje, nasvete, karkoli s čimer bi mi pomagal pri izbiri prenočišča?

borut_p ::

Bistven je budzet - booking je dobra stran za rezervacije. Sicer jo trenutno uporabljam za evropo.
Sem pa sel tja s kolegom se za casa studenta in sva rezervirala za dve osebi, na koncu sva enkrat bila v isti sobi enkrat pa ne :) - nauk: rezerviraj sobo ne lezisce :)

Je pa new york ogromno mesto. Ce letis na jfk rabis z vlakcem+podzemno 1uro da prides preko central parka.
Kaj si pa mislite ogledat - 14dni new yorka po izkusnjah je prevec (razen ce boste obredli vsak muzej in znamenitost)

ikeaikea ::

Budget težko govorim, recimo da v rangu Ibis hotelov.

Tudi sam mislim da je 7dni dovolj, tja bi šli seveda pogledat znamenitosti, ZOO, ne pa vseh muzejev in galerij. Več ali manj nakupi.

borut_p ::

Tezko ti svetujem glede hotela - odlozi se glede na lokacijo - ce bi sel sam se enkrat v new york bi gledal lokacije nizje od central parka (tam se mi zdi da je vse najdrazje) in da je podzemna blizu.
Za predstavo kaj lahko pes naredis v enem dnevu - prehodis central park.
Na obali juznega manhatna imas tudi velik moznosti za shopping po normalnejsih cenah - ali pa pac okolica central parka. Linije subwaya so pa itak od severa do juga (ace, 456)
Se mi pa za 7dni v ameriko jit zdi premalo. Na koncu je cena letalskih kart taka, da se raje odlocite se za kaksno lokacijo in za nekaj dni pojdite se tja. Po mojih izkusnjah je najbolsji transportnik avtobus Grayhound - amtrak vlak je noro nezanesljiv in drag ce ne rezerviras tedne prej.

GabrieLeo ::

Se strinjam z Borutom, New York je res ogromno mesto ampak se ga zna hitro znaveličati, ko se enkrat navadiš na vse tiste stvari, ki zgledajo -kot v filmu-. Mi smo potem šli še v Atlantic City pa Slapove pogleda in je bilo res super. Dva tedna sta minila takoj. Pa priporočam da se kupi kakšno torbico za okoli bokov, ki je narejena tako da se jo lahko potem za gate ali pa hlače zatlači, Manhattan je poln teh zmikavtov ker je največ turistov tam.

Roadkill ::

Preverite www.airbnb.com
Lahko dobiš zelo ugodne ponudbe.
Ü

tattoo ::

Zdravo, bom si kar sposodil tole temo :)

Dva imava v načrtu, da v aprilu obiščeva New York in me najbolj zanima dvoje:
1.) Spanje, ne rabiti fancy - ima kdo kakšne izkušnje, oz priporoča kaj? Vem, da se da po EU zelo drago spati, lahko pa pri tej postavki precej privarčuješ in porabiš denar za druge stvari. Kako je v US?

2.) Doživetje New Yorka (spodaj je le nekaj stvari, ki jih želim pogledati, prosim če še lahko kaj dodaste):
- različni muzeji (večina jih bi naj bila brezplačnih)
- kip svobode
- razgled z Empire State Buildinga
- Rockefellerjev center - ogled NBC
- Bronx Zoo
- Muzikal na Broadwayu (naj se bi splačalo kupit pred začetkom predstave)
- še kaj? :)

LapD ::

Spanje: Airbnb, Booking
Nastavi datum + ceno potem pa gas. Glej malo izven centra (ala harlem, brooklyn, williamsburg), ker je lahko malo ceneje (sicer ni nujno, lahko najdeš odličen deal tudi na 42nd street) in ker je underground učinkovit. Ne it v Jersey, ker si zakompliciraš življenje.

Doživetje: New York Pass

Muzejev v New Yorku ne poznam, za to se mi zdi bolj primeren Washington. Če so free in če imaš čas, why not. Ampak z lahkoto zagoniš cel dan, če gre za kak national museum ali kaj podobnega. Mogoče gresta lahko v muzej voščenih lutk, če še nista bila v nobenem. Z ladjico do Kipa svobode in Ellis islanda = klasika. Empire state building = overrated, je boljši razgled iz Rockefellerja. Če kupiš New York Pass je oboje vključeno v ceno, tako da če imaš čas lahko greš na oboje sicer bi sam izbral Rockefeller. Bronx ZOO boring as hell. Pa imam rad ZOOje, ampak je po Evropi ogromno lepših in bolj zanimivih. Okej, spet bom rekel, če imaš čas, se lahko zapelješ do Bronxa, ampak bolj zaradi tega, da vidiš to okrožje, ki je nekoliko drugačno (Harlem style) od Manhattna. ZOO pa komot obdelaš v dveh urah. Muzikal se splača kupiti še preden odrineš od tukaj, sicer ne vem kje boš prišel do karte :).

Še kaj?
Central park, najameš kolo in cruisaš po poteh. Se vržeš na travnik, vzameš hotdog in kokakolo ter gledaš mularijo kako nabija bejzbol žogice. Sprehodiš se po Chinatownu in Little Italyju ... pozabiš da si v NY. Aja pa na Times Square se moraš it slikat, da bo imel selfie veliko všečkov. Pa Brooklyn Bridge, pa bivša (in nova) dvojčka ...
web&motion designer

perci ::

Bronx zoo je brez veze, ljubljanski je lepši.

Je pa Bronx kot tak zelo zanimiv. Se splača mal prosetat.

Jst sem šel kar peš čez harlem do yankee stadiona pa naprej v Bronx. Vidš scene z odprtimi hidrati, folk z žari v parkih na pikniku :) polno auto shopov ... Pa to hanganje folka po ulici, gangi itd.

tattoo ::

Hvala za odgovore. Torej Bronx Zoo leti iz seznama, na seznam pa se seli Bronx ter pošteno razmislil o New York Pass :) Če še ima kdo kakšni izkušnjo kar na dan z njo ;)

dronyx ::

Namesto v živalski vrt greš lahko v Bronxu v botanični vrt za spremembo. Zanimiv je tudi Interpid muzej, kjer je med drugim razstavljen Concorde. Pri muzejih je sicer odvisno, kaj te zanima, so pa nekateri tako veliki, da gre zlahka cel dan. Ampak če si že v NY je po moje smiselno, da greš en dan lahko kar z avtobusom še do Washingtona.

perci ::

Svetujem ti, da greš v Harlem v kakšno cerkev na mašo. Nisem veren ampak je bilo zelo zanimivo. Pa ne se čudit, če boš vključen v dogajanje :).

Sprehod čez Brooklyn Bridge je skoraj nujen.

Chinatown je vedno za pogledat, pa tisto, kar je ostalo od Little Italy.

Kopanje v Hudsonu ali East riveru? :D Kramer je to prakticiral :).

tattoo ::

V redu, hvala za predloge. Poročam o moji izkušnji :)

stuffy ::

Pozdravljeni, si bom spodil še jst mal tole temo....

V maju imava z mojo namen obiskat NY...14dni...Verjetno bova prvi teden v NY naslednjega pa izkoristila za potovanje drugam..
Misliva si ogledat Philadelphijo - Washington - Baltimore - New Jersey - amiše
Zanima me koliko časa rabiva za ogled Washingtona in seveda če se katero mesto bolj splača it pogledat v tej smeri kateri bova šla....

Lp

Machete ::

Meni se zdi nevljudno it gledat Amiše kot v nek ZOO.

stuffy ::

Kaj nej, kdaj pa kdaj moreš boljši polovici pustit prav :)

borut_p ::

washington je zanimiv če rad hodiš v muzeje - tam jih je veliko. jaz sem bil tri dni pa je bilo dovolj :)

otago ::

Washington in Boston sta mi precej bolj zanimiva kot NY.

Washington: zmeniš se za brezplačno turo Pentagona, greš v Arlington, Smithsonian, State Capitol ko je senat in vmesni park, ko je en kup fontan, kipov, obeležij. Če te zanima politika, zgodovina in muzeji je zakon.

NY ima druge fore, free ferry do Staten Island, Elis Island in kip svobode, MET, Guggenheim, ZOO... če ste na budgetu razmislite o bivanju v Queens ali Brookylnu- ni tak bavbav(tudi za družino), pa še ful etničnih, hipsterskih četrti.

Baltimore - 1 dan max za Harbour Area, akvarij, če je kdo fan obiska ladij in podmornic,pa tisti skyscraper

Philadelphia max 2 dni. Ni navdušilo.

Boston je zakon, čeprav je manj večjih znamenistosti, ampak ful z ameriške zgodovine naseljencev, obisk Harvard, MIT...

Še tako dobro načrtovan plan se lahko poruši, na dan odhoda so zaprli želežniški tir do New Jersey-a(Newark), k sreči nismo zamudili.

kriko07 ::

Zdravo.
Nekaj me zanima.
Če greš za 2 tedna v NY. Kaj se najbolje izplača pogledati?
Je mogoče kdo tukaj,ki je že bil v 9/11 Memorial Museum? Se splača iti? Kolika je cena.
Hvala.

starboi ::

kriko07 je izjavil:

Zdravo.
Nekaj me zanima.
Če greš za 2 tedna v NY. Kaj se najbolje izplača pogledati?
Je mogoče kdo tukaj,ki je že bil v 9/11 Memorial Museum? Se splača iti? Kolika je cena.
Hvala.


Pozdravljeni. Ste si prebrali kakšen prispevek nad vašim vprašanjem mogoče ? Ker sem sam tam našel veliko predlogov in prispevkov napisanih iz lastnih izkušenj uporabnikov.

kriko07 ::

Za izlete že pribljižno vem,kam bi šel.Zanima me memorial museum,ker o njem nič ne najdem

LapD ::

Ni ravno nek presežek ... okrog bazenov, kjer sta stala dvojčka se itak lahko sprehajaš (memorial je lepo narejen) v muzeju so pa pač razstavljene razbitine in kakšni osebni predmeti ter veliko fotografij in čustvenih posnetkov (v čemer so američani pač mojstri). Če te zanima "zgodba" si poglej kakšen dokumentarec doma, sicer te bo pa sprehod po muzeju stal $24 (za približno ta denar bi se raje povzpel na nov One World Observatory). Če imaš namen kupit kakšnega od mestnih passov, kjer je muzej že vključen pa boš itak naredil en krog, če boš že tam.
web&motion designer

HunterMan ::

V memorial museum nisem bil, bi pa priporočal FDNY Memorial Wall, ki je v neposredni bližini. Memorial Wall sam po sebi ni nič posebnega, če tam ni bivšega gasilca (veterana), ki pripoveduje o 9/11. Možaka pove s prve roke kako je bilo in ve vse kar ga vprašaš o tej temi.

Ganon ::

Bi se ti dalo nekaj prinesti iz NY? Če si za, me kontaktiraj. ;)

buttcrack ::

da malo osvežimo tole po 3+ letih...

čez par mesecev se odpravljava v NY za en teden in bi se kakšen hint prilegel.

zdej budgeta je dosti, ni pa plan biti razsipen in spati v kakih plazah ipd.

v midtownu se dobi hotel s 4* že za 700€, kar se mi zdi OK. Kakšno mnenje, predlog za wallet friendly restavracije, bar ipd.

Sightseeing bo itak klasičen in je bilo že vse 100× prežvečeno.

Machete ::

Najej se T-bonerjev in Ribsov, ker jih naredijo najbolje. Pripravi knjižico za avtograme in selfistick, ker NY je poln slavnih fac. Mene sicer ne zanimajo, je pa vseeno dokaj razburljivo, ko za sosednjo mizo večerja Elton John (z varnostikom).
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Zeitgeist ::

predlagam da imas bazo na manhatnu. so prevelike razdalje in večina stvari za videt je itak tam.

Gogo ::

Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|

buttcrack ::

Zeitgeist je izjavil:

predlagam da imas bazo na manhatnu. so prevelike razdalje in večina stvari za videt je itak tam.

tudi manhattan ni tako mali :) sicer pa ja, to je seveda no brainer, nekje dokaj blizu metroja, če bo lih snega do kolen.

@gogo tenks za linka, preverim ;)

Yossarian ::

Jaz sem z družino (še žena in dve hčerki) prespal v temle hotelu na Manhattnu, 10 avenija Zahod. Sicer ni zajtrka, bili smo pa zadovoljni - še bazen imajo.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

destroyer2k ::

Zeitgeist je izjavil:

predlagam da imas bazo na manhatnu. so prevelike razdalje in večina stvari za videt je itak tam.


Zato uporabljaš podzemno, ker dejansko so razdalje še vseen ogromne ne glede kje si. In plus je da podzemna je poceni 2,25$, če se prav spominjam.

perci ::

Razdalje niso ogromne, je pa res, da je tezko vse prehodit, ker zmanjka časa.

Vazelin ::

Nima Manhattan like 5km po dolžini?

perci ::

ma pa mal vec...x3 ali pa se mal vec, odvisno do kje gledas ker tja na sever valda ne gres.

harlem, potem pa preskocis do yankee stadiona in si v bronxu.

destroyer2k ::

Vazelin je izjavil:

Nima Manhattan like 5km po dolžini?


Od battery park pa do parka se mi zdi da je slabih 8km.

perci ::

uradno je dolg 21,6 km

Vazelin ::

Jaz sem vedno imel v mislih da je dolg 5km.:D Sem premeril z google maps. Zračne od juga do seveda čez 20

perci: zakaj ne bi šel na sever Manhatna?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vazelin ()

perci ::

Jah, če greš prvič, ponavadi ne hodiš čisto na sever. Ali pač. Odvisno, kaj si želiš ogledat.

jacal ::

Komur je količkaj do jazza, je ponudba neizmerna. Žive legende v manjših klubih, v mojem času so bili še zakajeni. (Klubi.)

Guggenheimov muzej.

Coney Island za postopanje in popivanje.

New York Aquarium.

Na pivo na tistega od dvojčkov z oštarijo na vrhu, v mojem času.

buttcrack ::

Še mal šnofkam za hoteli pa je po raznih bookingih ipd straneh precej zmede...

Nekje je cena/teden in še cel kup enih davščin (odd DDV do service fee, city tax, property service charge), nekje je vključeno samo nekaj teh davščin, ... tisti, ki ste to že naročali, vam je verjetno jasno o čem govorim.

uglavnem zanima me kako je sedaj s tem, saj mi ni niti malo jasno koliko bo na koncu koštala soba za en teden... a airbnb tut te davke računa, ali je tam na sajtu cena končna?

misliš, da dobiš poceni sobo, potem je pa za pol te cene še enih pristojbin, nekje pa je za enako ceno teh pol manj in sem že čist zmešan.

St235 ::

Amerika in njihovi davki:) tako air bnb kot booking kot karkoli drugega lahko ima ali pa nima zaračunanih davkov. Tako, da moraš brat droben tisk. Načeloma ti morajo vsi zaračunat city tax ($3,5) in state tax (14,75%).

Vse od tam naprej je pa prepuščeno njihovi domišliji. Številni hoteli tako računajo resort fee (ki naj bi ti kao omogočal vstop v sauno, bazen, wifi...), potem so razni service fees, cleanig fee...

Načeloma je tako, da ti bo na booking na koncu točno pisalo kaj vse je plačano in kaj ne, moraš pa bit zelo pozoren.

buttcrack ::

saj to... včeraj že našel top zadevo, potem pa prebral, da je še +50% pribitka in bila zadeva že out of range :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dopust na Dunaju

Oddelek: Loža
223197 (2268) mancini
»

New York - Washington - Philadelphia

Oddelek: Loža
91943 (1485) Yossarian
»

Je bil kdo od vas že v NY? Pomoč

Oddelek: Loža
206559 (4941) Jerry000
»

Potovanje v New York ali San Francisco? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10336257 (32944) Miha_T
»

Vzhodni del ZDA - potovanje

Oddelek: Loža
3110826 (8043) jernejl

Več podobnih tem