» »

Ekonomska Roška, matematika in FRI

Ekonomska Roška, matematika in FRI

Nejcolin ::

Živjo!
Sem 2. letnik Srednje ekonomske šole Roška. Prihajam iz kar zahtevne osnovne šole, to sklepam po tem, da pri osnovnih predmetih vse delam v izi in veliko že znam. Ocene so kar lepe, problem pa nastane pri matematiki. In ravno zaradi tega, ker delam z dobrimi ocenami in malo dela. Pri matematiki pa tako ne gre, moraš delati sproti. V 1. letniku mi je grozil popravni izpit a sem na koncu pisal 5 in zaključil s 3. Letos pa spet, prva ocena 1. :( Priznam, premalo sem se trudil.
Fora pa je, da me zanima programiranje in računalništvo, zato razmišljam o vpisu na FRI.
Ampak, ker pravijo, da je tam matematika težka in ni programiranja brez obvladanja matematike me to skrbi.
Za FRI moram nujno imeti maturo iz matematike? Ker baje lahko namesto izbereš angleščino.
Mislim, da nisem neumen, ampak pač brez vaj ne gre.
Zanima me, kakšni so sploh pogoji za vpis na FRI itd.
Že zdaj znam nekaj osnov v Pythonu in HTTPju, ter malo bolj "napredno" Javascrypt.
Zanima pa me tako programiranje, kot OSi in strojna oprema.
Se sploh splača razmišljati o FRI?
  • spremenil: Nejcolin ()

lebdim ::

absolutno moraš imeti za FRI maturo iz matematike, sej matematika je obvezni predmet na maturi ...
sicer, lepo da znaš in da že imaš programerske osnove, ampak brez znanja matematike, žal ne bo veliko uspeha, sploh pa ne pri študiju na FRI-ju ...

Viktor33 ::

Lahko rečem iz osebnih izkušenj:
- v gimnaziji sem imel matematiko 3, v prvem letniku skoraj popravni izpit, na maturi dobro 3. Hodil sem na splošno gimanzijo, kjer je profesorica strašila, da če imaš pri njej 3 da je vprašanje če boš naredil tehnični faks, bla bla bla.
-no vpisal sem se na fri-UNI, še na stari program, preden je ratal ta vrtec od bolonjske reforme in so mi še najmanj težav povzročali matematični predmeti. Lahko ti rečem da je važna samo tvoja motivacija, če se je treba vsest en mesec za izpit, se je pač treba in če je želja dovolj močna se da tudi to presedet. Če te veseli računalništvo se ne ozirat na nekatere predmete, naj te to ne odvrne od študija, ki te veseli. Ampak z malo več matranja se da vse naučit. Noben faks ni tako težak da se ga ne bi dalo z malo vztrajnosti dokončat (imo razen pifl prava pa medicine).

Velki ::

Moji nekdanji sošolci, ki so bili v srednji slabi v matematiki imajo baje že na začetku težave pri matematiki (so se vpisali na fri iz programa tehnik računalništva), tako da ti priporočam da se tisto v SŠ naučiš, ker je res preprosto, ko boš pokapiral se boš samo smejal kako tega prej nisi razumel. Vsedi se za kak srednješolski priporočnik, kjer je snov lepo po vrsti napisana in boš počasi vse skapiral. Ti dam primer mene, na začetku četrtega letnika SŠ sem res slabo znal matematiko, se usedel pred knjigo, po enem tednu po vsak dan 3 urnega sedenja sem razumel vse kar smo se učili v prejšnjih treh letnikih. V četrtem letniku pa sm vsako uro pouk skrbno spremljal in sem doma mogoče 2 uri pred testom se učil in na koncu sem imel matematiko zaključeno z 4, maturo pa pisal skoraj 100%. Jaz ti priporočam da če boš maturo pri matematiki pisal manj kot 4 (na gimnaziji manj kot 3), je bolje da se sploh ne vpišeš na fri.

Velki ::

In naj povem da jaz sem rahlo pod povprečjem glede IQ-ja, tako da ne se preveč obremenjevat s mislijo da nisi dovolj pameten. In ne da te strašim, imaš še dovolj časa da se use naučiš, priporočam ti da za vsako uro matematike v šoli, vadiš doma eno uro. Lahko greš tudi na inštrukcije, ampak je boljše da se navadiš malo vztrajnosti pri samoučenju, ker ti bo na faksu gotovo pomagala.

lebdim ::

jaz nisem ravno zagovornik inštrukcij, saj je to zgolj podpiranje lenobe za moje pojme ... osebno nisem rabil inštrukcij za čisto noben predmet, vedno sem se vse sam naučil ... če pa česa nisem razumel, sem vprašal profesorje ...

Nejcolin ::

V osnovni šoli smo dobili 1, če nismo imeli domače. Tole profesorico pa boli za vse in niti ne pregleduje nalog. Tako smo prepuščeni sami sebi, kar je sicer meni všeč amapk pri matematiki bom očitno moral delati sproti.
Če bo na maturi matematika manj kot 4, je bolje, da se sploh ne vpišem? Shit. Ciljal sem na 3.
Edit: No ja, sploh ne vem kako matura zgleda oz. kako težka je.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nejcolin ()

lebdim ::

model, matematika je na maturi najlažja ... tukajle si poglej maturitetne pole in katalog -> seznam znanj, ki jih moraš znat ... na matematiki za maturo so zgolj OSNOVE od osnov ...

drola ::

Nejcolin, prav si ugotovil, da bo pač treba delat. Če se hočeš naučit kaj novega in napredovat, je to edina pot.
https://drola.si

Velki ::

Ja na maturi je res zelo lahka matematika, saj zato sm to napisal. In ne ne glej tistih pol, ker te bo samo ustrašilo, ker na začetku drugega letnika ne poznaš še grafov itd. Saj pravim ne se preveč s tem obremenjevat, sporti delaj in uspeh bo hitro prišel.

lebdim ::

@Nejcolin, sej tvoja naloga (dolžnost) je, da hodiš v šolo in jo uspešno narediš in se obenem učiš ... saj veš kako pravi pregovor: brez muje se še čevelj ne obuje (zdaj pa preslikaj na šolsko raven ta pregovor)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bivši in sedanji vegovci, kako je na vegovi?

Oddelek: Šola
436847 (5442) Meizu
»

Ali je maturo potrebno opraviti

Oddelek: Šola
337477 (6335) Phantomeye
»

FRI (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Šola
22146633 (34153) awy
»

Srednja šola za računalništvo in elektroniko

Oddelek: Šola
276944 (6355) amacar
»

kam naprej za prfoksa matematke na srednji šoli

Oddelek: Šola
344765 (4178) BluPhenix

Več podobnih tem