» »

Snemanje klaviature

Snemanje klaviature

sarak1990 ::

Pozdravljeni, potrebovala bi par osnovnih informacij za kreiranje domačega "mini" studia. V bistvu bi le želela dvoje: snemati vokale in klaviaturo (p-155). Kakšen računalnik porebujem (imam starejšega hp-ja), katera zvočna bi bila najprimernejša (m-audio?- do 150eur, torej predvidevam, da imam zvočno z dvema kanaloma dovolj?)- so še kake druge opcije?, kakšne kable potrebujem, kateri programi bi bili ok (Ableton, Cubase?)? Te stvari bi bile zame , tako da to vzamite v obzir, pa vendar bi rada, da je "sprejemljive" kvalitete, če bi slučajno na kakšne razpise pošiljala...
Pa prosim šparajte s strokovnimi izrazi, sem čisto nova v tem.

mte ::

V tem cenovnem razredu si poleg zvočnih kartic m-audio poglej še kaj od presonusa ali focusrite.
Klaviatura sicer ni tako občutljiva na kvaliteto zvočne kartice kot vokal, kjer je končna kvaliteta odvisna že od same akustike sobe, pa od mikrofona in šele čisto nazadnje od kvalitete predojačevalnikov in pretvornikov na zvočni kartici. Kakšen mikrofon pa imaš?
Glede software-a si poleg Cubase poglej še Reaper-ja, ko se ga enkrat navadiš je odličen za snemat in miksat. Je pa seveda vse odvisno od tvojega načina dela, sprobaj jih čim več in se odloči za enega ki ti ustreza. Meni osebno način dela pri Abletonu ni všeč, mogoče pa tebi bo.
lp

sarak1990 ::

Fino, hvala. Mikrofona še nimam, sicer bi bolj eksperimentalno muziko delala in se ne bom na začetku osredotočala na vrhunsko kvaliteto posnetkov, rada pa bi, da je spodobno. Mikrofona še nimam, dvomim da si ga bom kupovala v začetni fazi. Bom počekirala še tega Reaperj-a, saj bi tudi rada, da znam vsaj za silo zmiksat doma...Mislite se ne bom preveč blamirala, če grem v Audiopro malo povpraševat (glede na to, da res nimam pojma...)?
Hvala še enkrat!

Goran's Blog ::

Poglej kupi eno zvočno kartico do 100 eur za začetek toliko, da je saj tudi le kupiš eno katera bo 200 eur recimo ne boš opazil razlike na navadnih zvočnikih.
Glede programa za snemanje ti priporočam Adobe Audition ter Cubase.

L

sarak1990 ::

Super, bom se držala namigov!Pa še z budgetom mi gre laže skozi!

dkrast ::

Glede dejstva, da imaš omejen budget, ti svetujem malo drugačno konfiguracijo. Če ne delaš z midijem: odprtokodni audacity, glede zvočne kartice lahko greš na focusrite saphire 2i2, noter je Ableton live lite, ki je za prve korake dovolj. Kmalu boš potrebovala tudi kakšna nearfield monitorja. Brez mikrofona ne bo šlo. Mislim, da audio pro ponuja en bundle saphire 2i2 + slušalke + mikrofon, s katerim bi zelo dobro štartala. Sicer so monitorji boljši, ampak se da tudi s slušalkami. Te pa opozarjam, da se da prit skozi tudi za manj denarja, vendar potem potrebuješ nekoga, da ti bo pomagal vse skupaj konfigurirat. Govorim namreč o Soundblasterju live, ki ga dobiš za smešno ceno, bo pa potrebno nekaj truda s KX in asio for all driverji.
Damjo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dkrast ()

mojca ::

Iz firbca me zanima, ali je kakšna bistvena razlika med snemanjem na spodoben diktafon (nad 100 EUR) z zunanjim mikrofonom vs. računalnik (poleg očitnega kot npr. lažje prenašanje diktafona, več diska na računalniku + snemanje brez kompresije). Je v kvaliteti zvoka pri enakem mikrofonu kaj razlike?

Nisem avdiofil ali glasbenik, vendar poznam precej ljudi, ki raje uporabljajo diktafon za snemanje svojega petja ali igranja. Nekateri zaradi enostavnosti uporabe, drugi trdijo, da je računalnik preveč hrupen.

neres ::

Odvisno kakšne diktafone imaš v mislih.
Npr. s snemalniki kot je Zoom H4n se da naredit dobre posnetke (in brez lossy kompresije).
Kvaliteta zvoka pri samostojnih snemalnikih in zvočnih karticah varira, tako da je težko posploševat in moraš analizirat vsak model posebej.

dkrast ::

Drži, vse je odvisno od tega, kaj potrebuješ. Cenovno smo tam nekje, edino pri samostojnih snemalnikih odpade živciranje z nastavitvijo zvočne kartice. Za kvalitetne posnetke še vedno potrebuješ mikrofon in monitorje in/ali slušalke. Pri računalniku lahko nadgrajuješ po potrebi, pri snemalniku imaš, kar imaš. Ne pogovarjamo se o vrhunnskih posnetkih ampak o domačih, primernih za demo/predstavitvene posnetke! Svetujem ti, da si nastaviš neko zgornjo mejo, kolikor nameravaš porabit, da ti lahko pomagamo.
Damjo


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Domači snemalni studio

Oddelek: Loža
123213 (667) midiboss
»

Kvaliteten mikrofon

Oddelek: Zvok in slika
234055 (3694) Arey
»

Kateri program

Oddelek: Pomoč in nasveti
111203 (1080) Goran's Blog
»

Snemanje vokala?

Oddelek: Zvok in slika
235199 (4911) zcetrt
»

"Studijska" zvočna kartica

Oddelek: Zvok in slika
494065 (3069) igor0203

Več podobnih tem