» »

Priklop hišnega kina

Priklop hišnega kina

liso ::

Imam Panasonic TV plazmo TV - TX55VT60E i Blu ray predvajalnik DMP-DD T 500. To bi hotel povezati z ojačevalnikom - reciverjem hišnega kina Yamaha RxV663 ki pa nima ARC možnosti ( ima pa HDMI vhod in izhod ). V navodilih TV-ja piše, da moram v tem primeru uporabiti za povezavo ojačevalnik in TV-ja namesto HDMI kabla uporabiti digitalni optični kabel.

Nejasno mi je sledeče: Ali to pomeni, da moram povezati Blue ray z ojačevalnikom s HDMI kablom, ojačevalnik pa s TV-jem z optičnim kablom ( signal pride na en izhod odide pa na drugi izhod ).
Ali ima kdo izkušnje kako je s povezavo ojačevalnika brez ARC povratne veze?

Ali se kdo npr. v Ljubljani ukvarja z nastavitvami zgoraj navedenega sistema ( s smislu optimizacije sistema ).

Hvala za pomoč!

liso ::

Pisal na Panasonic.hr, ker kolikor vem pri nas ni Panasonic uradnega predstavništva.
Dobil takle odgovor:

"Blu-ray HDMI u TV, TV ARC HDMI u receiver Yamaha. Tako će te imati sliku i zvuk i s TV-a i s Blu-ray-a. Jedini uslov da bi se ovaj sustav radilo da TV uvijek mora da bude uključen zbog ARC-a."

Ali bo to pilo vodo?

lp

Roman

All ::

Iz tv-ja pelješ optični kabel na reciever. Vse kar boš gledal na tv-ju boš slišal tudi na zvočnikih....
Seveda če ima tvoj tv optični izhod in reciever optični vhod...
Rabiš pa toslink povezavo..

SasoS ::

Dolby TrueHD in DTS Master ne grejo čez optiko/SPDIF. Prav tako nekateri TVji zaradi avtorskih pravic ne forwardirajo večkanalnega audia preko eksternih izhodov.

Zakaj ne daš BluRay v HDMI-in receiverja in potem to pelješ na TV?

liso ::

Imam optični konektor tako na TV-ju, kot na reciverju. Malo dvomim, kot pravi SasoS, ce dejanko optika spusti skozi vse, kar pride iz Blu ray-a.

Povezava vseh komponent s HDMI kabli je klasična vezava vendar menda zaradi tega, ker ojačevalec nima ARC možnosti ni možna. Nič enostavno bom kupil vse može kable pa probaval.

SasoS ::

Ne, ARC je return channel in je v uporabi ko priklopiš vse naprave na TV, TV pa potem posreduje audio nazaj preko svoje HDMI-in povezave na receiverjev HDMI-out (zato return channel, ker gre v obratni smeri). TV je v tem primeru "hub" v centru vezave, kamor so priklopljene vse naprave. ARC ima svoje slabosti, pri meni naprimer ne gre skozi niti DTS in AAC. Alternativa ARC-u je, da TV namesto preko HDMI vhodov, audio pošilja preko optičnega izhoda...

Ampak...če ima receiver HDMI-in (ali celo več njih), potem je bolj smiselno da je receiver hub in je on v centru povezav. V tem primeru priklopiš BluRay na receiver, receiver pa potem posreduje sliko naprej na TV. ARC-a tukaj ne rabiš ker TV sploh ne rabi zvoka....Ta vezava je tudi malo boljša kar se tiče zamika slike in zvoka, saj ima receiver ponavadi nastavitev za koliko zamakne zvok (do malenkostnega zamika pride, ker mora sliko poslati naprej na TV, ta ima pa še svoj čas procesiranja). Pri ARC-u, kjer TV pošilja zvok receiverju, si bolj mrzel saj ponavadi zvok že zaostaja za sliko in ti dodaten zamik ne pomaga...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SasoS ()

liso ::

SasoS!

Če prav razumem predlagaš ne glede, da reciver nima ARC priklop BluRaya preko HDMI kabla na reciver in nato zopet preko HDMI kabla na TV. Če bi tukaj kaj nagajalo pa je alternativa, da povežem reciver in TV preko optike.

Tu naj povem, da ima BluRay dva HDMI izhoda ( HDMI-main in HDMI SUB ) in obstaja neka možnost povezave ( glede na navodila ) HDMI iz BluRay-a direktno na TV in drugič HDMI iz BluRay-a direktno na reciver ( v tem primeru bi bil BluRay - kot ga ti imenuješ Hub? ).

Hvala!

Roman

SasoS ::

Ja, ARC rabiš samo kadar hočeš audio na receiver speljati preko HDMI-out. Ker ima ta HDMI-in, lahko daš BluRay tja in ARC-a ne rabiš.

Očitno kot sem lahko na hitro poguglal, je to tudi možnost (HDMI SUB). V tem primeru je to tretja (četrta?) verzija vezave :). V končni fazi bi lahko povezal z optiko BluRay in receiver, ne rabiš mešat sploh TVja vmes...

Zanimivo koliko je različnih možnosti, malo si je treba predstavljat kam in kako gre kakšen signal. Cilj je jasno, da pride slika do TV in audio do receiverja, vse ostalo so pa kombinacije:
- tv dobi oboje, pošlje audio preko HDMI ARC receiverju
- tv dobi oboje, pošlje audio preko optike receiverju
- receiver dobi oboje na HDMI-in, pošlje sliko naprej preko HDMI-out na tv
- bluray pošlje sliko tv in audio receiverju preko različnih HDMI-jev
- bluray pošlje sliko tv in audio preko optike receiverju
- ... :D

3. in 4. omogočata najboljšo kvaliteto glede na to, da optika ne podpira lossless formatov (truehd, master audio) in da je arc omejen na formate, ki jih tv lahko procesira

Machete ::

Malo bom obudil temo in jo razširil na več naprav.
Vse, ki obvladate to zmašnjavo kablovja in naprav prosim za nasvet kako priklopiti vse naprave med sabo, za njaboljšo funkcionalnost in zvok.

Naprave:

PC
-I/O panel: 1 x HDMI-Out Port, 1 x HDMI-In Port, 1 x Optical SPDIF Out Port, HD Audio Jack: Rear Speaker / Central / Bass / Line in / Front Speaker / Microphone


TV
-VHODI: HDMI, Y Pb Pr, Audio LR, Audio in ? (enojna plava bananca)
-IZHOD: Audio Optical

Gramofon z analognim + USB predojačevalnikom (ni dileme)
-IZHODI: Audio LR, USB

CD player (ni dileme, stvar probe)
-IZHODI: Auido LR, Optical, Coax.

Receiver

H/K AVR460

TV bi zvokovno preskočil, ker vse na njemu predvaja zgolj PC (nobenih TV kanalov itd..)

HVALA vsem za pomoč.

Scorpia ::

Predvidevam, da boš iz pc-ja gledal filme, v tem primeru, najboljše HDMI na reciver, iz reciverja še HDMI out na tv. S tem omogočiš, da ti zvok ne odstopa od prikaza slike na tv-ju. Danes tv-ji imajo procesorje za prikaz slike in tukaj pride do odstopa. Lahko tudi optično vezeš, ampak zna se zgoditi, da bo zvok prej igral kot slika, pa čeprav za 0,05 sekunde. Vse je odvisno od tv-ja koliko časa, rabi za prikaz slike. Novejši imajo to boljše narejeno.

Če na tv-ju imaš digitalne programe, torej kabelska digitalna, ali katerikoli drugi komunikator, ki je digitalno vezan na tv in tudi digitalno dobiš zvok. V tem primeru, optično vezat tv in reciver.

Gramofon, cd-player lahko vezeš audio lr,lahko tudi tko vezeš, ker ni kaj dost razlike v kvaliteti zvoka. Edino če ti cd player podpira DTS audio, nato vezeš optical ali coax
////

delfinus ::

Kot ze receno s strani Scorpija:

PC: HDMI kabel iz graficne na HDMI 1 input na A/V receiverju. Iz HDMI OUT na A/V receiverja s HDMI kablom na HDMI input na TV.
TV: Opticni kabel iz Optical Audio out na TV povezes na Optical 1 na receiverju
CD player: Z analognim RCA chinchi iz CD playerja na Analog IN 1. Mozno je prikljuciti tudi z opticnim ali pa SPDIF RCA kablom, ampak dvomim, da je DAC v receiverju boljsi kot v Marantz CD playerju. To lahko poskusis in imas prikljuceno na oba nacina. Ce bos imel digitalni priklop vleces iz npr Digital Out na CD playerju na Coaxial 1 input (ce uporabljas RCA SPDIF kabel) oz. Optical 1 input(ce uporabljas opticni kabel) na A/V receiverju.
Gramofon: Z analognimi RCA chinchi iz gramofonskega predojacevalca na Analog IN 2

Kako se se konfigurirajo inputi za posamezen vir in izrabo daljinca, sem ti nakazal v drugi temi.
lp, d.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

Machete ::

Hvala za odgovore.
Trenutno sem priklopil HDMI iz grafe (R9 280x - 2x mini DP, 1x HDMI) na receiver. Sliko nebi vlekel iz recieverja, ker je TV 4K in igram špile (mogoče kak youtube video) tudi v 4K, reciever pa 4K ne podpira.
Slika bo šla na tv z display porta (trenutno preko dvi, ker še nimam kabla display port/hdmi).
V primeru ki ga je omenil Scorpia, imam vseeno možnost nastivit 'Lip Sync' na recieverju, torej zamik zvoka v mS. Za MP3 zamik ugibam ni pomemben.

Tv (zaenkrat) svojega zvoka ne bo generiral (antena, kabelski programi, usb v TVju).. zatorej lahko optiko iz TVja preskočim.

V bistvu sem sedaj precej na jasnem. Skratka za vso vsebino iz PCja (Flac,Mp3, filmi, youtube..) bo najboljša izbira HDMI. Ostalo pa je tudi jasno.

Edino še nekaj nastavitev me bega za sound iz PCja na 2.1 sistem.
Dolby na receiverju On ali Off in EZSET/EQ On ali Off? Kaj izgubim ali kaj dobim z njim v primeru MP3jev, original DVD ploščka, Nekega BR ali DVD rip filma?

Potem v Winsih v Sound/Default device/Configure speakers - dam verjetno na 5.1 in odznačim levi in desni zvočnik in ne dam na Stereo opcijo (ali pač?). Ali je to vseeno, ker štimaš surr. opcijo na recieverjue (stereo, auto, off, virtual).
Verjento je najbolje imeti 5.1 in odznačene zvočnike ki niso prisotni, na AVRju pa Surr na Auto?

Še to vaju bom prosil za kak koment, potem pa mislim da sem ga pohekal v celoti :)

Janac ::

Samo eno vprašanje, trenutno imam na integrircu sub priklopljen preko rec out, ter nato kretnica ki reže vse frekvence nad 80Hz. A je to pravilen priklop? Imam pa še eno Jamo škatlico, ki se priklopi preko ojačevanih izhodov za zvočnike ter ima na njej sub out...

Sedaj me zanima, rec out se ne spreminja glede na jakost, ampak je vedno recimo 1.5v kajne?

delfinus ::

S povezavo HDMI na receiver. To moras potestirat. Jaz imam na Marantzu opcijo Through, kar pomeni, da se video signal v neokrnjeni obliki transportira naprej na TV. Poglej, ce ima HK tudi kaj takega. Potem se izognes dodatne povezave preko digitalnega SPDIF ali opticnega kabla iz zvocne kartice na A/V receiver. Preko HDMI se bo tako pretakalo vse.

Lip Sync jaz na Marantzu ne uporabljam, ker je vse OK, tako s povezavo preko HDMi ali preko opticne. Za MP3 je nerelevantna. Lip Sync je zgolj pomembna pri sinhroniziranju zvoka s sliko, ce opazis problem zaostajanja zvoka za sliko.

Ce TV programa ne gledas, potem je opticna audio povezava TV -> A/V receiver nerelevantna.

NA receiverju je pomembno, da definiras koliko zvocnikov imas v sistemu. V tvojem primeru je to L in R in sub. Vse ostale odznacis na HK. V tem primeru ti bo tudi center in surround miksalo v prednja dva. V Windowsih daj na 5.1 tako je. Downmix ti bo naredil A/V receiver. Nic ne odznacuj zvocnikov v Win settingsih.

Surround mode: Stereo, virtual, auto, off. Daj na Auto.
Dolby On ali off. Ne vem kaj bi ta nastavitev naj bila in kaj bi naj naredila. Poskusaj sam.
EZSET/EQ on ali off? To je uporabno bolj, ce imas celoten 5.1 sistem. Potem z mikrofonom skalibriras zvocnike in HK sam dodeli nastavitve za posamezne zvocnike (glasnost, tonsko kontrolo, oddaljenost). Sam se teh automaticnih kalibracij izogibam, ker nisem zadovoljen z avtomatiko, ki si jo je zamislila elektronika. Vse nastavljam rocno. Predlog Off, lahko pa eksperimentiras na On in se igras z mikrofonom.

Igras se lahko z efekti, ki jih A/V receiver omogoca kot je Dolby Pro Logic II, Neo dts ipd. Ti efekti ti iz stereo signala naredijo nek prostorski zvok. Poskusaj, kaj ti je najboljse. To sam uporabljam zgolj za filme, ki niso kodirani v DD ali dts. Na Marantzu imam efekt Neural THX, ki mi je soliden. Za poslusanje 2 kanalne glasbe pa priporocam, da se teh efektov izognes, ali pac ce ti godijo. Stvar osebne preference.


Janac je izjavil:

Samo eno vprašanje, trenutno imam na integrircu sub priklopljen preko rec out, ter nato kretnica ki reže vse frekvence nad 80Hz. A je to pravilen priklop? Imam pa še eno Jamo škatlico, ki se priklopi preko ojačevanih izhodov za zvočnike ter ima na njej sub out...

Sedaj me zanima, rec out se ne spreminja glede na jakost, ampak je vedno recimo 1.5v kajne?


Kater stereo integrirc in kater sub, katero kretnico uporabljas? lp, d.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

Janac ::

System Fidelity SA-270

Sub je pa Pioneer S-21W, sicer ga skoraj nikoli ne vklopim a vseeno.

Kretnica je pa tale:

delfinus ::

Jap REC out posilja konstanten signal, tako da bos vedno moral regulirati glasnost tudi na subu.

Vsekakor bi bolje bilo prikljucit preko zvocniskih izhodov ojacevalca na sub. Tako bi imel volume kontrolo preko ojacevalca. Problem pa je, da tvoj Pioneer Sub nima hi-level zvocniskih vhodov, hkrati pa nima tudi moznosti nastavljanja rezne frekvence.
Kaj in kaksna pa je pa tista Jamo skatlica, ki jo omenjas? Verjetno hi-level to low-level konverter? Vendar ta skatlica verjetno potem nima potem nastavitve rezne frekvence?

lp, d.

Machete ::

delfinus je izjavil:

S povezavo HDMI na receiver. To moras potestirat. Jaz imam na Marantzu opcijo Through, kar pomeni, da se video signal v neokrnjeni obliki transportira naprej na TV. Poglej, ce ima HK tudi kaj takega. Potem se izognes dodatne povezave preko digitalnega SPDIF ali opticnega kabla iz zvocne kartice na A/V receiver. Preko HDMI se bo tako pretakalo vse.

Dolby On ali off. Ne vem kaj bi ta nastavitev naj bila in kaj bi naj naredila. Poskusaj sam.
EZSET/EQ on ali off? To je uporabno bolj, ce imas celoten 5.1 sistem. Potem z mikrofonom skalibriras zvocnike in HK sam dodeli nastavitve za posamezne zvocnike (glasnost, tonsko kontrolo, oddaljenost). Sam se teh automaticnih kalibracij izogibam, ker nisem zadovoljen z avtomatiko, ki si jo je zamislila elektronika. Vse nastavljam rocno. Predlog Off, lahko pa eksperimentiras na On in se igras z mikrofonom.


Ima HDMI bypass v nastavitvah video outputa znotraj Sourca. Vendar kakor vidim žal 4K vseeno ne spusti skozi in nastane na zaslonu tema. Tako bo HDMI samo za audio. Slika bo šla pa direkt iz grafične.
*ps: ravno gledam da je software update, ki ima ime HDMI 1.4a. Torej očitno je to problem da je imel tovarniško samo 1.3 standard podprt.


Dolby je lahko Off, Low, Med, High.
Očitno doda 'umetno' Dolby efekt. Glasba zveni bolj naravno brez. Je pa z Low zvok precej bolj poln. Drugačen. Ne znam se odločit še kaj mi je bolje :) Ampak ker gre za efekt, mislim da je vseeno bolje brez, kot je bilo posneto.
Nisem pa 100% ali to vpliva na izvor, ki je bil posnet v Dolby tehnologiji. Ali potem dolby signal odreže iz vira, če je na off, ali pa doda samo še umeten efekt dolby če je na on in vir pusti kot je.
Nevem bom še malo prebiral navodila.

tole pravijo:

Dolby Volume
The AVR 460/AVR 360implements Dolby Volume processing, which can
improve the audio performance of the system by revealing subtle details even
at normal home-listening volumes.
One concern of the typical home theater listener is that volumes can vary
widely for different programs played by a source, e.g., television commercial
advertisements are often much louder than the main feature. Another is that
details heard in the recording studio at typically high reference volumes are
lost at the lower volumes used by many listeners.
The AVR 460/AVR 360uses two Dolby Volume techniques to address these
issues. The Leveler module maintains a consistent listening volume within
a source, e.g., while watching commercial television or while listening to
different tracks on a data CD. The Modeler module endeavors to re-create
the reference presentation that was heard in the recording studio without
losing portions of the program at the typically lower volume levels often used
in the home. When the Modeler module is active, you may notice details of
the performance that were hidden when the program was played on other
equipment.

NOTE: The Dolby Volume processor is not used to level volume across
sources.

To adjust the Dolby Volume setting, press the Audio Effects Button. A
screen similar to the one shown in Figure 26will appear. Move the cursor
to highlight the Dolby Volume setting, and each press of the OK Button will
switch to one of the options in Table 3 below. The settings do not refer to the
volume level, which is adjusted normally using the Volume Control, but rather
to the amount of Dolby Volume processing desired.

Setting Effect
Off No Dolby Volume processing
Low Only Dolby Volume Modeler module is active
Medium Both Modeler and Leveler modules are active; Leveler
module has a value of 3
Max Both Modeler and Leveler modules are active; Leveler
module has a value of 9

NOTE: Dolby Volume is compatible with sources recorded at a sampling
rate of 48kHz. High-resolution sources, such as DTS 96/24, will be decoded
at 48kHz. DTS 96/24 programs will be played in DTS 5.1 mode. To hear DTS
96/24 materials in high resolution, turn off Dolby Volume.

Machete ::

Evo sem updejtal AVR 'bios', ampak vseeno ne spusti 4K skozi.
Vredu bo treba pač za sliko uporabit display port...

delfinus ::

A 1080p signal pa spusti cez?

Lahko kot alternativa tudi:
graficna > TV preko HDMI
zvocna > A/V receiver preko SPDIF

lp, d.

Machete ::

Da. 1080p je že prej spustilo čez. Čudno mi je edino, da sem prej imel na izbiro UHD v winsih pa je potem šlo blank, zdaj pa niti ne ponudi več te opcije.
Ja to je tudi opcija. Ampak SPDIF kablov nimam, display port pa sem že naročil 8-).
V bistvo bom imel display port to hdmi kabel, ki bo šel v AVR. Kakor sem bral se po DP zvok prenaša enako kot po HDMI zato upam da ne bo problema. :)

delfinus ::

Priklopi direkt na TV in UHD mora priti nazaj pod Wins, ce je le kej logike. Sicer pa se lahko se posiplas z nastavitvami tako na graficni kot na HK, morda pa ob pravi kombinaciji nastavitev le spusti signal cez.

lp, d.

DarwiN ::

4k 60Hz passthrough imajo samo 2014 modeli (30Hz še 2013 modeli), ta AVR 460 pa je letnik 2010.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Machete ::

Ja, sem iskal pa ni nikjer omenjena 4k kot opcija. Samo 3d itd.. Čeprav nevidim po kakšni logiki, če je HDMI na bypassu, izhod pa vhod\izhod pa podpira 1.4a standard. Sicer pa ni nek problem tole.. Se bo rešilo pač z enim kablom več.

ninjaxx ::

Pozdravljeni,
kupil sem hišni kino, zdaj me pa zanima če bi ga lahko kako priklopil na moj računalnik. Spodaj prilagam slike računalnika in woofwra. Na te zadeve se nič ne spoznam, priklopil bi samo tako, da bi imel neki zvok, lahko imajo vsi zvočniki naenkrat enaki zvok.
Zahvaljujem se za odgovore.


Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ninjaxx ()

PandaFlow2 ::

ninjaxx ::

najlepša hvala, sem tudi sam razmišljal, da bi moglo it nekak tako.

ninjaxx ::

Proklopil in dela, se da mogoče še kak naret, da bi malo bol na glas igral, al je to to?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sistem 5.1 domači kino

Oddelek: Zvok in slika
486510 (5263) edi45
»

PC -> smart tv -> hišni kino

Oddelek: Zvok in slika
365363 (4485) St235
»

Budget surround soundsystem za dnevno

Oddelek: Zvok in slika
475988 (4773) Bearrorist
»

Nakup A/V Receiverja (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Zvok in slika
23546416 (27881) Anney
»

Zvok TV-ja skozi receiver

Oddelek: Zvok in slika
172416 (2361) icurk

Več podobnih tem