» »

Davčna obravnava daril

Davčna obravnava daril

black ice ::

Imamo hipotetičen primer obdarovanja, kjer je obdarovanec prvega dednega reda, gre za premičnino v vrednosti >10000€. Po prebranem na tej strani davka ni potrebno plačati.
Kako je z dohodnino?
Po tem besedilu sklepam, da se darilo ne šteje za dohodek po ZDoH-2 (odstavek 1.1.1). Sem kje zakiksal?

Vikking ::

Plača takso in to je to.

Veš mogoče na pamet koliko znaša? Nekje sem zasledil 2%, vendar podatka še nisem preveril.

Vikking ::

Pri dedovanju, dediči določijo okvirno ceno nepremičnin, premičnin... Potem se še upoštevajo stroški ki so jih dediči imeli pri pogrebu zapustnika...
Sodišče sprejme ocenjene vrednosti od dedičev ali ne.

V glavnem tako se dobi "čista vrednost zapuščine". Od tega se plača taksa po 17. členu: http://www.uradni-list.si/1/content?id=...

Za lažji preračun si poglej tabelo čisto na dnu zakona. Vrednost takse pomnožiš z 1,5

1,5 je količnik pri zapuščinskem postopku, obravnavan na isti strani, takoj za členi zakona pobrskaj za zaporedno številko 9.2 (zapuščinski postopek).

Primer: Čista vrednost zapuščine: 150.000€ (taksa po tabeli pri 150k € = 516€, pomnožimo z 1,5x, dobimo višino TAKSA = 775€)

Aston_11 ::

Jaz ga razumem, da govori o darilu in ne še o dediščini.

Točno tako, gre za darilo in ne dediščino.

MadMicka ::

Ja, tko kot si že sam pogruntal. Ni davka. Če gre npr. za avto, ipd., pač so (nizki) stroški glede prepisa. Če je denar, zlatnina, ipd. pa ti da in to je to. Edino, če darovalec umre, lahko dediči, če si tudi ti med njimi, zahtevajo, da se darilo šteje v dedni delež. Aja, tudi dohodnine (ki je davek) ni potrebno plačati, glej 18 in 19. člen ZDoh-2.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMicka ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oporoka - dedovanje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13717458 (13735) sekvoja
»

Davek in dedovanje ?

122365 (2172) majlo
»

Dedovanje, sodna taxa, davek ...

79918 (9804) Netrunner
»

imam ime, rabim pa vedeti kaj poseduje ta človek ?

438503 (6799) noraguta
»

Odpoved dedovanju (strani: 1 2 )

9332683 (30843) Okapi

Več podobnih tem