» »

imam ime, rabim pa vedeti kaj poseduje ta človek ?

imam ime, rabim pa vedeti kaj poseduje ta človek ?

#000000 ::

Gre za neko zadevo, namreč ve se da nekdo ima neke nepremičnino in tudi približno kje, ampak človek je umrl par let nazaj in sedaj je problem ker vsi vedo da je bil lastnik ampak noben ne ve št parc. ipd.

Sem probal na GIS ampak mi ne pusti iskati po osebah, ta možnost pa obstaja, a obstaja še kak drug način razen da greš na UE na ob,očju kjer naj bi se zadeva nahajala in daš verjetno kako poizvedbo ?

Sprašujem ker nimam izkušenj s tem ? ali pa če morda kdo ima dostop di iskanja po osebah na GIS naj mi javi na zs da mu zaupam podatek pa lahko pogleda ?

Ice-Heki ::

Kako pridobim potrdilo iz zbirk geodetskih podatkov?

3. seznam nepremičnin: je potrdilo s seznamom nepremičnin, pri katerih je oseba kot lastnik vpisana v zemljiški kataster ali kataster stavb; vsebuje podatke o lastništvu nepremičnin, seznam parcel, evidentiranih v zemljiškem katastru, pri katerih je oseba vpisana kot lastnik parcel, z navedenim deležem lastništva in seznam stavb in delov stavb, evidentiranih v katastru stavb, pri katerih je oseba vpisana kot lastnik stavb ali delov stavb, z navedenim deležem lastništva;


KJE IN KAKO
Zahteva za izdajo potrdila iz zbirk geodetskih podatkov se vloži pri območni geodetski upravi oziroma na Geodetski upravi Republike Slovenije, Zemljemerska ulica 12, Ljubljana.

V skladu s četrtim odstavkom 115. člena Zakona o evidentiranju nepremičnin - ZEN (Uradni list RS, št. 47/2006 in nasl.) poleg geodetske uprave izdajajo potrdila iz zbirk geodetskih podatkov tudi upravne enote, lahko pa jih izdajajo tudi drugi državni organi, notarji in geodetska podjetja, ki lahko v skladu z zakonom, ki ureja geodetsko dejavnost, izvajajo geodetske storitve.

Ziga Dolhar ::

Seznama nepremičnin poljubne osebe ne boš dobil; moraš imeti pravni interes (npr. terjatev, zaradi katere bi na nepremičnine posegel v izvršbi; firbec ne zadošča).

Če veš, kje približno se nepremičnine nahajajo, greš lahko na Portal Prostor, in tam poiščeš nepremičnino (po naslovu ter zemljevidu), iz česar izveš zemljiškoknjižno identifikacijo za interesantne parcele. Nato pa jih preveriš še pri ZK.

Sicer pa, če je lastnik nepremičnin preminul, se praviloma začne zapuščinski postopek, kjer se tudi odloči o dedovanju nepremičnin. Tako da ni povsem jasno, s kakšnim namenom vas tole zanima :).
https://dolhar.si/

bauci ::

Lahko kontaktiraš geodetsko podjetje, ki lahko pridobi podatke o vseh nepremičninah, ki jih ima nekdo v lasti in so podatki vpisani v evidence Geodetske uprave.

#000000 ::

oseba ima pravni interes je dedič, ampak noben niti sodišče ne ve za te parcele naj bi jih bilo kr nekaj, odakle mu nit noben ne ve, zgleda vsa ta leta ni plačeval davka al pa ga je a nihče o tem nič ne ve ?

sodišče je dedičem naročilo naj pridobijo podatke kar me malo bega, ker oni to lahko naredijo pomojem brez problema ?

In ja očitno zadeva ni vpisana, ker to je bilo (po spominu prek 90 let stare mamce pridobljeno-kupljeno-dedovano, spomin ji pa peša 100%) ene 50 let nazaj ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

noraguta ::

Se mi zdi da se zadevi reče posestni list. Ampak to je za živega in le sam lahko dvigne dokument. Kako je pa za nazaj in z dediči pa nisem ziher. Najbrz bi ga lahko pridobilo sodišče, če gre za spor.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

#000000 ::

Ne gre za spor, gre za zapuščinsko, no ja lahko pa do spora še pride :))

SeMiNeSanja ::

Kako se pa greste zapuščinsko brez notarja?
Vsa ta vprašanja bi morali razjasniti z notarjem!

Ziga Dolhar ::

Kaj pa ima notar tle zravn?
https://dolhar.si/

grizl ::

A slučajno veš na katerem območju Slovenije naj bi pokojnik imel nepremičnine?

SeMiNeSanja ::

Ziga Dolhar je izjavil:

Kaj pa ima notar tle zravn?

2x sem urejal neke zapuščinske zadeve in vsakič je šlo preko notarja.

Možno, da gre tudi brez, ampak čim se kaj komplicira, kdo odstopi od dediščine, se deli komu katera parcela (ne da se razdeli samo deleže), da je eden od dedičev zainteresiran drugemu odkupiti določen del njegove dediščine,.... pa nekako ne prideš mimo notarja.

#000000 ::

grizl je izjavil:

A slučajno veš na katerem območju Slovenije naj bi pokojnik imel nepremičnine?


Ja ve se približno.

Itak je odvetnik zraven, ampak ta človk bi rad tudi sam pridobil vse podatke.

Al pa recimo kako je bilo stanje na računu pred smrtjo tud noben ne ve, vedo samo za dan ko je umrl in to je bila neka bagatela, ker je bilo verjetno vse spucano, ni imel človek 4 račune pri različnih bankah za to da bi mel gor po 100-300 eurov, kako to ugotovit pa ne vem.

St235 ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Ziga Dolhar je izjavil:

Kaj pa ima notar tle zravn?

2x sem urejal neke zapuščinske zadeve in vsakič je šlo preko notarja.

Možno, da gre tudi brez, ampak čim se kaj komplicira, kdo odstopi od dediščine, se deli komu katera parcela (ne da se razdeli samo deleže), da je eden od dedičev zainteresiran drugemu odkupiti določen del njegove dediščine,.... pa nekako ne prideš mimo notarja.


Tvoj problem s kom ti urejaš zadeve. Notar nima ničesar s tako zgodbo niti ne more popolnoma nič pomagat.

Če prav razumem gre za neke parcele, ki naj bi jih pokojni imel, vendar pa ni bil urejen vpis v zemljiško knjigo in v bistvu nihče ne ve za kaj točno gre? Če bi bil človek vpisan kot lastnik zemljišča bi to sodišče brez težav našlo.

Tukaj pa dejansko pomaga samo to, da se ali najame profesionalnega detektiva ali pač loti na svojo roko zbirat infromacije kako in kaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

#000000 ::

E to je pomojem cel problem, ker sodišče nič ne ve o teh parcelah, tako da niso v ZK 100%, ve pa o njih en izmed dedičev po svojem spominu izpred 50+ let in neka mamca ki jih ima 90+ ampak ona pojma nima kje točno oz ve samo kot bi rekel ajde nekje v Šiški recimo. edit: ali bolje nekje na gorenjskem koncu.

Zato je sodišče naložilo naj ta ki je to omenil poišče oz pridobi dokumente do naslednjič.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

Vikking ::

A je pokojni kupil določene parcele, pa niso bile nikoli vpisane v ZK. Če se ne najde teh pogodb o nakupu (ponavadi so bile lastnoročno napisane, nikoli overjene in vpisane v ZK), potem pokojni teh parcel nima.
Ker sedajni lastnik (pa je lahko takrat prodal te parcele, se lahko zgovarja sedaj na prisestovanje, pogodb ne bo pokazal, dediči jih ne najdejo). Če je bilo to pred 50 leti in nikoli urejeno, potem je zgodba zaključena in te parcele niso več od pokojnega.

Če so vpisane v ZK, pa lahko sodišče pridobi podatke, tudi notar, odvetnik, detektiv.

#000000 ::

Pokojni jih je nekaj kupil nekaj pa podedoval, v bistvu naj bi šlo za cel manjši zaselek po spominu z nekaj že pred 50+ že takrat čez 50 let starimi ruševinami, ampak če je bila nekdaj na parceli hiša oz. kak objekt naj bi zadeva bila zazidljiva tudi danes, za to se gre praviloma, ker naenkrat to postena precej velika vrednost pač 10 parcel zazidljivih če je še taka vukojebina ima precej višjo vrednost kot 1 € po m2 za travnik.

Ampak to ugotovit bo pa zgleda malo trši oreh, me pa zanima kako bi lahko to ugotovil detektiv, a uporablja kake druge metode ?

noraguta ::

Notar ponavadi pozna postopke, če si obeta posel ti bo z veseljem razlozil,sicer si pa niso ustrežljivi. Če imas pa že advokata pa menjaj. Gre za izpiske iz zemljiske knjige. Kak je točen postopek je iz leta v leto drugače. Ampak moral bi ga poznat.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Vikking ::

Detektiv ima pravico vpogleda v sodne in pravne spise, detektiv sme pridobivati podatke iz evidenc in različnih registrov.

Torej načeloma ima detektiv pravico (omejujejo ga seveda več zakonov, tako počez ne more kar prelgedovati), lahko pridobi zbirne podatke o lastništvu parcel, stavb in delov stavb. Ki jih lahko drugače pridobi samo lastnik parcel.

Torej v spodaj napisani razlagi, detektiv spada pod "druge osebe"

Ustavno sodišče RS je razveljavilo prvi in drugi odstavek 114. člena ZEN, kolikor določata javnost zemljiškega katastra in katastra stavb v delu, ki se nanaša na podatke o lastniku, če gre za fizično osebo (Obvestilo uporabnikom).

Razveljavitev prvega in drugega odstavka 114. člena ZEN vpliva na javnost podatkov o lastnikih nepremičnin. Podatke o lastnikih nepremičnin (ime in priimek, naslov, leto rojstva), ki so fizične osebe, lahko pridobijo izključno subjekti iz tretjega odstavka 114. člena ZEN:

vsak lastnik nepremičnine - o lastnih nepremičninah,
državni organi in notarji - za izvajanje uradnih nalog,
geodetska podjetja - za izvajanje geodetskih storitev,
druge osebe - če tako določa zakon.

Osebe, ki niso subjekti iz tretjega odstavka 114. člena ZEN, ne smejo vpogledovati v podatke o lastnikih nepremičnin, ki so fizične osebe, oziroma ne smejo pridobiti potrdila, izpisa, izrisa, podatkov oziroma drugih dokumentov, ki vsebujejo osebne podatke o lastniku nepremičnin, ki je fizična oseba.

Spremenjena ureditev velja za storitve vpogleda in prenosa podatkov in za izdajanje podatkov in dokumentov.

Zaradi odločitve Ustavnega sodišča RS bo izvedena uskladitev in prilagoditev javnega vpogleda v podatke o nepremičninah, vsebina potrdil iz zemljiškega katastra in katastra stavb ter druga programska oprema, ki omogoča dostop do osebnih podatkov iz katastrov.


Ampak načeloma bi tudi odvetnik lahko pridobil te podatke, v imenu sorodnikov pokojnega. Oziroma je že sodišče dalo poizvedbo pa ni dobilo nobene infromacije, da je pokojni lastnik parcel.
Torej domnevam da je sodišče pozvalo osebo da predoči kakšne dokaze (npr. pogodba o nakupu), ker v javnih evidencah pokjni ni lastnik nobenih parcel. Torej ni zaveden v nobenem uradnem registru.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

#000000 ::

Ne gre zame, gre pa za nekoga ki mi je blizu, kolega sorodnik nima veze, ampak je aberveznik, in če mu nebi mal da ne na silo uturil prepričanje da on nujno rabi odvetnika bi zadeva bila zanj zelo boleča, tako ali tako so ga ostali dediči v preteklosti že enkrat nategnili, in je bil ob polovico, sedaj pa po tolko letih so mislili da jim bo spet uspelo, ampak jim je načrte prekrižal (do neke mere) odvetnik.

Nima pa človek denarja na pretek, komaj shaja, še za odvetnika sem mu jaz založil, tako da dvomim da si lahko privošči še detektiva, v bistvu celo jaz ne vem če bi zmogel pomagat, ker vem da so dragi k hudič cca 100 eur dnevno + stroški.

Zato spšrašujem kaj lahko detektiv naredi več kot nekdo ki je v bistvu upravičen do vseh podatkov, v bistvu še bolj kot detektiv pomojem ?

Edit: aja vem da se da 100% najt, ampak ne vem načina zato sprašujem, morda je kdo že slišal ali celo imel tako izkušnjo ?

Ker če pošlje odvetnika v to raziskovanje ali celo detektiva, na koncu pa se izkaže da zadeva propade ali da se ne da th parcel dobit, ali so morda ničvredne ? je vsak evro preveč pomojem ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

St235 ::

Zato spšrašujem kaj lahko detektiv naredi več kot nekdo ki je v bistvu upravičen do vseh podatkov, v bistvu še bolj kot detektiv pomojem ?

načeloma ne, razen v toliko ker ima več izkušenj.

ČE zadeva ni vpisana v zemljiško knjigo in ni papirjev, potem je bolj kot ne misija nemogoče najt kaj šele dokazat lastništvo teh parcel.

#000000 ::

Nč zgleda bo tole šlo po sistemu izločanja, ker če ni vpisano v ZK a še lahko obstajajo kje zapisi ? mislim kje drugje, recimo ne vem overovitve pogodb ipd ?

Ker dvomim da so delali kr tko na uč, čeprav je bilo to davno nazaj, ampak verjetno so nekje overovli pogodbe, za ZK pa ne vem če je bilo takrat sploh nujno vpisat ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

Vikking ::

V teh postopkih, je najboljša opcija odvetnik. Stroški pa ne bi smeli biti pretirani. So pa za nekoga ki nima denarja lahko precejšni zalogaj.

Detektiv se uporabi v primerih, da je bila po smrti pokojnika in je bil zapuščinski postopek še v teku, odtujene npr. premičnine večjih vrednosti, pa ne obstojajo papirji.
Pa se poslužijo detektiva da poskuša najti te stvari.
Redka stvar je detektiv v zapuščinskem postopku.


Po 50 letih, bo sedanji lastnik teh parcel vztrajal, da jih nikoli ni prodal. oz. da jih je prisestoval, kljub temu da se najde mogoča kakšna pogodba. Glede na to da dediči nimajo osnovnega pojma kje točno in katere so te parcele, bo sedanji lastnik veselo vztrajal da je skrbel za njih. Možnosti so nikakršne če ni bila pogodba o prodaji nikoli overjena in/ali vpisana v ZK, pri 50 let stari neoverjeni nikoli vpisani v ZK pogodbi da se karkoli dobi nazaj.

Pogodba o prodaji, pa še to težko. Tudi z argumetnom nekoga ki se nekaj spomne, bo manever streljal prazne naboje. ja delali so tko na uč, ni prvič, napisali na list paprija s svinčnikom, se podpisali, ponavadi so plačali v šilingih. Ter nikoli uredili uradno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

#000000 ::

Hm ja maš prav, garant se bi vsak naredu francoza ko bi ugotovil da mu praktično nič ne moreš dokazat.

Imam pa občutek da so se sodediči zelo sistematično pripravili na zadevo, in to še preden je človek umel, odvetnik je rekel da so bili 4 računi očitno spraznjeni že nekaj let nazaj, ker dans je na vsakem od 70-350 eur, ne vem zakaj bi mel človek 4 račune za ta drobiž, oseba pa je veljala za zelo preudarno in varčno, vmes so si vsi trije sotrpini nakupili nove avte, porihtal precej stvari na svojih nepremičninah kar prej niso naredli celih 30 let, ampak nimaš kej, težko to ugotovit oz nemogoče dokazat, ampak zdej on pravi ok. naj to kr imajo, za to me pe ne bojo nategnili.

Uglavnem kaj se zgodi s temi parcelami če njemu ne uspe pridobit da je bila pokojna oseba lastnik ?

ALI lahko to nekako naknadno kasneje uveljavijo ostali dediči, ali je s koncem zapuščinske to končano za veke vekomaj ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

noraguta ::

Treba je pregledat promet pokojnika , darilne pogodbe pa mogoce se kaj, če ni v zk, pozab po pedesetih letih. Prič ne boš našel.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

SeMiNeSanja ::

Treba bo na teren, najti kje so te parcele v naravi, poiskati sosede in preveriti, kaj oni vedo o lastništvu teh parcel. Nekdo je tudi moral vzdrževati te parcele (kosit travo, čistiti gozd,...). Tudi ta oseba lahko nekaj pripomore k razjasnitvi situacije.
Preveri se, kdo je vpisan kot lastnik, stopi v stik z njim, preveri situacijo z njim,.....

Kar nekaj tekanja in raziskovanja. Odvetniki in notarji, ki se raje držijo pisalne mize, ne vem, če bodo opravili to terensko delo. Prej bodo sami najeli detektiva, da on to opravi za njih - seveda če si pripravljen plačati.
Lahko pa gresta sama s kolegom raziskovati na teren. Ne rabiš biti detektiv, da lahko sprašuješ morebitne sosede, če karkoli vedo.

noraguta ::

Vseen kdo je kosil, bolj važn kaj so se v oštarij zmenil. A za najem a za lastništvo. Dokler pa ni v zk je pa brezveze onanirat.

Če imajo pa nove avte in je tastar parcele prodal pa jim dal denar na roko pa tud ne morš dost.

Lohk se pa preverjo darilne pogodbe, nakazila, ... Tak sranje.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: Okapi ()

#000000 ::

noraguta je izjavil:

Treba je pregledat promet pokojnika , darilne pogodbe pa mogoce se kaj, če ni v zk, pozab po pedesetih letih. Prič ne boš našel.



kako pregledaš promet, akko je odvetnik prišel do tega mi nit ni jasno, ampak ajde on morda ima kake kanale.

mene zanima kako bi dobil njegovo davčno potem bi bilo verjetno precej lažje ? sploh ne vem če obstaja tak mehanizem, ok. lahko z odvetnikom ipd, ampak to ga bo koštalo precej eurov, zato bi to lahko verjetno neredil on sam, časa ima na pretek (penzija) volje tudi ne fali, ampak ne ve kam in kako, in tudi jest pošteno povedano, bi mu pa rad pomagal kar tudi mu, pa ne iz razloga da kaj dobim ampak zato ker vidim kako ga očitno načrtno hočejo opeharit, čeprav njim samim nič ne fali.

Arctander ::

Ko se išče kaj za daleč nazaj, znajo biti župniki / upokojeni župniki s tistega območja dober vir informacij. Sploh če je oseba hodila v cerkev.

#000000 ::

noraguta je izjavil:

Vseen kdo je kosil, bolj važn kaj so se v oštarij zmenil. A za najem a za lastništvo. Dokler pa ni v zk je pa brezveze onanirat.

Če imajo pa nove avte in je tastar parcele prodal pa jim dal denar na roko pa tud ne morš dost.

Lohk se pa preverjo darilne pogodbe, nakazila, ... Tak sranje.



Ne ne gre se za parcele, teh sigurno umerli ni prodal 100% nit ostali niso vedeli (al pa niso hotl) do zdaj, če bi jih prodal bi to pomojem bilo zavedeno, ker nakupi so se dogajal par let nazaj, tako da bi bilo nekje v spisu da je to prodano 100%.

Pa ja sej ni problem kaj so si oni nakupili, gre za to da clovek ve kaj se je resnično zgodilo, da pač v sekom dejansko ima posla, v to da so pokvarjeni je enkrat že dobil potrdilo, zdaj pa ga zanima drugič :)
sej pomojem tudi če nič ne dobi na koncu ne bo problem, ampak hoče vedet, in to je to.

#000000 ::

Arctander je izjavil:

Ko se išče kaj za daleč nazaj, znajo biti župniki / upokojeni župniki s tistega območja dober vir informacij. Sploh če je oseba hodila v cerkev.



Ja tole je dobra ideja, in ja mislm da je res odeba bila kr dobr crkveno zapisana, pa še mislm da je rojane na tržaškem, tako da zna bit da je bila verna, jest je osebno sicer nisem poznal ampak pomojem ja. dobra Ideja thx bom omenil :)

Vikking ::

Kaj ima župnik z ZK in lastnišvom parcel meni ni jasno.

enkrat je govora da so parcele kupljene pred 50 leti, sedaj že govoriš nekaj let nazaj.

Nekdo je lastnik parcelin je zapisanv ZK. Če nihče potem je javno dobro, ter ponavadi pod upravljalca zapisana npr. občina. Če veš številko parcele, greš na esodstvo in sam preveriš. Če bi rad podatek, katere parcele ima Janez Krajnski v lasti, bo potrebno do odvetnika, notarja, ki bo na podlagi zakonitega dediča lahko vložil poizvedbo ter pridobil takšen izpis.

Vprašaj jasno in razčlenjeno, tako udrihanje po koprivah, malo darilna, malo so praznili račun. bo potrebno bolj natančno.

Je pa praksa dedičev, da poskušajo na hitro spraznit račun, pobrati premičnine in določene vrednosti npr. nakit, žlahtne kovine... ko umre preden se začne zapuščinska obravnava.

Določene stvari se da preprosto ugotoviti, na podlagi sklepa sodišča, kjer pač dedič poda mnenje da bi moralo biti na pokojnikovem računu več denarja, kot pa ga je bilo ob začetku zapuščinske obravnave. Pridobi se bančne izpiske in to je to. Če je imel denar v predalu, bo dokazovanje le-tega preklemano težko.

Da so pobrali kakšne manjše premičnine, nakit, zlato je že težje če ni podrobnega popisa, pa se samo ugotavlja da je nekaj imel.

Da je pokojni imel nepremičnine, sodišče že po uradni dolžnosti da poizvedovanje in pridobi te podatke. Dediči pa v času zapuščinske obravnave lahko podajo še druge dokaze, pogodbe ki govorijo o tem da je pokojni imel vče kot je rzbrati iz uradnih evidenc.
Naprimer dostikrat se zgodi da je imel pokojni kakšne bančne sefe v tujini, sodišče ne more tega podatka pridobiti, lahko pa s sklepom sodišča dajo poizvedovanje dediči v tujini za temi sefi.

Za kar bo pa potrebno najti pogodbe, papirje. Brez tega ne bo nič.

Pa še potem imaš lahko pred sabo neoverjeno pogodbo o nakupu zemljišča, pa se boš lahko šel samo še pravdat (če nasprotna stranka ne bo priznala prodaje, oz. vztrajal pri kakšnem prisestvovanju) im zmetal dnarja da bo glava bolela.

DrG3 ::

Imaš kar zapleteno nalogo, ni kaj. Vprašanje sploh je ali je umrli človek bil lastnik parcele ali ne. Vsaj v našem koncu se večkrat pojavi, da je v ZK vpisana druga oseba, ker se parcele ob dedovanju recimo ni prepisalo. Tako je lastnik namesto dedka še njegov oče in ko sodišče išče dedkove parcele, omenjene parcele ni med njegovimi. Razlog je očiten. V takem primeru je pač potrebno izvesti dedovanje po pradedku, da parcela dobi novega lastnika.
Drug primer so recimo ljudje, ki so odšli po svetu, npr. v Ameriko. Sami imamo primer brata mojega dedka, ki je v Argentino odšel leta 1919 in tam umrl brez otrok ali žene okoli leta 1954. Ampak problem je, ker mrliškega lista ne dobiš in potem morajo osebo razglasiti za pogrešano, po 1 letu visenja na oglasni deski javne uprave/sodišča jo šele lahko razglasijo za mrtvo (čeprav bi bila oseba sedaj stara že krepko čez 100 let in je logično, da je mrtva). Posamezni primeri so lahko še daljši, sosedje imajo recimo odprt primer iz leta 1850.
Tretja varianta, ki mi pride na pamet je, da ni prišlo do vpisa v zemljiško knjigo zaradi varčevanja. Primerov je polno, tudi pri nas, reševanje tovrstnih sporov je še težje. Brez prič, soglasja druge strani in morebitnih dokumentov (mogoče obstaja kakšen papir, kjer sta vpletena napisala in podpisala kupo-prodajno ali menjalno pogodbo).

V glavnem, kolikor te razumem (malo pišeš zmeden), niti ne veš kje je iskana parcela.
Predlog reševanja težav:
1. Poskušaj čimbolje locirati iskano parcelo. Gorenjska je zelo širok pojem, če pa rečeš bližina vasi XY na Gorenjskem, je že bolje. Za to lahko uporabiš različne vire: sorodnike, znance pokojnika, njegove someščane/sovaščane (vsaj v manjših vaseh vedo sosedi zelo veliko o svojih sovaščanih), župnika, druge lokalne veljake (živinozdravniki, cestarji, zdravniki, peki, gostilničarji... vedo veliko o svojih strankah, vsaj v manjših krajih)
2. Ko veš natančnejši položaj, lahko začneš iskanje po internetu. Geopedija, najdi.si zemljevid, GERK,... so spletni viri zemljevidov. Opuščeni zaselki (ruševine) so vidni na aero-foto posnetkih in ko veš vsaj približen podatek o lokaciji, lahko začneš iskanje z izločanjem.
3. Zemljiška knjiga ima brezplačen spletni vpogled za celo državo. Podatek, ki ga rabiš za iskanje lastnika je le katasterska občina in katasterska številka. Oboje najlažje prebereš iz zemljevida, ki ga ima spletna aplikacija GERK.

Veliko sreče pri iskanju, v kolikor gre za parcelo s primerno vrednostjo, se ti iskanje splača. Drugače pač ne, zna biti dolgotrajno.

#000000 ::

@Vikking v bistvu je zedeva izpelane načrtno, ti me samo nisi razumel ker sem malo sekal sem ter tja ter odgovarjal različnim avtorjem postov pozabil pa tagat.

Gre se za to, leto dve pred smrtjo je oseba (mojemu kolegu dediču, sama od sebe) povedala da je pa zdaj vse dala in nima nič (očitno občutek neke slabe vesti po malem) vmes je oseba umrla, dedič se ni s tem obremenjeval do pred meseci ko je dejansko ugotovil po izpisu zemljiške knjige da so dejansko vse nepremičnine bile z darilno pogodbo prenešene na ostale 3 dediče v času ko mu je pokojni izrekel znameniti stavek da je pač vse dal in je sedaj revež.

V tem času je sedaj odvetnik na glas razmišljal (verjetno) da so bili vsi 4 računi nekje v tem času par let nazaj, najverjetneje očitno namenoma izpraznjeni, da pač (njegova razlaga) ne zapadejo v dedno maso oz, da pokojni ko umre nima sredstev razen pokojnine in par 100 eur skupaj na vseh accountih. (tako razmišlja odvetnik)

Nakar se zgodi zap. razparava in 3 od štirih dedičev hitijo kazat kako imajo darilne pogodbe in razlagat (ma sej imamo darilne pogodbe in kako za njih je zadeva končana) 4 dedič pa pravi da bo uveljavil nuj. delež in da obstajajo še neke nepremičnine in parcele za katere je slišal od umrlega in njegove tete in tudi se spomni da je sam bil z umrlim na teh parcelah in celo prisoten pri nakupu, ampak je bilo to 50 let nazaj ko je bil še zelo mlad in se ne spomni dobro kje in kaj naj bi ti bilo, enako teta ki je stara 90+

Nakar sodišče odloči naj si pridobi, ker očitno v spisu teh parcel ni, papirje o obstoju, in da se lepo vidijo naslednjič.

Problem je ker je to tako zelo časovno oddaljeno, in očitno nikjer zavedeno (vsaj kar se tiče ZK) da tega sodnija nima v spisu, verjetno bodo poskusili pridobiti ali pa tudi ne, je pa v interesu 4-tega dediča da tej stvari pride do dna, ker bo od tega odvisen izkupiček že tako al tako okrnjene dediščine pač nujni delež je 1/4 baje od tega kar bi mu drugače pripadalo.

Drugo vprašanje pa je, če mu ne uspe najti teh papirjev ali dokazil, kaj se zgodi ? ali tudi ostali trije zgubijo možnost zahetvat karkoli od teh parcel (ako najdejo dokazila) in seveda on osebno tudi.

v bistvu kaj se s tem zgodi ko je enkrat zapuščinski postopek končan ?

Ve pa se približno kje naj bi te parcele bile, in tja bo šel zagotovo povprašat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

Invictus ::

Darilno pogodbo se da izpodbijati, ker vsakemu dediču kljub vsemu pripada nujni delež ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

SeMiNeSanja ::

Zapuščinski postopek se zaključi s tem, kar je dokazanega lastništva pokojnika.

Če se kasneje še kaj najde, se pa ponovno naredi zapuščinsko razpravo in še tisto razdeli.
Jaz sem 30 let po mamini smrti na sodišču vložil za zapuščinsko, da se je njen delež na eni parceli prepisal na mene, tako da te zadeve ne zastarajo.

Drugače pa ne vem, če je res čisto vse tako, kot nekateri zgoraj navajajo. Sam imam v postopku vpis v ZK s pomočjo notarsko overjenih izjav dveh prič (sosedov). Neke kupoprodajne pogodbe sicer obstajajo, vendar ne za celotno verigo do aktualnega zapisa v ZK. Zahtevek je vložen in čakam na rešitev.

Je pa dejstvo, da v mojem primeru ni nikogar, ki bi osporaval lastništvo, kar bi se lahko v primeru tvojega znanca lahko zgodilo, če najdete parcele in lastnika (oz. njegove dediče?), ki je zdaj zapisan v ZK. Če je vpisni lastnik umrl in se je po njemu vodila zapuščinska razprava, so lahko parcele že zdavnaj v rokah njegovih dedičev, ki po možnosti sploh vedeli niso, da so bile kdaj prodane. Morda so jih ti že zdavnaj prodali naprej?
Po moje bi to bila celo z overjeno pogodbo precej komplicirana zadeva z dokaj vprašljivim izhodom.

noraguta ::

Očitno zapuščinska še poteka. Če je oseba raztalala z darlnimi pogodbami se pogleda v le te pa določ nujni delež simpl.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Vikking ::

#000000 je izjavil:

@Vikking v bistvu je zedeva izpelane načrtno, ti me samo nisi razumel ker sem malo sekal sem ter tja ter odgovarjal različnim avtorjem postov pozabil pa tagat.

1. Gre se za to, leto dve pred smrtjo je oseba (mojemu kolegu dediču, sama od sebe) povedala da je pa zdaj vse dala in nima nič (očitno občutek neke slabe vesti po malem) vmes je oseba umrla, dedič se ni s tem obremenjeval do pred meseci ko je dejansko ugotovil po izpisu zemljiške knjige da so dejansko vse nepremičnine bile z darilno pogodbo prenešene na ostale 3 dediče v času ko mu je pokojni izrekel znameniti stavek da je pač vse dal in je sedaj revež.

2. V tem času je sedaj odvetnik na glas razmišljal (verjetno) da so bili vsi 4 računi nekje v tem času par let nazaj, najverjetneje očitno namenoma izpraznjeni, da pač (njegova razlaga) ne zapadejo v dedno maso oz, da pokojni ko umre nima sredstev razen pokojnine in par 100 eur skupaj na vseh accountih. (tako razmišlja odvetnik)

3. Nakar se zgodi zap. razparava in 3 od štirih dedičev hitijo kazat kako imajo darilne pogodbe in razlagat (ma sej imamo darilne pogodbe in kako za njih je zadeva končana) 4 dedič pa pravi da bo uveljavil nuj. delež in da obstajajo še neke nepremičnine in parcele za katere je slišal od umrlega in njegove tete in tudi se spomni da je sam bil z umrlim na teh parcelah in celo prisoten pri nakupu, ampak je bilo to 50 let nazaj ko je bil še zelo mlad in se ne spomni dobro kje in kaj naj bi ti bilo, enako teta ki je stara 90+

Nakar sodišče odloči naj si pridobi, ker očitno v spisu teh parcel ni, papirje o obstoju, in da se lepo vidijo naslednjič.

Problem je ker je to tako zelo časovno oddaljeno, in očitno nikjer zavedeno (vsaj kar se tiče ZK) da tega sodnija nima v spisu, verjetno bodo poskusili pridobiti ali pa tudi ne, je pa v interesu 4-tega dediča da tej stvari pride do dna, ker bo od tega odvisen izkupiček že tako al tako okrnjene dediščine pač nujni delež je 1/4 baje od tega kar bi mu drugače pripadalo.

4. Drugo vprašanje pa je, če mu ne uspe najti teh papirjev ali dokazil, kaj se zgodi ? ali tudi ostali trije zgubijo možnost zahetvat karkoli od teh parcel (ako najdejo dokazila) in seveda on osebno tudi.

5. v bistvu kaj se s tem zgodi ko je enkrat zapuščinski postopek končan ?

Ve pa se približno kje naj bi te parcele bile, in tja bo šel zagotovo povprašat.


1. uveljavlja nujni delež

2. če je pokojnik še za časa življenja razdeljeval denar, pa ni ne prič ne dokumentacije ki bi nakazovala na to, da je kolega prikrajšan za nujni delež denarnih sredstev, je zadeva zaključena.

3. pogodbe, dokumentacija o lastništvu oz. nakupu teh parcel. Če so dediči tako zelo mahjneni na vse, potem bi verjetno že v samem postopku poizkušali najti te parcele, da bi jih pridobili oz. dali v zapuščinski postopek. Sodišče pridobi informacije iz uradnih registrov, to je za njih vse z njihove strani. Dediči so pozvani da predložijo dokuemntacijo oz. lastništva pokojnega ki ni razvidna iz uradnih registrov.

4. Dediči pa imajo možnost da podajo dokumentacijo ki dokazuje obstoj drugih lastništev.
Če se kasneje izkaže da nekaj obstoja, imajo dediči priložnost da ponovno sprožijo zapuščinski postopek, kjer se razdeli premoženje med vse dediče. Če eden od njih nekaj najde in to prijavi v zapuščinski postopek (brez njega se nikoli ne bo mogel vpisati na te parcele), potem bodo o tem obveščeni vsi dediči in se bo vsem delilo.

5. nič se ne zgodi, lastnik je še vedno oseba ki je trenutno uradno zapisana v ZK. Nihče od dedičev se ne more vpisati v ZK brez zapuščinskega postopka. Tudi če je zaključen se lahko naknadno sproži zaradi ugtovitve novega premoženja pokojnega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

Mehmed ::

Vikking je izjavil:


Po 50 letih, bo sedanji lastnik teh parcel vztrajal, da jih nikoli ni prodal. oz. da jih je prisestoval, kljub temu da se najde mogoča kakšna pogodba. Glede na to da dediči nimajo osnovnega pojma kje točno in katere so te parcele, bo sedanji lastnik veselo vztrajal da je skrbel za njih. Možnosti so nikakršne če ni bila pogodba o prodaji nikoli overjena in/ali vpisana v ZK, pri 50 let stari neoverjeni nikoli vpisani v ZK pogodbi da se karkoli dobi nazaj.


Absolutno. Sicer nimamo pojma kdo je lastnik, niti poznamo okoliscine, v bistvu ne vemo nic. Ampak zagotovo bo nekdo pograbil priloznost pa se zlagal, da si jih lahko prisvoji.

O tem ni nobenega jebenega dvoma ane. Najbolje da se niti ne trudis, ker drugace kot to ne more biti. Ne mogoce, ne verjetno, tko bo.

cegu ::

Nam je sodišče naročilo, naj poiščemo možne dediče za en travnik za 3 generacije nazaj. To nanese na več kot 200 ljudi, od katerih komaj koga poznam.

Papir pač prenese vse. Plačujemo davek za travnik ki ga uporabljamo, upravljati z njim pa praktično ne more nihče. Važno jim je le, da denar pride na račun.

Take travnike bi lahko kdorkoli uporabljal, pa mu nihče nič ne more, saj so lastniki mrtvi, dedičev pa na desetine, ki tega sploh ne vedo. Krompir in koruza se ne sekirata, jaz pa tudi ne :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cegu ()

fosil ::

Tukaj gre dejansko za dve ločeni zadevi.

Eno gre za znane stvari, ki so bile podarjene. Tukaj se lahko, kljub temu da so bile podarjene, uveljavlja nujni delež. Več o tem ti bo že povedal odvetnik.

Druga stvar so pa te neznane parcele.
Če je bilo to 50 let nazaj, zadeva ni vpisana v ZK, niti ni o tem nobenih papirjev, bi bilo težko karkoli dokazat že, če bi vedel za katere parcele gre, če pa še tega ne veš pa še toliko težje.
Tako je!

St235 ::

Nakar se zgodi zap. razparava in 3 od štirih dedičev hitijo kazat kako imajo darilne pogodbe in razlagat (ma sej imamo darilne pogodbe in kako za njih je zadeva končana) 4 dedič pa pravi da bo uveljavil nuj. delež in da obstajajo še neke nepremičnine in parcele za katere je slišal od umrlega in njegove tete in tudi se spomni da je sam bil z umrlim na teh parcelah in celo prisoten pri nakupu, ampak je bilo to 50 let nazaj ko je bil še zelo mlad in se ne spomni dobro kje in kaj naj bi ti bilo, enako teta ki je stara 90+


Zakaj pa mu je v interesu sploh iskat te parcele? Nujni delež lahko uveljavlja neodvisno od tega. Še več, če teh parcel ni mu pripada nujni delež neposredno iz tega kar je bilo podarjenega in je znano. Drugače lahko kaj kmalu dobi neke kvazi parcele kjer bo naslednjih 50 let reševal lastništvo.

SeMiNeSanja ::

St235 je izjavil:

Nakar se zgodi zap. razparava in 3 od štirih dedičev hitijo kazat kako imajo darilne pogodbe in razlagat (ma sej imamo darilne pogodbe in kako za njih je zadeva končana) 4 dedič pa pravi da bo uveljavil nuj. delež in da obstajajo še neke nepremičnine in parcele za katere je slišal od umrlega in njegove tete in tudi se spomni da je sam bil z umrlim na teh parcelah in celo prisoten pri nakupu, ampak je bilo to 50 let nazaj ko je bil še zelo mlad in se ne spomni dobro kje in kaj naj bi ti bilo, enako teta ki je stara 90+


Zakaj pa mu je v interesu sploh iskat te parcele? Nujni delež lahko uveljavlja neodvisno od tega. Še več, če teh parcel ni mu pripada nujni delež neposredno iz tega kar je bilo podarjenega in je znano. Drugače lahko kaj kmalu dobi neke kvazi parcele kjer bo naslednjih 50 let reševal lastništvo.

Realno gledano imaš celo prav.....
Naj pobere zdaj, kar mu gre.

Če pa še kaj drugega obstaja, pa bo s tem zgolj večja motivacija ostalih, da se naslednjih 50 let trudijo raziskati, kako je s tem. Če so res tako pohlepni, kolegu še s prstom ne bo treba migniti.

Zgodovina sprememb…

#000000 ::

Ja je danes klical na občino kjer naj bi te zadeve bile, in so mu povedali na hitro da res obstajajo na to ime te parcele ampak za točno informacijo mora podat vlogo in plačat takso milsm da je reku cca 45 eur, ker baje drugeča bi bilo 22+ ampak ker jih je enajst, je pač dvojna taksa :)

Bo v ponodeljek kr online oddal vlogo in plačal takso, pa da vidi kaj je, danes je nekako pridobil še EMŠO pokojnega (prej ga ni imel) nekako bi rad še davčno a spet ne ve kako, in nit meni se ne sanja kako.

noraguta ::

Na občini ti izdajo potrdilo o namenski rabi zemljišča, sam morš načeloma vedt katastrske številke.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zapuščinska razprava - vpogled (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6017423 (14946) St235
»

darilna pogodba za zemljišče (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6718849 (15484) kloko
»

dedovanje ntič

Oddelek: Loža
153111 (1780) Invictus
»

Problem užitek na nepremičnini

Oddelek: Loža
72654 (2223) Vikking
»

Odpoved dedovanju (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9331288 (29448) Okapi

Več podobnih tem