» »

Domače branje: Brooke Gladstone: The Influencing Machine (2011)

Domače branje: Brooke Gladstone: The Influencing Machine (2011)

Slo-Tech - V demokraciji lahko svobodni, obveščeni in aktivni državljani racionalno izbirajo svoje predstavnike na volitvah. Državljani za obveščenost potrebujejo informacije, ki jih priskrbijo prav tako svobodni in neodvisni mediji. Zato so mediji in njihova svoboda tako pomembni za delovanje demokratičnih družb.

Formula je preprosta in na njej temelji velik del medijske, politične in še kakšne teorije. Vendar se njena elegantna preprostost hitro zamaje, če jo soočimo z nekaterimi drugimi vedami o človeku, družbi in ekonomiji.

Socialni psihologi so v številnih znanih poskusih dokazali, da ljudje nismo (zgolj) racionalna bitja, ampak smo razvili zelo zanimive strategije in mehanizme, kako pretvoriti dejstva v lastne subjektivne resnice. Filozofi in sociologi vedo, da se v „objektivnih dejstvih“ vedno odražajo ideologije nekega časa in prostora. Politični ekonomisti so pokazali, da je svoboden trg le idealistični teoretični konstrukt, saj realne trge oblikuje kompleksen preplet političnih strank, korporativnih monopolov in organiziranega nasilja. Za francoskega marksističnega filozofa Louisa Althusserja in druge kritične teoretike množični mediji niso bili opozicija oblasti – kar je pogosta teza današnjih konzervativcev –, ampak le eden izmed ideoloških aparatov države. Te medije pa ustvarjajo, prebirajo in upravljajo ljudje ali organizacije, ki so del teh procesov.

Knjiga The Influencing Machine – ki je pravzaprav strip –, se pred omenjenimi procesi ne skrije v varno zatočišče teorije ali naštevanje anekdot iz novinarske prakse. Avtorica Brooke Gladstone, izkušena novinarka ameriškega javnega radia NPR in specialistka za medijsko problematiko, je pri delu verjetno srečala vse očitke, kritike in nemogoča pričakovanja, ki jih politiki in medijski teoretiki radi namenijo novinarjem. Zato se v knjigi suvereno sprehodi skozi najpomembnejše medijske mite in pojasni okoliščine, v katerih so nastale sedanje novinarske dogme: objektivnost, uravnoteženost in strogo ločevanje komentiranja od informiranja.

Gladstonova pojasni, da trenutnih novinarskih božjih zapovedi ni prinesel na zemljo nek novinarski Mojzes, ampak so se v zadnjih dveh stoletjih nenehno spreminjale in prilagajale družbenim, kulturnim in gospodarskim razmeram. Zelo nazorno pokaže, zakaj novinarsko delo nikoli ni bilo cenjeno. Literarna javnost mu je zamerila nepismenost, stroka površnost, politika sovražnost, konzervativci nemoralnost, intelektualci neodgovornost. A tudi pove, zakaj tega odnosa ne more spremeniti zakonodaja, etični kodeksi, čudežna moč interneta in prizadevanja za „znanstveno“ ali „podatkovno novinarstvo“.

Za medije in novinarje namreč velja enako kot za politiko in politike. So natanko taki, kakršne si zaslužimo, je prepričana avtorica. Zato mediji niso samo poslovni modeli, polletni rezultati, tehnološke platforme in novinarske službe. So predvsem tisto, kar beremo in izvolimo z denarnico, kar nagradimo in kaznujemo, kar pasivno sprejemamo in o čemer (ne)kritično premislimo.

23 komentarjev

Kandidat ::

"Za medije in novinarje namreč velja enako kot za politiko in politike. So natanko taki, kakršne si zaslužimo, je prepričana avtorica."

Kaj je pa to za ena bedna izjava. A hoče avtorica reči, da si zaslužimo skorumpirane politike? A hoče reči, da smo si evropejci zaslužili naciste in fašiste? Mislim jao, kere kretenske izjave.
Ok, lahko smo si (delno) sami krivi, da imamo gnoj na vrhu - ampak ne moreš reči, da si to zaslužimo!!

Podobno za novinarje.

Rotty ::

Pa točno to si zaslužimo. Delno krivi!? Žal je v naših slovenskih genih, da nam je vedno nekdo drugi kriv. Točno tako je kot piše avtorica...sami smo si krivi. Da ponazorim...ob lokalnih volitvah je v ljubljanskem kotlu prevladovalo mnenje: Sej vsi kradejo, Janković pa vsaj kaj naredi za nas.
Včeraj z izvolitvijo GGM v Luko Koper...kaj se bo zgodilo? Nič...že danes bo glavna novica zdravstvo, na ulicah pa seveda ne bo nobenega, ker so nas na ulicah rabili jeseni, sedaj več ne.

Novinarstvo...dokler bodo najbolj bran "časopis" v Sloveniji Slovenske novice nima kaj dodati...

vidz81 ::

Se strinjam z Rottyem

Če ljudje pasivno sprejemajo vse karkoli pride, lahko pridejo na oblast oportunisti, ki bi si radi napolnili žepe. Tudi nacisti so bili izvoljeni. Tisti, ki rečejo, saj ni učinka, ali grem ali ne grem na volitve so soodgovorni.

Novinarji pa so enakovreden člen v tem trikotniku volilec/politik/novinar. Če ti ne opravljajo svojega raziskovalnega dela neodvisno, potem so politiki brez ljudskega nadzora.

Glede Slovenije pa je zunanji minister države, ki nas je druga priznala, Genscher dejal: minile bodo vsaj še 3 generacije, preden bo ta država demokratična...
Do zdaj imamo še zelo razvito koritniško-prijateljsko mentaliteto privzgojeno s totalitarnim enopartijskim sistemom.
Ali bomo šli naprej v aktivno demokracijo ali nazaj v pasivni komunizem pa je odvisno od ljudi.

Kandidat ::

Ne, ne morem se strinati z vama.
Res je, da zaradi pasivnosti lahko povzročimo težave samim sebe. Ampak zadeva lahko pobegne iz kontrole prav hitro. Praviš, da so ljudje volili nacistično stranko. Res je, vendar niso pa volili za totalitarni režim, ki je sledil in za svetovno vojno. Težko je za množico, da pravočasno reagira dovolj ostro proti takim eskalacijam. Ko se le zberejo je ponavadi že prepozno.
Me zanima, če bi bila vidva še vedno tako pametna iz rekla, ja sej jaz si pa prav točno to zalužim, ko bi vaju fašisti peljali za grm ustrelit (ker npr. pomagala skriti svojega sorodnika pri vas, ali nekaj podobno moralnega).

Kar se tiče novinarstva zadeva sicer ni tako resna, saj je na trgu veliko virov informacj izmed katerih lahko izbiraš. Res je, da so gnili mediji veliko brani in tako posledično sami to izberemo. Ampak, kaj pa nacionalka? Čeprav jo ne gledam moram še vedno plačevati za to sranje. Tam bi pa novinarji morali biti kvalitetni. Kaj hočem kot posameznik narediti?
Konec koncev pa so večji mediji v rokah politikov in pomagajo ustvarjati njim prijazen pogled na zadeve. A si to zaslužimo?

Pomembno pa je tudi razlikovati med: a) smo si sami krivi in b) si zaslužimo.

Rotty ::

Lej za nacizem so bili v dobri meri krivi židje sami. Imeli so vse, politiko, zdravstvo, bančništvo,...nežidovski (seveda so izjeme na obeh straneh) folk je pa za kilo kruha dal 18 milijard mark. Pride Hitler, uvede javna dela in folk navdušeno ploska s polnimi trebuhi...Goebbels to ljudsko čorbo spretno začini in imamo recept za nacizem.
Danes imamo pa pri nas isto...cigani se vozijo okoli z neregistrianimi vozili, streljajo se, pretepajo, žvijo na zemlji za katero katastrski dohodek plačujejo drugi, policija se upar ukrepati,...in danes bi morali ukrepati, samo če boš to rekel na glas, se bo nate usul plaz raznih "inštitucij", levih "pravičnikov", razumnikov in ostalih jebivetrov.
Isto je s politiko...to kar se je včeraj zgodilo v Luki je nazslišano, samo ker je večina medijev na levi strani, raziskovalnih novinarjev (razen Požarja, pa se lahko smejite kolikor se hočete) nimamo, se o tem čez kakšen dan ne bo več govorilo. Bomo pa na plan ponovno povlekli zdrastvo, ki v tej močvirju še edino kolikotoliko deluje. In folk bo to pojedel. Hipotetično: Kaj bi se zgodilo z ljudmi, če bi Janez Janša na čelo Luke Koper imenoval Branka Grimsa? Se greš stavit, da bi danes bil folk na ulicah. Tako pa nikomur nič.

In tako to pripelje do nacizma, ker se folku utrga in jih pol pobije...čez 20 let, pa doktorske teze na temo Kako se je to lahko zgodilo v zahodnem svetu.

Glugy ::

Jz že nism kriv. Jz sm šel na volitve in glasoval za stranko ki ni prišla v parlament. Vedu sm da nav pršla pa kaj naj nardim. Vseen sem jo šel volt. Šel sem na proteste. Vedu sm da navjo nč spremenil pa sm vseen šel pa protestiral. Jamral sem po netu. Vedu sm da to nav nč spremenil pa sem vseen skušal dvignt ozaveščenost. Kot navadn človk sm predlagal vladi kaj naj spremeni na bolje da bomo živel v boljši državi, ignoriral so me ali pa skliceval na razne obstoječe zakone. Vedu sm da nav pomagal pa sem vseen to naredu. Da bi karkol mel kakšno korist od koruptivnih politikov,funkcionarjev, uradnikov, sodnikov, državnih tožilcev ipd. tud nimam. Kar je legalnega sem izčrpal. Drugi so tako pametni ali neumni da niti poskušajo ne karkoli sprmenit, jaz sem pa tako pameten ali neumen da upam na spremembe.

LuiIII ::

Kot vedno pravim, potrebno bi bilo uvesti obvezno volilno udeležbo. S tem ubijemo dve muhi na en mah: ljudje bi se avtomatsko vsaj malo bolj spraševali oz. spremljali politiko, nihče ne bi se mogel izgovarjati na slabo volilno udeležbo. Tako pa tisti, ki ne volijo zaradi pokvarjenosti politike ipd. dejansko tudi omogočajo negativno selekcijo, ki je v naši politiki tako zelo očitna.

Korencek ::

Točno to.. krivi smo mi, ali bolj natančno, kriv sem jaz. priznam!

Kriv sem ker nisem sam osebno pred volitvami preveril vsakega kandidata posebej..
- preveril zgodovino vsakega od njih, od študentske politike naprej,
- ga zasledoval in opazoval pri vsakodnevnih opravilih,
- mu preiskal hišo, (droge, mamila, osebki v kleti)
- mu prisluškoval skom se dogovarja/sodeluje
- ....
in na koncu,.. KRIV SEM, ker nisem klical na vedeževalno linijo in preveril ali se ne bo moj kaknidat prelevil v še večjega lopova kot vsak predhodnik.

zdej pa zares.. treba je zamenjati sistem, ali pa vsaj ojačat kontrolo v njem.
Smisel smisla je v nesmislu

Kandidat ::

Ja vsak nosi malo krivde, s tem se strinjam. Eni (ta odgovorni) sicer full več, ampak tud posamezniki vsak malo. Samo jaz pravim, da si ne zaslužimo totalne štale, ki se bo iz tega izcimila. Ker takega vpliva pa spet nimamo. Fak, ampak izbira je u pizdi: ali se upiraš in fasaš ali pa se prepustiš in tudi v bistvu fasaš. Verjetno je prvo boljše.

Trenutno me ni v Sloveniji in ne spremljam dnevne slovenske politike. Vsakič pa ka kaj slišim vidim kakšno pizdarijo dela šivilja in ostala banda - prav nič bujš niso ki Janša. In ja, zaki ni več folka na ulicah tud zdej?
Drugače pa zdej malo bolj spremljam dogajanje v Siriji. Ma fak no, kok očitno je zdej očitno to vmešavanje Ameriške fašistične bande. In mi smo npr. tud del tega. Samo, ki čemo?
Jaz pravim, da si navaden človek pač ne zasluži pizdarije, ki se bo zgodila zaradi enih fašitov!

imagodei ::

To izjavo, da imamo politike natančno takšne, kot si jih zaslužimo, je treba razumet mal širše. Gre enostavno za to, da so politiki odraz družbe. Takšna kot je družba, takšne politike voli. Saj imamo na 4 leta šanso izvolit druge, ampak glej ga zlomka, stalno eni in isti. Očitno torej folk meni, da je obstoječa garnitura politkov dovolj dobra, zadosti uspešna, ipd.

Ne zdaj reči, da smo dali nazadnje priliko PS-ju in DLGV, pa sta se izkazala za isto sranje. Ja, ampak še vedno je šlo po večini za iste ljudi; po drugi strani pa, ko so ljudje imeli dovolj, so šli na ulice.

Skratka, ljudstvo ima mehanizme, da prisili politike, da odstopijo oz. jih na 4 leta zamenja.


Druga plat te medalje je pa ta, da so politiki zgolj vaši sosedje, znanci, sodelavci... Večina današnjih politikov na državni ravni je bila že prej dolga leta v lokalni politiki, pa so se vseeno nekako prebili do parlamenta, ministrstev. Očitno so uživali dovolj podopore. Sploh pa, a je čudno, da imamo toliko skorumpiranih politikov, ko pa se večini ljudi zdi popolnoma normalno, da se popoldan dela na črno, da se vozi avtomobile k "popoldancu" avtomehaniku, ki naredi servis brez računa...? Večina ljudi ima na računalnikih nelegalne Windows, Office, Photoshop, CorelDraw in se jim to ne zdi sporno. Seveda, ko pa politiku ugotovijo, da je napačno citiral v diplomski nalogi, je ta politik najhujši prevarant.

Ne pozabit, da je bilo ogromno slovenskih hiš narejena/prenovljena brez računov za mojstre. Material kupimo z računom, ker drugače ne gre, mojstrom pa radi plačamo "pod mizo".


Skratka - v tej luči je treba jemati tisto izjavo. Če je celotna družba takšna, potem tisti vidni posamezniki, ki izidejo iz tega mental-state poola, ne morejo biti dosti drugačni. So točno takšni, kakršne si kot družba zaslužimo.
- Hoc est qui sumus -

jype ::

Rotty> Lej za nacizem so bili v dobri meri krivi židje sami.

Mhm, pa otroci, ki jih spolno zlorabljajo, so tudi.

Pa ko bo tebe en strpal v zapor brez vsakega procesa boš tudi kriv izključno sam.

Fuck!

dope1337 ::

imagodei je izjavil:

... Gre enostavno za to, da so politiki odraz družbe ....


Druge debate tukaj ni ...
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

Kandidat ::

Ja, lahko bi se tako razumelo, da so si spolno zlorabljeni otroci to sami zaslužili.

...saj "pasivno sprejemamo in (ne)kritično premislijo"


To je slišati absurdno, ampak je pravzaprav precej podobno kot s politiko. Ne vem no, a ni očitna analogija.

Glugy ::

imagodei je izjavil:

Očitno torej folk meni, da je obstoječa garnitura politkov dovolj dobra, zadosti uspešna, ipd.


Ne, očitno stranke ki jih večina voli menijo tako. Marsikdo pride not samo zato ker je visoko na strankarski ne pa ljudski lestvici.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Glugy ()

Jupito ::

In potem se iz milega neba fukne en troll na parket:

Če ne boste volili za Jajca, bodo prišli gor paradajzarji.

Če ne boste volili paradajzarjev, bo prišel gor Jajc!

A da boste volil koga drugega? - Ja, le vrzite svoj glas stran, dajte ga eni strančici, ki bo potem blokirala in rušila!

Vsi so krivi! Noben ni kriv! :D
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

Rotty ::

@jype

Ne pretiravaj s tem trapastim kvazilevičarskim slovenskim vsiljenim socialnim čutom, pa raje poglej zakaj se je to zgodilo in kaj se lahko iz tega naučimo.

Če Nemčija med 1. in 2. SV ne bi bila gospodarsko tako popolnoma na tleh, bi Hitler v pivnici lahko naročil le pivo in klobaso. Tako so pa razmere in dejstvo, da je 1% prebivalstva, katerega so predstavljali židje, obvladovali večino gospodarstva. Valda so sestradan folk napumpali z lahkoto, še posebej ker so se vsi zavedali, da če si nežid pač ne prideš zraven (znaš potegnit kakšno vzporednico z današnjo Slovenijo?).
Enako situacijo imamo sedaj, ko 1% svetovnega prebivalstva obvladuje 90% sredstev. Seveda imajo to srečo, da gre svetovnemu prebivalstvu relativno dobro...vzemi nam slednje in boš videl, kaj se bo zgodilo z 1%, še posebej, če se bodo začeli zapirati v klike.

To si preberi, pa boš vedel, zakaj Hitler ni ostal pri pivu in klobasah (http://rense.com/general29/why.htm):

Strangely enough, in a book unexpectedly published by Princeton University Press in 1984, Sarah Gordon (Hitler, Germans and the "Jewish Question") essentially confirms what Bryant says. According to her, 'Jews were never a large percentage of the total German population; at no time did they exceed 1% of the population during the years 1871-1933.' But she adds 'Jews were overrepresented in business, commerce, and public and private service.. They were especially visible in private banking in Berlin, which in 1923 had 150 private Jewish banks, as opposed to only 11 private non-Jewish banks.. They owned 41% of iron and scrap iron firms and 57% of other metal businesses.. Jews were very active in the stock market, particularly in Berlin, where in 1928 they comprised 80% of the leading members of the stock exchange. By 1933, when the Nazis began eliminating Jews from prominent positions, 85% of the brokers on the Berlin Stock exchange were dismissed because of their "race".. At least a quarter of full professors and instructors (at German universities) had Jewish origins.. In 1905-6 Jewish students comprised 25% of the law and medical students.. In 1931, 50% of the 234 theatre directors in Germany were Jewish, and in Berlin the number was 80%.. In 1929 it was estimated that the per capita income of Jews in Berlin was twice that of other Berlin residents..' etc etc.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Rotty ()

PaX_MaN ::

Rly, Rense? Neresn.

Rotty ::

Pusti link, beri vsebino: book unexpectedly published by Princeton University Press in 1984, Sarah Gordon.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Rotty ()

dope1337 ::

Meh ... ta debata je zgubila pomeni.

Beri: Godwinov zakon

NEXT!
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

k4vz0024 ::

Politični ekonomisti so pokazali, da je svoboden trg le idealistični teoretični konstrukt, saj realne trge oblikuje kompleksen preplet političnih strank, korporativnih monopolov in organiziranega nasilja.


Kateri politični ekonomisti to zagovarjajo? Vir?

NeDiCaprio ::

Hm, kateri politični ekonomisti tega NE zagovarjajo? ;)
Saj je še Adam Smith uporabljal "svobodni trg" bolj kot metaforo.
bolje ispast' glup nego s' aviona ...

BaToCarx ::

Zgleda da smo dovolj aktivni, vsaj tukaj vodimo http://basicincome2013.eu/ubi/counter/ . :D

Glugy ::

Čak a če ena država zbere kvoto pol to že kej nardi? Al se šteje sam če je kvota vseh držav 100%? Ker če bi Slovenija zbrala dost podpisov recimo ...pa da bi se to štel pol bi lahk naša mala državca neki dejansko nardil..če ne druzga vsaj debato sprožla :p


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Domače branje: novinarstvo (3. del)

Oddelek: Novice / Domače branje
82823 (1350) Truga
»

Domače branje: novinarstvo (1. del)

Oddelek: Novice / Domače branje
145694 (2198) Mandi
»

Domače branje: novinarstvo

Oddelek: Novice / Domače branje
268467 (2128) donfilipo
»

Uredniki ali biki? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
534225 (4225) jype

Več podobnih tem