» »

ZDA razbile rusko-ukrajinsko hekersko navezo

ZDA razbile rusko-ukrajinsko hekersko navezo

Dmitriy Smilianets.

vir: joinDOTA
SecurityWeek - Ameriško državno tožilstvo je danes objavilo obtožnico zoper štiri ruske in pet ukrajinskih državljanov, ki naj bi se zadnjih nekaj let bavili z vdori v ameriška podjetja. Napadali naj bi predvsem večje trgovce, banke in izdajatelje kreditnih kartic. Dostop naj bi dobili s pomočjo sql injectionov na njihovih spletnih straneh, si namestili rootkite, nato pa preiskali lokalno omrežje za vse sorte vrednih dokumentov, posebej pa za številke kreditnih kartic. To naj bi potem "zapakirali" in prodali na podzemnih trgih. Bili naj bi zelo "vztrajni": številna podjetja so njihovo prisotnost odkrila in jim skušala zapreti vrata, vendar so se vedno znova vračali s pomočjo vedno bolj sofisticiranih in targetiranih napadov (ti. spear phishing). Tožilstvo pravi, da gre za najobsežnejšo preiskavo hekerske kriminalne združbe doslej.

Ključne vloge naj bi držala ruska četverica. 32-letni Vladimir Drinkman iz Siktivkarja in 26-letni Alexandr Kalinin in San Petersburga naj bi poskrbela za vdore, 32-letni Roman Kotov iz Moskve je iskal vredne podatke, 29-letni Dmitriy Smilianets iz Moskve pa jih potem prodajal naprej. Obtožnica posebej bremeni še 26-letnega Ukrajinca Mikhaila Rytikovega iz Odese, ki jim je priskrbel potrebno IT infrastrukturo.

Zgodba je dobila dodaten zaplet, ker je eden od Rusov (Smilianets, na sliki) svoje profite porabil za vodenje e-sports ekipe "Moscow 5", ki je bila aktivna na Dota 2, LoL in Counter Strike sceni. Dmitrija, ki se sicer znak tudi kot "Duma" oz. "ddd1ms", so lani julija aretirali nizozemski policisti, tekom njegovega dopusta v Amsterdamu. Z njegovo aretacijo je seveda usahnil tudi vir denarja za omenjene ekipe. Zdaj je že v ZDA, kamor je bil izročen, enkrat naslednji teden pa naj bi se prvič pofočkal pred sodnikom.

4 komentarji

Apple ::

EU torej lahko zahteva aretacijo zaposlenih v NSA in zahteva njihovo izročitev?
LP, Apple

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Apple ()

PaX_MaN ::

Ne samo to, zahteva loh tut dnar!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

stb ::

Še več: Kdorkoli lahko zahteva karkoli! Vprašanje je le, če bi kdo takšni zahtevi ugodil :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: stb ()

VaeVictis ::

Apple je izjavil:

EU torej lahko zahteva aretacijo zaposlenih v NSA in zahteva njihovo izročitev?


Lahko zahteva, samo je praktično nemogoče, da bi jih ZDA izročila.

Praktično nobena država svojih državljanov ne izroča (razen par izjem), poleg tega je pa država podpirala te ukrepe in bi jih tudi zaradi tega zaščitila.

Lahko pa bi zahtevali izročitev in bi jih lahko izročili, če bi zaposleni v NSA zapustili ZDA, idealno bi bilo če bi šli v EU na dopust...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NSA spet odnesli skrivnosti

Oddelek: Novice / Varnost
4012616 (9440) RC37
»

Ruski heker v ZDA obsojen na najdaljšo zaporno kazen doslej

Oddelek: Novice / Varnost
297894 (6021) nekikr
»

Instrukcijski roki

Oddelek: Novice / NWO
2811470 (7515) St235
»

FBI nadaljuje aretacije članov LulzSec, Anonymous

Oddelek: Novice / NWO
187948 (6656) vili-kan :)

Več podobnih tem