»

Rusija razbila skupino REvil

aretacija v režiji FSB

vir: FSB
Slo-Tech - Ruske varnostnoobveščevalne sile so sporočile, da so aretirale bistvene člane zloglasne kiberkriminalne združbe REvil in zaplenile njeno infrastrukturo ter imovino. Gre za zanimiv razplet ene najbolj razvpitih zgodb s področja kibernetske varnosti v zadnjih letih, ki ima še dodatne podtone v luči trenutnih trenj med Rusijo in Zahodom spričo kopičenja sil ob meji z Ukrajino.

Verjetno ne bo napačna oznaka, da je bila kiberkriminalna združba REvil zadnjih nekaj let dežurni monstrum pod posteljo, ko je šlo za izsiljevalske hekerske napade (ransomware). Od svojega nastanka v letu 2019 je zelo hitro pridobivala na razvpitosti, predvsem zaradi drznosti, nastopaštva in brezobzirnosti tako do žrtev kot svojih zasledovalcev. Skupina je namreč ciljala zgolj podjetja in ustanove, ki so imele veliko pod palcem, da je lahko zahtevala rekordne odkupnine za ugrabljene podatke, kar naj bi jim letno prineslo več kot 100 milijonov dolarjev izplena. Na svojem blogu Happy Blog so se obenem delali...

13 komentarjev

Za vdor v Twitter obtožena trojica ljudi

Ars Technica - Ameriški organi pregona so v petek zjutraj po lokalnem času izdali obtožnice zoper trojico oseb, osumljeno sodelovanja pri nedavnem odmevnem vdoru v Twitterjeve račune. Dva osumljenca, oba Američana s Floride, so tudi že priprli, tretjega pa so prijeli v Veliki Britaniji. 17-letnik iz Tampe naj bi bil obenem tisti, ki je napad načrtoval in v največji meri izpeljal.

Ker je bil vdor v Twitter sredi julija ne le eden najobsežnejših napadov na družbena omrežja doslej, temveč je imel za tarčo vrsto vplivnih oseb iz politike in gospodarstva, so ameriški preiskovalni organi zelo hitro in konkretno pljunili v roke. Le pol meseca so potrebovali, da so za rešetke spravili snovalca hacka, obenem pa še dva pomočnika, ki sta mu pomagala pri trženju ukradenih računov. V Tampi na Floridi so tako aretirali 17-letnega Grahama Clarka, ki naj bi bil omenjeni mastermind. V Orlandu je policija prijela 22-letnega Nimo Fazelija, medtem ko je britanska policija prišla po 19-letnega Masona Shepparda iz...

9 komentarjev

ZDA uradno obtožile pet članov kitajske hekerske enote

Eden izmed obtoženih

Ars Technica - ZDA so se odločile, da so časi kazanja s prstom na kitajske hekerje, ki delujejo po naročilu vlade, minili. Zato so vložile uradno obtožnico zoper pet kitajskih hekerjev, ki jih bremenijo kraje poslovnih skrivnosti in industrijskega vohunjenja.

To predstavlja stopnjevanje lanskega pristopa, ko so marca prvikrat javno dejali, da je za napade na ZDA odgovorna Kitajska, kar smo slutili že pred tem. Oster ton ameriških opominov Kitajski se je stopnjeval in dosegel v obtožnici pred pensilvanskem...

25 komentarjev

ZDA razbile rusko-ukrajinsko hekersko navezo

Dmitriy Smilianets.

vir: joinDOTA
SecurityWeek - Ameriško državno tožilstvo je danes objavilo obtožnico zoper štiri ruske in pet ukrajinskih državljanov, ki naj bi se zadnjih nekaj let bavili z vdori v ameriška podjetja. Napadali naj bi predvsem večje trgovce, banke in izdajatelje kreditnih kartic. Dostop naj bi dobili s pomočjo sql injectionov na njihovih spletnih straneh, si namestili rootkite, nato pa preiskali lokalno omrežje za vse sorte vrednih dokumentov, posebej pa za številke kreditnih kartic. To naj bi potem "zapakirali" in prodali na podzemnih trgih. Bili naj bi zelo "vztrajni": številna podjetja so njihovo prisotnost odkrila in jim skušala zapreti vrata, vendar so se vedno znova vračali s pomočjo vedno bolj sofisticiranih in targetiranih napadov (ti. spear phishing). Tožilstvo pravi, da gre za

4 komentarji

Snowdnova tiskovka na moskovskem letališču

Medijska gneča na letališču Šeremetjevo.

vir: New York Times
New York Times - Edward Snowden se je po treh tednih v soboto prvič pokazal javnosti, oz. točneje, izbranim ruskim javnim osebnostim, predvsem predstavnikom človekljubnih organizacij, ki so potem odnesla njegovo sporočilo novinarjem. Kot predstavnik človekoljubnih organizacij se je na tiskovno konferenco kot edina novinarka uspela vtihotapiti tudi Delova dopisnica v Moskvi, Polona Frelih. Ponovil je svojo željo za pridobitev azila v Rusiji, kjer bi rad počakal, da bodo razmere ugodne za let v eno od latinsko ameriških držav, ki so mu pripravljene ponuditi trajni azil (Bolivija, Venezuela in Nikaragva). Rusi sicer pravijo, da uradne zahteve še niso prejeli, vendar je to najbrž le še vprašanje časa. Izbranci, s katerimi je govoril na improvizirani...

43 komentarjev

Snowden tabori na moskovskem letališču

Russia Today - Ruski predsednik Vladimir Putin je potrdil, da se ameriški žvižgač Edward Snowden že od nedeljskega prihoda nahaja v tranzitni coni na moskovskem letališču Sheremetyevo. Ameriške zahteve za izročitev je za zdaj zavrnil, spremljajoče očitke nekaterih senatorjev in diplomatov o nesramnosti in nesodelovanju pa temu primerno označil kot "arogantne" in "nesmiselne". Dodaja, da z ZDA ne sporazuma o izročanju, da ni v Rusiji storil ničesar kaznivega, zato velja za svobodnega državljana in lahko kadarkoli odpotuje.

Seveda ni tako enostavno. ZDA so Snowdenu minuli vikend preklicale potni list in že do...

49 komentarjev

FBI nadaljuje aretacije članov LulzSec, Anonymous

FBI državljanom pošilja jasno sporočilo, da se DDOS-erje da odkriti in jih kaznovati, tudi če niso storili nič več kot kliknili 'Imma chargin mah lazer' v LOIC-u.

Slo-Tech - Medtem ko ameriški mediji mirno ignorirajo zdaj že šestdnevne proteste pred stavbo borze na Wallstreetu (#OccupyWallstreet), so poročila o FBI-jevi aretaciji domnevnih članov haktivističnih kolektivov LulzSec oz. Anonymous brez večjih težav našla svoj prostor v časopisnih in spletnih izdajah.

Možje v temnomodrem so včeraj zjutraj aretirali brezdomca in hekerja v San Franciscu (Kalifornija) ter nato še 23-letnika v Phonixu (Arizona), proti tretjemu iz Ohia pa naj bi bila obtožnica že nared.

Mladenič iz Arizone naj bi bil po potrditvi Ministrstva za pravosodje član LulzSeca, drugi pa kolektiva Anonymous. Cody Kretsinger, kot je prvemu ime, je obtožen neavtorizirane onesposobitve računalniškega sistema.

Še pred tem je...

18 komentarjev

Zaradi vdora zaustavljeno trgovanje s kuponi za izpuste toplogrednih plinov

Slo-Tech - Evropska komisija je zaustavila trgovanja s kuponi za izpuste ogljikovega dioksida, saj so hekerji napadli račune češkega trgovca in ukradli več kot 38 milijonov dolarjev. Na njihovi spletni strani sicer piše, da so nedostopni zaradi tehničnih razlogov, medtem ko je Evropska komisija objavila zaustavitev trgovanja prek ETS (EU Emissions Trading System)vsaj do 26. januarja letos.

Kot pravijo, je to posledica ponavljajočih se vdorov v nacionalne registre v zadnjih dveh mesecih. Prvi resen vdor so doživeli že v začetku leta 2010 in takrat so opozorili nacionalne registre, da uvedejo primerne varnostne ukrepe, pa jih očitno niso. Leta 2010 je bil vdor zagrešen s pomočjo ribarjenja, torej...

76 komentarjev

Je med Rusijo in Gruzijo potekala tudi kibervojna?

Razobličena spletna stran gruzijskega parlamenta.

vir: New York Times
New York Times - Kot poročajo na New York Times, se je na Gruzijo nekaj tednov pred pravim vojaškim napadom zgodil kibernapad.

Varnostni strokovnjaki so tako že 20. julija zaznali več DDoS napadov na Gruzijske strežnike, med drugim tudi na strežnik pedsednika Mihaila Šakašvilija, sledila pa so tudi razobličenja spletnih strani. Kmalu po vojaškem napadu so bile napadene tudi komunikacije gruzijskih medijskih hiš in transportnih podjetij.

Kljub temu, da je Rusija zanikala, da stoji za napadi, pa ameriški varnostni strokovnjaki trdijo, da imajo jasne dokaze, da za napadi stoji ruska hekersko-kriminalna skupina Russian Business Network. Obstajali naj bi tudi dokazi, da naj bi bil gruzijski internetni promet preusmerjen preko vozlišč ruskih telekomunikacijskih...

18 komentarjev