» »

[SSD] More RAM - Less wear

[SSD] More RAM - Less wear

Jst ::

Na sprehodu s psom včeraj sem poslušal sem tech podcast, kjer so omenili en test, kjer so testirali koliko vpliva 4GB in 16GB RAMa na wear SSDjev.

Teorija zadaj je enostavna: z več RAMa, SSD ne rabi tolikokrat pobrisati cel page, da zapiše nekaj KB, zato z 16GB RAMa podaljšamo življenjsko dobo SSDja.

Testa nisem videl, če pa je kdo to videl, bi prosil za link.

Testirali so samo 4GB vs. 16GB. Mislim, da bi z 8GB, bilo stanje podobno, kot z 16GB. Ampak ker nisem videl testa in ga ne najdem (hiter bing mi najde polno linkov v stilu "ali SSD ali 16GB RAMa"), me zanima, koliko se 16GB sploh pozna na wear SSDja. Rad bi videl številke. Predvidevam, da so relativno majhne. Res je pa tudi, da bomo prej vrgli stran SSD, preden bomo prišli do točke, kjer bomo začeli videvati umiranje celic. Ampak vseeno; je zanimivo in omenjam tukaj...

Torej, če imate 16GB in SSD, ste lahko zadovoljni, da četudi ne zafilate tolikšne količine RAMa, vseeno dobro dene SSDju. :)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

NightHawk ::

hojnikb ::

bolj kot količina rama v sistemu, je pomembno kako se ti podatki zapisujejo na ssd (randon/sequential) in kako potem ssd kontroler razporeja z temi podatki...
#brezpodpisa

The amount of data declines by around 28% in 3ds Max (393.4 MB with 4 GB RAM versus 281.3 MB with 16 GB RAM).

The other two benchmarks show even greater improvements: Photoshop CS6 writes 45.4 percent less data, while Microsoft Visual Studio 2010 writes almost 64% less information to the SSD.

Oh my god. Pričakoval sem dosti manjše razlike. To je skoraj tretjina. Hvala za link, sam ga res nisem našel. Začel sem uporabljati bing, pa mi je zelo všeč, se še malo lovim, ampak ponavadi kar najdem, kar iščem.

Škoda, ker niso testirali 8GB...

ja, če je več rama, spremembe ostanejo v njem (kot del superfetcha) in ne grejo direkt na ssd (ker po neki logiki samo končna verzija oz. ko se ram flusha)
#brezpodpisa

Ampak si nisem mislil, da je TAKŠNA VELIKA razlika. Sem mislim, da bo bolj v rangu 5-10%.

Torej, če imaš SSD, se ti definitivno splača imeti čimveč RAMa, kolikor si ga lahko privoščiš. Ni samo SSD Wear, tukaj je celoten podsistem, ki je zato hvaležen.

Še posebej, če ne ugašaš računalnika, tako kot jaz, ki ga dam samo v spanje. Skoraj vse, razen na tistem, ki služim kruh, vedno poskrbim, da je vse shranjeno in sinhronizirano, preden ga dam spati. Če se ga ne dotakem več časa, gre pa itak čez čas v hibernate oz. tisto Intelovo Rapid Start varjanto, ki je super za prenosnike.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jst ()

ja veliko rama nikol ni odveč..
#brezpodpisa

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšne imate Izkušnje z 4 in 8 GB rama? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
9410008 (7687) alexz
»

Računalnik-nadgradnja (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
574066 (3334) nyler
»

Nadgradnja RAMa?

Oddelek: Kaj kupiti
407015 (6662) Load3r
»

Milijarda manj prihodkov za Intel zaradi nedobavljivosti diskov, povpraševanje po SSD (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
14228651 (23323) Pyr0Beast
»

Intel X25-X (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Procesorji
14211433 (8700) lopov

Več podobnih tem