» »

Primer Aarona Swartza, pol leta kasneje

Primer Aarona Swartza, pol leta kasneje

Slo-Tech - Nedavno je minilo šest mesecev, odkar si je mladi heker in internetni aktivist Aaron Swartz vzel življenje, da bi se rešil svojih težav z zakonom. Spomnimo, šlo je za mladca, ki je globoko verjel v pravico do prostega širjenja informacij, sploh tistih, za katere je tako ali tako plačala država. Leta 2008 se je prvič lotil masovnega wgetanja dokumentov, takrat sodb, iz plačljive baze PACER, s katero upravljajo ameriška sodišča. Okoli tega ga je sicer obiskal FBI, vendar obtožnica ni bila vložena, ker je je snel (in kasneje objavil) dokumente, ki so itak bili javni. Podobno dejanje dve leti kasneje ga je na koncu stalo življenja. V drugi polovici 2010 je, tekom krajše izmenjave na MIT-ju, začel downloadati znanstvene članke iz plačljive baze JSTOR, za katero je imel MIT zakupljen neomejeni dostop. Problem je nastopil, ko ni hotel nehat, tudi po tem, ko mu je nekdo na JSTORU začel blokirati dostop. Prešvercal se je v enega od MIT-jevih severromov, tam pustil laptop in zunanji trdi disk, ter redno menjaval IP-je in MAC adrese, da je lahko ostal v MIT-jevem internem omrežju. Univerzina policija ga je lovila 3 mesece, preden so ga januarja 2011 dokončno dobili.

Ko sta MIT in PACER končno uvidela, s kom imata opravka, sta skušala hitro pomiriti strasti (vsaj tako smo na veliko slišali od obeh), češ da ne gre za nič resnega. A do takrat sta se, seveda na njuno željo, že vmešala tudi FBI in (zanimivo), Secret Service, katerega naloga je sicer varovati vodilne ameriške državnike. Primer je prevzelo zvezno tožilstvo, kar je ustavilo poskuse državnih tožilcev iz Massachusettsa, da bi Swartza spustili zgolj z opozorilom. Zvezna tožilka Carmen Ortiz je julija 2011 vložilo prvo obtožnico, podlago pa so našli v leta 1986 sprejetem Zakonu o vdorih v informacijske sisteme (CFAA), ki je bil - letnici primerno - mišljen predvsem za varovanje kritične državne informacijske infrastrukture, ne pa zasebnih informacijskih sistemov. Tožilka je od Aarona pričakovala priznanje in pa vsaj nekaj zapora; to naj bi ji zagotovilo napredovanje, zadovoljilo oškodovance (ki so sicer javno kričali, da tega ne želijo) in potrdilo strogo vladno politiko do hekerjev. Aaron pa ni želel iti v zapor, in ni hotel priznati vdora v informacijski sistem JSTORA, saj navsezadnje ni vdrl, ampak povsem zakonito vstopil (MIT je imel dostop), kršil pa je le JSTOROVE pogoje uporabe. Skratka, šlo naj bi za kršitev iz naslova pogodbe, ne kaznivo dejanje. Ortizova ni popustila; prav nasprotno, verjela je, da rabi še malo bolj pritisniti za njegovo priznanje; septembra lani je v obtožnico dodala dodatne točke, tako da mu je grozilo že skupaj 50 let zapora in 1 milijon denarne kazni. Prepričali je niso niti ugledni pravniki, ki so prevzeli vlogo Aaronove obrambe. Januarja letos naj bi Swartzu dokončno počilo; na noči na 12. si je vzel življenje. Kasneje je postalo znano še to, da ga je pestila tudi blaga depresija, ki jo je skrbno skrival pred vsemi, celo svojo punco.

Ortizova je tri dni kasneje umaknila obtožnico, ter se hitela opravičevati, da - poldrugemu telu groženj z 30 do 50 leti zapora navkljub - v resnici ni želela tako visoke kazni. Javnost ni bila prepričana; na Obamini spletni strani We The People pa se je pojavila peticija za njeno odstranitev. Kljub temu, da se je pod njo podpisalo več kot dovolj državljanov (57.000, kvorum je 25.000), Bela hiša do danes nanjo ni odgovorila. Ortizova tudi ostaja na funkciji; ena od zadnjih zadolžitev zajema pregon Dzhokharja Tsarnaeva, preživelega od dveh bratov, odgovornih za bombni napad na letošnjem bostonskem maratonu.

Malo več truda (ne pa še rezultatov) smo lahko videli med kongresniki. Dvojica Wyden/Logren iz vrst demokratov je vložila predlog ti. "Aaronovega zakona", ki bi noveliral omenjeni CFAA in ga prilagodil modernim časov. Kršitev pogodbenih pogojev uporabe - denimo preseganje kvote člankov, ali posojanje Steam gesla - naj ne bi več avtomatsko štela za "vdor v informacijski sistem", hkrati pa bi se tožilcem prepovedalo brezsmiselno nabijanje točk obtožnice za vsak "primer" dostopa v informacijski sistem. Evropski kontinentalni sistemi glede tega poznajo ti. institut steka kaznivih dejanj, kjer večje kaznovo dejanje konzumira manjša kazniva oz. pripravljanja dejanja, zaradi česar je skupna ("enotna") kazen tudi veliko nižja. Gre nekako tako, da ni smiselno nekoga posebej kaznovati za poškodovanje ograje, kljuke na vratih, okenske šipe, tatvino računalnika in neupravičene rabe toasterja, če je pa vendar jasno, da je šlo za faze en večje vlomne tatvine, med katero se je storilec pač še malo najedel. Tožilka Ortizova tovrstnega vsebinskega združevanja ni opravila, ampak je kazni za vsako očitano dejanje preprosto seštela. Nova metodologija bi bila vsekakor dobra, je pa vprašanje, če bo sla skozi. Ameriški kaznovalni sistem namreč - v nasprotju z našim, kjer je 90% kazni pogojnih ali zapora do 1 leta - temelji prav na dolgotrajnih zapornih kaznih.

Še najbolj dejavni pa so bili novinarji. Wiredov Kevin Poulsen je na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja zaprosil za Secret Servicovo kartoteko - več tistoč strani - o Swartzu. Ministrstvo za domovinsko varnost je zahtevek zavrnilo, vendar je po pritožbi na sodišče (Američani ne poznajo instituta informacijskega pooblaščenca) izgubilo. Poulsen bi dokumente že moral dobiti, vendar je MIT vložil pritožbo, ker naj "bi se bali za varnost svojih zaposlenih; tistih, ki so lovili Swartza". To je seveda zgolj nakladanje. Imena in priimki se v tovrstnih dokumentih vedno pobrišejo ("redaktirajo"). Bistveno bolj verjetno je, da jih skrbi zgolj to, da se bo izkazalo, da sta MIT in JSTOR ves čas pritiskala za hudo kazen za Swartza - ravno obratno, kot že ves čas trdita. MIT je sicer nameraval pripraviti lastno poročilo o zadevi. Izšlo naj bi še ta mesec.

Swartz je bil medtem posmrtno sprejet v Intertni Hall of Fame.

17 komentarjev

iElectric ::

Vmes je tudi izsel projekt na katerem je delal Aaron. Kljub samomoru so objavli in lansirali zadevo ter jo poimenovali (nakljucno?) deaddrop: http://deaddrop.github.io/

Rias Gremory ::

kjer večje kaznovo dejanje
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

gendale ::

znanstveni članki financirani z davkoplačevalskimm denarjem bi itak morali bit prosto dostopni, žalostno je, da to ni samoumevno

o tožilki pa... njeno dejanje je približno enako kot ko se najmočnejši tip v razredu (po možnosti par let starejši, ker je ponavljal) spravi tepst najšibkejšega, da pokaže kdo je šef
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

poweroff ::

En manjši dodatek: osnovna naloga tajne službe Secret Service je sicer res varovanje vodilnih ameriških državnikov, vendar so se zaradi zgodovinskih okoliščin pripadniki Secret Servica začeli ukvarjati tudi s pregonom internetnega kriminala. Dandanes te zadeve večinoma obravnavajo ostale veje law enforcementa, še vedno pa Secret Service prevzame kakšne večje primere.

Je pa zanimivo kako "ultraliberalni" Obama pravzaprav nastopa kot največji represivec - in to na praktično vseh področjih.
sudo poweroff

BALAST ::

Saj obama je samo PR-ovc za dosti večji kapitalistični mobing.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

[D]emon ::

iElectric je izjavil:

(nakljucno?) deaddrop


Dead drop @ Wikipedia
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

Seljak ::

Podobno dejanje dve leti kasneje ga je na koncu stalo življenja.
Nič od tega ga ni stalo življenja.Sam je sklenil zaključiti svojo življensko pot in za to je sam kriv,ker pač ni prenesel pritiska,čeprav je dobro vedel,da se ne bo dobro končalo.Kaj ti pomaga,če si pameten,če pa nisi psihično močan.

toloplus ::

@benji

Seljak je izjavil:

Podobno dejanje dve leti kasneje ga je na koncu stalo življenja.
Nič od tega ga ni stalo življenja.Sam je sklenil zaključiti svojo življensko pot in za to je sam kriv,ker pač ni prenesel pritiska,čeprav je dobro vedel,da se ne bo dobro končalo.Kaj ti pomaga,če si pameten,če pa nisi psihično močan.


Daj, preberi si raje malce več o depresiji, preden tukaj nakladaš/podajaš takšne neosnovane sodbe (npr. že tale članek ti bo malce osvetlil problem oseb, ki živijo z/v depresiji). Človek v stanju depresije se pogosto spopada z limitirano sposobnostjo logičnega razmišljanja, obenem pa ga družbena stigma (preberi še enkrat svoj komentar!) odvrne tudi od iskanja zunanje pomoči.

Berserker ::

50 let zapora ? Za nekaj, kar sploh fizično ne obstaja ?

Fritz ::

Fante je počel nekaj, za kar se mu je zdelo vredno boriti in sam mislim, da je bil na pravi strani. Žal je končal tako kot je sam odločil.

ZDA pa se vse bolj odkrito kažejo kot bistveno bolj totalitarna država, kot je to bila nekdanja Jugoslavija zadnjih 20 let pred razpadom.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Rias Gremory ::

Če imaš depresijo to pomeni, da tako stanje vpliva na tvoje odločitve.
Potem je bila tukaj še pristranska sodnica, strah in še kaj.

Brez ignorance prosim.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

k4vz0024 ::

Zelo dobro se zavedajo, da so na višku moči in da imperiji niso večni. Zato bodo storili vse, da bo njihova blaginja na račun drugih trajala kar se da dolgo. V tem smislu tudi so v njihovih očeh notranji čivkači, ki fasado demokratičnosti razkrivajo v najtemnejši luči, največji izdajalci. Kako si prizadevajo, da bi jih utišali in popravili fasado se je videlo, ko so prizemljili letalo predsednika...

Seljak ::

toloplus je izjavil:

Človek v stanju depresije se pogosto spopada z limitirano sposobnostjo logičnega razmišljanja, obenem pa ga družbena stigma (preberi še enkrat svoj komentar!) odvrne tudi od iskanja zunanje pomoči.


To ne velja za vse osebke,ki trpijo za kronično depresijo,kajti poznamo več vrst depresij in vse se zdravijo na svojevrsten način,kar pomeni,da se vsaka vrsta depresij zdravi glede na simptome in se jih ne meče vse v isti koš.Nekateri poiščejo pomoč in se do neke mere pozdravijo,Aaron pa je zgleda trpel za rezistentno kronično deprisijo,kar tudi pove,da ni iskal pomoči in je vse skupaj tlačil v predalček nekje globoko v sebi in ko je predalček poln se zgodi,kar se je zgodilo njemu.Se opravičujem,če je moj komentar zvenel grobo operjen proti Aaronu,ampak,če ne bi "hcal" proti vetru se pač ne bi zmočil.Sedaj lahko na veliko pišejo kako je trpel za kronično depresijo kar je logično,saj obramba želi dokazati,da je tožilka ravnala narobe v tem primeru.

ScumbagSteve ::

Seljak je izjavil:

toloplus je izjavil:

Človek v stanju depresije se pogosto spopada z limitirano sposobnostjo logičnega razmišljanja, obenem pa ga družbena stigma (preberi še enkrat svoj komentar!) odvrne tudi od iskanja zunanje pomoči.


To ne velja za vse osebke,ki trpijo za kronično depresijo,kajti poznamo več vrst depresij in vse se zdravijo na svojevrsten način,kar pomeni,da se vsaka vrsta depresij zdravi glede na simptome in se jih ne meče vse v isti koš.Nekateri poiščejo pomoč in se do neke mere pozdravijo,Aaron pa je zgleda trpel za rezistentno kronično deprisijo,kar tudi pove,da ni iskal pomoči in je vse skupaj tlačil v predalček nekje globoko v sebi in ko je predalček poln se zgodi,kar se je zgodilo njemu.Se opravičujem,če je moj komentar zvenel grobo operjen proti Aaronu,ampak,če ne bi "hcal" proti vetru se pač ne bi zmočil.Sedaj lahko na veliko pišejo kako je trpel za kronično depresijo kar je logično,saj obramba želi dokazati,da je tožilka ravnala narobe v tem primeru.


Ja, in juesej so wonderland in sanjska dežela.

Kappa.
Scumbag Štefko

Looooooka ::

Pa koga briga ce je bil depresiven. In kaj ma njegov samomor zvezo s cemerkoli. To je bil njegov problem in tle se nima tozilka nobenga razloga pocutit krivo.
Po tej logiki bi morali depresivnezem pustiti poceti kar hocejo, ker obstaja moznost, da jutri skocijo cez okno.
Namesto, da bi se osredotocali na to, da so zeleli za 50 let zapret nekoga, ki je kopiral clanke, kateri so bili v vecini verjetno financirani iz davkoplacevalskega denarja, bo zdej glavni del zgodbe to, da se je model ubil.
In ubil bi se verjetno slej ko prej glede na to, da se ni zdravil. Bi ga pa naslednji teden pustila punca...in bi skocil pod vlak.

PaX_MaN ::

toloplus je izjavil:

Daj, preberi si raje malce več o depresiji, preden tukaj nakladaš/podajaš takšne neosnovane sodbe (npr. že tale članek ti bo malce osvetlil problem oseb, ki živijo z/v depresiji). Človek v stanju depresije se pogosto spopada z limitirano sposobnostjo logičnega razmišljanja, obenem pa ga družbena stigma (preberi še enkrat svoj komentar!) odvrne tudi od iskanja zunanje pomoči.

Tib si pa loh prebral tole:
Using suicide to guilt someone is cowardly.

Okapi ::

En zanimiv članek o Swartzu.
http://nymag.com/news/features/aaron-sw...

V katerem med drugim izvemo, da ni bil ravno "blago depresiven".
But he was also an ailing person in great physical and emotional pain—a sufferer from ulcerative colitis and suicidal depression, which he described so vividly on his blog (once with enough specificity that a Reddit colleague had the police break down Swartz’s door). Norton [Quinn, njegova takratna punca, 13 let starejša od njega] spent much of 2010 keeping Swartz away from suicide


O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Umrl je "JSTOR-ov heker" Aaron Swartz (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5921278 (17173) BaToCarx
»

Javno objavljenih več tisoč znanstvenih člankov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
5214515 (10880) PaX_MaN
»

Kako so lovili Swartza po MIT-ovem kampusu

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
318963 (6348) Pyr0Beast
»

Vdor v JSTOR na MIT, odtujenih pet milijonov znanstvenih člankov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
7921969 (18774) Ales

Več podobnih tem