» »

Fakulteta za računalništvo

Fakulteta za računalništvo

gremovnapad ::

Da vam povem nekaj razlogov, zakaj so razni fri, feri,... slaba izbira.

Gospodarstvo v slo potrebuje večinoma programerje. Redki računalničarji postanejo sistemci, raziskovalci & vse tiste reči, ko vam pokažejo na letakih in na informativnih dnevih. Večina jih konča kot programerji, v konkurenci z samouki. Vsi fri-jevci delajo kot programerji. Niso pa vsi programerji fri-jevci. Treba je ločit razliko med fri in programiranjem. Fri NI fakulteta za programiranje. Fri uči vedo o računalništvu. PRogramiranje je le eno področje računalništva. Kaki IBM ali intel že cenijo dipl.ing.rač., v sloveniji pa tej kalibri so cenjeni kolikor programerji samouki brez izobrazbe. Celo obstajajo teorije, da je programer brez faksa boljši kot tisti iz faksa, ker na faksu ti zabijejo v glavo tudi nekatere napačne stvari.

Zakaj so fri-jevci leta nazaj vsi dobili delo kot programerji? Ker ni bilo še konkurence samoukov. Internet je bil še plačljiv na minuto in učenje programiranja je bila večini prebivalstva nedosegljiva. Danes pa vsak sosedov mulc ima internet in če se 5 od njih na 100 zanima za programiranje, je to 1500 novih programerjev letno.

Prihodnost: internet pri programiranju omogoča delo na daljavo. Prihajajo programerji iz azije. Pakistan. Kitajska. Predvsem pa Indija.
primer link Slovenska podjetja morajo sam še dobit izkušnje z outsourcanjem v azijo, pa ne bo več prostora za slovenske programerje.
Prihodnost 2: prišli bodo programerji internet-samouki z azije. Dodaten naval poceni programerjev.

Problem: ni zamenjave generacij. V vseh poklicih hodijo ljudje v penzijo in tako pustijo za sabo prosto delovno mesto. V računanlištvu tega ni. Večina računalničarjev je pod 40 starih in še 20+ let ne bodo spokali v penzijo. V prejšnjih letih, ko je večina programerjev dobila delo, se je v bistvu št. delovnih mest programerja večalo. Odprli so firmo, ki je ustvarjala spletne strani, zaposlili par programerjev in par študentov, in je firma ustvarjala dobiček. Danes pa ne gre več to kar tako.

Problem: na fri-feri je recimo 30 predmetov. Za SLO gospodarstvo pa pridejo v poštev le kaki 2-3 od teh(programiranje). Znanja iz vseh ostalih rpemdetov se v Sloveniji ne potrebuje. Spet, nimamo IBM-ov in Intelov v sloveniji ampak same php-monkey firme.

Zankrat bo to to.
  • zaklenil: Mavrik ()

harmony ::

Koga pa sploh še briga Slovenija.

Mavrik ::

Ej človk, vsaj 5 tem o tem imamo že. Daj poišči eno o FRIju pa ne odpiraj nove.
The truth is rarely pure and never simple.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Karierna pot programerja brez računalniškega faksa (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Programiranje
16627848 (23116) 111111111111
»

FRI vs FE (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
10124607 (19398) Invictus
»

Finančna kriza dviguje vpis v študije računalništva (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
10034953 (30748) AndrejO
»

A se je možno samostojno naučit programiranja? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programiranje
14934215 (30309) darkkk

Več podobnih tem