» »

Nerazumljive (oz. sumljive? )ponudbe telefonskih operaterjev

Nerazumljive (oz. sumljive? )ponudbe telefonskih operaterjev

TomažHrast ::

Kupujem nov telefon in ker sem trenutno na simobilu mislim tudi tam ostati ker sem z njimi dokaj zadovoljen, ampak v glavo mi ne grejo cene njihovih telefonov ki si jih ogledujem na njihovi strani.

Sedaj je minilo skoraj 3 leta odkar sem pri njih kupil nov telefon. Naročnina za njega mi je potekla avgusta 2012, ampak še vedno plačujem ( kot uporabnik orto v nulo paketa ) 12 eur na mesec.

Recimo da se zanimam za telefon Galaxy s3 mini. Link


Pod razpredelnico lepo piše da je cena telefona v prosti prodaji 389 EUR

1. Če vzamem 1. opcijo ( 240 eur plačam z 12 eur naročnino na mesec ). To pomeni da bom za telefon vreden 389 eur plačal 240 eur in naročnina itak ostane ista kot jo imam sedaj ( 12 eur ), torej profitiram 149 eur?

2. Če znižam ceno telefona s podatkovno opcijo ( 140 eur plačam z 20 eur naročnino na mesec ). To pomeni da bom za telefon vreden 389 plačal 140 eur + 8 EUR na mesec ( 12EUR naročnine že imam , 20EUR bi potem plačeval. Razlika je za telefon ? ). Torej to bi me v 2. letih prišlo 332 eur. Še vedno bi profitiral 50 eur na telefonu ampak bi prišel občutno dražje skozi kot pri 1. opciji?

3. Če skočimo na zadnjo ponudbo. Če bi za telefon plačal 1EUR bi za njega plačeval 40 EUR na mesec v dveh letih, oziroma samo za telefon 28 EUR. To bi me prišlo skupno 673 eur, kar je absurd za telefon vreden 389EUR.

Sedaj me zanima če je to to kar sem napisal ali je stvar kako drugačna, ker te ponudbe mi niso ravno jasne. Torej najbolj bi profitiral če bi vzel 1. opcijo?

freesty ::

Ja, saj ni ta opcija zato, da se ti bolj splaca telefon kupit. V tej opciji je zajeta dodatna narocnina za prenos podatkov. In pac, ker imas visjo skupno narocnino ti pac spustijo telefon.

Ti vzami narocnino taksno kot tebi odgovarja in potem placaj telefon.

Najbolj neumno se mi zdi, ko folk placuje za narocnino 50€, a ne izkoristi niti 10% tega. Ampak sam, da je dobil telefon za "1eur".
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

b0rc ::

A si prepričan, da je tisti paket za 40 na mesec še vedno orto v nulo? Ponavadi dobiš kao boljši paket. Ali se motim?

bluefish ::

Ne glej teh cen v prosti prodaji, ker se gre večinoma za priporočene cene uvoznika ob prvem pojavu telefona v prodaji. Če se malce ozreš po trgovinah, sploh nemških, je realna cena od 225€ naprej.

šernk ::

Če vzameš pač dražjo naročnino te pride mobitel cenejši. Oni v vsakem primeru od tebe dobijo kar hočejo. Pač ostaneš na obstoječem paketu in vzameš zraven še mobitel.

prideš praktično 30€ pod prodajno ceno v sloveniji z naročnino in se mi folk smeji ker ga vzamem pri mobitelu z 2 letno vezavo. Ampak pri mobitelu bi bil itak v vsakem primeru še 2 leti a sem vezan ali nisem. Pravzaprav sam nisem vzel na mobitelu telefona zase že 7 let, pa sem umes kupil že 4 druge mobitele pri njih. Vezan sem pač skoraj stalno, ker vedno kdo v družini rabi nov mobitel.

nikakor ne spreminjaj paketa, če ga ne rabiš samo za nakup cenejšega mobitela. Če pa recimo rabiš več prenosa podatkov potem spremeniš.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

ivanuscha ::

Simobil je glede cen telefona postal katastrofalen. Včasih si dejansko dobil cenejši telefon, zdej pa je dosti bolje, da ga kupiš kar v prosti prodaji. Razen če plačuješ 50€ naročnine na mesec in dejansko potrebuješ toliko zakupa storitev.

TomažHrast ::

Hvala vam za nekaj uporabnih nasvetov. Torej je najbolje da vzamem paket ki ga potrebujem. Ja saj je logično :)..

Kako je pa pri mobitelu. Recimo vidim da cene telefona pri mobitelu so dokaj ugodne v primerjavi s simobilom. Recimo tale Htc One X. Z vezavo na dve leti me pride telefon dobrih 250 eur, medtem ko bi na simobilu že v štartu plačal 510 € Klik. Koliko bi pa potem pri mobitelu znašal mesečni strošek z naročnino?

(Oprostite za mogoče neumna vprašanja. Rad bi samo dobil telefon po čim bolj ugodni ceni ) :))

hojnikb ::

+11€ zram naročnine...
#brezpodpisa

CrustyDOD ::

Če se vezeš za 2 leti pri mobitelu lahko telefon plačaš takoj, kar te pride 264eur + mesečna naročnina za paket po želji (klikni na ? pri ceni in preberi za katere pakete ta cena ne velja).

Če pa vzameš na obroke telefon potem pa mesečno: 11eur (telefon) + naročnina za paket.

vorantz ::

Trenutno sem v identični situaciji (simobil + s3 mini) za se odločit kaj bom

Prvo kar sem ugotovil je, da je orto u nulo resno katastrofalen paket 8-O
Če primerjamo z orto smart, dobimo za 8 € več 1gb namesto 100mb prenosa, pa klice v druga omrežja ma že vključeno vs doplačilo pri orto u nulo

Tako, da vzemi orto smart potem pa maš ta telefon za 150...kar je vsaj nekaj manj kot maloprodajna iz švablandije + imaš dostojen paket
Vsaj do tega zaključka sem jaz prišel.

Pametnejše opcije trenutno nisem uspel zbrskat (nisem pa še končal...upam da najdem še kako opcijo)
Pa ne mi z Mobitelom, ker tam sploh nimajo paketa z blizu 1gb prenosa za tak denar...katastrofa

Mordecai ::

Kakorkoli obrneš je najboljša naveza, da kupiš v prosti prodaji. Kolega je kupoval xperio T in jo dobil za 1 eur z naročnino 38 eur, kar v dveh letih nanese 912 eur. Če bi pa počakal mesec ali dva, bi jo pa takrat v prosti prodaji dobil za 400+288 naročnine dve leti in je 688 eur. 688 vs 912. S časom je pa ta razlika vedno večja.

Lonsarg ::

Zdaj imajo po tanovem tudi na Mobitelu take pakete, ko so nove džabeste ven dali imaš za 20EUR 2000 enot, torej lahko tudi 2GB, če nič drugega ne uporabljaš. Tuš ma pa 17EUR(15.3EUR z popustom) mingl 17 2GB oziroma neskončno.

Tak da Orto v Nulo ima dejansko nekaj malega subvencije, medtem ko pri Džabest 2000 ter Mingl17 bolje da kupiš telefon v prosti prodaji, oziroma si na nuli, odvisno od situacije.

Ampak jaz imam veliko raje operaterja, kjer se mi bolj splača kupovat v prosti prodaji in imam v zameno naročnino cenejšo, ker profitiram še pri komplikacijah, ker lahko kadarkoli menjam telefon in se mi ni treba ubadat z opcijami, vezavami itd.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

max00slo ::

Nevem zakaj vsi računate da morate odplačati aparat po neki naročnini. Saj imaš lahko naročnino brez vezave oz. brez da vzameš aparat in boš še vedno plačeval isto naročnino. Aparat pač dobiš cenejše kot neke vrste zahvalo za vezavo pri nekem operaterju. Operaterji imajo seveda absurdne cene aparatov, to se strinjam... absurdno nizke so pa tudi cene rabljenih aparatov, zato sem sam rajši vzel bonus pri pogovorih pri svojem operaterju ter skoraj nov S3 za cca 300 eur. Torej, zakaj mislite da odplačujete aparat z naročnino? Plačujete le storitve...

Pithlit ::

TomažHrast je izjavil:

Razlika je za telefon?

Ne. Razlika je za podatkovni paket. Podatkovni paket vzameš če ga rabiš... če ne pa pač ne.

Če pa vzameš paket ki ga ne rabiš (samo zato da je telefon kao cenejši) se pa ne pritožuj.

Ni to noben nateg. No, mogoče... če se gremo pogovarjat o cenah prenosa podatkov. Ampak to je komplet druga tema.

Jaz recimo imam minimalne minute (XS ZATE) zato ker jih več preprosto ne rabim. Pa MAXI PLUS podatkovni paket (ker to pa rabim). Preplačam telefon? Ne... zato ker imam izbran najbolj optimalni paket (na voljo pri simobilu) za moje potrebe.

Če bi kupila telefon v prosti prodaji bi še vedno potrebovala točno ta paket. Sam telefon bi me prišel stat ene 15x več kot subvencionirana cena.
Life is as complicated as we make it...

Pithlit ::

ivanuscha je izjavil:

Simobil je glede cen telefona postal katastrofalen.

Hmm ja in ne. Odvisno kaj kupuješ.

Jaz sem za Optimusa 4x HD dala celih 30€. Na mesec pa plačujem vsega skupaj ~20€ (17.9€ naročnine - 8.9€ paket XS ZATE + 9€ MAKSI PLUS... pa tistih 10-15sms-ov na mesec k jih pošljem).

Ne vem no, precej ugodno imho. Je pa res da so nekatere druge opcije povsem nelogične in precenjene.
Life is as complicated as we make it...

freesty ::

Kako ugodno? 18€ placujes za stvari, ki jih ne rabis. Torej 18*24+30 = 462€. Tole ni glih ugodno.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

Pithlit ::

Ne potrebujem naročnine? O ti šment...

Dej nehaj z neumnostmi.
Jaz recimo imam minimalne minute (XS ZATE) zato ker jih več preprosto ne rabim. Pa MAXI PLUS podatkovni paket (ker to pa rabim).

Na mesec pokurim nekje med 50-70 'minut'. Pa ~2.5GB podatkov. Zakaj že plačujem 18€ za stvari ki jih ne potrebujem? A je kao boljš da grem na 'pay as you go'? Pa plačam nekje med 5.5€ pa 7.7€ za klice? Pa ~1400€ za podatke? Jap, res je. Sploh ne rabim naročnine.
Life is as complicated as we make it...

itak37 ::

Naredi razpredelnico v excelu pa si izračunaj, kolikoš boš skupaj plačal telefon in naročnine v 2 letih.

M.B. ::

Nekdo je naredil ravno nekaj takega: http://www.tarife.si/si/vnos-mesecne-po...
Nevem pa če štima vse po trenutnih cenikih.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Mikasa ::

ja, to je treba dobro preračunati. Vedi pa, da katerikoli paket boš vzel, bo voda na simobilov mlin...imajo to dobro prekalkulirano. Pač poglej kaj je najmanjše zlo. Se pa strinjam z Live, cene telefonov so pri simobilu res katastrofalne.

shadeX ::

Zanima me če je pri simobilu mogoče da bi telefon plačeval na obroke. Ok recimo cena telefona je 400 € in na 24 obrokov bi to zneslo 16 € na mesec.

Recimo pri mobitelu se to da.

ivanuscha ::

Ne ni mogoče. Lahko pa vzameš dodatni zakup podatkov, ki ti znižajo ceno telefona.

Pithlit ::

ivanuscha je izjavil:

Lahko pa vzameš dodatni zakup podatkov, ki ti znižajo ceno telefona.

Če vzameš dodatni paket podatkov (ki ga ne rabiš) delaš neumnost. Na kratki rok je telefon sicer cenejši, na dolgi pa ne.
Life is as complicated as we make it...

Magic1 ::

Vzameš 50€ za vezavo in telefon pri kitajcih: http://www.etotalk.com/lenovo-a820-andr...
Top šit za male pare(dodat bo treba še 30€ za carinske stroške).
Magic

#000000 ::

jest mam BIG BOB za 9.90 brez biločesa, kličem k budala pa mi še vedno ostane nekje 500 minut neizkoriščenih, sms sem poslal do zdaj ene 3 krat mms nikoli, na net pa tko ne hodim z telefonom, in mi prav kolega, alo a veš da majo zdej nove pakete lahko govoriš kok češ za 25 evrov, sem reku ja wtf. kwa če mi če še tega kar sedaj plačujem ne izkoristim.

ivanuscha ::

Magic1 je izjavil:

Vzameš 50€ za vezavo in telefon pri kitajcih: http://www.etotalk.com/lenovo-a820-andr...
Top šit za male pare(dodat bo treba še 30€ za carinske stroške).


Lajkam. S tem da je tale telefon bolje kupiti kar na ebayu:

http://www.ebay.co.uk/itm/Lenovo-A820-4...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ne vem kateri telefon:) (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
6315872 (14096) boris82
»

vprašanje telefon pri operaterjih , na obroke.. kako je lahko tok bolj poceni?

Oddelek: Loža
345773 (4626) shintaro
»

Simobil podražil naročniške pakete (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
534146035 (125536) Lonsarg
»

Itak Džabest

Oddelek: Mobilne tehnologije
499309 (7543) WaterBoy
»

Pink je platforma, ne mobilni telefon (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
9017596 (16093) Jst

Več podobnih tem