» »

Skurlo napajalnik, čeprav je bil PC izklopljen

Skurlo napajalnik, čeprav je bil PC izklopljen

jalovec09 ::

Tega pa nisem vedel, da gre tud napajalnik, če ga dobi strela pa čeprav PC ni deloval.
PC je star Athlon 2.0 ghz.

Tilen ::

Še preko izključenega kabla lahko useka, če je preveč blizu doze.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

jalovec09 ::

Zadnja hiša na vasi v hribih in tud ostali pročajo o skurjenih rečeh (TV, pastir, ...)

Kaj pa antena, ki gre v pretvornik, čeprav je sklopljen pretvornik.

AngelOfDeath ::

Strela premaga par kilometrov razdalje iz zemlje v nebo.
edit: Slovnica

Nagi Bator ::

Ce hoces bit kar se da ziher, izklopi vse iz vticnic. To pomeni elektriko, telefon, antene, oz. vse, kar pride do tebe po kakrsnemkoli kablu.

Furbo ::

jalovec09 je izjavil:

Tega pa nisem vedel, da gre tud napajalnik, če ga dobi strela pa čeprav PC ni deloval.
PC je star Athlon 2.0 ghz.


Doh, zakaj pa ne, če si ga pustil v električnem omrežju?? Čisto vseeno je, če je vklopljen ali ne.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

SuperVeloce ::

Novodobni računalniki so vedno pod napetostjo (od prvih pentiumov naprej, atx pravila), napajalnik je ubistvu v standby in ni izklopljen, razen če ga izklopiš s stikalom na napajalniku. Stikalo za vklop na ohišju je povezano na osnovno ploščo in ne na napajalnik.

Zgodovina sprememb…

dzinks63 ::

Če je bil zelo silovit udarec strele, je po vsej verjetnosti skurilo še kaj na matični in tisto kar je priklopljeno na njo. Ob udarcih strele v bližnje omrežje v stanovanju občutijo posledice še telefoni, televizorji, radijski sprejemniki, zamrzovalne skrinje in še kakšen drug občutljiv aparat . Zato je ob približevanju neurja najboljše potegniti iz vtičnic vse priključne kable in iz modema še telefonski kabel.

BorutK-73 ::

Jaz ima na vseh občutljivih aparatih (beri dragih) protistrelno zaščito pa še vedno raje izklopim (iz vtičnice + kabelsko) vse in počakam tistih 15min da nevihta mine kot pa da se jebem pol z garancijami itd...Včasih ko so močne strele še fit vržem ven.:)
Protistrelna zaščita je za takrat ko ni nobenega doma da vsaj malo zaščiti.:|

BigWhale ::

Saj je ze Angel povedal. Strela preskoci po zraku nekaj kilometrov. A mislite, da se zaradi tistih vasih zascit kaj sekira? :>

Zascite proti streli pomagajo samo ob posrednih udarih in ob razelektritvah, ki nastanejo zaradi tega. Se vedno je najboljsa zascita odklopiti vse kable in racunalnik zapret v hladilnik.

Ce vam pa strela uzge direktno v bajto, pa ne bo nic cudnega, ce bo elektricno napeljavo ven iz stene vrgl. :)

korenje3 ::

jalovec09 je izjavil:

Tega pa nisem vedel, da gre tud napajalnik, če ga dobi strela pa čeprav PC ni deloval.
PC je star Athlon 2.0 ghz.


dokler je računalnik ugašnjen, je napajalnik še vedno prižgan vendar v načinu spanja. šele ko izklopiš stikalo na napajalniku je napajalnik fizično ugašnjen in odklopljen iz omrežja.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

bluefish ::

Mu to prav malo koristi, če je kabel še vedno v njem. Tistih par mm stikala je mala šala.

driver_x ::

Tudi če je kabel iztaknjen lahko sprememba električnega polja zaradi bližnjega udara strele v kablih inducira dovolj napetosti, da kaj skuri.

VolkD ::

Mehanizem uničevanja naprave, ki je izklopljena, torej nedelujoča je pravzaprav zelo zanimiv.
Največkrat gre takole: Visokonapetostni impulz naredi preboj v nekem polprevodniku in ga delno poškoduje. Impulz sam je energetsko relativno šibak, zato ne pride do poškodb, ki bi bile vidne.
Taka naprava čaka na lastnika kot neka časovna bomba. Do pravega uničenja pa pride šele ko jo priključimo. Takrat je namreč na razpolago tudi dovolj energije, ki poskrbi za to, da se tranzistorji in ostali polprevodniki dobesedno uplinijo. To seveda povzroči znameniti "kabum" z vsemi njegovimi posledicami. Nemalokrat se uparijo celo vezice na tiskanem vezju. Uparjeni baker pa potem naleže na površino tiskanega vezja in ga "metalizira". Tako vezje je največkrat neuporabno in ne deluje, kljub temu, da zamenjamo polprevodnike.

Pravzaprav je mehanizem kvarjenja naprav, ki so priključene povsem identičen, le da se celotno dogajanje zgodi praktično istočasno.

Glede na povedano je jasno, da je vstopna energija, ki uničenje povzroči relativno majhna, za pravo razdejanje pa poskrbi energija, ki jo iz omrežje dejansko privedemo sami. Posledično je seveda smiselno uporabljati zaščite kot so plinski odvodniki, varistorji,...
Trditev, da zaščite proti streli ne pomagajo je torej neresnična.

Ko pa seveda pride do direktnega udara strele, potem se na tem mestu vsi prevodni materiali zaradi enormnih tokov talijo. Sam poznam primer, ko je na razdalji 31 metrov od droga do vstopa v hišo dobesedno uplinilo energetski kabel. Videli smo ga šele naslednji dan, ko je posijalo sonce. Celotna fasada hiše je imela kovinski lesk ! Električne naprave v hiši so razen enega GSM telefona, ki je bil na polnilcu, ostale nepoškodovane.
V primeru direktnih udarov strele je torej mogoče vse. Od tega, da naše naprave sploh ne najdemo več, pa do tega, da je ostala povsem nepoškodovana.
Vmesne faze pa so tiste, ki so izjemno nevarne. Navidez nepoškodovana naprava, ki celo deluje je lahko delno poškodovana na dva bistveno različna načina.
- zgodil se je delni preboj med PN spoji polprevodnika. Zaradi tega skozi polprevodnik teče večji delovni tok. Posledično se tak polprevodnik dodatno segreva in samo stvar časa kdaj odpove. Ta čas je lahko velik tudi nekaj mesecev. Pozor! Pri uveljavljanju odškodnine pri zavarovalnici bo le ta zgornji trditvi praviloma oporekala.
- Uničene so zaščite v napravi - dobesedno raztrgani varistorji. Naprava pa je delujoča, a sedaj močno ranljiva že za najmanjša praznjenja prenapetosti. Zavarovalnica običajno akceptira tako popravilo, saj lahko osmojene varistorje dokumentirajo s fotografijo.

Pozorno prebiranje zgornjega teksta lahko privede do razmišljanja o učinkovitosti zaščit, torej (za)varovanja elektronike pred udari strele.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

k4vz0024 ::

Kako pa je v primeru popolnoma odklopljenih naprav,
ko niso povezane v el. omrežje?
Oz. koliko je verjetno, da bo el-magnetni sunek poškodoval vezja.

Predvidevam, da je poškodba manj verjetna.

driver_x ::

Odvisno od bližine strele in ohišja naprave. Poškodba je manj verjetna, je pa mogoča.

Duhec ::

Če ste v zadnji hiši v hribih je svoje naredil še kak morebiten odboj na koncu voda.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

strele in izklapljanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
636919 (5102) klemenSLO
»

Nevihta in PC

Oddelek: Loža
472638 (1763) neoto
»

Strela

Oddelek: Znanost in tehnologija
172578 (2204) cero
»

Nevihta. Izklopite računalnik?

Oddelek: Loža
383266 (2688) Cokolesnik
»

Surgeprotector - ali varuje pred strelo?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
424494 (3886) AngelOfDeath

Več podobnih tem