» »

Novosti s Computexa 2013

Novosti s Computexa 2013

Asus Tranformer Book Trio, z dual bootom med Droidom in Windows 8.1.

Asus Zenbook Infinity ultrabook, 13'' touchscreen, 15.5mm debeline, Haswell.

vir: Neowin

Asus Fonepad Note, 6'' 'Phablet' z 1080 zaslonom in pisalom.

vir: Android Police

Asus VivoMouse, brezžična miška z multitouch trackpadom.

vir: engadget

Acer Iconia W3, 8-palčna Windows 8 tablica.

vir: engadget

Acer Liquid S1, 5.7'' Android 'Phablet' z dvema simkama.

vir: Android Police
engadget - V tajvanski prestolnici Taipei se je končal semenj Computex. Že prvi dan je bilo predstavljenih kup novih elektronskih naprav. Poudarek je bil predvsem na tablicah in poltablicah, saj naj bi oboje -- kot lahko zadnje čase beremo -- v naslednjih dveh ali treh letih dosegle in potem tudi presegle prodajo prenosnikov in namiznih računalnikov.

Domači Asus je kot glavno zvezdo pokazal Transformer Book Trio, skrajno disleksično napravo, ki lahko služi kot "desktop, laptop ali tablica", pri tem pa poganja (dual-boot) tako Android 4.2 Jelly Bean kot tudi Windows 8. Med obema se preklaplja z namensko tipko, bojda precej hitro, obljubljajo pa tudi "sinhronizacijo ključnih podatkov". Gre sicer za naslednika že uveljavljenega dvodelnega Tranformerja. V spodnjem "PC Station" docku bodo Core i7 Haswell čip (detajlov še ni), 750GB diskovja ter 33WHr baterija, v zgornjem (tabličnem) delu pa 2 GHz Atom Z2580 čip in ostala Intel Clover Trail+ periferija: 2GB rama, 64GB SSD, 19WHr baterija. Zaslon bo 11.6'' pri 1920x1080 ter občutljiv na dotik. Obe bateriji skupaj naj bi zadostovali za skupaj 15 ur dela. Kdaj? Q3, pravijo, cena še ni znana.

To pa od Asusa še ni vse. Premijski ultrabook Zenbook Infinity z Gorilla Glass 3 in Intelovsko notranjostjo bo na voljo enkrat do božiča. Med "manjšimi" napravami pa so pokazali 6'' Fonepad Note križanca med telefonom in tabletom ("phablet"), s priloženim pisalom, na voljo enkrat jeseni. Precej zanimanja je požela brezžična miška VivoMouse, ki ima namesto gumbov multitouch senzor in naj bi bila namenjena Windows 8 uporabnikom brez multitouch naprave (zaslona / trackpada). Vprašanje, če je še trg zanjo, glede na to, da je Windows 8.1 spet prijetno prijazen do klasične miške.

Acerjevi šefi so se medtem slikali predvsem s svežo, 8'' Windows 8 tablico Iconia W3. 1280x800 720p zaslon, Intel Atom Z2760 pri 1.8GHz, 32 oz. 64GB prostora na disku, microSD slot, baterija za 8 ur dela, teža ravno pod pol kg. Prednaročila naj bi bila že na voljo, cena pa bo 329 oz. 379€. MS Office je že priložen v ceni, zaračunati pa ga mislijo predvsem kupcem dodatne zunanje tipkovnice (69€).

Seveda so pokazali tudi svoj Phablet: 5.7'' Liquid S1. Pri tej velikosti je več kot dovolj prostora za dve SIM kartici (eno za posel in eno za dom), 720p zaslon, Mediatekov 1.5GHz štirijedrnik, (zgolj?) 1GB delovnega spomina ter 8GB prostora na disku (do 32GB z dodatni microSD kartico). Na njem teče Android 4.2, bojda z minimalnimi prilagoditvami vmesnika. Naprodaj bo jeseni za 329 evrov, predvsem v Evropi in Aziji. Žal brez LTE podpore.

Ostali so bili tudi pridni. Dell je predstavil 11-palčni Windows 8 prenosnik XPS 11 z "vrtljivim" zaslonom v stilu Lenovove Yoge, zanimiv predvsem zaradi visoke resolucije 2560x1440 in karbonskega ohišja. Samsung je pokazal prenovljena 8- oz. 10.1 palčna Galaxy Taba 3, pri čemer pride večji z Intelovim Atomom in ne Samsungovim lastnim ARM čipom. Intel je bil nasploh vseprisoten, saj je bilo prikazanih kup laptopov s svežimi Haswell čipi. Med izjemami izstopa predvsem Gigabajtova tablico Slate S10A z AMD-jevim A4-1200 čipom, čeprav je ista firma pokazala tudi kup igričarskih notebookov (P34G, P35K Ultrablade) s Haswelli in GeForci.

Komentatorji so pozdravili tako široko ponudbo novotarij, jih pa seveda skrbi, če je ta trgu dovolj prostora za vse.

20 komentarjev

Meizu ::

no fino, phableti so ravnokar začeli prihajat, jst sirota pa sm si ravnokar kupil nov telefon. No ja, pa čez par let... :(

BALAST ::

1st world problem? 8-)
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

kuglvinkl ::

BALAST je izjavil:

1st world problem? 8-)


Natančno.

Sam prisegam na light telefon, light kišto, se prav true portable (sub 1.5kg), vse ostalo pa... No, ko bomo na polno zalaufal "internet stvari", se prav, ko bom lahko vplival na pogovor med hladilnikom in hm... mikrovalovko, pol bo verjetno res treba met tablco.

Kindla pa že zdej. Send to kinlde je killer app za ta prcesej dedicated device.
Your focus determines your reallity

leiito ::

Še naprej pa dilema za potencialne kupce Applovih tablet in verjetno tudi za Apple sam. Za večino bi bil najbrž idealen mini retina, ampak morajo najprej pomolsti kravo z iPad 5, izid katerega ni še niti napovedan, tudi IOS je že zastarel in konkurenca blizu.

kuglvinkl ::

iOS bo jutr predstavljen nov.

Ja, retina mini bi lahko bila zanimiva v prihodnje, me čudi, kako je Google zamočil....
Your focus determines your reallity

cekr ::

Opažam, da se boljše tablice selijo na Atoma.
Je ta hardver sposoben potem prežvečit Win8?
Če ja, se bo lahko zgodilo, da bo veliko originalnih Andoridov povoženih z Win8.

MS bo malo popustil s protipirasko zaščito in tako pridobil velik delež.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

dbevfat ::

"... skrajno disleksično napravo ..."

wtf je dislektična naprava?
nvr2fat

Rias Gremory ::

...že uveljavljenega dvodelnega Tranformerja.


Transformerja
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

FireSnake ::

Rias Gremory je izjavil:

...že uveljavljenega dvodelnega Tranformerja.


Transformerja


Točno to tudi mene zanima.

Potem me zanima še, v čem je razlika med:
- "phablet",
- 'Phablet' in
- Phablet?

Vse te variante se pojavijo v novici.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Beezgetz ::

wtf je dislektična naprava?


najbrz se motim, toda mogoce je avtor mislil anoreksicno, glede da je naprava 'kao' tenka...

toda ko sem bral novico, sem si resnicno predstavljal nekaj v smisli da se ekran in tipkovnica lahko postavita v neki disleksicno pozicijo... najbrz zato ker kava se ni prijela, heh heh heh...

disleksija je pa kao tole:
"Jaz sem ogirinanlo gejinalen", ko ti crke preskakujejo ko beres: "Jaz sem originalno genijalen..."
GNU/Linux,
ker si raje lastim svobodni OS,
kot da ukradem tistega ki ni vreden svojega denarja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Beezgetz ()

FireSnake ::

No, imaš prav, ampak disleksija je tudi še marsikaj več.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Tr0n ::

Fuck Computex, danes je zacetek E3. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()

antonija ::

Asus je predstavil tud izboljsanega transformerja (android only) z 1.9GHz Tegra 4 SoCom, 2,560x1,600 ekranom, HDMIjem ki podpira 4k output, 2GB RAMa, itd. Po specifikacija najboljsi android tablet trenutno, pa cena naj bi bila 499USD za komplet tablice in keyboard docka. IMO je to ful bolj zanimivo kot dual boot widnoze/android skatla kjer bo baterija manj zdrzala in je ekran oskubljen na M$ zahteve.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

FlyingBee ::

Tegra 4 FTW z ASUS-om na čelu ... yes, we like

Intel in tablice? enkrat bodo real deal

PrimozR ::

kuglvinkl je izjavil:

iOS bo jutr predstavljen nov.

Ja, retina mini bi lahko bila zanimiva v prihodnje, me čudi, kako je Google zamočil....

Misliš hd nexus 7? Pride, vprašanje je samo kdaj. Glede na to koliko se govori o android 4.3, verjetno že kmalu (čeprav se je napovedovalo že za I/O).

Markoff ::

Call me "old skool", ampak iz leta v leto si manj želim s seboj vlačit računalnike. Laptop v firmi, PC doma, vmes "stoopid Nokia phone". Zakaj bi potreboval milijon aplikacij, vsakodnevno poslušanje MP3, igranje iger na vseh možnih prevoznih sredstvih, ...?

Mislim, razumem ljudi, ki potrebujejo točno določene naprave/aplikacije zaradi svojega življenjskega sloga, ne razumem pa ljudi, ki spreminjajo svoj življenjski slog zaradi naprav/aplikacij.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Jst ::

Po mojem mnenju je šele Jelly Bean konkreten Android OS. Froyo, GB, ICS, so bili vsi en crap. Google ima srečo, da se je Android toliko razširil. Če bi samo ena firma delal naprave, ter bil zaprt OS, pomoje ne bi imeli niti približno tolikšnega tržnega deleža.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

PrimozR ::

Šele Jelly Bean konkreten, pa tako je redek :D

Že ICS je bistveno boljši od GB-ja, vse na 2.x je pa res polom, seveda v primerjavi s 4+.

Markoff zakaj bi pa spreminjal življenjski slog? Oz. na kakšen način misliš da ljudje spreminjajo življenjski slog? Če zgolj z uporabe teh naprav in/ali funkcij, em... Potem smo življenjski slog spreminjali tudi z iznajdbo elektrike, tekoče vode, avtomobilov, itd. itd.

Po eni strani res ne razumem ljudi, ki jamrajo čez internet. Sam ga namreč vidim točno tako, kot tekočo vodo ali pa elektriko. Nekaj, kar je danes pač nuja in je že praktično povsod. Zakaj potem ne bi izkoriščal tega? Okej, imaš nekaj ljudi, ki živijo ob svečah pa nekaj ljudi, ki se ne tuširajo in podobne fore. Enako bo pač z internetom.

klinker ::

Mah, ICS je tudi bil en srot. Ko sem na Nexus S saltal iz ICS na JB sem mel filing kot da mam nov fon, medtem ko je pa na GBju Nexus S letel odlicno. Na S2 je bla razlika se vecja, saj je ICS na S2 delal se slabse kot na NexusS, pa ceprav je mel x2 specse. Je pa res da JB 4.2.2 dela opazno boljse na S2 kot na NexusS, oz. NexusS kar ne gre z JB 4.2.2, medtem ko 4.1.2 dela odlicno. Cuden je ta Android :))

fosil ::

Boljša psihološka oznaka kot disleksija bi bila razcepljena osebnost :)
Sicer pa ne vidim smisla zakaj bi se matral z androidom če imaš gor atom, i7 in polnokrvne win8.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows 8 tablica (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
9014257 (8920) matobeli
»

Tablica Lenovo Yoga z vgrajenim projektorjem

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
85595 (4099) Malajlo
»

Atomi Z3000 (Bay Trail) so tu

Oddelek: Novice / Procesorji
289283 (6136) pegasus
»

Samsung predstavil 6.3'' Galaxy Mega (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
8519425 (16251) klinker
»

Surface Pro prihaja 9. februarja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Windows Mobile
15737570 (30551) Marat

Več podobnih tem