» »

EU ošvrknila Motorolo v sporu z Applom

EU ošvrknila Motorolo v sporu z Applom

Europa.eu - Evropska komisija je danes objavila preliminarno mnenje, da je Motorola (sedaj del Googla) kršila evropsko protimonopolno zakonodajo, ko je želela lani februarja v Nemčiji doseči sodno odredbo o prepovedi prodaje Applovih telefonov in tablic. Motorola je trdila, da Apple krši patente, katerih lastnik je Motorola, zato so terjali prepoved prodaje.

Evropska komisija ugotavlja, da gre za patente za standardne tehnologije (standard essentials patents), ki so nujno potrebne za delovanje naprav po modernih standardih. Konkretno je šlo za patente, ki pokrivajo standard GPRS. Nujnost uporabe tehnologij, ki jih pokrivajo ti patenti, za spoštovanje standardov, še ne dovoljuje kršitve teh patentov. Toda če je podjetje, v tem primeru Apple, pripravljeno skleniti dogovor o licenciranju pod poštenimi in razumnimi (FRAND), kar se zanje zahteva, lastnik patentov pa tega ne želi in sproži sodni pregon, gre za zlorabo prevladujočega tržnega položaja. Prav to Komisija očita Motoroli. Mnenje je preliminarno, tako da še nima pravnih posledic, je pa to znak, da bo sledil pravni postopek, če Motorola Applu ne omogoči sklenitve dogovora.

Evropski komisar za konkurenco Joaquín Almunia je povedal, da je "je zaščita intelektualne lastnine temelj inovacij in napredka, a enako velja za konkurenco. Podjetja bi se morala bolj posvetiti inovacijam in konkurenčnosti na podlagi izdelkov, ki jih ponujajo - ne pa zlorabljati pravic iz intelektualne lastnine za zaviranje konkurence na škodo inovacij in izbire za uporabnike. Sedaj imata obe podjetji čas, da se odzoveta na izjavo o nasprotovanju, ki jo je Komisija poslala Motoroli, potem pa lahko sledi uradni postopek.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ITC vnovič: Motorolini telefoni kršijo Microsoftove patente

Oddelek: Novice / Tožbe
157685 (6098) RobertDev
»

EU preiskuje Motorolo zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja

Oddelek: Novice / Ostale najave
156145 (5141) Bananovec
»

ITC: Preliminarna Motorolina zmaga proti Applu

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
83476 (2911) Deneb
»

Motorola v Nemčiji dosegla zmago proti Applu

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
4613531 (10636) errhec
»

Apple dosegel začasno prepoved oglaševanja, naročanja in prodaje Galaxy Taba 10.1 v A (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
9324484 (22266) techfreak :)

Več podobnih tem