» »

Tudi UPS kaznovan za pomoč pri preprodaji nezakonitih zdravil

Tudi UPS kaznovan za pomoč pri preprodaji nezakonitih zdravil

Le spletna lekarna.

vir: Reuters
Reuters - Ponudnik hitre pošte UPS (United Parcel Service) je sklenil poravnavo z ameriškim pravosodnim ministrstvom (DOJ), ker ni bil dovolj skrben pri omejevanju pošiljanja nezakonitih zdravil skozi njihove storitve. V zameno za odstop od pregona (izogib kazenskemu postopku) bodo tako plačali 40 milijonov dolarjev in nekoliko poostrili notranji nadzor nad sumljivimi strankami, predvsem tujimi lekarnami, ki nimajo dovoljenja za preprodajo zdravil Američanom.

To zgodbo smo brali že predlani, ko je bil na tapeti Google - ki je takrat moral plačati več kot 10x večji znesek (pol milijarde), ker je kljub opozorilom DOJ še vedno sprejemal (dobičkonosne) oglase od tujih lekarn, farmacevtov in (tudi) ponarejevalcev zdravil. Roko na srce je šlo v večini primerov za kanadske in mehiške lekarne, ki ponujajo identična zdravila, vendar bistveno bistveno ceneje, zajedajoč v dobro naoljeno zaslužkarsko verigo ameriških farmacevtov in zasebnih zdravstvenih zavarovalnic (HMO). Oboji so takrat močno pritiskali na ameriško vlado, naj nekaj ukrene za zaščito njihovih interesov. No, UPS je podobna opozorila dobil že leta 2002, vendar vse do zdaj "ni storil dovolj", je povedala državna tožilka iz severnega okrožja Kalifornije, kjer so vodili zadevo. Podjetje se je v izjavi za javnost tudi opravičilo in priznalo obstoj "njihove obveznosti pri zagotavljanju javnega zdravja".

Seveda se postavi vprašanje, kaj točno pa bi morali storiti. Kot (njim primerno) piše Techdirt, obstaja strah, da se je vlada potihoma dogovorila za pregledovanje vsebine pošiljk. Le tako bi UPS namreč lahko zagotovil, da v njih resnično ni ničesar nezakonitega, med drugim ne zdravil (ti. sekundarna odgovornost za dejanja svojih strank). A kot kaže, si tega (še) ne upajo. UPS bo preprosto moral suspendirati trgovalne račune tistih tujih naročnikov, ki mu jih bo javila vlada. To bo potem podražilo tuje droge in jih naredilo manj privlačne, ker bodo morali prodajalci vložiti več soldov v manipuliranje svoje identitete.

10 komentarjev

...:TOMI:... ::

Se bodo pa vzpostavili drugi kanali...
Tomi

jlpktnst ::

Na vseh frontah se bije boj neštetih Martinov Krpanov proti požrešnim korporacijam. Nič novega.

bosmla ::

Hmm... sibam 250 po avtocesti do Ljubljane me ne dobijo ampak DARS pa fase kazen.

RejZoR ::

Od kdaj pa mora dostavna služba špilat policijo? Stranka je stranka, nelegalna al pa legalna. Ne moreš paketa nedostavit samo zato ker se ti zdi, da nekaj ne štima. Naj se s tem ubada policija, ne pa dostavne službe.
In pol jim dajo še kazen. Weird...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

OK.d ::

ali kdo naroča iz tujine zdravila, kakšen link od kje se splača nabaviti, ker naši lekarnarji niso nič boljši od ameriških:P
LPOK.d

opeter ::

To je politika v ZDA.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

...:TOMI:... ::

Kolikor vem so poštne pošiljke "zasčitene po ustavi"... Motil sem se, lahko ti odprejo vse, kar se jim zazdi.

http://posta.si/downloadfile.aspx?filei...
Tomi

enadvatri ::

bosmla je izjavil:

Hmm... sibam 250 po avtocesti do Ljubljane me ne dobijo ampak DARS pa fase kazen.


Tudi jurisdikcije šifatjo američani v svojih glavah, kot jim paše! Če sta Karnerja iz rodne Slovenije prodajala ali Avstrije, jima nič ne morejo, ker tukaj to ni bilo kaznivo. Prav tako so še države, kjer to ni kaznivo oz. se tolerira. Karnerja bosta ostala nedolžna in se zelo strinjam s tem, le davčna naj jim skrbno preveri premoženje in odmeri davek za nazaj!

Ta kazen oz. poravnava je pač na prvi pogled precej mimo, vprašanje pa, kakšno zakonodajo imajo in kako so dolžni kurirji ravnati, če je pošiljatelj na kakšni posebni listi ali kaj podobnega ...

enadvatri ::

...:TOMI:... je izjavil:

Kolikor vem so poštne pošiljke "zasčitene po ustavi"... Motil sem se, lahko ti odprejo vse, kar se jim zazdi.

http://posta.si/downloadfile.aspx?filei...


Seveda so, sam ne znaš brati ...

V Zakonu sicer res piše, da prepovedano izročijo pristojnim (4. odstavek 48. čl.), nič pa ne piše (v tem zakonu), da lahko pošiljke odpirajo na lastno pest. Torej, če to ugotovijo po deklaraciji, računu ali ovitku, ajde ... Če kaj posumijo, morajo obvestiti policijo, sicer pa nimajo kaj brskati!

Potem pa je zakonit nadzor podrobneje določen v 55. čl. tega zakona, ki se ga izvaja, kot piše, skladno z zakonom, ki ureja kazenski postopek ali zakonom, ki ureja Slovenskoi varnostno obveščevalno službo, kar pomeni, da ni v nasprotju z Ustavo RS. Torej je tajnost občil zagotovljena!

mtosev ::

40mil je nekam mala kazen. drugače zakaj pa so oni odgovorni če so pač ljudje pošiljajo nelegalen stuff prek njih?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Čepki za ušesa (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9417612 (5959) AndyS
»

Ljubljanske lekarne IT problem (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
5711563 (8417) estons
»

Zakaj rabi dimnikar koncesijo? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13233577 (30801) šernk
»

Google se je poravnal zaradi oglasov za nelegalne lekarne

Oddelek: Novice / Tožbe
74326 (3750) techfreak :)
»

FDA se bori proti ilegalnim spletnim lekarnam (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
777600 (6458) gruntfürmich

Več podobnih tem