» »

router je povezan z pc tablica pa ne ( wi-fi)

router je povezan z pc tablica pa ne ( wi-fi)

jassy007 ::

Imam router cisco linksys E900, povezati smo ga znali z hišnim računalnikom tako da dela internet, a ko hočemo na tablici X-PAD zagnati internet pa nam napiše da je zaščiteno z WPA PSK kaj to pomeni in kaj moremo narediti da bo lahko hčera imela na tablici internet.
Preverili smo tudi na drugi lokaciji če tablica sploh dela tako kot je treba in deluje internet zakaj ne pri nas doma?
Prosim če mi lahko pomagate in povesta bolj po domače ker se na računalnike ne spoznam. LP hvala za pomoč

bosmla ::

V bistvu morar nastavit ruter...
Lahko naredis rocno (sledi navodilom iz prirocnika, ki si ga dobil zaraven) ali pa vstavis CD in nastavis WIFI

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bosmla ()

LordPero ::

Ta router ima brezžično omrežje zaščiteno z nekim geslom, žičnega pa ne. Torej je potrebno v tablico vpisati geslo za dostop do interneta, ki ga deli router (PSK = pre-shared key).

V primeru, da je usmerjevalnik že kdo "nastavil", je verjetno tudi nekomu povedal ali kam napisal geslo za wifi. Sicer pa ti je že bosmla lepo polinkal kako in kaj. Tudi če delaš to prvič, je zelo lahko (navodila v slovenščini & stuff).
U bistvu samo z brskalnikom greš npr. na privzeto http://192.168.1.1, privzeto ime in geslo je 'admin', potem greš na Wireless > Wireless Security (Brezžično omrežje > Zaščita brezžičnega omrežja), tam spremeniš geslo & shraniš nastavitve. Na tablici pa seveda klikneš na ta wifi & vpišeš novo geslo.

BTW; če nisi še spreminjala nastavitev routerja (in je wifi že tovarniško prižgan & z WPA PSK zaščito), potem je geslo verjetno kar 'password' (brez '' seveda). Ql bi blo, da to zamenjaš, ker drugače imajo vsi sosedje & mimoidoči dostop do vašega interneta, routerja (ki ima spet tovarniško 'admin' geslo) in mreže, mogoče še naprav na tej mreži (npr. računalnika).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordPero ()

jassy007 ::

ni šlo žal bi potrebovala nekoga ki bi se nato spoznal da bi prišel to k nama na dom poštimat midva to ne znava zdaj ko vklopiva router še interneta nimava , sva že obupala hčera pa tudi , dvomi da bo kdaj tablica imela internet. hvala za pomoč žal nama ne gre. LP Jasmina

Hayabusa ::

Saj ti je LordPero vse lepo napisal na dolgo in široko.
Kje se zatakne ?
"Žal ne gre" ne kupim.

bosmla ::

Res da ni cisto enostavno vendar tezko pa spet ni poglej si ta video geslo, ki ga zelis (video 4:28) napises karkoli (npr: ime svoje papige pa se zadnje stiri stevilke svoje davcne).
Ali pa kot sem ti zgoraj napisal sledi navodilom iz prirocnika...

jassy007 ::

sledila sva priročniku kako vse priklopiš, to sva.
poveže oz. povezalo nama je računalnik in router bil je internet na hišnem računalniku, ampak je napisalo da je zaščiten z wpa psk zaščito to sem rešila v nastavitvah za hišni rač. internet. tudi geslo sva že nastavila svoje in po priročniku je to to. ko pa sva vklopila tablico ( X-PAD) in zagnala iskanje wi-fi je najdlo cisco-ta takoj in tudi napisalo da je zaščiteno , da preverja pristnost in na koncu namesto da me vpraša po geslu napiše težave s preverjanjem, tablica sicer zazna kateri router je pokaže poln signal noče pa se povezat.

priročnik znam pa že na pamet pa mi nč ne pomaga

sem pa hvaležna za vse odgovore in vem da je na daljavo težko kaj popravit. lp jasmina

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: jassy007 ()

bosmla ::

Lahko, da imas na tablici vpisano ze neko drugo geslo. Torej tablica: Nastaviteve - WI-FI, pritisni (in drzi malo prst gor) na omrezje z imenom tvojega ruterja potem pa pritisni "spremeni konf. omrezja pa vtipkaj pravo geslo.
Aha pa se za vsak slucaj: imas na ruterju pravilno priklopljene kable - kabel od skatle, ki si jo dobila od tvojega ponudnika za internet, gre v rumeni priklop na ruterju z napisom "internet"; kabel med racunalnikom in ruterjem pa v enega od stirih modrih.

LordPero ::

Hm, recimo, da nista nastavile kakšnega MAC filtriranja, pustile DHCP (na strani namiznega računalnika ni bilo treba nič nastavljati, ne? Samo mrežni kabel priklopiti?) in da sta v tablico geslo sigurno pravilno vtipkale (razlikovanje med velikimi in malimi črkami je pomembno).

To sem dejansko napisal že v zgornjem postu, a potem zbrisal, ker se mi je zdelo preveč: nekatere noname tablice imajo včasih težave z različnimi zaščitami, torej poskusi samo v routerju spremenit vrsto zaščite na kakšno drugo & poskusi, če se poveže (vseeno pa obdrži uporabo passphrase-a, torej če bi samo spremenila zaščito iz WPA2 na WPA -v navodilih piše nekaj od 'WPA Personal', mogoče to).

Še ena, mogoče bolj neumna, ampak samo za pokritje osnov -ta tablica se sigurno povezuje na pravi router? Ker če nista spremenile imena wifi omrežja (SSID v nastavitvah) & imata kakšnega bližnjega soseda, ki prav tako ni spreminjal imena na svojem enakem/podobne usmerjevalniku, zna biti problem.

Edit: aja, spet, prvo kar je bosmla napisal :). V tablico je potrebno seveda vpisati geslo.
LordPero

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordPero ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Če nekdo izve MAC naslov tvoje tablice, ali lahko vdre vanjo ali v tvoje brezžično om

Oddelek: Informacijska varnost
326544 (5006) nurse013
»

prenosnik in povezava z internetom preko routerja - nekaj vprašanj

Oddelek: Pomoč in nasveti
92362 (1846) Miro-Slav
»

kako nastaviti internet wlan

Oddelek: Omrežja in internet
123772 (3461) -ziga-
»

Teroristi uporabljajo tuja nezaščitena brezžična omrežja

Oddelek: Novice / Zasebnost
496302 (3905) madviper
»

Wifi in varnost

Oddelek: Omrežja in internet
132520 (2313) amigo_no1

Več podobnih tem