» »

Slovenija - moralno dno Evrope?

Slovenija - moralno dno Evrope?

1
2
»

donfilipo ::

Nikec3 je izjavil:

V zadnjem letu, predvsem pa v zadnjih nekaj mesecih, vedno bolj opažam, da smo Slovenci moralno dno Evrope. Gledano na vseh področjih, od politične kulture, do retorike, kršenja zakonov itd. Vsak drugi Slovenec je črnograditelj, delavec na črno, utajevalec davkov... Precej prepričan sem, da niso taki samo politiki, temveč so le ti odlično ogledalo Slovenske družbe.

Ob vsem tem sem sam pri sebi globoko razočaran, in v bližnji prihodnosti ne vidim izboljšanja. Kaj menite ostali?


Izboljšanje bo. Vse morale tudi kolektivne se spreminjajo....in ponotranjajo.

Sem že neštetokrat skušal razložiti pa bom spet čeprav resnica boli koga:))

Etiko imamo Slovenci enako kot drugi narodi. Nič posebnega svojo, zapisana in zapovedana imamo praktično ista eusarijska civilizacijska pravila kot Germani ali Skandinavci. Pa tudi Italijani, Španci in Francozi. No med temi bi se, če bi gledali pozorno,...v etiki, (ustno sporočeni:), predvsem pa splošni kulturi vendarle našle kar opazne razlike. Južnije je tužnije in krade se samostalno, ili preko vlade8-) To je stereotip, ki pa nima prave razlage, niti pojasnila, zakaj pogosto vendarle drži:)

Nekaj je za slovenijo specifično. Dvojna morala in v jedru neenakost socializma (elitni razred komunistov, si je dovolil več in oproščeno mu je bilo marsikaj...ne toliko v materialnem, kot moralnem smislu!), je značilnost vseh socializmov. To je bila operativna, z današnjega vidika precej skvarjena morala, pred katero je stala marxistična etika. Ta kakor veste dovoljuje tudi in zlasti nasilje proletariatu, da si prilasti delovna sredstva in pač dela po občutku. Tako v teoriji...v praksi je bilo seveda malce drugače. Pomeni forma popularna (proletariat se je pač naredil najbolj številni razred in dodalo upokojence:)...praksa orientalna dvolična...ampak z izredno trdo roko, ki je redno opozarjala na uradno pravičnost!

Jaz trdim da je ne glede, da liberalni kapitalizem v praksi deloma zagotavlja večjo enakost pred zakonom (drug problem so dragi in odlični odvetniki:)....cela kombinacija s standardom vred vendarle bila tako sveto očetovska... da jo je etika kapitalizma, ki se je na novo pojavila, moralo naredila samo zmedeno...brezciljno, pridobitniško na nefunkcionalni ravni in v jedru verjetno tudi usodno za naš razvoj.

Ne bo pa večno tako....ta etika bo postala z izumiranjem bivše, brez konflikta z moralo, naravna in ponotranjena...tako da se bo preko nje praktično neopazno skrbelo tudi za kolektiv. Z motom, če je dobro za kolektiv, je dobro tudi zame in obratno...vendar ne potenciranim z neko socialistično kolektivno mantro!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

bleem ::

jaz bi najraje politike obsodil veleizdaje, samo preden bi to naredil bi morala biti vojna:) ker tam se izdajalcem sodi po hitrem, prednostnem in učinkovitem postopku ... in seveda ne pozabit da se je potem potrebno gurat v rit velikim Nemcem, ki so nam vodne vire že zaplenili, ampak smo jih hvala vsemogočnemu bogu (haha) dobili nazaj ... zdaj pa smo prišli tak daleč da jim bomo za kontejner papirja, ki lahko čez noč propade, sami prosili naj jih vzamejo.

in kako smo do tega prišli, kriv je vsega Milošević in njegova ideja o Veliki Srbiji, ker takrat so začele pluti ladje iz Argentine (metafora) s pravimi Slovenci na krovu, ki so sem prišli osvobajat narod, ki je v klinču groznih komunistov, umira od lakote, živi v šotorih, ne sme molit vsemogočnemu, se vozi s kočijami, zdravstvo je na voljo ultra bogatim, sol se še vedno šverca ipd.

drek pa tako ... prej so ti barem pasuš vstran vzeli pa rekli kaj ne smeš. in so bile ipak družbene norme dosti dosti višje kot pa danes.

10 krat manjši narod se je zadolžil več v tri krat krajšem času, ustvaril pa 100 krat manj, aja pa ko je ta narod dobil državo je infrastruktura že obstajala ni bilo potrebno vsakega temelja na novo zgradit. WAUUU

JohanP ::

Oldi, glede špijona in nekretninarja Isajloviča pa le malo predstavi ta tvoja "dejstva". Koga si imel v mislih? Konstruktor? Kraški zidar? SCT?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JohanP ()

torentino ::

JohanP, ne sprašuj človeka, ki mu je bil Miki bolj zveličaven kot sveto pismo nič resnega.

Glugy ::

Tak ko vsaka država ima prednosti in slabosti. Zdej lahk se s tem sprijazniš lahk pa slepiš češ da obstajajo popolne države. Je pa neki res. Postat zadovoljen s stanjem v državi vodi v slabšanje razmer. Moč dela svoje in nujno rabi nadzor, rabi oporekanja, nasprotovanja in vse to. Drugače hoče svoj vpliv razširiti na vse do močno zatiralske mere. Kritičen je treba bit, treba pa je tud kdaj rečt. .ma ka me briga grem zdele jz luštn vn se mam fajn in mal pozabm na vse skp za kak dan. Kritičen si pa pač ko spremljaš mal novice, se pogovarjaš s sosedi, deliš mnenja in zahtevaš od moči v državi da se popravijo. Ker resnici na ljubo pri večini delavnost usahne vse bolj ko ni nadzora. Od tega ni odvisno samo naše lastno osebno privatno preživetje ampak tudi preživetje drugih ki so morda še v slabšem položaju kot mi sami.
Družbeno odgovoren bit vsaj mal ne pomen biti depresivn pa vedno paničart kak je vse narobe. Pomen sam se borit proti temu ampak kljub vseemu se znat poveselit pa pozabt na skrbi mal. Hvala bogu da se izpostavljajo razne slabe stvari, ker edino tko se sčistjo. Bolj ko bomo izpostavljal slabe stvari in zahteval odgovore bolj bo čista naša država nesnage in višji standard bomo imel in bolj cenjeno delo. Samo ne pa nasedat nekim dramatičnim kot da je konec sveta napovednikom z po možnostjo spremljajočo udarno melodijo. Svet se ne bo podrl kar tako. Treba je trezno razmislt pa odmislt to propagandno retoriko in iskat samo tisti košček vsebine ki je potreben da si sam ustvariš kolikor je pač to sploh mogoče neodvisno mnenje od načina napovedi novice.

lexios ::

Ti sploh bereš kaj pišeš?
minornega tajkunskega problema bank
Seriously?;((

...se pa strinjam, da ta lov na čarovnice nima haska, ko denarja ni ga ni - sam likom v JS to še vedno ni jasno:
In kaj je naredila Jajotova vlada, čez 10 dni bodo objavili spisek tistih, ki ne plačajo davkov. Kako priročno, izbrali bodo par žrtev

Oldi ::

donfilipo in bleem se v glavnem strinjam, samo glede morale je pa kar huda razlika med nami, sploh staro na germanijo usmerjeno gardo, Italijo in Grčijo. In ko bomo to našo germansko do konca fentali in cepili na google klik generacijo smo ga najebali.

Isajlovič je bil - kolikor se spomnim, na Slo železnicah zadolžen za večje gradbene projekte, tako da je poznal zadevo in bil korektiv svojemu akademskemu šefu. Itak pa ni važno, bil je eden redkih, ki je delal prave stvari in treba ga je bilo sesuti - da bi gradil mit o preganjanem osamosvojitelju in rušil vlado.
Glede tajkunov so pa bili vsi tajkunski krediti leta 2008 mislimda precej pod 10% vseh kreditov in bi jih banke komot pofruštkale, sploh če firm ne bi ugonabljali nadaljnih 5 let. Gradbeni sektor pa je imel mislimda cca 20% kreditov in marsikaj bi se dalo rešiti, če bi se stanovanja prodala, SCT zaposlilo v tujini, začelo energetsko obnavljati fasade, graditi 2 tir in 3. os - skratka če bi bile prejšnje vlade resne in imele pripravljene projekte za hude čase.
Glede Bank, je BS predlagala, da se skupinsko lotijo sanacije slabih kreditov, pa so bili menda po večini proti, sprva ker so mislil, da je problem majhen, nato so se pa menda bali iznesti svoja gnila jajca, saj bi jih stekli psi po medijih in presvetli JJ sesuli v prah.

Skratka stvari so v temelju drugačne, kot se rola po naši medijski sceni, in kot tumbajo prodani neo analitiki, da tabloida Finance ne omenjam.
Lahko pa da sem tudi zaveden od leve mafije, ne vem, kako naj vem če imam tako orto dobre medije in nobenih insajder informacij.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oldi ()

Oldi ::

Povabilo k delovanju v stranki (Odbor)
Podpisan Jože Pirjevec, zameril se mi je, ko sem bral njegovo zgodovino Yu vojn od leta 91 naprej
Kot aberveznik za zgodovino, ki sem jo v šoli prejkotne sovražil, mu ne morem odpustiti glorificiranja Janše. Še en čuden lik, ki ne obvlada niti lastnega področja. Pa mi je bila ta bedna vloga Janše in Kacota znana že ob domačem dežuranju kot druga ekipa teritorialcev udeleženih pri kao osamosvojitveni vojni. Parkrat sta nas pripeljala na rob napada JLA, dejstva sicer počasi pronicajo, zgodovinar bi jih moral poznati takoj po koncu spopadov, predvsem pa, kot je opazila Mladina, ne moreš pisati zgodovine z naštevanjem dejstev, zgodovina je ozadje, ne pa ofenzive, Drvar, Neretva, kot so nas dudlali v šoli.
Se pa z ostalim v zvezi z Odborom v glavnem strinjam, samo po nosu sodeč gre za novo reinkarnacijo enega od kril LDS, v takem medijskem stanju, ko je Golobič eden najbolj kužnih ljudi obsojeno na neuspeh.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oldi ()

darkolord ::

Je medijsko strasenje to, da delavec dobi placo z nekajtedensko zamudo ali pa sploh ne? Da na lastni kozi (denarnici) obcuti, kako se stvari (hrana, elektrika, goriva, ...) drazijo, medtem ko njegova placa ostaja ista? Je to tudi medijsko zastrasevanje?
Taki so seveda bystanderji. Zapravljati bi morali tisti, ki lahko - in takih je še vedno ogromno (menda ne misliš, da je denarja na svetu kaj manj?).

Janša je govoril ALL IS WELL pa ga danes v glavnem imajo zaradi tega za bedaka. Nikoli vam ni prav.
On je govoril ALL IS WELL, mediji pa KRIZA. Komu bolj verjamemo?

Nikec3 ::

In potem dejansko ljudje mislijo, da smo dno Evropo. Bi se morali enkrat sprehoditi po kakšnem predmestju v Neaplju in bi videli zahodno dno. Vzhodno pa recimo v Romuniji. Korupcija je v Italiji sigurno precej hujša kot pri nas, davčna nedisciplina prav tako. Svoje težave imajo tudi drugod. Na Norveškem je norec v par urah pobil 77 ljudi. Toliko je pri nas umorov v treh letih! Islandija je pred par leti bankrotirala. Toliko o severnjakih. V Španiji je brezposelnost med mladimi okoli 50%! Prav povsod se najdejo slabe plati in Slovenije prav po ničemer ni med slabšimi. Razen morda po pomanjkanju narodnega ponosa - tu pa imamo menda res probleme.

Dam ti prav, da nismo agresiven narod. Definitivno pa smo neambiciozni, delamo in gradimo na črno, plačna nedisciplina v podjetjih je zelo razširjena, povezanost politike s gospodarstvom je tako velika, da nam to močno škodi...
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

darkolord ::

Razen morda po pomanjkanju narodnega ponosa
Tukaj se sicer pritiče še en footnote - ko se Slovenci pogovarjamo s tujci, pa naše prelepe dežele nikakor ne moremo prehvaliti. :))

Vajenc ::

Nikec3> Definitivno pa smo neambiciozni, delamo in gradimo na črno, plačna nedisciplina v podjetjih je zelo razširjena, povezanost politike s gospodarstvom je tako velika, da nam to močno škodi...

Precej držav na svetu ima slabšo statistiko kot Slovenija, nekaj držav, ki jih lahko našteješ na prste dveh rok in nog pa boljšo. Povezanost politike z gospodarstvom? GTFU! Povej mi eno državo v vesolju, kjer to dvoje ni povezano.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Looooooka ::

Sodelavec mi je ravno danes povedal, da je nasa stranka dobila mail, kjer jo partnerji iz tujine(posel temelji na bancnih transakcijah) pozivajo, da naj svoj poslovni racun takoj premakne iz NLBja po moznosti na kaksno tujo banko, ker se v Avstriji in sosednjih drzavah glede na interne informacije ze pripravljajo na bankrot te banke. In baje da poslovnezi(tisti, ki majo clo par 100 jurjev na racunu) ze bezijo v tuje banke.
Zdej pa lahko samo upamo, da spet samo strasijo ljudi.
Ampaj dejstvo je, da vsakic ko Jajo, bancniki, novinarji zacnejo zganjati paniko to takoj prestrasi tujino, vlagatelje in da strelivo drugim drzavam, da nas oznacijo kot problematicno(ceprav bi glede na cifre ravno te drzave morale biti tiho, ker zivijo na puf in ne proizvajajo prav nicesar).
Ne vem ce je to dovolj za neko obtozbo veleizdaje ampak si pa laicno lahko mislim, da bi bilo resevanje za zaprtimi vrati brez pranja umazanega perila pred ocmi cele Evrope mogoce boljse za nas. Ce ne zaradi drugega magar zaradi obresti.

Zgodovina sprememb…

Glugy ::

Zakaj je PEN sploh pomemben? Vsi neki govorijo kot da bi bil to nek prestižn klub a obnašajo se pa k otroci. Uuu enga so vrgl vn k se ni držal klubskih pravil. UU fak zdej je pa štala gremo še mi vn. K otroc, če neki komu ni prov gre stran in cmerat se pa jamrat drugim. Mislm če jim pravila niso bla všeč zakaj so sploh šli v ta klub? Sam zato ker je prestižn al kaj? Skrajno neresno.

Gandalfar ::

izbrisani - tole je bilo pod nivojem kaksne na pol normalne debate
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Domoljubni shod (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10023403 (19656) krneki0001

Bo v Sloveniji počilo? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
24039163 (31515) Gandalfar

Konec je z Janšo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
8216536 (14628) Gandalfar
»

Odštevanje do padca trenutne vlade (strani: 1 2 3 437 38 39 40 )

Oddelek: Loža
1974146095 (96945) krneki0001

Več podobnih tem