» »

"Problem" mojega delovnega mesta oziroma kaj povedat šefu

"Problem" mojega delovnega mesta oziroma kaj povedat šefu

darkonovak ::

Pozdravljeni.
Že kakšen mesec sem redno zaposlen v enem podjetju. Zaradi anonimnosti nebom povedal katero. Odkrito povem da sem tole delo dobil preko vez in poznanstev, kot pa zaradi mojega znanja. Moje delo je takšno da delam vse na računalniku. Tudi tukaj ne morem povedat kaj, a lahko povem da NE gre za programiranje, webdesign, administracijo ali kaj podobnega.
Torej šef mi je dal tole nalogo in to zdaj načeloma delam vsak dan 8 ur. Fora pa je, da sem se nekaj časa nazaj naučil malo programirat v pythonu in sem pogruntal kako moje delo skoraj povsem avtomatizirat. Tako da zdaj nimam več dela za 8 ur na dan ampak mogoče eno. Zaenkrat nisem tega nobenmu povedal. Ne šefu in ne sodelavcem. In tudi nevem če bi. Razmišljam da sem mogoče naredil napako da sem si tole avtomatiziral saj me lahko zdaj odpustijo ker me itak več ne potrebujejo... V moje dobro je pa seveda da so na tej firmi precej računalniško nepismeni.
Kaj bi vi naredili na mojem mestu?

p.s. Ostalih 7 ur ponavadi gledam neumne posnetke na youtube :)

Blinder ::

sanjski job imaš, kaj češ tle naredit? :D
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

GGGGG ::

Preberi tole: http://www.amazon.co.uk/The-4-Hour-Work...

tl:dr
Najdi način in prepričaj šefa, da boš lahko delal od doma, od doma naredi kar imaš za narediti v tej 1 uri, ostalih 7 ur porabi za kaj bolj pametnega.

...:TOMI:... ::

Najhuje je, če nimaš kaj za delati v podjetju. Najprej je luštno, nato se začneš dolgočasiti. Sčasoma boš zakrnel.

Predlagam ti, da ostaneš na tem delovnem mestu, odpreš popoldanski s.p. in delaš za zunanje naročnike ostalih 7 ur.

Tako boš v "formi", padlo bo nekaj dodatnega cekina in še veliko se boš naučil.
Tomi

mitkos ::

Namesto neumnosti na youtubu sa navadi še več programiranja, oziroma česarkoli te zanima, kot hobi ali pa kot potencialna kariera. 7 ur dnevno v enem letu, se lahko navadiš boga in pol, v 40 kolikor jih bo treba oddelat pa še več :). Če v službi zvejo in ti zaradi avtomatizacije tvojega dela dajo odpoved si boš lažje našel delo ali pa si ga sam naredil.

...:TOMI:... ::

Drug scenarij pa je, da pokažeš svoje znanje, avtomatiziraš pol firme, pol "robotskih delavcev" kot si ti odpustijo in ti boš lahko šef, imel boš višjo plačo in 8 ur prostega časa za zunanje delo :)
Tomi

solatko ::

Tudi pod slučajno ne izdaj postopka, ali pa ga naredi tako, da brez tebe delo ne bo potekalo normalno. Problem je v tem, da ti bo sčasoma postalo dolgčas, saj je največja umetnost, kako ustvariti vtis, da si med najpotrebnejšimi kadri v firmi, ker brez tebe nobena stvar ne deluje.

V času, ko nimaš kaj delat, se izobražuj in, ko ti bo lenarjenje dopizdilo, se kot strokovnjak, ki se je v delovnem procesu kaj naučil, poizkušaš dobiti drugo službo, kjer bodo tvoje znanje rabili (morda tudi za boljši denar in pogoje dela).
Delo krepa človeka

Invictus ::

Najdi si dodatno delo preko neta.

elance.com in podobno ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Smurf ::

Ce hoces naresti kaj v zivljenju povej sefu, ce je pameten bo videl da si dejansko vreden vec.

Lahko pa ostanes v slovenskem povprecju kjer bos delal za povprecno placo brez nekih ciljev in ambicij z mislijo kdaj bo tistih 8 ur mimo ;).

Ne razumem pa ljudi, ki pravijo, da je to sanjska sluzba. Sanjska sluzba je taka kjer 8ur v sluzbi uzivas si v tem dober in posledicno tudi dobro placan.

korenje3 ::

btw, troll tema alert. ta tip je danes registriran. poleg tega skriva informacijo kje dela medtem ko ima realno ime za nickname na forumu.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: korenje3 ()

Isotropic ::

troll tema?
pa ce poves sefu, je velika verjetnost, da te bo odpustil, ce ne znas se cesa, kar bi lahko ponucali v firmi.

...:TOMI:... ::

Sicer pa taka firma ne bo dolgo obstala, če so zaposlili nekoga (preko vez, saj je vseeno), da dela nekaj tako enostavnega, kot nekaj vrstic kode.

Firma ne vlaga v IT, zna se zgoditi, da jo bodo druge povozile, ker bodo boljše, cenejše...

Sicer imajo pa nesposobne kadrovnike, četudi si prišel po vezah noter.
Tomi

Isotropic ::

ne, takih je dost firm, ki jim it ni primarna dejavnost. alpa nocejo vlagat keša.
pa ne bo noben nobenega povozil zaradi tega. takih sluzb je itak zelo veliko (data entry).

Zgodovina sprememb…

Map ::

Če poveš šefu lahko dobiš še več dela, več firme avtomatiziraš al karkol in imaš višjo plačo, ampak si lahko s tem zaje**š službo, ker lahko, da te odpusti, ker si neuporaben ali pa boš brez prostega časa. Kaj ti je ljubše.

korenje3 ::

šefi ponavadi kradejo ideje in so zraven še dobro nagrajeni.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Looooooka ::

A si edini, ki to pocne al vas je vec?
Ker ce vas je vec se sefu mogoce splaca losat ostalih pa teb pac placo povisat.
Mogoce se napacna oseba trese za svoje delovno mesto :)

Isotropic ::

trol tema, vam pravim.

in
pa ce poves sefu, je velika verjetnost, da te bo odpustil, ce ne znas se cesa, kar bi lahko ponucali v firmi.

Relanium ::

...:TOMI:... je izjavil:

Sicer pa taka firma ne bo dolgo obstala, če so zaposlili nekoga (preko vez, saj je vseeno), da dela nekaj tako enostavnega, kot nekaj vrstic kode.

Firma ne vlaga v IT, zna se zgoditi, da jo bodo druge povozile, ker bodo boljše, cenejše...

Sicer imajo pa nesposobne kadrovnike, četudi si prišel po vezah noter.

Res je, se strinjam, razen če so priklopljeni na kak garantiran biznis (kot je to pri nas navada).

Torej, če ima šef kaj pameti mu počasi nakažeš da znaš kaj več in da ti je uspelo zadeve pohitrit, tako ti bo zaupal še kaj več dela in večjo plačo, boš pač vplivnejši in bogatejši, vendar malo bolj zaposlen kot trenutno.

Če pa šef nima pameti, potem pa raj bit tiho dokler bo firma sploh stala.

ScumbagSteve ::

Že v štartu moraš biti idiot, da greš take stvari razlagat na splet in še to z uporabniškim imenom, ki vsebuje ime in priimek. Ni lepšega nakazila, da gre za troll temo.
Scumbag Štefko

psychoshorty ::

Vsekakor da gre za troll temo, ampak tudi taksni idioti se najdejo. Sam si ne predstavljam, da bi imel siht, kjer bi imel dela za 1 uro, 7 ur pa gledal v zrak oz. youtube posnetke. Izguba casa in produktivnosti.

MIHAc27 ::

OK troll na stran...

Sam sem tudi spisal en programčič v prostem času, ki bi pomagal z organizacijo.
V povratek nisem dobil nobenega komentarja in program je romal v smeti.
to da organizacija še vedno močno peša... pa ne bi.

Bolj ontopic pa... sem tudi že imel v službi preveč prostega časa... nekaj časa je fino, potem se začne pa vlečt. Je bolj fino, če imaš skoz nekaj za delat in da si do 16h konec za ta dan.
Če bi si sam skrajšal delo iz 8 ur na 1... bi šefu rekel za več dela ali porabil čas za kako izobraževanje

TheJack ::

Bonis nocet, qui malis parcit.

detroit ::

Moj pogled na to: Nadaljuj s tem kar delaš, vmes se uči stvari. Ko boš znal še kaj novega poleg tega kar že pač delaš, greš komot do šefa mu poveš da si zautomatiziral stvar in da si želiš novih stvari in če je pameten te bo nagradil če pa ni boš stagniral tam do konca poleg tega da bo tvoj "izum" zate neprofiten, in potem se lahko lotiš delat pač tisto kar si se v prostem času naučil
Skero

judoka ::

Podobna zadeva je bila nedolgo nazaj v medijih. Tip je outsourcal svoj job (programiranje) na kitajsko in pobral (bogato) razliko.

OP je zgolj zaspinal tisto zgodbo.

malini ::

ko sm jst v podjetju nekaj zboljšal in s tem tudi prišparal neka €, mi je direktor odgovoru, "Sej zato te pa mamo". Pa še to sploh ni blo moje področje v službi. In pol naj bi imel delavec motivacijo za nadaljno delo.

Relanium ::

No sj pravim, tu je potem razlika med dobrim in slabim šefom.
Žal je vse preveč slabih, pol se pa čudijo da firme cepajo.

solatko ::

Tema je precej aktualna, saj je kuro zopet zajela uravnilovka. Ni važno dober, slab, pomembno je, da šefi nimajo dela z dodatnim nagrajevanjem uspešnih.

Zato tudi moj post, da naj uspešni, delajo samo toliko, kot dela najnesposobnejši v firmi, za enako plačo, se v času, ki mu ostaja, dodatno izobražuje ali, če je taka možnost, dela za druge in si išče službo v kateri, bo njegova sposobnost nagrajena pa, četudi, si mora bel kruh, poiskati zunaj.
Delo krepa človeka

alphasaphir ::

ce je drzavna firma imajo verjetno pravilnik, ki tvoje situacije ne uposteva. Mene v bistvu zanima kako je mozno razmerje 7:1 a bi take firme tudi v resnici prezivele?

ABX ::

Sem vedno v isti situaciji, moja nagrada je več dela. Firma zelo težko da te bo nagradila, bo prej izjema kot pravilo. Ima pa tudi prednosti, odpustite te ne morejo več ker pokrivaš delo za 5 ljudi, tvoje skripte pa razumeš samo ti.

Kot je nekdo že gor napisal poskusi si zrihtat delo od doma, če ne gre pa začni razvijat kak lastni projekt (to jaz delam) med delovnim časom. Moralno se ne počutit krivega ker plačan si da narediš delo ne pa da delaš delo.

Jaz delo od doma si ne morem uredit, ker to ni moja primarna naloga (to kar delajo skripte), ampak ko vidim kako se zgublja čas enostavno ne zdržim da ne bi primil zadevo v roke in avtomatiziral.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

poweroff ::

Moj pogled na zadevo: jaz bi pogledal naokrog, če se da še kaj avtomatizirati in optimizirati, nato pa bi šel do šefa, mu pokazal kaj sem naredil in nato dal konkretne predloge kaj se še da izboljšati.

V tem trenutku je tudi smiselno povedati svoja pričakovanja - npr. del časa naj se mi pusti za izobraževanje (vključuje tudi obisk kakšne konference), morda višja plača, morda da tvoj del opis in nalog tudi uradno vključuje optimiziranje procesov in razvoj, itd. Nagrade pač niso samo finančne.

Če ne bi bilo interesa za uvedbo avtomatizacije, kjer je mogoča, bi spakiral. Zlasti še, če bi mi šefi začeli nalagati še več takega dela. Pač, za tekočim trakom ne mislim delat.

Če bi mi pa šef naročil, naj zadeve optimiziram, in bi torej videl, da moje ideje padejo na plodna tla bi ostal. Tudi, če ne bi bilo možnosti za višjo plačo - dovolj bi bilo, da bi imel možnost bolj kreativnega dela za isto plačo. Plus v takem primeru postane firma precej odvisna od tebe, kar je plus zate. ;)
sudo poweroff

pirat ::

Absolutno predlagaj sefu morebitne izboljsave.
Ce sefa ne bodo zanimale, jih pa predstavi lastniku podjetja.

flbroker ::

Moj nasvet je podoben kot prejšnjim: DRŽI JEZIK ZA ZOBMI!!!!!!!!!!! in zraven delaj za sebe: ali se uči novih tehnologij ali pa delaj kaj zraven (s.p.) in nikakor in v nobenem primeru ne povej šefu kaj delaš. Računalniško nepismeni ljudje ne bodo reagirali enako kot računalniško pismeni. Avtomatizacijo lahko predstaviš v IT podjetju kjer bodo to znali cenit, če boš pa povedal enemu ki zna le Word odpreti da je tvoje delo zamenjal program in da te za nagrado naj še naprej plačujejo za surfanje po youtube-u čeprav te več ne rabijo si ga pa na-J. Izkoristi ta čas za kaj koristnega, saj verjetno ne boš delal v tem podjetju naslednjih 10let.

Looooooka ::

A ni zalostno, da je to v bistvu najboljsi nasvet v danasnjem svetu :)

WarpedGone ::

Ni, je le nasvet nihilstov ki vodi v še večji dr*k.
Pragmatik naredi to, kar sam verjame da je najbolje in njemu najbol koristi na dolgi rok. To je pa napredek in konkurenčna prednost.
Optimizacija delovnega procesa ni neki kar je le tvoja reč ampak reč cele firme. Če nadrejeni zadeve ne razume tough luck, na zgubi bo predvsem on.
Če te zarad tega nažene si predstavljaj naslednji razgovor: ja, odpustili so me, ker sm izboljšal delovni proces, pa tega niso hotl sprejet. Takšna okolja, ki izboljaš nočejo sprejet je itak najbolje zapustit čimprej. Če čakaš te bodo kmalu zapustila sama, sam pol ne boš mogu reč da si zgubu službo ampak da si jo zgubu ker ste propadl. To se pa slabše sliši kot ono prej.
Zbogom in hvala za vse ribe

LuiIII ::

Glede na to, da imam sam kar precej podobne izkušnje, bo rekel samo to, da je žal pri nas zelo malo takih šefov, ki bi zadevo razumeli in nagradili. Lahko si jih več obetamo v desetletju ali dveh. Sam sem enako pomagal avtomatizirati in širiti znanje. Večino zadev sem delil in stvari so šle na bolje. Seveda pa se zadeva ni nikoli formalizirala v organizacijskem smislu in sodelavci so se razvadili. Prišlo je tudi do prilaščanja mojih zaslug. Seveda sem takoj, ko sem zaznal tako vedenje odreagiral in ker je bila reakcija direktorja nekaj v smislu, da smo si drug drugemu konkurenca, se še isti dan seveda vse kar je bilo javno dostopnega zbrisal oz. preselil v svoj "skunkworks" blog. Ni bilo izbire. Seveda sem kakšno leto še vztrajal, a ker je v tistem trenutku tim dejansko razpadel, sem vedel da tam pravzaprav nimam več kaj iskati.
Moj nasvet: deli bombončke z veliko mero previdnosti in nikakor in nikdar najbolj sladkih.

poweroff ::

Jaz pa mislim drugače.

Res je, na videz izgleda, kot da tvoje delo nadomesti program in si sedaj nepotreben. Ampak bistvo je v izboljšanju delovnega procesa. Z manj dela narediti več. To pa dober direktor še kako razume. Ni treba, da je računalniško pismen.

Skratka, če direktor razume, da si TI tisti, ki je izboljšal delovni proces in firmo naredil bolj uspešno - je to to. Katera tehnologija je bila pri tem uporabljena je nepomembno. Morda direktor samo ne ve, kako bi se dalo delovni proces izboljšati, izboljšave pa v splošnem podpira.

Če pa tega ne razume, je pa slab direktor in si v taki firmi ne želiš delati.

Skratka, čim prej si pridi na čisto v kakšni firmi delaš. Ali v taki, ki podpira napredek (pa ji je do sedaj morda samo primanjkovalo znanja), ali pa v taki, ki napredka ne podpira.

Toliko da veš ali si boš začel iskati službo drugje.
sudo poweroff

Phantomeye ::

Jaz delam prakso preko faksa in delam doma, pa sem naredil nekaj podobnega :D Ure pa pišem isto kot če bi na roke delal. muhaha.

Looooooka ::

Če te zarad tega nažene si predstavljaj naslednji razgovor: ja, odpustili so me, ker sm izboljšal delovni proces, pa tega niso hotl sprejet. Takšna okolja, ki izboljaš nočejo sprejet je itak najbolje zapustit čimprej. Če čakaš te bodo kmalu zapustila sama, sam pol ne boš mogu reč da si zgubu službo ampak da si jo zgubu ker ste propadl. To se pa slabše sliši kot ono prej.

Drek je ce model ni v privat firmi in mogoce tudi njegov sef odgovarja nekomu.
V Sloveniji je ogromno firm, ki tocno vejo, da nabijajo stroske za brezveze zato, da upravicijo "stroske dela".
Kot razlog pa velikokrat navedejo to, da je njihov del procesa v bistvu najpomembnejsi ampak pac premalo cenjen. Na koncu verige firma nad njimi pobere vecino in namesto, da bi zasluzek delila, isce nacine kako zmanjsati stroske in zasluziti se vec. Tako jim kljub vsej optimizaciji ne preostane drugega, kot da so ti stroski fiksni. In bog ne daj, da kaksen genij skusa optimizirati proces, ker so posledice dejansko lahko katastrofalne za doticno podjetje.
Ce si pa v privat firmi, kjer je sef sam svoj gospod in tega ne zna ceniti ma pa Matthai prav.
Seveda upostevaj se trenutno stanje na trgu dela in se vprasaj ce se ti splaca riskirati :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

Smurf ::

Tisti, ki mu svetujete, da naj bo tiho. Upam, da ne boste v kaksni drugi temi stokali zakaj imate nizko placo in dolgocasno delo.

Ste si sami krivi ;).

@OP poslusaj Matthai

kuall ::

troll. enaka tema je že enkrat bila.

ABX ::

Smurf je izjavil:

Tisti, ki mu svetujete, da naj bo tiho. Upam, da ne boste v kaksni drugi temi stokali zakaj imate nizko placo in dolgocasno delo.

Ste si sami krivi ;).

@OP poslusaj Matthai


Že ki smo v duhu škodoželjnosti, naj dodam še nekaj. Upam da bojo tudi firme ki to ne nagrajujejo začele stokat ko jih bo pohodila konkurenca (ki je trenutno ni na tem področju).

V skoraj 20 letih sem se nekaj naučil, za delat zanimivo, kreativno in dobro plačano delo je potrebno redno menjavat firmo, ker samo ko daš odpoved in se pogajaš z novo firmo lahko iztržiš višjo plačo ali drugačne delovne naloge (tako pri stari ko pri novi firmi), pogoj je seveda da imaš znanje. Samo v eni firmi sem videl redne sestanke, kjer se je delo ocenjevalo in pogojno tudi nagradilo, s tem da niti 1x v svojem življenju nisem videl da bi kak sistemc dobil odpoved in videl sem vse živo, od ne javljanja na telefon za nujne klice ko je dežuren, totalna apatija in težek alkoholizem. In ne govorim o nekih levih firmah, govorim o top slovenskih firmah in isto je drugje po svetu, ker po vsem tem času sem že malo bolj razgledan. Ne rečem, nekje je tudi vse kot treba, ampak povprečje je katastrofa za ambiciozen in kreativen kader. In ne, ni to samo za IT kader.

Mogoče že malo offtopic, a jebiga, se morem nekje šfogirat.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Še kdo kriv, ker v firmi ni odkril napak drugih? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
619366 (6573) solatko
»

Zdravniški pregled med delovnim časom (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14237563 (27628) Tilen
»

Kaksen je v vasi firmi praksa pri kratkih pavzah

Oddelek: Loža
445854 (4278) Dr_M

Več podobnih tem