» »

Japonci uspešno klonirali miš skozi 25 generacij

Japonci uspešno klonirali miš skozi 25 generacij

ScienceDaily - Raziskovalci z japonskega Centra RIKEN za raziskovalno biologijo v Kobeju so uspeli uspešno klonirati isto miš skozi 25 generacij, poročajo v najnovejši številki revije Cell Stem Cell. Kloniranja so izvajali z istovrstnim postopkom, kot je bila leta 1996 ustvarjena ovca Dolly, le da so ga izpopolnili in odstranili nekaj pomanjkljivosti.

Dolly je bila velik uspeh, čeprav je imel postopek kloniranja nekaj pomanjkljivosti. Omenjena ovca je bila prvi sesalec, ki so ga uspeli klonirati s tehnologijo SCNT (prenos jedra somatskih celic). Ovci darovalki so odstranili somatsko (zrelo telesno, za razliko od spolnih) celico, iz nje izolirali jedro in ga vstavili v jajčece. Rodila se je Dolly, ki je bila popolna kopija ovce darovalke, a je po šestih letih poginila. Pri štirih letih je dobila artritis, dve leti pozneje pa je umrla zaradi raka na pljučih, ki ga povzroča izjemno nalezljiv onkovirus , ki pokonča tudi povsem naravno spočete ovce. Uradno razlog smrti Dolly torej ni imel zveze s kloniranjem, a dejstvo je, da je bilo kloniranje polno težav. Zakaj je staknila artritis, pa verjetno ne bo nikoli znano, niti ali je to povezano s telomerami.

Kmalu so namreč odkrili, da so bile njene telomere neobičajno kratke. Telomere so ponavljajoča se zaporedja organskih baz (5'-TTAGGG-3'), ki jih najdemo na konceh kromosomov na 3'-delu DNK-verige. Pri vsaki celični delitvi se telomere nekoliko skrajšajo zaradi postopka podvojevanja DNK v evkariontih. DNK-polimeraze namreč ne morejo zgrabiti DNK čisto na koncu, ampak zgolj na sredini, saj za delovanje potrebuje kratko začetno zaporedje RNK (primer). Pri podvojevanju nastajata vodilna veriga, katere sinteza poteka brez težav v smeri 5'-3', in sledilna veriga, ki se sintetizira prekinjeno v obliki kratkih kosov (Okazakijevi fragmenti dolžine 100-200 baznih parov), ki jih zlepi DNK-ligaza. Za sintezo vsakega fragmenta mora primaza ustvariti kratko začetno zaporedje RNK, ki se potem odcepi. Da se RNK lahko zamenja z DNK, mu mora slediti DNK v nadaljevanju verige. Zadnje zaporedje RNK se tako ne more zamenjati z DNK, zato ga po koncu podvojevanja RNaza razgradi. To je razlog, da se telomere pri podvojevanju krajšajo.

Na ta način imajo telomere več funkcij, saj po eni strani omejujejo maksimalno število podvojitev celice (Hayflickova meja), po drugi strani pa so tudi zaščita kromosov na koncu. Dolly je imela telomere, ki so bile enako dolge kakor njene šest let stare darovalke, torej je bila njena pričakovana življenjska doba že od začetka šest let krajša. Če hočemo izpopolniti tehniko kloniranja, moramo poskrbeti, da so telomere primerno dolge in da se med postopkom ne kopičijo kakšne napake v DNK. Telomere zmore podaljševati encim telomeraza, ki ga najdemo zarodnih celicah in tudi v rakavih celicah.

Doslej je bilo zaporedno kloniranje istega osebka velik problem. Že po nekaj generacijah se je nabralo toliko napak, da je bil organizem nesposoben življenja. Japonski raziskovalci pa so leta 2005 začeli v postopku uporabljati tudi trihostatin, ki inhibira histonske deacetilaze (histoni so pozitivno nabiti proteini, okoli katerih je navita DNK v celicah, njihovo acelitiranje pa uravnava afiniteto do DNK in s tem izražanje genov, ki jih ta kodira).

Rezultat so miši 25. generacije. Od leta 2005 do danes so vzgojili 581 klonov prvotne miši, in sicer v 25 generacijah. Doslej te miši niso pokazale nobenih genskih defektov ali pomanjkljivosti kloniranja, ki so doslej pestile klonirane sesalce. Ni znano, ali postopek deluje v neskončnost, ali pa so zgolj prestavili mejo nekam (precej) više. Toda doslej vzrejene miši so popolnoma zdrave in enake divjemu tipu.

28 komentarjev

Pluser ::

Človeka naj probajo uradno.

Lion29 ::

ja, v zadnjih letih se je v medijih bolj malo govorilo o kloniranju in precej vec o GSO ..

me veseli, da genetika fajn napreduje.. zelo rad preberem v medijih take bolj poljudne clanke na to tematiko... predvsem na ST se mi zdijo clanki ravno tolko tehnicni, da jih s svojim nivojem znanja uspem razumeti... tak da Matej, kudos s tega vidika!

Sam menim, da je genetika poleg kvantne fizike, tista res pomembna stvar nasega razvoja in v katero bi mogli v naslednjih 20 letih ogromno vlozit


kar se tice samega prispevka, je ppo mojem 25 generacij brez zapletov ze zadosti visoka stevilka, da lahko z veliko verjetnostjo trdimo, da je postopek popoln. Da je po 25ih generacijah DNK se vedno identicna izvirniku je velik dosezek...ce gledamo iz analognega vidika... zanima me, kdaj bomo lahko stvar digitalizirali in ustvarili nek organski DNK iz digitalnega zapisa....

z razmahom 3d printanja in kvantno fiziko menim, da bo to v 30ih letih mozno... torej v prvvi fazi 100% skeniranje dnka na atomskem nivoju... shraniti strukturo v digitalni zapis.... in potem jo napintati kadarkoli
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

shubell ::

Kšne tablete z telomerazo pa carnozinom nebi bile tako slabe kot prehrambeno dopolnilo ;)

Ghenghiz ::

shubell je izjavil:

Kšne tablete z telomerazo pa carnozinom nebi bile tako slabe kot prehrambeno dopolnilo ;)


Kot piše, se telomerazo najde v zarodnih celicah in rakavih celicah. Zaradi slednjih si, brez obseznega testiranja, tega nebi upal po krofih posipat :P

shubell ::

A 2012 study reported that introducing the TERT gene into healthy one-year-old mice using an engineered adeno-associated virus led to a 24% increase in lifespan, without any increase in cancer.


mah edina škoda je da je treba v celice to not spravt in prehransko dopolnilo nebi imelo veliko učinka. No carnosine na drugi strani pa naj bi vplival na krajšanje telomer ;)

enadvatri ::

Pluser, dvomim, da se je to resnično sploh že zgodilo. Če se je, upam, da se ti osebki ne razmnožujejo, saj bom svojim otrokom zabičal, da od punc pridobijo družinsko drevo in se tako prepričajo, da niso GSO. >:D

GSO med rastlinskimi kulturami, ki se jih uporablja v prehrambene namene, niti ni takšna neposredna grožnja za ljudi, kot nekateri radi strašijo. GSO so predvsem problem za naravo; natančneje kulture, ki jih gojimo in tudi najdemo v naravi, saj jih lahko oprašijo te GS in tako prenesejo nanje svoje lastnosti. Od relativno nedolžnih strupov za škodljivce (ti se običajno pojavljajo samo nekaj generacij) pa do usodnih, ki onemogočijo spolno (npr. klitje semena koruze) ali celo nespolno (npr. klitje krompirja iz matičnega gomolja) razmnoževanje raslin.

Shubell, karnozin se dobi v prehranskih dodatkih. Ga pa dobiš veliko že z mesom. Imaš pa tudi en, predvsem poslovno, zanimiv proizvod - aktivator telomeraze (kar koli že to pomeni). Padla je tudi tožba zaradi praznih oglaševalskih obljub. Drugače pa rastlino, iz katere proizvajajo ta ekstrakt poznajo kitajski zeliščarji že dolga stoletja, če ne tisočletja.

Mipe ::

Pa vendar ni nobeden preživel več kot tipično osemdeset let. Začuda.

Ghenghiz ::

Mipe je izjavil:

Pa vendar ni nobeden preživel več kot tipično osemdeset let. Začuda.

Pojedla sta jih artritis in onkovirus.

enadvatri ::

Ghenghiz je izjavil:

Mipe je izjavil:

Pa vendar ni nobeden preživel več kot tipično osemdeset let. Začuda.

Pojedla sta jih artritis in onkovirus.


Znanstveniki domnevajo v številnih primerih, da so artritis ter druge avtoimune težave lahko povezana z virusnimi okužbami, poleg dednih nagnjej ipd. Nekatere tovrstne težave celo zdravijo/blažijo s protivirusnimi zdravili.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: enadvatri ()

FlyingBee ::

impressive ... bi bilo zanimivo in skrajno neetično sebe klonirat in vzgajat, kar se tiče zunanjosti bi lahko potem znova videl svoje otroštvo, vse ostalo pa bi bilo drugačno seveda

dokler ne morejo spominov in znanja prenest v klonirane možgane, je brez veze

Lion29 ::

FlyingBee je izjavil:


dokler ne morejo spominov in znanja prenest v klonirane možgane, je brez veze


ha? zakaj bi to zelel?
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Aston_11 ::

Bi moral prekopirati strukturo možganov - če je to to in ne teče še extra program vrh vseh nastalih povezav med celicami.

AtaStrudl ::

zanima me, kdaj bomo lahko stvar digitalizirali in ustvarili nek organski DNK iz digitalnega zapisa....


Craig Venter je to ze naredil pred letom ali dvema, in stvar tudi "zbootal" v prazni bakterijski celici, da se je sama naprej razmnozevala.

Looooooka ::

Upam, da te novice bereta una dva norca, ki zelita ozivet mamute in dinozavre(razen ce sta to ista oseba). Da ne bo slucajno mamutovih zrezkov enkrat zmankal, ker nekdo ni pazil na telomere!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

Hair ::

FlyingBee je izjavil:

impressive ... bi bilo zanimivo in skrajno neetično sebe klonirat in vzgajat

zakaj neetično?
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.

krop ::

Ja lahko bi za rezevne dele :)

smash ::

krop je izjavil:

Ja lahko bi za rezevne dele :)


neki tazga

cile ::

krop je izjavil:

Ja lahko bi za rezevne dele :)

Oziroma tazga

Ramon dekers ::

Po mojem bo šlo vse skupaj bolj po principu tega še posebno ko pogledamo klone, ki so delali v restavraciji.

Ave krasni novi svet.

bosmla ::

Tja, dalo bi se napalm tudi koristno uporabit...

enadvatri ::

Rezervne dele že lep čas "izdelujejo" in presajajo na ljudi, od prašičjih zaklopk (namenjenih ljudem) do uhlja (prav tako namenjenega ljudem) iz matičnih celic, ki je zrasel na miški. Nobena znanstvena fantastika.

Glugy ::

To bo fajn za bogataše ki sanjajo da so presveti da bi smeli kdaj umreti. Glede na to koliko časa so skrival da konjsko meso dajejo v "govejo meso" se ne bi čudil če ne bi že to kdo tudi uspešno naredil-kloniral sebe.
Za vse ostale k pa ne rabmo met dvojčkov trojčkov samega sebe pa si pač najdemo partnerko/partnerja in to je to.

Keyser Soze ::

enadvatri je izjavil:

Imaš pa tudi en, predvsem poslovno, zanimiv proizvod - aktivator telomeraze (kar koli že to pomeni).

Lepa cena. Če vzamemo srednjo dozo pridemo na slabih 5 tisočakov $. Lepo, lepo.

No ja, recimo da imam še malo čas na zalogi, da naredijo še par neodvisnih raziskav prej, preden se podam v nakup.:D
OM, F, G!

Ramon dekers ::

smash je izjavil:

krop je izjavil:

Ja lahko bi za rezevne dele :)


neki tazga



Hvala za film, smo skoraj tu.

Blisk ::

In koliko let se to že počne z ljudmi? ja o tem itak ne bo pisalo v cajtgih!

Aston_11 ::

Rabiš mehanizem za spraviti take snovi v celico in tam mehanizem, da take stvari v celico vgradi. Tudi to bo oziroma je že.

enadvatri ::

Aston_11 je izjavil:

Rabiš mehanizem za spraviti take snovi v celico in tam mehanizem, da take stvari v celico vgradi. Tudi to bo oziroma je že.


Kot potencialni vektor vgradnje se omenjajo virusi.

Blisk je izjavil:

In koliko let se to že počne z ljudmi? ja o tem itak ne bo pisalo v cajtgih!


Po čem ti to sklepaš?

Ravno o tem se je pisalo v časopisju, ko so se nekateri hvalisali, da so. Očitno zaman.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: enadvatri ()

enadvatri ::

Drugače pa, kitjaska mafija ne klonira. Samo na pogled zdravega človeka izbere, ugrabi in voila! Ostane nekje v kadi brez vseh rezervnih delov ... :))

Drugače pa je genski inženiring že zelo star, saj ga v praksi uporabljajo že malo manj kot 40 let ali toliko, kolikor imamo na voljo eksogeni inzulin za sladkorne bolnike ter druge človeške eksogene hormone, ki jih ne pridobivamo več iz ljudi. Pa tudi cepiva za hepatitis B ne bi bilo, interferonov itn.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvi primati po poti ovce Dolly

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
175858 (3886) o3n3o
»

Ustvarili bakterijo s tremi različnimi baznimi pari v DNK

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
78776 (7256) tikitoki
»

Uspešno terapevtsko kloniranje odraslih človeških celic

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
249466 (3672) jype
»

Resnica o človeško-živalskih hibridih (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5628224 (24445) nekikr
»

1. kloniran clovek

Oddelek: Loža
302542 (2086) Samson

Več podobnih tem