» »

Apple ponuja poravnavo oškodovanim staršem

Apple ponuja poravnavo oškodovanim staršem

Jagode drago stanejo.

BBC - Apple je v postopku, ki traja od aprila 2011, staršem ponudil poravnavo za škodo, ki so jo utrpeli. Spomnimo, da je tedaj Garen Meguerian vložil skupinsko tožbo zoper Apple, potem ko je moral plačati več kot 200 dolarjev za nakupe virtualnih dobrin, ki jih je v igrah na njegovem telefonu opravila njegova hči. Problem so bile aplikacije, ki so sicer brezplačne ali zelo poceni, a med igro zahtevajo ali pa vsaj ponujajo nakup dodatnih dobrin, orožja ali virtualne valute za pravi denar. V verziji mobilnega operacijskega sistema iOS 4.2 in prejšnjih so se nakupi izvajali tako, da je bilo mogoče po vnosu gesla za nakup v naslednjih 15 minutah nadaljnje nakupe mogoče opravljati brez ponovnega vnosa gesla. V praksi je to pomenilo, da so starši kupili neko igro za en dolar, za kar so morali vnesti geslo, in potem dali telefon v roke otrokom. Ti so v naslednjih 15 minutah lahko v igri (in-app purchase) nakupili vse mogoče.

Apple je šele v iOS 4.3 sistem popravil tako, da je bilo treba geslo vnesti za vsak nakup. Kljub temu so si nakopali pritožbe številnih staršev, ki so jih pričakali visoki računi za nakupe v spletni trgovini. Apple ni bil brez masla na glavi, saj so dobili delež od vseh prodaj, kakor je to navada pri App Storu in iTunes. Uradne politike reševanja teh pritožb Apple ni objavil, a so v številnih primerih staršem vrnili zapravljene zneske, običajno po tiho in brez velikega pompa.

Temu navzlic je Meguerian vztrajal s tožbo. Apple sedaj predlaga poravnavo, in sicer bi prizadeti uporabniki (teh je okoli 23 milijonov) prejeli kupone za pet dolarjev, če še niso prerekali transakcije. V primeru, da računa pri iTunes nimajo več, bi prejeli teh pet dolarjev v gotovini. Kdor pa lahko s prstom pokaže na sporne transakcije, bi mu Apple vrnil celoten prerekan znesek. Meguerian in še štirje drugi bodo prejeli dodatnih 1500 dolarjev nagrade za sodelovanje. Sodišče v San Joseju bo o predlogu za poravnavo odločalo v petek. Za zdaj ni znano, kaj kani Apple storiti s prizadetimi uporabniki izven ZDA, ki jih predlagana poravnava ne pokriva.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Skupinska tožba zoper Google zaradi nakupov v igrah, popravek Play Stora

Oddelek: Novice / Tožbe
4211461 (9605) njyngs
»

Apple mora zaradi nakupov virtualnih dobrin v igrah vrniti vsaj 32 milijonov dolarjev

Oddelek: Novice / Tožbe
2010433 (7041) BigWhale
»

Kaj je freemium in zakaj lahko stane več tisoč dolarjev

Oddelek: Novice / Rezultati
3012473 (10157) nejcpirc
»

Skupinska tožba zoper Apple zaradi plačljivih dodatkov igram

Oddelek: Novice / Tožbe
4910150 (8497) Kenpachi
»

Apple proti otrokom, ki navijajo račune staršev na iTunes

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
63032 (2735) Spajky

Več podobnih tem