» »

Vrnitev kupnine

Vrnitev kupnine

waterdrop ::

Pozdravljeni!

Rabil bi en nasvet, če je le možno podkrepljen z lastno izkušnjo, še boljše pa s kakšnim relevantim linkom. Moj problem je sledeč:

Kupujem rabljen avtomobil. Prejšnji teden v torek sem si pri prodajalcu rabljenih vozil izbral vozilo in mu plačal par sto evrov kupnine. Izdal mi je potrdilo o prejemu kupnine z žigom in podpisom. Pri avtu je bilo potrebno še nekaj manjših popravil in obljubil mi je da bo avto pripravljen do četrtka ali najpozneje do petka. Ko iz tega ni bilo nič sva se zmenila za ponedeljek - spet je zagotavljal da bo, pa ni. Zdaj se mi je pojavila boljša ponudba in nujno rabim avto do srede. Razumem, da je namen kupnine ravno to da kupca zavezuje k nakupu ampak vseeno...Kakšne možnosti imam da dobim kupnino povrnjeno?

Hvala

lonz ::

Verjetno misliš aro?
...arrrrrr, shiver me timbers...

Moja napaka...kupnina = ara. No, saj iz konteksta je jasno.

Barbarian ::

Tu je dober odgovor o tem:

http://www.pravniki.info/viewtopic.php?...

na kratko: če nista dorekla kaj se zgodi, če ti ali trgovec odstopita od pogodbe, se poizkusita zmeniti zdaj. Sicer ostane ara pri njem.

Sicer nisi TOČNO povedal ali je to nekakšna ara ali le predplačilo, saj je pri tem bistvena razlika.

Sicer pa če se avto kupi, se ga dejansko kupi. Se ne plača are in dela nekih čudnih dogovorov da bo prodajalec to popravil in se bo nato prodalo. wtf.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Barbarian ()

V potrdilu, ki mi ga je izdal je uporabljena beseda ara. Tu ni nekega kupa papirjev in pogojev, preprosto je na roke napisal da je prejel toliko in toliko are ta in ta dan za določen avto. Žig podpis in datum. To je vse kar imam.

pa si ga kontaktiral o tem, da bi ti vrnil aro?

Zdaj takole je...kakor mi je znano, pravne podlage zahtevati aro nazaj nimaš..To je tudi namen are, da se pogodba nekako zapečati in sta obe stranki varni pred razdrtjem pogodbe. On ima pravico zahtevat da ti ta avto kupiš oziroma da obdrži aro.
Morda pa ga prepričaš s prijaznostjo in kulturnim pristopom da ti vrne aro ali vsaj del le te.

Če se motim pa naj me prosim popravi kak pravnik, saj jaz to nisem.

Zgodovina sprememb…

RejZoR ::

Škoda, ker nista zapisala še do kdaj se zavzuje, da bo zadevo zrihtal. Ker če bi na papirju pisalo, da bo zrihtal do petka in tega ne bi storil bi lahko zahteval vračiloa re zaradi neizpolnjenega dogovora iz strani prodajalca (kar tukaj pomeni, da bi ti moral vrnit dvojni znesek). V primeru če bi odpovedal ti, pa bi lahko prodajalec zadržal tvojo vplačano aro.

Ker pa ni zapisano pa je vprašanje če boš lahko karkoli dosegel. Vsekakor bi se obešal na omenjen dogovor odprave napak, saj prodajalec ni izpolnjeval svojega dela dogovora, kar pomeni, da ti lahko razdreš pogodbo če želiš in moraš nazaj dobit podvojeno aro. Thats are the rules. Lahko pa se zgolj dogovoriš da ti vrne vloženo če se ti ne da pregovarjat in kregat, ker skoraj sigurno ne bo hotel pristat na dvojno kolikor se sicer mora vrnit v takih primerih...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

krneki0001 ::

Če sta se zmenila, da ti bo do danes avto predal in ti do danes ni avta zrihtal, potem ti je dolžan dvojno aro, ker se ni držal pogodbe.

Vedno je bilo tako, da ti daš aro in če se vmes premisliš, potem jo izgubiš (pustiš lastniku avta), če pa on za*ebe, pa ti je dolžan dvojno aro vrnit.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

malo se zatakne pri dokazovanju. Kje ima kupec dokaz, da je prodajalec rekel da bo popravil do danes?

svinjska poteza iz strani prodajalca pač in zelo neumna iz strani kupca.

Zgodovina sprememb…

Ja glejte, jaz sem dobil potrdilo o plačilu. Nobenih pogojev ni navedenih. Pač avto je bil tam, stvari za popravit so manjše problem je le da me z časom nateguje, jaz pa časa nimam. Ok, neprevidno je bilo iz moje strani... Zato pa zdaj sprašujem ali se da kaj naredit. Z njim se še nisem pogovoril o tem da bi mi vrnil aro. Pač hočem prej vedet kakšne opcije imam.

Zgodovina sprememb…

• polepsal: Mavrik ()

Mavrik ::

Kaj je ara?

Ti si s tem, da si dal aro sklenil nakup. Če hočeš zdaj od pogodbe odstopiti, se bosta morala dogovoriti kako pohandlat ustrezne penale.

V vsakem primeru si pa ti na slabšem, ker si se ti odločil prekršiti že sklenjen dogovor.
The truth is rarely pure and never simple.

#000000 ::

Ja možakar je malo razmislil da bo imel dobičlek v vsakem primeru, če tudi če ti ne zrihta ničesar, in lepo čaka kdaj boš prišel po denar, takrat ti bo rekel odpelji avto ali pusti aro. Ti mu s tem računom ne moreš nič on pa bo tudi na sodišču dobil in to vedno.

Nč pejt tja in si izberi drug avto, aro si mu že dal, in doplačaj še tolko kot manjka, pomojem bo za to, ker bo pač zaslužil še nekaj več.

St235 ::

waterdrop je izjavil:

Ja glejte, jaz sem dobil potrdilo o plačilu. Nobenih pogojev ni navedenih. Pač avto je bil tam, stvari za popravit so manjše problem je le da me z časom nateguje, jaz pa časa nimam. Ok, neprevidno je bilo iz moje strani... Zato pa zdaj sprašujem ali se da kaj naredit. Z njim se še nisem pogovoril o tem da bi mi vrnil aro. Pač hočem prej vedet kakšne opcije imam.

glede na to da nista dorekla pogojev vračila are, pravno gledano ne moreš nič. Lahko se probaš pogovorit z njim in to je to. Naslednjič pa uporabljaj glavo.

bajsibajsi ::

V obligacijskih razmerjih pri sklenitvi dvostranske pogodbe (kar ara je) velja tudi ustni dogovor. Seveda pa ga je precej tezje dokazovati v primeru komplikacij. Prodajalec se ni drzal dogovorjenega zato lahko od pogodbe odstopis. Ce rok predaje ni bistvena vsebina, mu moras zagotoviti/dopustiti nekaj casa za izpolnitev obveznosti (kar si v bistvu ti ze naredil). Zahtevaj vsaj vrnitev are.

Drugic pa zahtevaj napisane pogoje ob predaji are.

St235 ::

In prodajalec bo rekel, da sta se zmenila za nakup avta in on mu je dal aro. Kako točno bo dokazal, da je bil nakup pogojen s tem, da se odpravi okvare in še bolj pomembno, kako bo dokazal do kdaj je bilo potrebno odpraviti okvare?

Ne vem kako bo dokazal. Saj sem napisal, da je v takem primeru precej tezje dokazovati svoj prav; ni pa v vsakem primeru nemogoce. Mogoce ni bil sam ob sklepanju in ima prico (ali vec pric), ki bi ustni dogovor potrdila.

Tak primer tudi nas ostale opomni, na kaj moramo biti poznorni pri sklepanju pogodb.

gruntfürmich ::

uf uf, ni časovnih rokov...
pozanimaj se kje če so ti roki v kakem zakonu predpisani, drugače ti trda prede...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

mr1two ::

Če je ta drugi avto dosti boljši od prvotnega, pozabi tistih 100E in vzemi boljšo ponudbo. Ara je neke vrste garancija, da se obvežeš, da boš nekaj vzel. Če dogovor prekršiš si ob ta znesek- kar je zelo enostavno. Naslednič je pa ne dajaj, če nisi 100%.
Uporaba troblje v avtu povzroči krčenje možganov.

Saj on je bil 100%, pa se prodajalec ni drzal dogovorjenega. Napaka je bila, da nista pismeno podala podrobnosti. Jaz vem, da bi "tistih 100E" zagotovo dobil nazaj od prodajalca; tako ali drugace. Ara ne zavezuje zgolj kupca, ampak obe strani, da se bosta drzali dogovorjenega.

Aston_11 ::

Ampak to pomeni, da kupec kupi in plača, prodajalec pa proda. Da se ara šteje za odstopnino, mora biti dogovorjeno.

Ja, da kupec kupi, prodajalec pa proda s pogoji, ki si bili dogovorjeni ob predaji are. Ara je dokazna in utrditvena. V tem primeru je pomankljivost zgolj v tem, da nista pisno zabelezila pogoje ob predaji are. Ara ni krneki domacega, da ti nekomu das denar in se s tem samo ti zavezujes, da bos tisto stvar ali storitev najverjetneje res kupil, ampak zavezuje obe stranki.

Na njegovem mestu bi na prodajalca pritisnil, da mi vrne znesek v vrednosti DVEH ar nazaj. Ce bi bilo zaznati s strani prodajalca odlocno nasprotovanje, pa bi zgolj zahteval, da mi vrne enak znesek, kot ga je prejel od mene. In od tega ne bi odstopal.

Zgodovina sprememb…

Zakaj bi sploh zahteval vrnitev? To še ni dorečeno v zgornjih postih, niti se še ni prišlo do podlage.

Kako da ni? Prodajalec se je s kupcem domenil, da mu v dogovorjenem roku popravi in preda avto, pa do tega ni prislo (zaradi krivde prodajalca). Stranka se z aro zavezuje, da bo svojo pogodbeno obveznost izpolnila. Ker do tega ni prislo, lahko nasprotna stranka zahteva znizanje kupnine, ali pa se sklicuje na neizpolnitev dogovorjenih obveznosti in odstopi od pogodbe, ce je cas bistvena vsebina.

Glej saj to vse je v bistvu pravno jasno. Tezava je v tem, da nista pismeno podala pogojev ob predaji/prevzemu are.

Zgodovina sprememb…

Z aro se zaveže toliko kot brez are. Dokazovanje je vedno težavno, res je. Če čas ni bistvena sestavina, pa narediš, da je.

darkolord ::

Lahko pa verjetno uveljavlja stvarno napako?

RejZoR ::

Če avta niti kupil še ni dejansko... z aro ga samo rezerviraš, če odstopiš so penali, ki veljajo za aro (dvojno vračilo ali obdržan vplačan znesek, odvisno v kateri vlogi si).
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Hvala za odgovore. Zadevo sem rešil - avto sem dobil. Drugače pa sem preveril pri pravnici in je tako kot pravite. Are ne moreš kar tako dobit nazaj - vsaj ne na pravni osnovi :-)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vračilo "are" (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
10918135 (6421) Tidule
»

Nepoštena praksa pri nakupu stanovanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8414302 (11150) thramos
»

Vračilo varščine za stanovanje

365479 (4031) St235
»

stečajna masa podjetja in nepremičnine

407317 (6388) EC9
»

Je možno nekako rezervirati stanovanje?