» »

Je možno nekako rezervirati stanovanje?

Je možno nekako rezervirati stanovanje?

frustko ::

Torej imam cca. 80% denarja za stanovanje, ki si ga želim kupiti. Zanima me, če obstaja kakšna možnost, da bi ga rezerviral? Torej ne vem, plačaš 10% in imaš rezerviranega za pol leta (med tem časom lahko v njem stanuješ itd., če ga po pol leta ne kupiš adijo teh 10% drugače pač plačaš še preostanek (90%) in je tvoje) Se to da naredit? Kaj sploh pomeni, da je stanovanje rezervirano in kaj če je zaarano?
  • spremenil: frustko ()

Dr_M ::

Vprasaj prodajalca? :|
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

jype ::

To je stvar trenutnega lastnika - z njim se moraš pogovoriti, če se mu to zdi sprejemljivo.

frustko ::

Gre se za novo stanovanje, ki jih pač prodaja ena firma. Saj jih bom vprašal samo me pač informativno zanima kako je s tem, ker če pogledaš kak seznam (tudi drugih firm) je na velikih zapisano REZERVIRANO. Prav tako me zanima kaj pomeni, da za stanovanje plačaš aro - znan mi je recimo primer Celovških dvorov, tam je ogromno folka zaaralo stanovanje in potem je bilo govora, da bodo lahko ob njega zaradi stečaja ali kaj jaz vem. A potem si lahko prodajalec aro in rezervacijo razlagajo različno ali kako? Sem mislil, da je to kako zakonsko določeno. Vsekakor pa ne bi rad plačal polovico stanovanja vpis v zemljiško bi bil pa čez pol leta - firma je d.o.o. :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: frustko ()

jype ::

Ni - to je načeloma stvar pogodbe med tabo in prodajalcem.

Če firma, ki prodaja, sprejme takšno zahtevo, ni nobenega problema.

Vesoljc ::

stvar dogovora in pogodbe - dogovoris se do kdaj moras placati preostanek
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

#000000 ::

Rezeviral ti stanovanja ne bo niohče razen proti plačilu, pač če te zanima položi gor recimo 2000 evrov in se dogovori za rok rezervacije. Pri ari je drugače, če se premisli kupec zgubi aro, če se premisli prodajalec mora vrniti dvojni znesek.

Isotropic ::

zakaj pa pac ne najames kredita pri banki za teh 20%? ce ti je ratalo dobiti teh 80% (to je >100-150k), ti verjetno ne bo problem odplacat se tega?
glede firme si pa poglej njihovo bilanco stanja, pa kuk stanovanj v tem bloku so ze prodali recimo. je pa tveganje ja.

Matev ::

Zanima me, če obstaja kakšna možnost, da bi ga rezerviral?


da
mogoče je

Tomas 33 ::

Zakon o varstvu kupcev stanovanj in enostanovanjskih stavb (ZVKSES)

Iz Pravo za telebane

Kot eno temeljnih načel zakon določa načelo sočasnosti izpolnitve, ki pomeni, da kupec ni dolžan plačati nobenega obroka kupnine, dokler prodajalec ne izpolni svojih pogodbenih obveznosti, to je omogoči vpisa v zemljiško knjigo v korist kupca in kupcu izroči nepremičnino.

Načelo ima dve izjemi:
- prodajalec od kupca lahko pobere aro, vendar največ v višini 10 % prodajne cene; ara se obvezno všteje v kupnino;
- prodajalec lahko od kupca vzame denar vnaprej, torej pred izročitvijo, če zagotovi ustrezno zavarovanje: bančno garancijo, skrbniški račun ali pa poroštvo zavarovalnice.

Pravica kupca, da zadrži del kupnine

Kupec ni dolžan plačati zadnjih 10 % odstotkov kupnine, dokler mu prodajalec ne izroči kupljene nepremičnine v posest, pri čemer mu mora izročiti tudi vso dokumentacijo (uporabno dovoljenje, projekte za izvedbo, ...). V primeru zamude z izročitvijo lahko kupec zahteva tudi pogodbeno kazen v višini 0,5 promila kupnine za vsak dan zamude za celotno obdobje trajanja zamude. S pogodbo se lahko znesek pogodbene kazni omeji, vendar ne na manj kot 50 % kupnine.

Če kupec ob prevzemu nepremičnine odkrije t.i. očitne napake, ima do njihove odprave s strani prodajalca pravico zadržati 5 % kupnine.

Dodatnih 5 % kupnine lahko kupec zadrži, če mu prodajalec ob prevzemu nepremičnine ne izroči oziroma ne deponira bančne garancije za skrite napake (napake, ki se bodo morda pokazale šele po izročitvi).

Še 5 % kupnine pa lahko kupec zadrži, dokler prodajalec ne zagotovi pogojev za vknjižbo lastninske pravice na nepremičnini v korist kupca.


Pa si na 20%.

Se pa zna zgoditi, da prodajalec ne bo hotel pristati na tvoje pogoje.


Še eno vprašanje za primer stečaja podjeta (lastnik, investitor) stanovanja
Kako je z stanovanjem kupljenim v obdobju enega leta pred stečajem podetja?

BlueRunner ::

Še eno vprašanje za primer stečaja podjeta (lastnik, investitor) stanovanja
Kako je z stanovanjem kupljenim v obdobju enega leta pred stečajem podetja?

Postane predmet revizije. Če imaš to nesrečo, da so ga dobil po vezah s kakšnimi nerealnimi popusti se lahko pogodbo izpodbija tako, kot vsako drugo škodljivo pogodbo.

Če je pogodba navadna komercialna pogodba, potem se nimaš kaj za bati.

Največja težava v Sloveniji je, da je končen kupec stanovanje plačal, ni pa postal njegov lastnik, oziroma se lastnine ni vpisovalo v zemljško knjigo. V takšnih primerih se za "lastnika" še vedno šteje dobavitelja in kaj lahko se zgodi, da bo stanovanje postalo del stečajne mase, že plačana kupnina pa postane navadna terjatev, ki jo mora kupec prijaviti v stečajnem postopku... potem pa upati, da bo ta denar še kdaj videl.

Kako se izpodbija stanje v zemljiški knjigi, ki ni bilo ustrezno popravljeno, pa nimam pojma...

Ziga Dolhar ::

Kako se izpodbija stanje v zemljiški knjigi, ki ni bilo ustrezno popravljeno, pa nimam pojma...


Takšno stanje se ne izpodbija - ker je pravilno. Če se kupec ne vpiše v zemljiško knjigo, zaradi tega stanje v ZK ni nič napačno :). Spremembe stanj se v ZK [praviloma] ne "popravljajo", ampak se tja vpisujejo. Kupec mora zato čimprej vložiti predlog za vpis pridobitve lastninske pravice. Za to pa potrebuje kupoprodajno pogodbo ter zemljiškoknjižno dovolilo (ponavadi vsebovano že v sami pogodbeni listini), kjer je podpis prodajalca (odsvojitelja oziroma starega zemljiškoknjižnega lastnika) notarsko overjen.
https://dolhar.si/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ogled nepremičnine in oddaja podatkov

Oddelek: Loža
374442 (3411) Invictus
»

Nasvet pri nakupu stanovanja

Oddelek: Loža
405561 (4097) Zaskrbljena
»

Nepoštena praksa pri nakupu stanovanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8412891 (9739) thramos
»

Par vprašanj glede kupo prodajne pogodbe za nepremičnino.

Oddelek: Loža
131668 (1448) Netrunner
»

stečajna masa podjetja in nepremičnine

Oddelek: Loža
406975 (6046) EC9

Več podobnih tem