» »

Tiskanje šumnikov iz DOS-a

Tiskanje šumnikov iz DOS-a

poljapke ::

Imam problem, kako natisniti šumnike iz računovodskega programa ki laufa v dosu!
Namesto šumnikov mi izpiše neke znake.
Printer je HP LasejJet 1000, priklopljen na računalnik preko USB!
Lepo prosim za pomoč!!!!

ganimed ::

Povej, kateri DOS uporabljaš. Imam doma še nekaj te DOSovske krame (gonilnike za stari nabor ASCII7), za monitor, tipkovnico in HP laserJet za stare serije. Morda bo delalo, če te zanima, se javi. Poskusiš lahko, sicer pa, kdo je izdelal program? Ta bi praviloma moral poskrbeti tudi za slovenski izpis.

poljapke ::

Imam windowse XP iz katerih ta naša računovodkinja zaganja ta dosovski računovodski program!
Glede tega, ki pa je izdelal ta program se pa samo nekaj izgovarja!

suse80 ::

naložit moraš Keyyuvga programček..pri bootu mašine, se pravi moraš mal spremenit Autoexec.bat in config.sys...
druga opcija je t.i. inicializacija laserja", ko se pred tiskanjem naložijo fonti oz. šumniki v spomin laserskega tiskalnika.

Ampak, kolikor se spomnik, je tvoj laser GDI verzija, torej je popolnoma odvisen od Pc-ja...

težka bo.
Obiščite stran o astronomiji ijn astrologiji http://www.mojevesolje.org

ganimed ::

Verjetno gre v tvojem primeru res za kakšen zelo star program, ki ga tvoja računovodkinja lahko celo "podedovala" in zato niti ne ve, kdo ga je izdelal ali pa se izdelovalec ne ukvarja več s programiranjem. Iz lastnih izkušenj vem, da se je po letu 2000 masovno prehajalo tudi v računovodskih programih na okolje Windows, čeprav je to okolje za te programe izrazito neprimerno, predvsem zaradi pretirane uporabe miške in načičkanosti, zato kar razumem tvojo računovodkinjo, da ga noče zamenjati.
Vendar se strinjam s Suse80, da bo težko, verjetno sploh nemogoče. Rešitev je edino, ali zamenjava programa za okolje Windows ali pa namestitev katere od različic DOS n.pr. 6.22 in nabava drugega printerja, ki deluje na LPT portu. Za printer se splača pogledati na Bolhi za rabljenega, stari HP laserji so skoraj večni. Presodi sam, kaj v resnici rabiš in kaj je ceneje.
Gonilnike ti kljub temu lahko pošljem, če mi na ZS pošlješ svoj mail naslov, vseeno se splača poskusiti.
Če boš še rabil kakšno pomoč, se kar oglasi.
LP

Gwanaroth ::

Pri reševanju takšnih težav mi je v veliko pomoč program DOSprn, vendar je plačljiv. Čeprav tistih 10€ ali koliko že stane, je drobiž proti težavam, ki bi jih sicer imel..
Lights often keep secret hypnosis..

smetko ::

Če v DOSu uporabljaš že 852 kodno tabelo potem rabiš samo še printer nastavit tako da bo pisal s tako tabelo. to narediš tako, da pošlješ konfiguracijsko tabelo na tiskalnik. Eno takih sem našel na naslovu http://www.datasoft.cz/software/print/HPLJ2100.PJL. ali pa si datoteko ustvariš sam z sledečo vsebino:

[ESC]%-12345X@PJL DEFAULT PAPER=A4
[ESC] %-12345X@PJL DEFAULT MANUALFEED=OFF
[ESC]%-12345X@PJL DEFAULT FORMLINES=66
[ESC]%-12345X@PJL DEFAULT LPARM:PCL SYMSET=PC852
[ESC]%-12345X@PJL DEFAULT LPARM:PCL PITCH=10.00
[ESC]%-12345X@PJL DEFAULT LPARM:PCL FONTSOURCE=I
[ESC]%-12345X@PJL DEFAULT LPARM:PCL FONTNUMBER=1

če izpisuje hiroglife, spremeni FONTNUMBER=0
[ESC] je karakter katerega decimalna vrednost je 27

Da to velja pa mora printer podpirati PCL jezik (ne sme biti GDI printer)

Za tiskanje iz DOSa na katerikoli Windos printer pa uporabljam DOSprint .
No comment

poljapke ::

Hvala za pomoč!
Bom jutri probal, kaj se bo dalo!
Če pa ne bo šlo, pa se še oglasim!

Ikar ::

Odpiram spet to staro debato ker imam podoben problem.

Spet je so tu WinXP, DOS računovodski program ki v XP okolju šumnikov/sičnikov niti ne prikazuje (na ekranu), niti jih ne tiska (kar je še največji problem). Torej potrebujem, da bi tiskalnik vsaj tiskal šumnike (to da tega na ekranu prikazuje je samo lepotni problem).

Tiskalnik je pa nov, matrični Epson LX300+II.


Skratka kako bi to naredil? Nekaj teh korakov ki ste jih opisali zgoraj sem že naredil, nekaj jih tudi nisem ker ne znam po tistem postopku ničesar.

Hvala za pomoč v naprej!

borsy ::

Tiskanje šumnikov z igličnim tiskalnikom je malo drugačno.

Odvisno sicer za kateri tiskalnik se gre, ponavadi se pri Epsonih da rešiti z enim mali programčkom epsonpin ali pinepson.
V tvojem primeru pa mislim, da se boš moral obrniti kar na pooblaščenega serviserja za Epson tiskalnike, da ti vgradijo čip z šumniki.

LP

Ikar ::

Ne sej, če dam tiskati šumnike iz worda, potem stiska tako kot je treba. Samo iz DOSa noče tiskati šumnikov/sičnikov.

BigWhale ::

Ce je program v DOSu, potem verjetno NE uporablja 852 ;)

andromedar ::

Program ti verjetno uporablja še codepage 437, LX300+ pa se menda ne da več predelat na ta stari codepage...ima serijsko vgrajenega 852. Pokliči na Avtento servis, tam so to včasih predelovali.
Eh?

Ikar ::

Sam meni se zdi da ni problem v tiskalniku! Težava je pomoje v tem tiskanju iz DOSovskega programa ki laufa preko cmdja na windowsih. Ker ta isti tiskalnik je prej normalno delal na Win98.

Sej tudi ko zalaufam ta program v cmd-ju, mi ne prikazuje šumnikov in sičnikov, samo kot sem že omenil na začetku - je to samo lepotna napaka zame, bolj pomembno bi bilo da bi tiskal šumnike kot je treba.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ikar ()

smetko ::

Problem je v usklajenosti med programsko opremo in tiskalnikom. Ker verjetno programsko opremo ne moreš spremeniti, ti predlagajo spremembo na tiskalniku.
Malo daljša razlaga:
V starih časih (še iz časov velikih računalnikov) se je za uporabljala 7 bitna tabela znakov, in če smo hoteli imeti naše znake smo morali zamenjati angleške znako kot so "[{^~@`\|]}" z "ŠšČ莞ĐđĆć" in ta razpored znakov se je uporabljal tudi za večino DOS programov na našem ozemlju in se je imenoval YU-ASCII. Večina tiskalnikov tistega časa je med drugimi podpirala tudi ta razpored znakov, nastavljalo pa se je s pomočjo malih stikal na tiskalniku. Ker pa je DOS operacijski sistem uporabljal 8 bitni nabor znakov, se je kasneje začelo uporabljati tabela, kjer so bili naši znaki na drugih mestih in ta tabela se imenuje CP-852 in večina današnjih tiskalnikov podpira tudi to tabelo in zato tudi včasih deluje recept katerega sem omenil par postov nazaj.
V windowsih se še uporabljata CP-1250 (8-bitna) in unicode (16-bitna).
V ukaznem oknu windowsa se sedaj uporablja CP-852 (če je pravilno nastavljena država ,...), in zato ti najverjetneje ne vidiš naših znakov, oziroma če pišeš novo besedilo pa vidiš naše znake, in to zna biti precej nadležna stvar in ne samo lepotna napaka.
Razlika med Win-95/98 in win-XP je tudi ta, da Win-95/98 predhodno zažene MS-DOS in zato je lahko zagnal tudi config.sys autoexec.bat in s tem tudi TSR programe, kateri so nastavljali razpored naših znakov, in velikokrat tudi preusmerjanje znakov za tiskalnik in tu leži vzrok zakaj ti je v Win-95 delovalo( to so bili programi kot ygayu, cherry in podobni). Z večjim ali manjšim uspehom se to da nastaviti tudi v Win-XP z spreminjanjem autoexec.nt, config.nt oziroma pred vsakim zagonom programa zaganjanjem teh TSR programov, vendar delovanje le teh je velikokrat nezanesljiva, rezultati so pogojno uporabni oziroma sploh ne deluje).
Predlagam ti da najprej ugotoviš po katerem razporedu črk deluje tvoj program in nato pogledaš ali tak razpored podpira tudi tiskalnik in če ne najdeš skupne točke, potem poglej Win-95 zagobske datoteke in najdi kateri TSR program ti je opravljal zamenjavo znakov.
Za te namene in spreminjanje črk v različnih textovnih datotek sem včasih uporabljal program od Mihe Mazzinija - Konverz(še se dobi nenetu, samo malo pobrskaj).
Priporočam pa ti, da za programsko opremo, za katero nimaš podpore programerjev, čimprej nehaš uporabljati, saj ti že mala napaka lahko pomeni sesutje celotnega programa in včasih tudi izgubo vseh podatkov.
No comment

poweroff ::

Vprašanje nepovezano s tem - če bi recimo tak program zagnal v Linuxu preko DOS emulatorja - a bi tiskanje delalo ali ne?
sudo poweroff

Brane2 ::

Vprašanje nepovezano s tem - če bi recimo tak program zagnal v Linuxu preko DOS emulatorja - a bi tiskanje delalo ali ne?


V DOSu lahko nastaviš kodno tabelo z MODE CON ali nekaj takega v config.sys

To je en del medalje, drugi je način dela programa samega ( kateri nabor uporablja), tretji pa nabor znakov v tiskalniku.

Winsi printajo tekst kot grafiko, zato nastavitev samega tiskalnika nima bistvenega pomena, DOS pa pošilja tekst in tam rabiš pravilno nastavljen tiskalnik.
Za to rabiš ponavadi šumnike v kodni tabeli 852, čeprav je tudi morje drugih rešitev bilo takrat v modi in ni nujno da ti bo CP852 delal, je pa verjetno.

Če ti iglični tiskalnik "ne šumi", potem bo treba šumnike vdelati. Včasih se je to delalo z zamenjavo EPROMa, danes se jim mogoče da extra nabor uploadati...

Detajli so razloženi nekje na FreeDOSovih straneh oziroma je link na M$ovo stran z ustrezno razlago...
On the journey of life, I chose the psycho path.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

VB 2008 težava s printanjem oz. napačna kodna tabela

Oddelek: Programiranje
5643 (584) RuN
»

windows xp sovraži dos

Oddelek: Pomoč in nasveti
193112 (2748) SasoS
»

Printani šumniki pod dosom

Oddelek: Pomoč in nasveti
71410 (1328) Tomay
»

Problemi s šumniki v DOS-u (resno mislim!)

Oddelek: Pomoč in nasveti
142082 (1930) nevone
»

Problem s starim dos programom v XPjih

Oddelek: Pomoč in nasveti
51171 (1059) ToniT

Več podobnih tem