» »

Diagnosticiranje težave pri PC-ju

Diagnosticiranje težave pri PC-ju

dotcis ::

Pozdravljeni.

Pišem za nasvete in pomoč, ker sem sam že izčrpal vse svoje znanje.
Zgodilo se je naslednje:
Lepega dne se ob zagonu PC-ja le-ta le ta je prižgal, svetile so vse lučke, zagnali so se vsi ventilatorji, ampak slike ni bilo.
Hitro sem ga odprl in najprej preveril vse povezave, spucal prah itd. Nič.
Začnem razmišljati, katera komponenta je fuč in nekako zreduciral na grafično ali procesor.
Uporabljam externo grafično, matična pa ima tudi integrirano, sem poskusil menjat kabel na interno, pa nič.
Torej procesor. Nabavim drugi procesor, spet ne dela. Tu že poskusim z resetiranjem BIOS-ov z odvzemom baterije. Nič.
Pomislim, da je fuč kabl za ekran (ekran pa je oddajal znane izjave: power saving itd.), poskusim ga priklopit na laptop in dela. Monitor torej ni. Poskusim še RAM-e. Poskusim najprej z enim, nato z drugim pa žal ne dela. Oba skupaj najbrž nista fuč. Potem že razmišljam, da je napaka kje v matični. Nabavim matično (oz. 2 matični), poskusim vse že prej omenjene zadeve na obeh matičnih in nič. Na koncu mi je nekako ostal samo še napajalnik, pa nabavim drugega, inštaliram in spet sprobam vse možno in kompjuter se še vedno ne zbudi!

Zdaj pa prosim za kak nasvet, kaj presneto lahko še naredim, da zadevo spravim k življenju.

Zelo bi bil hvaležen za kako pomoč, nasvet. Če je treba, napišem tudi vse tehnične podrobnosti, ki bi pomagale pri tem.

Hvala in lp,

dotcis

dzinks63 ::

Napiši komplet konfiguracijo PC, tudi kakšne nove ali druge komponente si kupil ali sposodil, predvsem napajalnik je sumljiv, mogoče je opešal, drugega katerega si nabavil, pa tudi mogoče ni sposoben tvoj računalnik zagnati. Drugače, če si vse priklopil tako kot se zagre, bi moralo delat. 4 ali 8 pinsko dodatno napajanje na matično si priklopil, to se včasih pozabi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dzinks63 ()

butec ::

Externo grafično odstrani, ko priklopiš kabel na integrirano
mogoče BIOS ne preklopi....

Ok, konfiguracija:

ATX ohišje.
Napajalnik: LC Power LC420H (ne najdem pametne povezave: max 420W, 20+4 pin, 4 pin, 1xsata, 5xmolex, 1x napajanje za disketnik)
Novi napajalnik: Trust 420 low noise big fan

Matična: Foxconn k8m890m2mb-rs2h,
novi matični: 2x Foxconn winfast 6100m2ma-2.0-rs2h
Na obeh AMD procesor, AM2 socket in 24 pin napajanje matične poleg 4 pinskega napajanja.

Procesor: AMD Athlon 64 X2 4800+
Novi procesor: AMD Athlon 64 X2 5200+
Zraven mam en deafult AMD-jev hladilnik z ventilatorjem in ultra tihi, ki je kompatibilen s tem procesrjem.

Grafična: Nvidia Geforce 7200gs

RAM:1x Apacer DDR2-667 1GB
1x Patriot ddr2 1gb

Diska mi najbrž ni treba pisat, je pa en WD sata disk, mislim da okoli 500 gb.

Gor mam pa Windowse 8, in sicer 32 bitno verzijo.

Glede napajanja mislim, da bi moglo zadoščat 420W, vsaj do zdaj komp ni imel nobenih težav, tako da sem kupil isto zmogljivega.
Matično sem skrbno naštimal, tako da tistih kablov skoraj da nisem pozabil dat, če pa že, pa sem znova preveril in poskusil znova.
Poskušal sem tudi to, da sem extreno grafično odstranil, vmes pa tudi resetiral BIOSe, pa tudi to ni pomagalo.
Hvala.

Hayabusa ::

Stari procesor dela na novi matični ?
Stari napajalnik dela na novi matični ?

Na novi matični dela novi procesor & nov napajalnik ?

Si priklopil dodatno 4 pinsko napajanje procesorja ?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Hayabusa ()

Hayabusa je izjavil:

Stari procesor dela na novi matični ?
Stari napajalnik dela na novi matični ?

Na novi matični dela novi procesor & nov napajalnik ?

Si priklopil dodatno 4 pinsko napajanje procesorja ?

Stari procesor glede na zvok dela na novi matični (100% preverit žal ne morem, ker ni slike).
Obadva napajalnika delata na vseh matičnih, oz. obratno.
Vso potrebno napajanje sem priklopil in večkrat sprobal in preveril.

Ker mam problem že skoraj mesec, sem poskusil vse možne načine in vse se zdi, kot da dela vedno, vendar rezultata še vedno ni pravega.

dzinks63 ::

Napajalnik čeprav je bolj bogi, bi morala zadostovati za tvoj komp, pa vseeno, sposodi si nekje močnejši napajalnik, tisti tvoj novi 420W ima 16A na 12V, kar je vse skupaj 150W tako piše na samem napajalniku, to je zelo malo.

dzinks63 je izjavil:

Napajalnik čeprav je bolj bogi, bi morala zadostovati za tvoj komp, pa vseeno, sposodi si nekje močnejši napajalnik, tisti tvoj novi 420W ima 16A na 12V, kar je vse skupaj 150W tako piše na samem napajalniku, to je zelo malo.

Hmm, na netu vidim da res to piše, čeprav na samem napajalniku pa vidim, da 16A na 12V ima 192W...
Pa tudi ni mi jasno, zakaj bi kar naenkrat ne imel dovolj moči, ko pa je 4 leta bilo čisto dovolj?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: dotcis ()

Hayabusa ::

Komponente se iztrošijo, kondiji napihnejo...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Hayabusa ()

Spet se oglašam...

Žal je bila kriva matična - vse ostalo funkcionira 100%.
Hvala...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali je kriv procesor

Oddelek: Pomoč in nasveti
392969 (2044) PIK7
»

PC se ne požene (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Strojna oprema
1077662 (6225) Šolar
»

Namizni računalnik do 150 EUR

Oddelek: Kaj kupiti
303732 (3071) lonewolf_
»

Težave pri na novo sestavljenem računalniku.

Oddelek: Pomoč in nasveti
492003 (1466) Dominik91
»

Računalnik se ne zažene

Oddelek: Strojna oprema
131522 (1432) brez-imenko

Več podobnih tem