» »

Računalnik se ne zažene

Računalnik se ne zažene

benko ::

V računalnik sem vgradil novo matično Asus p5ql pro, procesor Pentium Dual Core E6300, rami DDR 2 800 in grafika ati 4770. Priklopljena sta še dva IDE diska in DVD-RW enota.

Napajalnik je LC 420W, isti kot tole.

Na matični sveti lučka. Ko pa ga vklopim se ventilatorji (procesor, grafika in ohišje) zavrtijo potem pa se ustavijo in to je to. Grafika je priklopjena na 6 pin PCI express. Piska nič.


Kaj bi bilo lahko narobe? Prešibek napajalnik ali kaj drugega? Hvala!
  • spremenil: benko ()

brez-imenko ::

HH podoben problem se zmeraj bolj pojavlja na moji plati od asusa P5K. Zadeva ima zelo zanimiv simptom. Običajno se dogaja ko je bil računalnik popolnoma izklopljen iz omrežja. Zadeva pa se nekako odvija takole ko ga priklopim na električno omrežje. Računalnik vklopim ponavadi se zažene normalno ampak danes mi celo diskov ni dobil in sem moral poseči po biosih seveda ko kaj spreminjaš v biosih moraš restartati računalnik mo tu se zgodi zanimiva izkušnaj ki se že dalj časa ponavlja ko bi se moral po resetiranju postaviti nazaj "mrkne" ker imam na ohišju tudi displej za merjene temperature se ta le pobliskne in je tema potem ga moram spet prižgati s power gumbom nakar začne piskati ampak se zažene normalno. Hudi problemi so se začeli pojavljati zadnje dni saj je bil računalnik zaradi grmenja povečini izklopljen in so se napake pojavljale vsakokrat, ko sem ga nanaovo povezal v električno omrežje. TA "idiot" se na tak način sploh ni pravilno zaglan kot tebi benko mislim sit sem tega asusa do sedaj sem od njih prejemal samo še škart matične plošče in obljubim da v nadalnje ne vidijo več kupovat izdelkov od njih. Gigabajtke bodo čisto zadostovale.

Sedaj pa vprašanje ali so se komu podobno dogajale zgoraj omenjene težave in kako jih je odpravil? Najpraj sem pomislil, da bom verjetno moral posodobiti bios, vendar sem tu neizkužen saj tega nikoli nisem počel. Menda kot sem nekaj prebiral navobila je možnih več varijant posodabljanja z diskete, poten direktno v biosih, pa menda tudi kar iz Windowsov.
Kako ste se vi lotili problema.

benko verjetno če ti zadeve ne uspe pognati boš moral z njo, kar na servis, če pa ti uspe pognati pa takoj posodobiti bios, upam da imaš kaj več znanja od mene v tem.

Aja pa še to kje in kako poiskati pravo datoteko, da ne poflešaš čeženj z napačno različico, ker potem je zadeva praktično samo še za v smeti.
www.podarimo.si pa lep pozdrav vsem, Janez

TOP ::

benko,tale proc je zelo star,ki ga hočeš dat na PC,si ziher da dela,če ne probaj posodovit bios.Kar se tiče posodobitve biosa.Pejdi gor na uradno stran in poišči tvojo plato in znemi dol,ta novi bios in ga daj gor na USB ključ.Potle ga vtakni in pojdi v bios in maš tam za posodobitev biosa.In ga z USB ključa kar.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TOP ()

dzinks63 ::

@benko
Dodatno 4pinsko napajanje si priklopil na matično?

ttommy ::

Če ne bi priklopil 4pinskega,se ne bi popolnima nič zagnalo...
Gamer

fosil ::

benko
Probaj resetirat bios, včasih pomaga.
Nadgradnje biosa običajno doda podpora za nove procesorje, stari so itak že noter.
Je pa napajalnik nekoliko švohoten, če imaš možnost si za test probaj kje sposodit močnejšega.

shqwarch
Se ti slučajno ob tem premakne tudi ura? Če da, potem zamenjaj baterijo na matični.
Tako je!

benko ::

TOP:
procesor je čisto nov, to ni Core 2 Duo e6300 ampak nov Pentium Dual Core e6300. Zakaj so dali isto ime kot Core2Duo proc pa ve smo Intel :)

Do BIOSa sploh ne morem, ker sploh ne POSTa.

dzinks63:
Ja napajanje je priklopjeno 20 pin + 4 pin.

fosil:
A misliš, da naj resetiram/clear CMOS z jumperji?


Problem je ker račununalo sploh ne pride do BIOSa. Sploh ne vem kaj bi bilo lahko fuč.

Jutri bom probal samo s priklopljenim procesorjem, rami in grafično.

dzinks63 ::

Ja napajanje je priklopjeno 20 pin + 4 pin.


Seveda to imaš, veliki konektor 20+4, vendar ima plošča še en posamezni 4pinski konektor ponavadi odmaknjen na drugem koncu plošče, tudi tega moraš priklopiti.

TOP ::

Aha pardon sem spregledal ja.Tle je problem verjetno v plati,daj resetira plati.Imel sem podoben problem sam z drugim procom in ko sem nadgradil bios je delalo,zato me mal nato tole spominja.Sam tale plata bi morala podpirat tele proce brez nadgradnje.

benko ::

Ja napajanje je priklopjeno 20 pin + 4 pin.


Seveda to imaš, veliki konektor 20+4, vendar ima plošča še en posamezni 4pinski konektor ponavadi odmaknjen na drugem koncu plošče, tudi tega moraš priklopiti.


Ja, dzinks63 pa res. Hvala. Tega 4 pinskega sem pa res spregledal, ker ga na prejšnji plati (Barton, socket A) ni. Zdej šele prvič sestavljam 775 računalnik. Kaj pa ta dodatni 4pin konektor sploh počne?

Ja madona, zdej se pa počutim kot bukselj :)
Bom jutri še tega priklopil pa sporočim kako in kaj...

brez-imenko ::

No posodobil bios na najnovejšega. Rezultat NIČLA omenjena napaka se še zneraj pojavlja. nič nekaj komponent bom odvzel pa malo spucal računalnik za plato pa neverjamem, da je še v garanciji moram pogledati na papirje oz. med male oglace če mi pride pod roko kakšna prava plata za primerno ceno letom. drugega pač ne vem narediti. Še danes pa se tolčem po glavi oz. se spračujem zakaj nisem tisti denar raje investiral v prenosnika bi imel več od njega, pa čeprav bi bil nekoliko manj zmogljiv pa saj sem se naveličal igranja igric, sedaj so bolj zanimive igre v svetu programiranja hehe. VSAJ MED NEVIHTO BI GA LAHKO UPORABLJAL vmes ko bi se polegla pa ga polnil. bed
www.podarimo.si pa lep pozdrav vsem, Janez

dzinks63 ::

@shqwarch

Pri tebi ga najbrž biksa matična plošča ali napajalnik, mogoče celo oboje.

benko ::

shqwarch:

Meni se je podobno dogajalo na prejšnjem računalniku. Ko sem zamenjal baterijo pa je bilo spet vse v redu.

brez-imenko ::

No vgalvnem odpru ga bom pa poskučal poiskati novo gumbno baterijo, ker nevem kam sem jo založil za ravno v ta namen.:|
www.podarimo.si pa lep pozdrav vsem, Janez


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

24-pin KONEKTOR na matični plošči in 20-pin na napajalniku

Oddelek: Strojna oprema
486894 (4943) Win8NonGrata
»

Sestavil PC - monitor neodziven, matične ne piska

Oddelek: Strojna oprema
354867 (2995) Riff
»

8 pin connector pomoč

Oddelek: Strojna oprema
101378 (1237) solatko
»

Katere komponente...

Oddelek: Kaj kupiti
181134 (942) T-Majo
»

E4300 ali E6300

Oddelek: Kaj kupiti
241882 (1227) jest10

Več podobnih tem