» »

Glossy vs. Matt monitorji

Glossy vs. Matt monitorji

Alen716 ::

Kakšne izkušnje imate tisti, ki uporabljate glossy monitorje, kot so Apple recimo? Preden bi opravil naslednji nakup me zanima kako se obnesejo če delaš po 8 ur dnevno na njih, če imate kakšne probleme ali je vse vredu. Pa zanimivo, da Apple vztraja na takih ekranih, ker neketari govorijo, da niso dobri za zdravje.

fantasycamp ::

Mat refinitivno, če ti sonce sije na glossy nič ne vidiš, poleg tega ni slika spet tok boljša, moti me ker je malo prenosnikov z mat sploh v low end price tag!

Furbo ::

Če imaš možnost postaviti ekran tako, da ti nanj direktno ne sijejo izvori svetlobe, potem je super. Sicer posezi po matiranem.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Tavher ::

Obvezno mat! Pa res mi ni jasno zakaj tako posiljujejo s temi glossy monitorji. Predvsem pri prenosnikih.
Tudi če ga obrneš tako, da ti ne odseva dnevne svetlobe, boš pa zvečer prižgal luč in spet problemi.
Mene moti že rob Samsungovega monitorja, ki je v imitaciji stekla. Pa to tako odseva da pop... Da sem jaz direktor firme pa te razvijalce poteram na cesto s tem monitorjem v riti!

Unknown_001 ::

Obvezno MAT, gloss, je pa tok, da bol fancy zgleda. Odkar sem na mat prešaltal, mi je veliko lažje delat tudi v svetlejših prostorih, prej pa čim, je blo bol svetlo nisem vidu čist nič, ker je gloss ekran že skor špegu pri ornk osvetlitvi, sploh, če si kje zunaj.

tony1 ::

Apple glossy ekrane vgrajuje zaradi množične proizvodnje, ker so zato očitno cenejši.

Sam jih ne maram, vse glossy ekrane sem vrgel stran in šel kupit mat. Hvala bogu (pri drugih proizvajalcih) ta modna muha le ni več tako zelo vseprisotna kot še pred nekaj leti in se da dobiti tako spodoben mat laptop kot desktop monitor.

Reycis ::

Pri nočni vožnji me mnogo manj motijo luči od nasproti vozečih vozil, kot večino ljudi. Podobno opažam tudi pri monitorjih, da me ne moti tudi odsev pri glossy zaslonih. Zelo pa mi je všeč boljša ostrina in boljše barve na njih. Tako da meni so glossy zasloni zelo všeč medtem in odseva sploh ne opazim če ga ne gledam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Reycis ()

Rešpetlin ::

Če nisi s hrbtom obrnjen proti viru svetlobe, potem je OK in se navadiš oz. ni moteče. Zna pa kje biti problem odsev.

Prej 10 let na Thinkpadih mat, zdaj Macbook Retina. Bi pa z veseljem spet vzel mat ekran, če bi bil na voljo v Retina izvedbi (torej IPS matrika in visoka ločljivost).

The Player ::

V vsakem primeru, tudi če imaš mat, če pade svetloba na sam monitor, se bo videlo, da je nekje preosvetlen, tko, da ne vidim nekega strašnega + pri mat zaslonih, pravtako v obojih primerih ni dobro za zdravje, če vidiš odsev sebe ali pa odboj dodatne svetlobe, ki je znana za mat zaslone.

Ne vem, jaz sem že navajen na odsev od CRT monitorjev, drgač pa odsev vidim v zelo redkih primerih, npr. ko je res močan sonce, ampak takrat grem itak ven na svež zrak.
Opazil sem tudi, da glossy zasloni imajo ostrejšo sliko in pestrejše barve. Ne vem, če je to razlog ali kaj drugega.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ekran na prenosnikih (kocke?) - mat/glossy?

Oddelek: Pomoč in nasveti
315479 (4521) fujtajksel
»

Mat ali glossy

Oddelek: Strojna oprema
354710 (3605) m4d_m4n
»

Prenosnik za študij arhitekture

Oddelek: Kaj kupiti
111376 (1217) lambda
»

Glossy ali mat površina TV-ja - kako preveriti?

Oddelek: Loža
111882 (1763) Pyr0Beast
»

Bright View, Anti Glare ... zaslon pri hp prenosniku?!!

Oddelek: Kaj kupiti
468661 (5854) bluefish

Več podobnih tem