» »

Bright View, Anti Glare ... zaslon pri hp prenosniku?!!

Bright View, Anti Glare ... zaslon pri hp prenosniku?!!

liee ::

Zaslon mi je pri nakupu prenosnika najbolj pomemben, in ker imam tudi dioptrijo, pri zaslonu ne želim varčevati.

Kupujem hp prenosnik (verjetno serija 6820s, ker želim 17" prenosnik). Nekateri prenosniki imajo pri zaslonu napisano Bright View, drugi pa Anti Glare. Nekaj sem o tem prebrala na internetu, ampak nisem sigurna, če jaz prav ločim med tema dvema izvedbama zaslonov, zato prosim za pomoč, da ne bom kaj narobe kupila.

Glede na mojo uporabo prenosnika (Večinoma bo za brskanje po internetu, word in podobne pisarniške programe. Za sprostitev pa tudi downloudat in pogledat kakšen film, glasbo.) moram izbrati prenosnik z Anti Glare zaslonom, ker tisti z Bright View se preveč bleščijo in te pri delu z npr. word-om lahko bolijo oči, kajti ta Bright View naj bi bil namenjen bolj za multimedijo, da so lepše slike pri gledanju filmov? A jaz to prav razumem?

Poleg tega sem prebrala, da naj bi imeli mat zaslon (torej, če jaz prav razumem je to pri hp prenosniku tisti zaslon z Anti Glare) le dražji prenosniki - ampak pri hp seriji 6820s so tisti z Anti Glare istih cen, kot tistim z Bright View.

Pozna kdo kakšno pametno povezavo, kjer bi lahko na internetu še kaj prebrala o tej temi?

Voip ::

liee ::

Ja tale link, ki si ga zgoraj prilepil sem na hitro prebrala.

Predvsem me je pri teh zaslonih Anti Glare in Bright View zmedlo, k so mi v eni trgovini zatrjevali, da za pisarniško delo je treba Anti Glare (ker pri Bright View je po dveh urah dela za računalnikom že malo neprijetno za oči). V drugi trgovini pa so mi rekli, da se razlika med Anti Glare in Bright View sploh ne opazi.

Če grem zdaj gledati ekran v trgovine, dvomim, da si bom v 5 minutah v trgovini lahko ustvarila pravi vtis in se odločila. Ima kdo kakšne izkušnje s temi zasloni? Če več ur na dan preživim za računalnikom, a naj res potem kupim le Anti Glare zaslon?

moowy123 ::

Imam izkušnje s temi zasloni. Razlika je v tem da so bright-view glossy in anti-glare ne-glossy. Razlika je občutna če delaš s prenosnikom zunaj, ali v sobah kjer je veliko svetlobe (na glossy-ju se močno odseva, na anti-glare pa ne - kar tudi že ime pove). Oba zaslona sta ql za večurno delo in naj ti to ne predstavlja merila za nakup.

Odloči se samo glede na to, kje boš delala s prenosnikom in kakšna intenziteta svetlobe bo padala na ekran.

liee ::

Kateri je boljši za delo na soncu? Anti Glare ali Bright View?

Itak ga bom pa večino časa uporabljala v hiši, redko zunaj na soncu.

KandazaR ::

Bright View zasloni imajo bolj žive barve vendar so v primeru da direktno pada svetloba nanje slabši (je kot ogledalo). Pri Anti Glare pa so barve bolj mat kar se zelo pozna pri svetlobi v sobi ali če z njim delaš zunaj (sonce se ne odbija ob zaslon). Osebno imam raje anti glare. Je pa najboljše če greš v kak big bang pa si pogledaš oba tipa zaslona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

Šimpanz ::

Če delaš pod neonkami nikar ne kupuj Bright zaslona, ker je silno moteče. V trgovini prosi da ti priklučijo oba monitorja pa primerjaj.

KandazaR ::

edit: izbrisano

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

KandazaR ::

Da dodam. Tipičen bright view http://www.notebookreview.com/picture.a....
In pa tipičen anti glare

liee ::

KandazaR: praviš, da pri Anti Glare pa so barve bolj mat kar se zelo pozna pri svetlobi v sobi ali če z njim delaš zunaj (sonce se ne odbija ob zaslon).

Kako se to pozna pri svetlobi v sobi ali če z njim delaš zunaj? Kako to misliš: je z Anti Glare boljše ali slabše v sobi in zunaj?

KandazaR ::

Poglej si zgornji dve sliki. Anti glare je boljši pri delu zunaj in tudi znotraj. Osebno se mi zdi bright view uporaben samo ob enakomerni svetlobi v sobi (kar je težko doseči) in pa temi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

liee ::

Ja, sem pogledala slike. Hvala, da si prilimal ti dve sliki, ko sem videla slike, mi je vse bolj jasno ratalo. Pri Bright View me bo res motil odsev v zaslonu. Tako, da se bom najverjetneje kar za Anti Glare odločila.


Še eno vprašanje:

Kateri izmed teh dveh zaslonov je boljši in zakaj? Oziroma, ali je drugi zaslon dosti boljši od prvega?

17" WXGA+ (1440 x 900) Anti Glare

17 WXGA+ WVA (1440 x 900) Anti Glare

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: liee ()

Voip ::

Drugi je boljši.
Copy/Paste
WVA means wide view angle, nothing more

V-i-p ::

Bright View je zame poden. Osebno mnenje, ampak ko sem delal na prenosniku z tem skrapucalom od Bright View, sem se skoraj šel obrit raje, kot pa kaj delat, tako se vidiš notri :]
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

liee ::

Ja, sem poguglala in našla, da to pomeni wide view angle. Ampak to je pa tudi vse kar vem, zato me zanima kaj pravzaprav je to? Da vidim, če je vredno dati nekaj deset evrov več za tak zaslon. Mogoče ima spet kdo kakšno slikco za prilimat in ponazoriti ta wva? :)

bajsibajsi ::

Vsi tisti (geeki), ki veliko delate ponoci ali na splosno v zatemnjenih prostorih (v kleti svojih starsih recimo :p), poglejte za bright-view glossy in stestirajte, ce imate moznost. Saj bi pri kvalitetnih zaslonih marsikumu znala biti slika bolj vsec kot anti-glare ne-glossy.

KandazaR ::

To pomeni da lahko gledaš pod večjim kotom na zaslon pa je še vendo čista slika.
Tako zgleda ko gledaš sliko naravnost http://www.notebookreview.com/picture.a...
Tako pa ko pod kotom (ne WVA zaslon) http://www.notebookreview.com/picture.a...

No sedaj pa še WVA zaslon


edit:typo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

liee ::

KandazaR: Full hvala za te slike, s slikami je hitro vse bolj jasno. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: liee ()

bajsibajsi ::

Uff, koliko krive vere ucite. Glossy zaslon je zaslon, ki ima gladko blesceco prevleko, da poveca jakost barve in kontrastno razmerje. Mislim, da vsi vemo, da je to bolje. Seveda pa je tukaj vazen namen uporabe, se posebej pri prenosnikih - bolj kot pri klasicnih zaslonih. Vec ali manj so LCD zasloni imeli anti-glare (mat) zadnjo plast, da so razprsili odbijajoco se svetlobo. Kar je vse lepo in prav, ce ne bi to imelo stranskega ucinka, zmanjsevanje kontrastnega razmerja, nejasna slika, zameglitev, zmanjsanje vidnega kota ter jakosti barv. Glossy zasloni imajo plast, ki zmanjsuje odboj zunanjega vira svetlobe s povrsine, brez da bi to vplivalo na "uhajanje" svetlobe iz zaslona (kot je to pogosto za anti-glare zaslone), saj se odboj zunanjega vira svetlobe ne razprsi. Glossy zasloni naredijo sliko bolj polno, temnejso crno/svetlejso belo in ostrejso, kot klasicni matirani zasloni. Zato so nekako bolj primerni predvsem pri gledanju slik in filmov, igrah. In nenazadnje tudi pri surfanju po internetu. Predvsem pa v izredno svetlih pogojih, kjer ni direktne svetlobe na zaslon, lahko postanejo bolj citljivi kot klasicni mat zasloni, ker ne razprsijo svetlobe okoli zaslona (kar lahko naredi matiran zaslon bledikast, spran). Npr. zunaj na prostem - v parku, ali avtu. Roko na srce, kolikokrat pa povprecen uporabnik resnicno uporablja prenosnik direktno na soncu? Lastniki prenosnikov z mat zaslonom, kar preverite kako oz. koliko boste uspeli razbrati z zaslona na plazi. Pa porocajte.
Kljub obcutno povecani kvaliteti glossy zaslonov, pa lahko prevec poudarjajo temne dele, do meje kjer je vse skupaj ze prenasiceno s slabimi odtenki sivin. Npr. v igrah kaksni temni deli map ali temne sobe, kjer moras nastaviti svetlost dokaj visoko, da sploh vidis nasprotnika v isti sobi. To povzroca glossy zaslone neprimerne za tiste, ki iscejo zaslon za graficna dela, ki zahtevajo natancnost barv. Zato nekateri pravijo, da so glossy zasloni marketinski nateg. Seveda pa zaradi odbijajoce narave ti zasloni, v zelo svetlih okoliscinah, kot je direkten vir svetlobe v zaslon (sonce, mocna luc), ustvarijo prevec odbojev, kar je motece za uporabnika. Se posebej za zaposlene v pisarnah, kjer se ne morejo izogniti lucem in oknom, ki lahko povzrocajo te motece odseve. V kontroliranem okolju, npr. zatemnjeni sobi, ali sobi kjer so svetlobni viri razprseni, pa je lahko glossy zaslon, predvsem s primerno pozicijo, precej bolj prijeten.
Je pa res, da ima vec zaslonov anti-glare zgornjo prevleko, ki razprsi odboj svetlobe od zunanjih virov svetlobe. Ta postopek je narejen s "plastiranjem" grobe (mat) zgornje povrsine na zaslonu. Ko svetloba zadene to grobo (mat) povrsino, se odbije nazaj pod razlicnimi koti, kar zmanjsa jakost odbite svetlobe od povrsine do tvojih oci. Kar je cool, kar pa ni ok, je da s tem ko zmanjsa nam moteco svetlobo v odboju, naredi nejasno sliko odboja, kar lahko blokira sliko na zaslonu. Poleg tega ta postopek tudi popaci sliko, ki jo producira zaslon.
Vcasih so bli vsi LCD zasloni anti-glare. Se sreca, da zdaj lahko izbiramo se z glossy zasloni, pac glede na nase okolje, kjer bomo najvec rabili zaslon. Medtem, ko anti-glare predvsem bolj pasejo pisarniskim okoljem, kjer se uporablja dnevno uporabljajo office aplikacije (ala Word), skupaj z mnogimi viri svetlobe in manjso fleksibilnostjo s postavitvijo zaslona (prenosnika); so glossy lahko bolj primerni za grafiko, igre, multimedijske aplikacije...
Skratka... ura je za sanje. Ceprav so videti glossy zasloni superiorni v vseh pogledih, so bolj uporabni v zaprtem okolju, kjer okoliska svetlobna ni tako svetla. S tem uporabnik lahko zmanjsa odboj svetlobe, brez da bi zrtvoval kvaliteto slike. Medtem ko je anti-glare primernejsi za zunanje okolje ali zaprto okolje s svetlejso oz. direktno svetlobo. S tem maksimalno zmanjamo odboj svetlobe, na racun kvalitete slike.
Na koncu, je stvar okusa in osebne izbire. Vsak uporabnik je drugacen, zato da se odlocis kateri tip zaslona je najboljsi zate, pojdi v trgovino in jih poglej sama.

KandazaR ::

@bajsibajsi na dolg način si povedal to kar sem že jaz prej v dveh vrsticah. Glossy zaslon ima bolj žive barve (večji kontrast) anti glare pa mat površino kar mora biti vsakmu jasno da bo manj kontrastna slika. Tudi ogled v trgovinah sem že priporočal pa tudi izrazil svoje osebno mnenje, da so mi bolj všeč anti glare zasloni (in s tem nisem napeljeval k temu, da se mora nabaviti anti glare zaslon).
Tako da nevem kje ti vidiš tu učenje krive vere.

bajsibajsi ::

Saj to ni letelo direkt nate, ampak na splosno na vse (tudi tiste, ki samo berejo). Zmotno je, tako kot mnogi mislijo, da je anti-glare edina prava izbira. Se bolj zmotno je nekomu, ki v zivo nikoli ni videl razlike med glossy vs anti-glare, oz. temu posvecal pozornost, kazati razliko le teh s sliko zaslona na sliki zaslona. Upam da me razumes.

Za malo orientacije. V tujini je tudi pogost izraz za glossy zaslone anti-reflective ali smooth high-gloss. BrightView je samo eno izmed trznih imen, ki so si ga proizvajalci izmislili, za svoje glossy zaslone; v tem primeru so to najveckrat HP zasloni. Vsa ta imena pa lahko zmedejo nevescega kupca, ceprav ne gre za nic drugega kot glossy zaslone:
Acer CrystalBrite, CineCrystal
Acorn Vybrio
AG Neovo NeoV Optical Filter
Ahtec Glare
Alienware ClearView
Apple Glossy
ASUS Color Shine
Averatec AveraBrite
Dell TrueLife
Edge10 Optic10 Toughened Optical Glass
Everex Diamond Brite
Fujitsu Crystal View, SuperFine
GammaTech DuraBrite
Gateway Ultrabright
HP/Compaq BrightView
IBM/Lenovo VibrantView
LG Fine Bright
NEC OptiClear, SuperShine
Packard Bell Diamond View
ProStar GlassView
Sager Super Clear Glare Type
Sony XBRITE, X-black, Clear Bright, Clear Photo LCD
Toshiba T ruBrite, Clear SuperView

liee ::

bajsibajsi, hvala za tako obširno obrazložitev. Mi je dosti stvari razjasnila. Super, da si prilimal tiste oznake za glossy zaslone pri ostalih znamkah prenosnikov. Drugače pa so mi zelo pomagale tudi slike, ker tako povprečen uporabnik hitreje ugotovi, na kaj mora biti sploh pozoren. Tako, da cela tale tema je super, prej sploh nisem vedela v trgovini na kaj naj bom pozorna, ko sem gledala prenosnike.

Verjetno se bom odločila za Anti Glare, predvsem zato, ker sem tolikokrat slišala, da pri Bright View zaslonu oči znajo trpeti, sploh če več ur preživiš za računalnikom. Jaz pa dosti delam z wordom in dosti brskam po internetu. Oči pa nočem izpostavljati naporu.


Kakšen je pa tale zaslon od spodaj prilimanega prenosnika Dell (prodajalec mi je rekel, da je ne-glossy, ampak me zanima še kakšna je pa kvaliteta zaslona v primerjavi s hp?) v primerjavi z tema dvema od hp-ja:
17" WXGA+ (1440 x 900) Anti Glare
17 WXGA+ WVA (1440 x 900) Anti Glare

Dell Vostro 1710 N
Procesor : Intel Core 2 Duo T5670 (1.8 GHz, 2 MB L2 Cache, 800 MHz FSB)
Matična plošča : Intel 965PM
Operacijski sistem : Brez OS
Zaslon : Široki TFT LCD 17 palčni WXGA+ (1440 x 900)
Pomnilnik : 2048 MB (1x2048) DDR2 667 Mhz
Trdi disk : 160GB (7200rpm) SATA
Optična enota : 8 x DVD+/-RW z možnostjo dvoslojnega zapisovanja
Grafična kartica : Intel® vgrajena grafična kartica X3100
Zvočna kartica : Integrirana HD
Žično omrežje : 10/100/1000 Mbps LAN
Brezžično omrežje : Dell™ Wireless 1395 Wireless-N Mini-Card, Dell Wireless 360 Bluetooth® Module
Tipkovnica : Slovenska
Kazalna naprava : Drsna ploščica
Zvočniki : Interni
Razširitvene reže : 1 x Express Card, 8v1 čitalec kartic, 2 x RAM, 2 x HDD
Priključki : 6 x USB 2.0, RJ-45, VGA, izhod za slušalke in mikrofon
Baterija : 6 celična Li-Ion
Napajalnik : 90W (110V/220V)
Varnost : Čitalec prstnih odtisov
Mere (v/š/g) : 3.36 - 4,05 x 3.93 x 28.6 cm
Teža : Od 3,21 kg
Barva : Glossy Black
Garancija : RTD 36 mesecev

opeter ::

Je pa bajsibajsi pozabil omenit, da komuer je pomembna barvna pravilnost, se bo ta večinoma odločil za mat zaslon.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Keyser Soze ::

Iz lastnih izkušenj povedano. Noben zaslon ni ravno top notch (vsaj kar sem jih sam videl).

Je pa mat zaslon vseeno bolj široko uporaben kot pa glossy screen. Toliko živcev kot so mi jih požrli glossy zaloni, mi v življenju niso požrli vsi drugi tipi zaslonov skupaj.

Skratka, če nisi nočno oz. kletno bitje, je mat non-glossy zaslon edina rešitev. Res, da imajo bolj žive barve, ipd. Ampak tisto neprestano lovljenje kotov pod katerimi se najmanj bleščijo je naravnost živce parajoče.
OM, F, G!

bajsibajsi ::

"Je pa bajsibajsi pozabil omenit, da komuer je pomembna barvna pravilnost, se bo ta večinoma odločil za mat zaslon."
V bistvu nisem pozabil. To sem nacel s tem: "Kljub obcutno povecani kvaliteti glossy zaslonov, pa lahko prevec poudarjajo temne dele, do meje kjer je vse skupaj ze prenasiceno s slabimi odtenki sivin. Npr. v igrah kaksni temni deli map ali temne sobe, kjer moras nastaviti svetlost dokaj visoko, da sploh vidis nasprotnika v isti sobi. To povzroca glossy zaslone neprimerne za tiste, ki iscejo zaslon za graficna dela, ki zahtevajo natancnost barv. ". Vendar se nisem zelel spuscati v Greyscale, saj bi potem lahko pisal do jutra.

"Verjetno se bom odločila za Anti Glare, predvsem zato, ker sem tolikokrat slišala, da pri Bright View zaslonu oči znajo trpeti, sploh če več ur preživiš za računalnikom."
To sploh ne drzi. Pri kvalitetnih glossy zaslonih ob pravilnem ravnanju, oci sploh ne trpijo. Vsekako nic bolj, kot z buljenjem v anti-glare zaslone. Ravno (poleg prednosti, ki jih ponuja anti-glare) anti-glare matirani zasloni imajo slabo stran, da razprsijo svetlobo, ki prihaja od zaslona, kar se kaze v manj jasni sliki. Saj ravno ta koncna matirana plast dusi jasnost, barvo in kontrast. Kar naredi anti-glare zaslonom v primerjavi z glossy zasloni, sliko nekoliko zamegljeno, nejasno ali celo razmazano, kar je samo po sebi napor in izcrpavajoce za oci.


Mimogrede, ce rahlo raziskujes (pomaga ze ce uporabljas nakupovalni filter vecjih svetovnih online trgovin), vidis da je razmerje non-glossy/glossy pri 15" prenosnikih, nekako (posplosujem) 1:1, medtem ko je pri 17" precej drugace z (spet posplosujem) razmerjem 10:1 za glossy/ne-glossy zaslone. In kot sem uspel razbrati liee kupuje 17" prenosnik, ki se bo vecinoma uporabljal doma - torej glede na vir svetlobe v kontroliranem okolju.

Ce koga zanima dejanska razlika med glossy/anti-glare zaslonoma na prenosniku, mu lahko v prihodnjih dneh pokazem v Ljubljani. Imam namrec oba prenosnika. HP serije "S" z anti-glare matiranim 15" zaslonom, ki mi po namembnosti sluzi za mobilnost in 17" DELL z glossy zaslonom, ki mi je primarno nadomestek s klasicnim namiznim racunalnikom.

Zgodovina sprememb…

liee ::

bajsibajsi: full dobro si prej za Bright View napisal, kako se to imenuje pri drugih znamkah prenosnikov. Mogoče veš kako je pa z WVA - zakaj to označbo najdem samo pri HP prenosnikih? Imajo prenosniki drugih znamk drugačno označbo za WVA?

Meizu ::

Ma, moj prijatelj ima na Macbook Airu tale Glossy zaslon. In je reku da je kr zadovoljen z njim. Pa ga nosi vsepovsod s sabo. Sam pa še nism mel glossy zaslona, do zdaj samo Anti glare. No, s slednjim sm pa zelo zadovoljen.

liee ::

Koliko je WVA sploh uporaben v praksi oz. a je moteče, če ga ni? Ker sem dosedaj imela vedno namizne računalnike, niti nimam občutka koliko bom nagibala zaslon, da bi sploh koristila WVA. Verjetno, če imaš prenosnik večinoma na mizi, ta funkcija zaslona sploh ni koriščena, če pa prenosnik dosti prenašaš po kolenih, pa je verjetno uporabno imeti WVA?

Kaj pa če gledaš zaslon od strani, a potem je slika tudi popačena in tudi pride v poštev WVA?

A ta WVA je le pri nekaterih prenosnikih ali pa je pri večini? Tale prenosnik predvidevam, da nima WVA?


Mah, še kar oklevam kater prenosnik kupiti, pol se začnem pa tkole v brezvezne detajle spuščat in komplicirat. :)

bajsibajsi ::

Ne vem kje naj zacnem, da se spet ne razvlece na pol strani. V bistvu si si ze kar sama odgovorila na svoje vprasanje. Osebno mi pri zaslonu prenosnika vidni kot ni tako pomemben, kot recimo pri namiznem LCD zaslonu (saj se bolj uporabljajo za gledanje filmov z vecje daljave, npr. s postelje). Seveda zelimo imeti zaslon, ki ima vidni kot cim sirsi, a pri prenosniku to naj ne bi bila glavna specifikacija, ki jo gledas glede njegovega zaslona. Tudi ce imas prenosnik, na koleniih enostavno za nekaj stopinj nagnes (odpres) zaslon (pokrov prenosnika) nazaj.
Glede HP in WVA. WVA se ne omenja samo pri tej znamki (ne vem, mogoce so patentirali kratico), ampak dandanes prakticno ze povsod, kjer imamo opravka z zasloni (razni zasloni na aparaturah, TV, LCD..). Kadar omenjajo samo WVA pri zaslonih, nam to prakticno ne pove nic brez dodatnih podatkov. Ker je vidni kot maksimalni kot, pri katerem lahko gledamo zaslon z zadovoljivim, al pa bolje receno, z sprejemljivim vizualnim ucinkom. V tehnicnem smislu, se ta kotni obseg imenuje vidni stozec, dolocen z mnozicami vidnih smeri. Ponekod lahko opazis, da pisejo stopinje za navpicno in horizontalno. To je dolocen z mednarodnim standardom ISO(-neka cifra) za zaslone. Ravno tako je z ISO dolocen odboj svetlobe, mrtvi piksli..itd.
Vidni kot je predvsem odvisen od matrike zaslona, od tega kaksen panel ma. V proizvodnji LCDjev se uporabljajo razlicne panelne tehnologije. Razlicne "plosce". Obicajen uporabnik najveckrat sploh ne ve, za kaksno matriko gre in kupi zaslon na podlagi cene ter velikosti. V bistvu tud tisti, ki se spozna nemalokrat tezko ve, za kaksno matriko gre, ker dostrikrat proizvajalci tega sploh ne napisejo v specifikacijo. Je pa dobro, da vsak ki kupuje nov zaslon pozna razlike med matrikami, in ve dobre in slabe strani. Pri prenosnikih to bolj tezko izbiramo -.- Tko cist na kratko. Najbolj razsirjena je TN matrika, ker je proizvodnja teh zaslonov najcenejsa. S tem so tudi ti zasloni najcenejsi in jih je v trgovinah najvec. Imajo hitri odzivni cas, a slabse prikazovanje barv, slabsi kontrast in ozje vidne kote. Potem boljsa matrika je PVA, ki je prakticno v vsem boljsa od TN razen, da ma visji odzivni cas, kar lahko povzroca lag, tko da niso ravno primerni za igranje iger. Ta matrika ima prakticno najboljse kontrastno razmerje, pa tudi vidni koti so vecji kot pri TN. Najboljsa matrika je pa IPS in je skoraj v vsem najboljsa, z odzivnim casom se pribliza TN, ima najvecje vidne kote - do 178°, proizvodnja je draga, pa tud ne naredijo jih veliko. Najvec verjetno firmi NEC pa DELL. Vcasih imata lahko dva enaka monitorja (isti model od iste firme) razlicno matriko, tko da sploh ne vec vedno, katera je. Prijatelj npr. kupi IPS, ti pa PVA, grrr...>:D

Kar se tice, napisa WVA pri HP prenosnikih se ne prevec obremenjevati. Vsaj jaz se ne bi. Nekateri zasloni so celo delani z ozkim vidnim kotom in se uporabljajo v poslih zaradi varnosti, kjer se dela z zaupnimi informacijami s strankami; recimo v bankah. Pa tudi z oznakami kot so WQVGA, WVGA, WXGA, WSXGA/WXGA+, WSXGA+, WUXGA, WQXGA, WQSXGA... se ne obremenjuj. To so sam video standardi, ki izhajajo kakih 30 let nazaj iz MDA, kasneje VGA, SVGA, XGA... za siroke zaslone je pac zdej oznaka WXGA z razlicnimi predponami, znakom +.. in ne pomeni nic drugega, kot resolucijo (pa razmerje zaslona in barvno globino). Npr. DELL 1710N, ki si ga gor napisala ma pripisan pri zaslonu WXGA+, kar ni nic drugega, kot resolucija 1440x900, in samo to.

Leks ::

Recimo WVA ti prav pride, če ob prenosniku delata dve osebi, recimo eden sedi, drugi stoji za njim ali ob njem in hoče gledati na ekran, itd....

Če imaš prenosnik nameščen na mestu kot sedaj monitor, potem ne bo razlike.

liee ::

A se pri non-glossy zaslonih tudi vidiš notri v zaslonu? Torej, ali se tako pri glossy kot non-glossy zaslonu, vidi v zaslonu odsev okolice, le da je to pri glossy zaslonu bolj izrazito?

Namreč tukaj imam prenosnik z zaslonom, ki naj bi bil non-glossy, ampak jaz vidim v zaslonu odsev okolice (vidim sebe v zaslonu, kot bi se gledala v ogledalo). Slika je sicer jasna in se dobro vidi, le da poleg tega vidim tudi sebe v ekranu. Le kadar je popolna tema v sobi, tega odseva okolice v zaslonu ni.

KandazaR ::

Za kater prenosnik gre?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

liee ::

gre za naslednji prenosnik: Lenovo 3000 N200

KandazaR ::

Pa bi lahko dobil kake specifikacije (kupljenega modela). Da nima slučajno vibrant view zaslon (glossy).

liee ::

Za tale prenosnik me zanima. :)

KandazaR ::

Kot sem gledal na proizvajalčevi strani (lenovo) ima serija 3000N možnost zaslonov: 14.1" WXGA VibrantView widescreen or 15.4" WXGA/WSXGA+ VibrantView widescreen. Tako ima ta model 100% vibrant view zaslon kar pomeni glossy zaslon.

liee ::

ja, ampak tukaj imajo pa napisano tole: N Series notebooks offer a choice of a VibrantView or anti-glare widescreen LCD panel.

KandazaR ::

Ja samo če se vidiš v njem je 100% vibrant view. Pri anti-glare se ne vidiš v zaslonu! Pri anti-glare je samo manjša vidljivost če sveti sonce direktno v zaslon (pri tem ni mirror efekta)

liee ::

KandazaR: Hvala za mnenje. Te lahko samo vprašam, a to govoriš iz izkušenj z non-glossy zasloni (uporabljaš non-glossy zaslon in tako iz izkušenj veš, da se ne smeš videti v njem)?

KandazaR ::

Seveda iz izkušenj. Sam imam hp 6715b z non-glossy zaslonom in jaz še nisem nikol vidu sebe v zaslonu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

Brane2 ::

A je kdo že pogruntal kak vir za folijo ali sprej, ki bi vsaj malo zamatiral glossy zaslon ( nedestruktivno, seveda ) ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

liee ::

Pri tem mojem prenosniku, za katereg ne vem a je glossy ali ne :) je največji odsev okolice v zaslonu, če imam na internetu odprto stran, ki je črne barve. Pri wordu in svetlih internetnih straneh pa odsev okolice sploh ni opazen (oz. včasih je zelo malo opazen).

Kako je torej pri teh glossy zaslonih, a je najbolj moteči odsev, ko gledaš kakšno internetno stran, ki je črne barve? Najmanj pa je opazen odsev okolice, ko delaš v wordu?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: liee ()

bajsibajsi ::

Ja normalno^^ Svetlejse podlage pri solidnih glossy zaslonih drasticno (ne)vplivajo na odboj svetlobe. Odboja prakticno ni oz. je zanemarljivo majhen pri dnevno-sobni svetlobi na svetlejsih ozadjih. Prikaz slike pa je seveda kvalitetnejsi, kot pri anti-glare zaslonih.

@Brane2 Mogoce kej tazga klik.

Zgodovina sprememb…

slitkx ::

Koristen topic, ker ravno v kratkem nameravam kupiti HP laptop.

zuzic22 ::

Js sm nabavu v big bangu hp paviljon z glossy zaslonom in nimam nobenega problema ne v svetlem ne v temnem prostoru. Govorim iz izkušenj, slika je odlična, sploh ni primerjave z navadnim lcd zaslonom. Oči mi pri tem ekranu sploh ne trpijo, tudi po več urah.Pri lcd-jih sm pa mel probleme, ker se mi oči solzijo in ni take ostrine, kot pri tem ekranu.

tj6000 ::

5 let nazaj si mogu precej doplačat za "bleščeč" zaslon... spomladi sm plačal skoraj 100EUR za "nebleščeč" zaslon... Torej je trenutno očitno boljši nebleščeč :DDD
www.dBastards.si

bluefish ::

Vse skupaj je le prilagajanje proizvajalcev na stanje trga - pred leti so bili nebleščeči zasloni standard, pametnjakoviči so ugotovili, da bleščeči na manj kakovostnih poudarijo barve in pričarajo nekaj kontrasta. Sedaj je tržišče poplavljeno z ogledali in seveda z veseljem računajo tistemu % malo bolj zahtevnih uporabnikov. Žal.

Morda pa se stanje čez nekaj let spet obrne.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ekran na prenosnikih (kocke?) - mat/glossy?

Oddelek: Pomoč in nasveti
315476 (4518) fujtajksel
»

Prevleka za glossy zaslon?

Oddelek: Kaj kupiti
102284 (1772) Vitamin-B
»

razlika med bleščečim/svetlečim LED zaslonom in anti-glare LED

Oddelek: Pomoč in nasveti
175470 (5154) tony1
»

Razlika - če jo najdeš :)

Oddelek: Pomoč in nasveti
51440 (1097) Carlito6
»

Nadležno bleščanje na HP notebooku z "reflective displayem"

Oddelek: Pomoč in nasveti
131968 (1764) Utk

Več podobnih tem