Forum » Šola » Razlaga izpitnega odgovora!
Razlaga izpitnega odgovora!
krastača ::
Pozdravljeni!
Pri branju "Uvod v Operacijske sisteme" sem prišla do vprašanja, ki bi ga želela podrobneje odgovoriti a ga ne vem.
Vprašanje je:
Kako sta lahko istočasno aktivna dva procesa, ki za svojo delovanje potrebujeta tipkovnico?
Grobi odgovor na to je:
Z uporabo razvrščevalnih pravil dodeljujemo procesom resurse računalnika.
A je to dovolj ali mi lahko kdo vprašanje bolj podrobno razloži, saj pri razvrščanju ločimo različne algoritme in tudi Sinhronizacija je tu nekje.
Kristy
Kristina
Pri branju "Uvod v Operacijske sisteme" sem prišla do vprašanja, ki bi ga želela podrobneje odgovoriti a ga ne vem.
Vprašanje je:
Kako sta lahko istočasno aktivna dva procesa, ki za svojo delovanje potrebujeta tipkovnico?
Grobi odgovor na to je:
Z uporabo razvrščevalnih pravil dodeljujemo procesom resurse računalnika.
A je to dovolj ali mi lahko kdo vprašanje bolj podrobno razloži, saj pri razvrščanju ločimo različne algoritme in tudi Sinhronizacija je tu nekje.
Kristy
Kristina
- spremenilo: krastača ()
joze-67 ::
Odgovori so omejeni z domišljijo. Pravilen pa je tisti, ki ga prizna profesor/asistent. Zato je najbolje, da odgovor poda nekdo, ki je poslušal ta predmet.
Grobi odgovor (OP) pa je tak, da zanesljivo ni napačen. Bi ga lahko tudi v preročišču Delfi uporabili.
Grobi odgovor (OP) pa je tak, da zanesljivo ni napačen. Bi ga lahko tudi v preročišču Delfi uporabili.
sandmat ::
dvomim, da je to uradni odgovor. Nisem še videl profesorja, ki bi pisal "resurse". Aktivna sta lahko zato, ker OS pošilja Dogodke o pritisku tipke na registrirane "poslušalce" (listenerje).
Sem ga danes vprašala, glede tega in je omenil nekako tako:
Za to je zadolžen OS, ki za vsak programu ustvari navidezno tipkovnico, ki jo potem ko pride program v procesiranje tudi takoj začne uporabljati. Upam, da ne zveni neumno.
Za to je zadolžen OS, ki za vsak programu ustvari navidezno tipkovnico, ki jo potem ko pride program v procesiranje tudi takoj začne uporabljati. Upam, da ne zveni neumno.
Zgodovina sprememb…
Yohan del Sud ::
Ma ni neumno. Tudi prvi odgovor ima smisel. Samo komplicirano in dvoumno je v obeh primerih. Če bi jaz razlagal, bi uporabil primer plasti (layeryev). Bonus, če si kdaj bolj resno uporabljala grafične programe. Če pogledaš Task Manager v Win tam vedno laufa en kup programov in en kup jih tudi rabi tipkovnico, ki pa imaš fizično v glavnem vedno samo eno (keyboard input device smo včasih rekli). Ampak samo ko so res na vrhnji plasti, lahko vidiš in izkoristiš to napravo. Zato, če pretikaš med recimo wordom in brskalnikom tipkovnica dela samo na tistem, ki je v vrhnji plasti in ne na onemu zadaj nekje. Saj ni druge logične rašitve. Za to pa skrbi OS, ki pretakne tipkovnico vedno in brez izjeme hipno na aplikacijo, ki se znajde na povsem vrhnji plasti. Za kar skrbi koda tam nekje pri 400.000. vrstici. Verjetno.
www.strancar.com
darkolord ::
Ni čisto res.
V bistvu (vsaj na Windows) dela takole:
Sporočila glede pritisnjenih tipk se prek okenskih sporočil (window message) iz gonilnika pošljejo OSju, potem jih pa OS, če je to potrebno, naprej pošlje niti (thread), ki je ustvarila okno, ki je trenutno v fokusu.
Drugje je mislim da koncept enak, samo da je način komunikacije gonilnik<->OS<->aplikacija specifičen glede na sistem.
V bistvu (vsaj na Windows) dela takole:
Sporočila glede pritisnjenih tipk se prek okenskih sporočil (window message) iz gonilnika pošljejo OSju, potem jih pa OS, če je to potrebno, naprej pošlje niti (thread), ki je ustvarila okno, ki je trenutno v fokusu.
Drugje je mislim da koncept enak, samo da je način komunikacije gonilnik<->OS<->aplikacija specifičen glede na sistem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
Hvala, za razlago!
A bi lahko prekomentirali še eno vprašanje "Kdaj sta dva procesa konkurenčna?"
A je v "konkurenčnosti" mišljeno kateri se bo prej izvaja glede na privilegij saj system mode ima prednost pred user mode izvajanjem.
Ko sem vprašala profesorja mi je del samo namig "Kot naprimer če 2 tipa želita 1 dekle" vse lepo in prav a je tu mišljeno da oba programa rabita iste vire za izvajanje in se morata za pravilno izvajanje medsebojno dobro komunicirat, deljenje pomnilnika itd?
A je v "konkurenčnosti" mišljeno kateri se bo prej izvaja glede na privilegij saj system mode ima prednost pred user mode izvajanjem.
Ko sem vprašala profesorja mi je del samo namig "Kot naprimer če 2 tipa želita 1 dekle" vse lepo in prav a je tu mišljeno da oba programa rabita iste vire za izvajanje in se morata za pravilno izvajanje medsebojno dobro komunicirat, deljenje pomnilnika itd?
Zgodovina sprememb…
Yacked2 ::
tisti ki je močnejši,boljši, ter zato dobi več "točk" od OSja, ki upravlja z razpodelitvijo moči, prostora itd..
glede tipkovnice pa razmisli kako delujejo keyloggerji, saj tudi tam pišeš v dva "programa"
glede tipkovnice pa razmisli kako delujejo keyloggerji, saj tudi tam pišeš v dva "programa"
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!
jernejl ::
Procesa sta konkurenčna, ko tekmujeta za iste vire.
Če procesa hkrati potrebujeta iste vire, je prav OS tisti, ki skrbi za dodeljevanje virov. Nekako tako, kot če bi slikovitemu profesorjevemu primeru dodal še zvodnika, ki bi skrbel za to, da lahko pri istem dekletu pride na vrsto več tipov.
Nobene nuje ni, da bi morala procesa zaradi tega medsebojno komunicirati, lahko sta popolnoma neodvisna. Ni naloga procesa, da dodeljuje vire drugim procesom, to je naloga OS.
Hvala, še enkrat za razlago. Si znam predstavljati, kako bi moglo biti. Samo ta beseda "konkurenčna" me nekoliko moti. Saj kot ste rekli je OS tisti, ki poskrbi, da ko pride kak program v procesiranje, da ima za to vse vire, ki jih potrebuje.
Tako, da tu pravzaprav ni nobene konkurenčnosti.
Kristy
Tako, da tu pravzaprav ni nobene konkurenčnosti.
Kristy
Beseda "konkurenčen" tu pomeni istočasen. Una dva mandelca morata želeti hoditi (...) z dekletom istočasno, sicer ni drame.
Primere iz Windows pa jemlji z nekaj rezerve - gre za neko implementacijo, so pa še druge, ki so lahko precej drugačne.
Primere iz Windows pa jemlji z nekaj rezerve - gre za neko implementacijo, so pa še druge, ki so lahko precej drugačne.
Imam eno nerazumljivo vprašanje, ki si ga ne znam pojasniti:
"Na kakšen način lahko razvrščevalnik pridobi ponovno nadzor nad sistemom?"
Glede na to, da sem pri tej temi o razvrščevalniku spoznala le definicijo, kriterije, algoritme in nič drugega me je malo začudila informacija, da lahko razvrščevalnik celo izgubi nadzor nad sistemom.
A morda ve kdo, kaj je tukaj mišljeno ali kje si lahko o tem kaj več preberem?
Kristy
"Na kakšen način lahko razvrščevalnik pridobi ponovno nadzor nad sistemom?"
Glede na to, da sem pri tej temi o razvrščevalniku spoznala le definicijo, kriterije, algoritme in nič drugega me je malo začudila informacija, da lahko razvrščevalnik celo izgubi nadzor nad sistemom.
A morda ve kdo, kaj je tukaj mišljeno ali kje si lahko o tem kaj več preberem?
Kristy
Sam kot priučeni laik poznam
Od tod bi rekel: sistemu nadzor vrne proces sam, ali pa ga dobi s pomočjo strojne opreme (npr. časovno pogojena prekinitev)
- kooperativno večopravilnost - proces, ko se mu zdi, da je bil dovolj dolgo pri koritu, vrne žogico sistemu; predstavniki tega so Windows 3.x
- preemptive multitasking - sistem teče z več privilegiji kot proces in eden od njih je, da lahko po določenem (časovnem) intervalu spet pridobi nadzor avtomatično, proces sploh ne ve, kaj ga je doletelo (potrebna je ustrezna podpora v HW) - predstavniki tega so Windows NT (up to 7), pa unix, linux, ...
Od tod bi rekel: sistemu nadzor vrne proces sam, ali pa ga dobi s pomočjo strojne opreme (npr. časovno pogojena prekinitev)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nov algoritem za učinkovito izrabo jederOddelek: Novice / Procesorji | 10624 (7761) | jype |
» | [C] in delo s procesi v LinuxuOddelek: Programiranje | 2287 (1773) | OmegaM |
» | Računalništvo na maturi - več vprašanj, da vidimo kolko znate!Oddelek: Šola | 4896 (2968) | seaclam |
» | AMD trdi, da bo jedro K8L tudi do 40 odstotkov hitrejše od Intelovega štirijedrnikaOddelek: Novice / Procesorji | 4787 (2825) | Matevžk |
» | ločevanje zrakaOddelek: Znanost in tehnologija | 1736 (1417) | frudi |