» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
431 / 431
»
»»

feryz ::

Večina je štartala nekje s 4 ali 5 MWh porabe.
Potem pa pristala na 10 do 15 MWh.
Eno z drugim, pač.

joez7 ::

feryz je izjavil:

Eno z drugim, pač.

Točno tako.
Ko smo škrtarili smo meli 4-5MWh.
Prvo leto sončnica (10kWp) +3MWh presežka, pol pa vedno manj (lani malce pod 400kWh presežka).
Se ni treba posebej trudit, da skuriš 13MWh (sedaj TČ, namesto daljinskega).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Saj sproti tudi sončnico večaš. Zakaj bi se nekje ustavil?
Omrežnina je enaka če kuriš 5 MWH ali 15 MWh. Napaka ali dve in si tam.
Če se oni delajo norca iz nas,je prav da se tudi mi probamo iz njih.

Jaz sem našim omenil, da bi lahko dali jacuzzi na vrt. In so vsi navdušeni.
Najbrž si bom res enega ubodel.

Grimnir3 ::

Jaz sm štartal s 14MW.
Hiša iz 90ih + TČ + slaba okna in neizolirana podstreha. Pa EV.

Potem sem uredil izolacijo in okna pa prišel je še en VM, ampak se jaz vozim manj tako da je poraba padla.

Si pač čudak. Tudi taki morajo biti.
Segedin in te fore.

GregiB ::

joez7 je izjavil:

feryz je izjavil:

Eno z drugim, pač.

Točno tako.
Prvo leto sončnica (10kWp) +3MWh presežka, pol pa vedno manj (lani malce pod 400kWh presežka).

Ja bravo.... Sedaj TČ.... TČ skuri na leto več elektrike, kot povprečno gospodinjstvo, ki TČ nima... Je malo za lase privlečeno tole... Mislim, čakam, da nekdo napiše, da ima zdaj doma estruzijo plastike... ali pa mega BTC mining rige v kevdru
Gospodinjstvo, ki ni v svoje lokalno omrežje vneslo večjih porabnikov (TČ, EV) po mojem mnenju skuri manj elektrike, kot pred desetletjem, dveh (varčnejši porabniki / el. aparati)

Osebno sem v investicijo šel tako, da sem šel s omrežja + kurilca na SE + TČ... Samo SE se mi v trenutku odločanja ne bi izplačala in ne bi šel v investicijo.
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GregiB ()

alekskac ::

bpr123 je izjavil:

Tvoje cene ne štimajo glede na oglase?

Cene, oziroma 3 ponudbe so iz konec novembra do začetek decembra lani (pred subvencijo). Sej ni ta ponudba dosti cenej od mojih, edin da bi jaz dobil mal manj subvencije, ker je samo 7 kWp pri meni, oni pa računajo subvencijo na 10 kW panelov. Baterija je pri meni večja (kar potem tudi pri njih pride nekje v rang 14-15 jurjev. To moraš ti vnaprej skeširat. Elektrarna iz tvoje slikce ni 7 jurjev. Skor 14 je. Subvencijo si potem sam rihtaš. Jaz nimam tok dnarja za vnaprej porint (moraš, drugač se noben ne loti), in bi moral po kredit, in to potem še dražje pride.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alekskac ()

Pa saj vleka iz omrežja je tam tam. Razlika je samoporaba.
Čeprav so tudi to zjebali z omrežnino in je zdaj več po principu net meteringa.
Ker ponoči kurimo, namesto da bi takrat, ko sonce sije.

Jebi ga, ko sončnice delajo je štrom najdražji, zato ga je treba takrat čim več poslati v omrežje.
Ponoči in pozimi, ko ni sonca, pa čim več pokuriti.

GregiB je izjavil:

joez7 je izjavil:

feryz je izjavil:

Eno z drugim, pač.

Točno tako.

Ja bravo.... Sedaj TČ.... TČ skuri na leto več elektrike, kot povprečno gospodinjstvo, ki TČ nima... Je malo za lase privlečeno tole... Mislim, čakam, da nekdo napiše, da ima zdaj doma estruzijo plastike... ali pa mega BTC mining rige v kevdru
Gospodinjstvo, ki ni v svoje lokalno omrežje vneslo večjih porabnikov (TČ, EV) po mojem mnenju skuri manj elektrike, kot pred desetletjem, dveh (varčnejši porabniki / el. aparati)

Osebno sem v investicijo šel tako, da sem šel s omrežja + kurilca na SE + TČ... Samo SE se mi v trenutku odločanja ne bi izplačala in ne bi šel v investicijo.

Te moram razočarat - men TČ letno pokuri nekje 3MWh>:D. Bo pa zanimivo - letošni Jan. 800kWh (lani pod 600).
Hvala za idejo - ma kdo ekonomsko računico - kaj se splača rudarit (vsaj pozimi - mam viške)8-)

Grimnir3 ::

feryz je izjavil:

Si pač čudak. Tudi taki morajo biti.
Segedin in te fore.

Zakaj čuden? Pač sem imel najprej porabnike in sem potem šel v SE.
Da se je poraba zmanjšala pa gre pripisati temu, da sem zamenjal okna in izoliral podstrešje, oboje je bilo narejeno primarno zaradi kvalitete bivanja. Prihranek elektrike je postranska stvar.

Aja pa manj se vozim kot sem se par let nazaj. Bližja pisarna in večinoma delo od doma.

No, saj jaz tudi bolje, da sem tiho.
Iz 11,7 MWh sem padel na 9,7 Mwh. Kar se elektra tiče.
Zato pa je viška štroma kot blata.

Moram naši poturiti EV. Da se bo malo pokurilo zalogo.

T743 ::

No ta vlak glede rudarjenja je definitivno odpeljal, cene grafičnih sedaj letijo v nebo, kljub zastonj elektriki se jih zlepa ne odplača.
Tiste ponudbe za elektrarne, kjer ti potem oni "gonijo" baterijo so pa tudi tako-tako, baterijo se uporablja za rezanje špic, dvomim, da so tako uvidevni, da to počnejo namesto tebe in ne gledajo le na svojo korist.
Glede večje baterije, bo zgleda še "najcenejša" v kakšnem priključnem hibridu ali pa povsem električnem ob naslednji menjavi vozila. Malo ogledujem BYD Atto3 PHEV oziroma povsem električni. Po papirjih obeta veliko. Več kot nova Katrca na primer.

starfotr ::

Nihče ni tako neumen, da bo investiral v elektrarno in nato grafične kartice, ki bodo delale samo občasno. Tako se ROI poveča in vprašanje, če se investicija sploh kdaj povrne. Grafe morajo delat 24/7.

Fumbo ::

Pozdravljeni
zanima me če ima kdo Foxess solarni sistem.
Hvala in vse dobro

eriCartman ::

Kako vam kaj kaže pridelava energije meseca marca? Jaz sem presegel lanski max danes, pa je še par dni za dodat. Glede na četrtletja pa je letošnji najslabši od zadnjih štirih.

bf4ed ::

Nepomembno, vreme kak vreme.
Enkrat tak, drugic tak. Zadnje 4 leta je lansko blo najboljse.
Zakaj bi se s tem obremenjeval?

vke4XC ::

Pri nas je bilo najboljše 2024 - če bo do konca meseca približno sončno, bo rekorden marec, je pa bila zima hudo švoh - ampak ni faktor za proizvodnjo. Pač, jebiga.

enavlaka ::

Marec je bil res odličen na pretekla leta.
Je pa 2024 bil rekordno obsijan.

Gregor P ::

Morda zanimivo, nisem še uspel prisluhniti "Finance: Se naložba v fotovoltaiko splača?

https://podcasts.apple.com/si/podcast/p...

Zaradi energetske krize vedno več ljudi razmišlja o naložbi v fotovoltaiko. O stroških in subvencijah smo govorili z Nino Hojnik, direktorico Zruženja slovenske fotovoltaike.
Pogovor je vodila novinarka Financ, Nataša Koražija.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

vke4XC ::

fopi ::

Mene zanima, če mi lahko kdo pomaga glede razmišljanja priklopa generatorja v domače omrežje.

Imam SolarEdge navadni inverter. Kaj se zgodi z temi inverterji, če odklopiš električno omrežje in zaženeš 3 fazni generator (recimo cca 3,5 kW)? Ali bi delovali in se sinhronizirali z generatorjem? Kaj se zgodi, ko bi proizvodnja sončne presegla porabo hiše? A se inverter prilagodi, ker ima neke zaščite in bla bla ali bi poslalo vse v omrežje in skurilo generator/porabnike ..... Trenutno nimam nobenega merjenja porabe hiše in podobno (inverter priklopljen v glavno omarico hiše in to je to).

A je to sploh opcija ali je edina rešitev izklop sončne in uporaba samo generatorja?

Hibridni inverter nekako ne pride v poštev, ker nimam ravno možnosti priklopa lokacije inverterja direkt na elektro omarico pred hišo.

Kako pa bi se obnesel tak inverter z baterijami. Bi višek šel v baterije in potem izklop inverterja in nato poraba iz baterij in spet polnjenje....

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fopi ()

enavlaka ::

Sprobaj in povej ali crkne samo inverter ali tudi agregat

V teoriji lahko. Ampak ne s tem, kar ima.
Hibridni razmernik, baterija in bi šlo.
Z zelo kvalitetnim agregatom, seveda. Ne s temi kitajci, ki jih folk kupuje. Ne glede na moč.

Tako da kar pozabi. Tega se je treba lotiti od štarta dalje. Ne pa od faze, kjer je že narobe kupljeno in narobe povezano.
Še najlažje je agregat samo dodati k sistemu, ko razsmernik zna delati z njim. In ga uporabi za backup. Ko zmanjka omrežja in sonca.

bpr123 ::

feryz je izjavil:

V teoriji lahko. Ampak ne s tem, kar ima.
Hibridni razmernik, baterija in bi šlo.
Z zelo kvalitetnim agregatom, seveda. Ne s temi kitajci, ki jih folk kupuje. Ne glede na moč.

Tako da kar pozabi. Tega se je treba lotiti od štarta dalje. Ne pa od faze, kjer je že narobe kupljeno in narobe povezano.
Še najlažje je agregat samo dodati k sistemu, ko razsmernik zna delati z njim. In ga uporabi za backup. Ko zmanjka omrežja in sonca.

Sem laik glede štroma in me povsem resno zanima v čem je problem da bi 3F agregat nadomeščal zunanji vir napetosti? Verjetno to, da višek elektrike ne more "stečt v agregat" kot bi steklo v omrežje? Kako bi to rešil "zelo kvalitetni" agregat?

#samo firbec :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bpr123 ()

bm1973 ::

V kvaliteti sinusa večinoma...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

Previdno s SolarEdge v otočnem obratovanju, regulacijo moči majo nareto s optimizatorji, in posledično zakasnitve. V osnovi so nareti za ongrid obratovanje (pričakujejo trdo mrežo).

Dokler imaš manjko štroma, ni problem laufati agregat. Problem nastane, ko ga je preveč.
Sicer pa ja, problem je kvaliteten sinus, če govorimo o tem, da naj bi agregat poganjal razsmernik. In tudi frekvenca in vse ostalo.

Zadnjič sem imel priliko opazovati agregate pri delu. Veliki fleks, brez mehkega zagona.
No name agregat, 3 kW, precej velika reč, ga je komaj, ampak res komaj zagnal in ga kasneje ni mogel peljati.
1,5 kW honda, mini jajček, ga je komot zagnal in fural.

PrimoZ_ ::

Letošnji marec pa seka iz povprečja za skoraj 30%
Prej štiri leta 1000kWh +/- 10 kWh.
Letos pa grem na 1300kWh.

Če odštejem dec ali januar ko je kdaj sneg na panelih je to daleč največja razlika. Če gledam te mesece ko je neka "resna" proizvodnja se ponavadi giba razlika znotraj 10%. Marec pa je bil sploh stabilen z razliko znotraj % med leti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: PrimoZ_ ()
««
431 / 431
»
»»