» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
432 / 438
»»

joez7 ::

miko22 je izjavil:

nadgradil bom SE z baterijo. Ker moj solaredge ni hibridni ga zamenjal z Deye.
Monter je rekel, da je ta deye večji ter se dosti bolj greje. Odsvetuje, da ga dam v kopalnico kjer imam sedaj solaredge, ker se bo segrelo preveč.
Sem mislil, da je novejša tehnologija boljša :)
Kaj mislite? Pol ga edino lahko dam ven na fasado. Grdo bo.

Da, še enkrat ponovim (mam oba + bat) - SE ima v idle 30W + 1% po obremenitvi.
Deye hibrid ima v idle 75W + 2.5% po obremenitvi. Vse kar gre več kot 3kW čez njega - vklopi ventilatorje (ni več pasiv), vse kar je več kot 5.5kW vklopi turbo ventilatorje ( se ga sliši kot sesalec).
Če se boš hotel losat SE - boš moral zamenjati optimizatorje.
Lahko pa dodaš Deye in bat v obstoječi setup. Mesto montaže Deya lahko daš kamor koli na notranjo mrežo, samo objemne tokovnike moraš dat na primerno mesto (na dovodu v hišo) - in pazit da narediš "U" vezavo Deya. Se pravi, dovod v Deya in potem odvod iz Deya - da dobiš UPS sistem za hišo.
Obstoječo SE pa pustiš priklopljeno na GRID (ne je priklapljat na micro inverter vhod v Deyu).
Ti predlagam, da prvo reši problem na papirju - potem pa :D .
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

deco16 ::

Če priklopiš oboje na GRID potem če zmanjka elektrike ti SE ne proizvaja. Kar je ziher eden izmed razlogov zakaj bi tlačil Deye sploh v sistem.

Kar pa je tolk grozno prikljapljat na mikroinverter, sam sicer imam mikroinverterje prav gor zvezane pa me zanima zakaj tak bau bau. A zarad ventilatorjev?

WaterBoy ::

joez7 je izjavil:

miko22 je izjavil:

nadgradil bom SE z baterijo. Ker moj solaredge ni hibridni ga zamenjal z Deye.
Monter je rekel, da je ta deye večji ter se dosti bolj greje. Odsvetuje, da ga dam v kopalnico kjer imam sedaj solaredge, ker se bo segrelo preveč.
Sem mislil, da je novejša tehnologija boljša :)
Kaj mislite? Pol ga edino lahko dam ven na fasado. Grdo bo.

Da, še enkrat ponovim (mam oba + bat) - SE ima v idle 30W + 1% po obremenitvi.
Deye hibrid ima v idle 75W + 2.5% po obremenitvi. Vse kar gre več kot 3kW čez njega - vklopi ventilatorje (ni več pasiv), vse kar je več kot 5.5kW vklopi turbo ventilatorje ( se ga sliši kot sesalec).
Če se boš hotel losat SE - boš moral zamenjati optimizatorje.
Lahko pa dodaš Deye in bat v obstoječi setup. Mesto montaže Deya lahko daš kamor koli na notranjo mrežo, samo objemne tokovnike moraš dat na primerno mesto (na dovodu v hišo) - in pazit da narediš "U" vezavo Deya. Se pravi, dovod v Deya in potem odvod iz Deya - da dobiš UPS sistem za hišo.
Obstoječo SE pa pustiš priklopljeno na GRID (ne je priklapljat na micro inverter vhod v Deyu).
Ti predlagam, da prvo reši problem na papirju - potem pa :D .

Obstoječo SE pa pustiš priklopljeno na GRID (ne je priklapljat na micro inverter vhod v Deyu). Zakaj ne? Če pa je anrejen za to, samo mora biti ustrezno velik

Priklopi deye na grid, sončno na gen port na deye inverterji in ti bo sončna delovala tudi ko mreža dol pade.
Solar edge bo deloval normalno, v aplikaciji od deya vidiš vse skupaj, od sola edga pa samo solar edge

Če priklopiš 10kW SE na micro port Deya - obremenjuješ Deya z vso proizvodnjo. Posledično se Deye greje in vklaplja turbo ventilatorje - ni primerno za poslušat. Sem probal vse tri točke priklopa SE na Deye.
Na koncu ostal na Grid-SE. Je najbolj varno. Če pade mreža, pade ven SE in paneli (to je redko).
Če se že hočeš it otočno obratovanje, priklopiš SE na Load ( in rwskiraš v mejnih pogojih).
Micro port je uporaben do nekje 3kW (zdrži pa tut 10kW).
Pust kaj je na papirju, praksa potem pokaže svoje.
Če maš soglasje po po starem - ga maš verjetno za OnGrid SE. S priklopom na micro, kršiš pogoje soglasja.

deco16 je izjavil:

Če priklopiš oboje na GRID potem če zmanjka elektrike ti SE ne proizvaja. Kar je ziher eden izmed razlogov zakaj bi tlačil Deye sploh v sistem.

Kar pa je tolk grozno prikljapljat na mikroinverter, sam sicer imam mikroinverterje prav gor zvezane pa me zanima zakaj tak bau bau. A zarad ventilatorjev?

Na LOAD portu maš UPS - tu se priklopi komplet notranja instalacija. Je pa predpogoj "U" izvedba priklopa Deya.
JA zarad ventilatorjev. DeYe ma tri mode - pasiv - smal vent - turbo vent.
Ko vklopi turbo je glasen kot sesalec.
Micro port si prišparaj za kake dodatne panele (balkonska).

Če se baterija ne polni in je Deye v bypass modu ne vidim razloga da bi se prižigali ventilatorji.

Sicer sam si lahk priklopiš karkoli, ampak če že pol vsaj na LOAD port in si dodaš še en meter.

Meni je to da zmanka štroma in ti SE ne dela pač no-go. Kot zgleda nisi imel žleda in snega zadosti da bi to sprobal na lasni koži.

Vsekakor vsak po svoje ;)

miko22 ::

Uf, zgleda kar zakoplicirano kot berem vaše komentarje. Sem mislil, da samo zamenjam in je to to.
solaredge je v kopalnici neslišen. če pa je Deye glasen gre ven. Kako se pa to greje?

Delam pa to predvsem zato, da bom mel elektriko, tudi če izapde omrežje. vedno bolj se pojavljajo izpadi.
Niti žaluzij ne morem zjutraj dvignit, če odklopijo, zunaj pa sonce. bedarija.

feryz ::

Draga zadeva.
Zato da boš 2x v letu žaluzijo dvignil.
Jaz bi rekel, da naj bo kar dol.

miko22 je izjavil:

Uf, zgleda kar zakoplicirano kot berem vaše komentarje. Sem mislil, da samo zamenjam in je to to.
solaredge je v kopalnici neslišen. če pa je Deye glasen gre ven. Kako se pa to greje?

Delam pa to predvsem zato, da bom mel elektriko, tudi če izapde omrežje. vedno bolj se pojavljajo izpadi.
Niti žaluzij ne morem zjutraj dvignit, če odklopijo, zunaj pa sonce. bedarija.

DA ti ponovim.
Idle 75W + 125W (5kW obremenitev) ali +250W (10kW obremenitev).
Meni oba (SE +Deye) dogrevata prostor 25m2 (pač termostaska glava prej omeji), polet pa klima brez problema skompenzira. Pa še manj vlage je.
UPS pa boš mel pod pogojem, da priklopiš porabnike na LOAD port ( in "U" vezava omrežja).
Men 20kWh zadostuje za nekje 10h normalne uporabe, ob omejitvah pa tudi do nekje dva dni.
Za zlato rezervo pa bencinski agregat (še ni blo potrebe, sam vsake kvatre ga zalavfam za 10 min).
Še najbolj je uporaben za fleks, v odaljenemu delu parcele - ni treba vlečt kabla. 8-)
Če rabiš samo kot UPS, maš tut cenejše variante in samo 1f pod UPS.
Preigravaj zadevo na papirju - če se ti ne mudi tut leto dni.

všeč mi je ideja, ko je en omenil da lahko to dejansko postavim zunaj poleg elektro omarice. Si omislim neko "škatlo", da je zaščiteno, zunaj pol lahko piska kolikor hoče.
Draga zadeva je, ja, ampak jaz vidim prednosti. je investicija. denar ki leži na banki je brez vrednosti.
Monter mi sicer ni nič omenil, da bi moral menjat optimizatorje. Če moram to menjat pa cena poskoči.

Magic1 ::

A Solaredge nima nekega "backup" setupa, ki bi delal ob izpadih na baterijo? Pri Huawei-ju so mi to ponujali v kompletu s baterijo.
Magic

BigWhale ::

joez7 je izjavil:

Na LOAD portu maš UPS - tu se priklopi komplet notranja instalacija. Je pa predpogoj "U" izvedba priklopa Deya.
JA zarad ventilatorjev. DeYe ma tri mode - pasiv - smal vent - turbo vent.
Ko vklopi turbo je glasen kot sesalec.
Micro port si prišparaj za kake dodatne panele (balkonska).

Jaz imam SolarEdge na gen portu kot micro inverter. Nisem opazil, da bi bil kaj sila glasen Deye. Imam pa SUN-15K-SG01HP3-EU-AM2 verzijo.

Če neve kaj govori. Polnilo mu je baterijo pa je itak vent bil na full mode ker je delala AC-DC konverzija.

Ni nobenega razloga da bi pass tru prižigal ventilatorje. Edino prav je da je tko zvezano, pa še proizvodnjo vidiš.

deco16 je izjavil:

Polnilo mu je baterijo pa je itak vent bil na full mode ker je delala AC-DC konverzija.

celice pridelajo DC, baterije rabijo DC, Kaj inverter dela pretvorbo vmes še v AC? Pretvorba rabi hiša.

No moj je 10K. Žal, ko je SE na micro vhodu ne deluje v passtru. Še vedno dela konverzijo, kljub temu, da je baterija že polna.
Sem se s tem problemom ukvarjal kar nekaj časa, na koncu sprejel odločitev, da gre SE na GRID.
Probal sem tudi SE na LOAD, vse deluje, tut SE ostane v obratovanju ob izpadu GRID.
Sem pa zaradi varnosti ostal z SE na GRID (tudi soglasja s tem NE kršim).
Mogoče je tut malo kriv moj setup - Grid Peak shaving (2700W)+ Export Asymmetry + OffGrid (kot UPS), zato ni v baypas modu.
Deluje kot UPS - ob izpadu preklopi v rangi 10-20ms, ob povratku napetosti pa po 30s.
Gleda tudi napetostni prag (185-250V in frekvenco) in po potrebi korigira ali pa gre v UPS mod.
Micro vhod, sem si sedaj pustil za zunanji bencinski generator, ali pa če bom širil polje za micro balkonsko varianto.
Kolikor vem (po shemi), DC paneli (500V) napajajo inverter - 400V AC, Polnjenje ma svoj del iz AC v DC 50V, ki pa je zanimiv - v reverzibilnem obratovanju futra mrežo 400V AC iz DC 50V.
Poleg vsega pa še skrbi za fazno simetrijo proti GRID.

iloveboobz ::

vsak switcherski napajalnik dela vmesno AC pretvorbo, ker sicer drugače nemore z visokim izkoristkom pretvarjat med različnimi napetosti.

Uglavnem... Če hočeš backup napajanje za zaluzije, si kupi UPS. Bo najceneje in z najmanj glavobola.

Če hočeš pa tih hibridni inverter, bo pa treba na HVDC baterijo. Tam imajo inverterji večji izkoristke in so dejansko tišji od 48V zadev. So pa baterije ustrezno drazje po kWh. Pa DIY varjant ni.
smoki

miko22 je izjavil:

celice pridelajo DC, baterije rabijo DC, Kaj inverter dela pretvorbo vmes še v AC? Pretvorba rabi hiša.

Govora je da imaš še vedno Solaredge in celice na njemu.

Solar edge dela vn AC - GEN port na Deye je AC, ko gre v omrežje je VSE v AC in je konverzija čist nepotrebna in se tudi ne dela.

Če pa imaš kaki asymetric phase feeding vklopljen pa ga izklopi. In to je problem ki ga ima. Torej ima vklopljeno asimetrijo torej da faze poravna po porabi in zato mu delajo ventilatorji vedno. Brezveze pač če res ne rabiš tega.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: deco16 ()

deco16 je izjavil:

miko22 je izjavil:

Solar edge dela vn AC - GEN port na Deye je AC, ko gre v omrežje je VSE v AC in je konverzija čist nepotrebna in se tudi ne dela.

Če pa imaš kaki asymetric phase feeding vklopljen pa ga izklopi.

VERJETNO MAŠ DEYA?
Moj namreč prek micro porta regulira tud oddajno moč (z dvigom frekvence) in mi ga še ni uspelo preklopit v passtru mod. Bom pa probal izklopit asymetric phase feeding in mal opazovat.
Lahko je tut kriv Grid peak shaving, ali pa Offgrid (kot UPS).
Vglavnem NE maram, ko vklopi vente na polno. Mogoče bodo s posodobitvijo FW kaj rešili (smart fan).

enavlaka ::

Deye in njihov SW in support je itak drek od dreka

enavlaka je izjavil:

Deye in njihov SW in support je itak drek od dreka

NO, jaz mam dobre izkušnje z njimi (Bolgarija):D

joez7 je izjavil:

deco16 je izjavil:

miko22 je izjavil:

Če pa imaš kaki asymetric phase feeding vklopljen pa ga izklopi.

VERJETNO MAŠ DEYA?
Moj namreč prek micro porta regulira tud oddajno moč (z dvigom frekvence) in mi ga še ni uspelo preklopit v passtru mod. Bom pa probal izklopit asymetric phase feeding in mal opazovat.
Vglavnem NE maram, ko vklopi vente na polno. Mogoče bodo s posodobitvijo FW kaj rešili (smart fan).

nekih čudezov ne pričakuj, ker hladit se more še vedno..
smoki

Ok, še eno vprašanje. Če zamenjam inverter solaredge z deye pa ga namestim v neko "zazidano škatlo" poleg električne omarice(najboljše, ker ne rabim vlačit dodatnega kabla), je lahko problem z hlajenjem? Namreč, nekje not zaprt, predvidevam, da ne bo ok ali?

seveda, inverter rabi veliko ventilacije, če ne se bo skuhal.

Resitev tvojih problemov je se vedno ups...
smoki

Pa ne gre se samo za žaluzije pa ups. Gledam dolgoročno. netmetering se bo končal najkasneje v 4 letih, subvencije še prej. Zdaj je čas za investicijo.

DamijanD ::

Zakaj se bo NM končal v 4ih letih? Zakaj pa rabiš zazidano škatlo? Naredi neko mrežasto zračno zadevo.

starfotr ::

NM se bo končal slej ko prej. To desetletja še bo, potem pa verjetno ne več. Tudi predstavnica lobistov namiguje na to.

https://www.soundcloud.com/finance_si/p...

Razsmernika ni dovoljeno zapirat v karkoli. Niti v mrežo ga jaz ne bi. Treba je imeti neoviran dostop zaradi hlajenja, vzdrževanja ali pa za krizno situacijo v primeru požara ali podobno.

kriptobog ::

Netmetering bo ostal. Bodo pa dobavitelji lahko spet zaračunavali strošek strankam. Minus z netmeteringom majo pa itak samo tisti, ki imajo večino strank na net meteringu. Dobavitelj, kjer so net meterng stranke v manjšini ne ustvarja minusa s tem. Sicer pa še zdaj nekateri dobavitelji ponujajo svojo verzijo net meteringa. In to je prihodnost. Ti dobavitelji tudi pritiskajo na državo, da se klasičen net metering čimprej ukine. Tako, da kdor še nima baterije naj si jo zagotovi dokler so še dobre subvencije za to. S tem boš lahko imel tudi kasneje "net metering", edino dobavitelj bo želel upravljati s tvojo baterijo, kar je problem, ker ti lahko podrejo peak shaving. Bomo videli kako bo, ampak na slabšem ne bomo, vsaj tisti z baterijami ne

joez7 je izjavil:

VERJETNO MAŠ DEYA?

Mam Deye ja in če sem prav videl istega 10k W.

Pač fora asymetric phase feeding je da on skozi hoče sinhronizirat vse faze da je enaka poraba ali oddaja. In tko ja gre vse čez AC-DC-AC konverzijo. Kar je v tvojem primeru brezveze ker imaš sinhroni SolarEdge razsmernik. Sam mam to vklopljeno ker mam še 2 mikroinverterja samo na 1 fazi in pol da mi ne pošilja v omrežje brezveze.

Sem skoraj prepričan da če to sklopiš neboš mel teh problemov.

Hvala, bom mogoče še to probal v bodočnosti :D .
Pri men ni problem simetrija proizvodnje, ampak nesimetrija porabe (sem že nekaj prestavljal - pa še vedno ni dovolj) :8) .
Če mam vklopljen feeding, lahko bistveno bolj obremenim eno fazo. Na dovodu mam 3x16A-C.
Hvala za idejo.

BigWhale ::

Meni bo letos mal zmanjkal proizvodnje in razmisljam da bi menjal panele tam kjer jih lahko, tko da razmisljam, da bi potem se prevezal vse skupaj, se znebil vecine optimizatorjev in SolarEdga.

A kdo kupi rabljenega? :D

telexdell ::

BigWhale je izjavil:

Meni bo letos mal zmanjkal proizvodnje in razmisljam da bi menjal panele tam kjer jih lahko, tko da razmisljam, da bi potem se prevezal vse skupaj, se znebil vecine optimizatorjev in SolarEdga.

A kdo kupi rabljenega? :D

Namen optimizerjev je večplasten:

preprečujejo težave ob delnem senčenju panela
    znižujejo napetost na panelu
    znižujejo tok

Prvo pomeni, da v primeru, da se ti ptič userje na en panel, ne bodo vsi paneli v istem stringu delali z manjšo močjo. Panel s ptičjim drekom pa se bo pregreval.
Drugo pomeni, da v primeru menjave panela napetost dotika ne preseže 125 V. Enako velja za primer gašenja ob požaru.
Tretje pomeni, da v primeru okvare v stringu steče manjši okvarni tok, kar zmanjša požarno nevarnost.. Sproščena energija je enaka kvadratu toka.

Če ti predviden nov sistem omogoča vsaj te tri varnostne mehanizma potem menjava ni problematična. Drugače pa...
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

za prvo točko obstajajo odvodne diode... tko da tut posran panel ne potegne dol cela stringa na 5%
smoki

WaterBoy ::

Magic1 je izjavil:

A Solaredge nima nekega "backup" setupa, ki bi delal ob izpadih na baterijo? Pri Huawei-ju so mi to ponujali v kompletu s baterijo.

Imajo, samo deluje z njihovim hibridnim inverterjem.
Z samo mrežnim seveda ne deluje

iloveboobz je izjavil:

za prvo točko obstajajo odvodne diode... tko da tut posran panel ne potegne dol cela stringa na 5%

Tolko res ne, ga pa več kot sistem z optimizerji. Pol pa je tu še nevarnost lokalnega pregrevanja in pa leseno ostrešje streh...
Pač- če nekaj že imaš in želiš to odstraniti moraš vedeti, kakšne so lahko posledice.

SambaShare ::

A niso optimizatorji bolj neka slovenska posebnost? Fajna poteza, da firma, ki ti postavi tak defacto standard, se potem pa na hitro umakne it države.

Ja samo za net-metering so bili tako pogoji v smislu varnosti. Sej zadeva je kul, ampak večino sveta tega nima ali pa mikroinverterje po strehi kjer je itak 230V.

Zgleda kakor da je nekdo pisal specifikacije prav za nekega točno določenega izvajalca ;)

Ne, optimizatorji niso slovenska pogruntavščina, ampak so net metering pogruntavščina. Jih imajo kar lepo vsi po Evropi.
Klasične elektrarne so pa povsod brez, tudi pri nas.
Nekako tako se to loči. Male in velike.

kriptobog ::

SambaShare je izjavil:

A niso optimizatorji bolj neka slovenska posebnost? Fajna poteza, da firma, ki ti postavi tak defacto standard, se potem pa na hitro umakne it države.

Kot da obstajajo samo solar edge optimizatorji

a lahko linka nekdo do zakonodaje/dokumenta, k eksplicitno zahteva optimizatorje?
smoki

V eni prvih revizij zakonodaj je bilo tako spisano, da so bili uporabni le optimizatorji.
Sedaj se da to rešit z DC stikalom.

iloveboobz je izjavil:

a lahko linka nekdo do zakonodaje/dokumenta, k eksplicitno zahteva optimizatorje?
Ne zahtevajo optimizatorjev, ampak napetost pod 50V v primeru izklopa razsmernika.
Vsaj mislim, da je 50V, tam nekje.

feryz je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

Ne zahtevajo optimizatorjev, ampak napetost pod 50V v primeru izklopa razsmernika.
Vsaj mislim, da je 50V, tam nekje.

Po predpisih je nevarna napetost dotika tista katera je višja od 50 V pri izmenični napetosti ali 125 V pri enosmerni. Instalacija v stanovanjskih zgradbah mora biti narejena tako, da se na katerem koli izpostavljenem prevodnem delu (večjem od 2,5 cm2) v primeru okvare na električni instalaciji ne pojavi višja napetost (50 ali 125V ) ali da ne traja dlje od 5 s za fiksne porabnike ali 0,4 s za prenosne. Paneli na strehi pa so izpostavljen prevodni del.
En panel ti da napetost do max 50V. Če se na en optimizator vežeta dva panela je to še vedno manj kot 125 V enosmerno. Če pa elektro instalacije nimaš izvedene po predpisih-varnost ljudi-požar-zavarovalnica... kakor kdo hoče.
Večje SE se pa ne nahajajo na stanovanjskih objektih, zanje je potrebno posebno gradbeno dovoljenje (kjer se določi varovanje pred požarom, učinku električnega toka...).
Da pa daš na streho mikro inverterje (poleg tega da imaš 4x večji tok-energija pa je odvisna od kvadrata toka-torej 16x večja) me pa zanima, kako zagotoviš dovolj nizko napetost v primeru, da je potrebno delo na stringu/panelih ali (Bog ne daj) gasiti požar? (seveda, če nimajo vgrajene tudi podobne funkcije kot optimizer in so pač le dražja izbira z večjo verjetnostjo okvar)

Zgodovina sprememb…

Mikroinverterji se sklopijo, če nimajo ac
Notri pridejo kabli iz vsakega panela posebej in sami po sebi ne rabijo ekstra varovanja, saj stringa dejansko ni, kot tigo za 4 panele.
Če je 1:1 mikro pa tako ni problema, delijo si samo ac kabel.

Ok, fantje, dajte povedat po domače za nas laike.
Torej optimizatorji niso potrebni, le varujejo pred napetostjo na strehi, če kdo hodi po njej? ALi ni bolj enostavno pol izkloit elekrarno, ko nekdo mora 1x na leto recimo gor? Razumem prav?
Ali ščitijo pred požarom?

Optimizatorji so namreč tako dragi kot panel.

Če menjaš invereter iz solaredge na deye, moraš pol menjat optimizatorje? Kaj to vsak proizvajalec ima svoje? Kaka beda.

1. odvisno kako maš soglasje in kje je elektrarna montirana.
2. Da
3. Da. Da. Še to moraš pazit - za Deya so A in B serija. Enini samo optimizirajo, drugi pa majo tudi funkcijo izklopa (sklenitve) panela ob napaki - zasilnem izklopu, pol pa rabiš še en komunikacijski modul (~300€).
Je pa blo že vse to razpredano v prejšnjih postih - sam malo moraš iti skozi (tut nekaj 100 nazaj) :))

Še nekaj moraš pazit. ;((
Tipičen SE string ima do S25 - do 1000V open. (min 13S - 500V) (redko do S32).
Tipičen Deye string ima S12 ali S13 - do 550V open. Zato ma ponavadi P2S12 -24x panel. (min 6S)

MadMax ::

miko22 je izjavil:

Ok, fantje, dajte povedat po domače za nas laike.
Torej optimizatorji niso potrebni, le varujejo pred napetostjo na strehi, če kdo hodi po njej? ALi ni bolj enostavno pol izkloit elekrarno, ko nekdo mora 1x na leto recimo gor? Razumem prav?
Ali ščitijo pred požarom?

Jaz sem tudi laik, zato mi prosim razloži tvoj pogled na string brez optimizatorjev ali podobne navlake: kako boš takrat, ko bo moral nekdo gor na streho, izklopil sonce?

In ja, tudi pred požarom na nek način ščitijo: če zaznajo iskrenje, izklopijo elektrarno. Niso torej glih vsemogočni, pa vseeno...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

SambaShare ::

Pa kje ste našli zdaj to hojo po strehi? Saj ohišje mora biti tako ozemljeno. Kje je večja nevarnost požarov bi pa tudi rad videl statistiko. Lepo da imaš po eni strani avtomatski izklop, po drugi strani pa tudi kup več spojev in elementov.

In ja male elektratne brez optimizatorjev in z DC stakalom že stojijo in vedno več jih bo. Nek optimum je verjetno več stringov po 400~500V.

MadMax ::

Hoja v prenesenem pomenu, itak da ne gre za sprehode ampak servisne posege, gašenje, ...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

D3m ::

Vprašanje.

Ali je možna postavitev OFF-GRID elektrarne na hišo.
|HP EliteBook|R7 8840U|
««
432 / 438
»»