» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
431 / 431
»
»»

feryz ::

Večina je štartala nekje s 4 ali 5 MWh porabe.
Potem pa pristala na 10 do 15 MWh.
Eno z drugim, pač.

joez7 ::

feryz je izjavil:

Eno z drugim, pač.

Točno tako.
Ko smo škrtarili smo meli 4-5MWh.
Prvo leto sončnica (10kWp) +3MWh presežka, pol pa vedno manj (lani malce pod 400kWh presežka).
Se ni treba posebej trudit, da skuriš 13MWh (sedaj TČ, namesto daljinskega).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Saj sproti tudi sončnico večaš. Zakaj bi se nekje ustavil?
Omrežnina je enaka če kuriš 5 MWH ali 15 MWh. Napaka ali dve in si tam.
Če se oni delajo norca iz nas,je prav da se tudi mi probamo iz njih.

Jaz sem našim omenil, da bi lahko dali jacuzzi na vrt. In so vsi navdušeni.
Najbrž si bom res enega ubodel.

Grimnir3 ::

Jaz sm štartal s 14MW.
Hiša iz 90ih + TČ + slaba okna in neizolirana podstreha. Pa EV.

Potem sem uredil izolacijo in okna pa prišel je še en VM, ampak se jaz vozim manj tako da je poraba padla.

Si pač čudak. Tudi taki morajo biti.
Segedin in te fore.

GregiB ::

joez7 je izjavil:

feryz je izjavil:

Eno z drugim, pač.

Točno tako.
Prvo leto sončnica (10kWp) +3MWh presežka, pol pa vedno manj (lani malce pod 400kWh presežka).

Ja bravo.... Sedaj TČ.... TČ skuri na leto več elektrike, kot povprečno gospodinjstvo, ki TČ nima... Je malo za lase privlečeno tole... Mislim, čakam, da nekdo napiše, da ima zdaj doma estruzijo plastike... ali pa mega BTC mining rige v kevdru
Gospodinjstvo, ki ni v svoje lokalno omrežje vneslo večjih porabnikov (TČ, EV) po mojem mnenju skuri manj elektrike, kot pred desetletjem, dveh (varčnejši porabniki / el. aparati)

Osebno sem v investicijo šel tako, da sem šel s omrežja + kurilca na SE + TČ... Samo SE se mi v trenutku odločanja ne bi izplačala in ne bi šel v investicijo.
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GregiB ()

alekskac ::

bpr123 je izjavil:

Tvoje cene ne štimajo glede na oglase?

Cene, oziroma 3 ponudbe so iz konec novembra do začetek decembra lani (pred subvencijo). Sej ni ta ponudba dosti cenej od mojih, edin da bi jaz dobil mal manj subvencije, ker je samo 7 kWp pri meni, oni pa računajo subvencijo na 10 kW panelov. Baterija je pri meni večja (kar potem tudi pri njih pride nekje v rang 14-15 jurjev. To moraš ti vnaprej skeširat. Elektrarna iz tvoje slikce ni 7 jurjev. Skor 14 je. Subvencijo si potem sam rihtaš. Jaz nimam tok dnarja za vnaprej porint (moraš, drugač se noben ne loti), in bi moral po kredit, in to potem še dražje pride.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alekskac ()

Pa saj vleka iz omrežja je tam tam. Razlika je samoporaba.
Čeprav so tudi to zjebali z omrežnino in je zdaj več po principu net meteringa.
Ker ponoči kurimo, namesto da bi takrat, ko sonce sije.

Jebi ga, ko sončnice delajo je štrom najdražji, zato ga je treba takrat čim več poslati v omrežje.
Ponoči in pozimi, ko ni sonca, pa čim več pokuriti.

joez7 ::

GregiB je izjavil:

joez7 je izjavil:

feryz je izjavil:

Eno z drugim, pač.

Točno tako.

Ja bravo.... Sedaj TČ.... TČ skuri na leto več elektrike, kot povprečno gospodinjstvo, ki TČ nima... Je malo za lase privlečeno tole... Mislim, čakam, da nekdo napiše, da ima zdaj doma estruzijo plastike... ali pa mega BTC mining rige v kevdru
Gospodinjstvo, ki ni v svoje lokalno omrežje vneslo večjih porabnikov (TČ, EV) po mojem mnenju skuri manj elektrike, kot pred desetletjem, dveh (varčnejši porabniki / el. aparati)

Osebno sem v investicijo šel tako, da sem šel s omrežja + kurilca na SE + TČ... Samo SE se mi v trenutku odločanja ne bi izplačala in ne bi šel v investicijo.

Te moram razočarat - men TČ letno pokuri nekje 3MWh>:D. Bo pa zanimivo - letošni Jan. 800kWh (lani pod 600).
Hvala za idejo - ma kdo ekonomsko računico - kaj se splača rudarit (vsaj pozimi - mam viške)8-)
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Grimnir3 ::

feryz je izjavil:

Si pač čudak. Tudi taki morajo biti.
Segedin in te fore.

Zakaj čuden? Pač sem imel najprej porabnike in sem potem šel v SE.
Da se je poraba zmanjšala pa gre pripisati temu, da sem zamenjal okna in izoliral podstrešje, oboje je bilo narejeno primarno zaradi kvalitete bivanja. Prihranek elektrike je postranska stvar.

Aja pa manj se vozim kot sem se par let nazaj. Bližja pisarna in večinoma delo od doma.

No, saj jaz tudi bolje, da sem tiho.
Iz 11,7 MWh sem padel na 9,7 Mwh. Kar se elektra tiče.
Zato pa je viška štroma kot blata.

Moram naši poturiti EV. Da se bo malo pokurilo zalogo.

T743 ::

No ta vlak glede rudarjenja je definitivno odpeljal, cene grafičnih sedaj letijo v nebo, kljub zastonj elektriki se jih zlepa ne odplača.
Tiste ponudbe za elektrarne, kjer ti potem oni "gonijo" baterijo so pa tudi tako-tako, baterijo se uporablja za rezanje špic, dvomim, da so tako uvidevni, da to počnejo namesto tebe in ne gledajo le na svojo korist.
Glede večje baterije, bo zgleda še "najcenejša" v kakšnem priključnem hibridu ali pa povsem električnem ob naslednji menjavi vozila. Malo ogledujem BYD Atto3 PHEV oziroma povsem električni. Po papirjih obeta veliko. Več kot nova Katrca na primer.

starfotr ::

Nihče ni tako neumen, da bo investiral v elektrarno in nato grafične kartice, ki bodo delale samo občasno. Tako se ROI poveča in vprašanje, če se investicija sploh kdaj povrne. Grafe morajo delat 24/7.
««
431 / 431
»
»»