» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
417 / 417
»
»»

joez7 ::

seminal je izjavil:

joez7 je izjavil:

Jaz bi se lotil zadeve na tvojem mestu; Vloga za soglasje za SE. Boš na varni strani pred zakonom.
Četut te zavrnejo, se lahko pritožiš in izboriš soglasje za minimalno oddajo ranga 1 ali 2kW. Na osnovi tega si deležen subvencije.

To ne drži, če omrežje oz trafo postaja na katero si priključen tega ne podpira oz je prenasičena, si ne moreš nič izborit. Sam imam isti primer. Ti povejo kdaj imajo namen menjat trafo postajo 3-4 leta.

Zanimivo. So ti pol dali "0". V našem koncu so zgleda bolj radodarni>:D. Konkretno za naš trafo, majo kar še nekaj špeha.
Glede hibrida - moraš vedet, da ma lastno porabo od ~70, 80W (idle), pa vse do nekje +2% obremenitve (max 150W).
Moj 10kW hibrid ma dneven izgube ~2-2.4kWh/24. Na srečo gredo te izgube v gretje prostora. Polet pa klima malce več lavfa. (mam namen dodat v polje še ene ali dva panela, za pokrivanje izgub hibrida).
Sam inverter od SolarEdga, pa ma izgube v idlu 30W in pod 2% obremenitve (ocenjeno na nekje 1kWh/24).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

alekskac ::

Moj sodelavec enako. Nulo je dobil, do zamenjave trafota.

DarwiN ::

Kakšno imate mnenje glede pregleda SE? Z dronom, pregled fizičnega stanja, kablov, panelov, s termo kamero, bla bla.. Eni to počnejo na 2 leti, pri čemer dobiš poročilo o pregledu, da imaš dokazila proti zavarovalnici v primeru najhujšega ali whatever, samo da se lepše sliši in človek mirneje spi. :D

To predvsem ponujajo v sklopu vzdrževalnih paketov oziroma podjetje, ki je montiralo SE, potem molze naprej za te storitve.. Vem, da GENI in ostali tako molzejo, ker je cela žlahta naročila SE pri njih in imajo te preglede na 2 leti... 7 let gratis, potem pa plačljivo..

Mene zanima ločena storitev? Zgolj pregled.. A to dejansko prakticirate na vsakih X let ? In koliko plačate?
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

starfotr ::

Zavarovalnica ti ne bo nič več ali manj izplačala zaradi tega neobveznega pregleda.

Jaz bi rekel, da je smiselno. Že zardi tega, ker denar mora krožit in izpulit ga je treba tam, kjer ga je veliko.

pero50 ::

Kaj točno naj bi videli z dronom? Če je SE še na sterhi? Ali zgolj zavanjanje nevednih penzionistov, da mislijo kaki profesionalci so, ker imajo neko high tech opremo, katera stane ranga kot en baterijski vijačnik?

p.s.
Kako so meni zmontirali SE

To na sliki še ni najhujše, da postrižejo 3/4 kabla.
Čevelj je bil pritrjen s predolgim vijakom in ga ni stisnilo na ohišje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pero50 ()

MadMax ::

Ne bi škodilo napisat izvajalca...
Pa ne zato da se ga očrni in popljuva, ampak da še kdo z istim preveri kaj ima na strehi.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

starfotr ::

Čemu je treba navajat večino monterjev, ko pa vemo da je generalno vse zanič?

Po neuradnih podatkih Elektrotehniške zveze Slovenije in odbora NNELI pod njihovim okriljem, so od 100 pregledanih elektrarn iz elektrotehniškega vidika samo 4 ustrezne.

https://blog.knauf.com/sl-si/po%C5%BEar...

DamijanD ::

pero50: načeloma pregled izvajajo takrat, ko SE deluje in s termo kamero preverijo ali obstajajo kakšne vroče točke (slab stik). Tako, da jaz bi rekel, da pregled je smiselen, ne vem pa ali se splača (oz. ne vem koliko računajo za tak pregled).

DarwiN ::

Men se tudi zdi smiselen, ampak mogoče na ~5 let? Da preverijo kablovje in spoje. Bojda tudi razsmernik očistijo, karkoli že to točno pomeni. Odprejo in posesajo, da ne prihaja do pregrevanja komponent?

Problem je, ker večina/vsi? to ponujajo v sklopu vzdrževalnih paketov, ki pa koštajo 150-600EUR na leto.. In pol plačuješ za nek "vsakodnevni nadzor delovanja SE preko spleta" in podobne jajce, kar je zagotovo vsaj delni nateg, ker nihče dejansko ne preverja delovanja tvoje SE, a ne.. Verjetno te dodajo v bazo in jih software opozori, če pride do kakšne anomalije. Ampak tovrstne anomalije boš tudi sam opazil.

Zato bi me zanimal tak enkratni/občasni strokovni pregled. Mogoče leta 2027, ko moja SE dopolni 5 let.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

miko22 ::

pero50 je izjavil:

Kaj točno naj bi videli z dronom? Če je SE še na sterhi? Ali zgolj zavanjanje nevednih penzionistov, da mislijo kaki profesionalci so, ker imajo neko high tech opremo, katera stane ranga kot en baterijski vijačnik?

p.s.
Kako so meni zmontirali SE

To na sliki še ni najhujše, da postrižejo 3/4 kabla.
Čevelj je bil pritrjen s predolgim vijakom in ga ni stisnilo na ohišje.

Ojoj, to pa je mojstrovina. To ko delajo "vajenci". Mam eno podobno izkušnjo iz gradnje hiše, ko je vajenec naredil 4k€ škode pri novogradnji.

fikus_ ::

Pregledi z droni so nesmiselni, termokamera lahko pokaže kaj, ampak mora biti nekaj že hudo narobe. Spoji so pod paneli in s termokamero tega ne vidiš.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
««
417 / 417
»
»»