» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
236 / 359
»»

Constantine ::

Evo, papirji z Elektrom urejeni. Sej je trajal samo 5 mesecev :D Sedaj pa v nakup in motažo :)

J.McLane ::

Avenger je izjavil:

Zdaj je ustaljena praksa, da če si na objektu na leto proizvedel 100 enot in na istem objektu porabil 100 enot, ne plačaš nič.

Folk seveda množično daje gor panele, v paniki pred pričakovanim dvigom cen in sicer v veliki meri je povečanje pri podjetjih, ki zdaj plačujejo nore cene, 0,24EUR/kWh, ko imajo gospodinjstva in mali poslovni porabniki omejenoc ceno na pol manj.

Vprašanje za miljon, pa je, ali menite, da je možno, da bo država (morda preko EU direktive) spremenila način obračunavanja in bodo prešli na npr. mesečni obračun. Kaj to pomeni, je jasno, pozimi paneli ne naredijo skoraj nič, velika večina proizvodnje je v poletnih mesecih... Kako bi to utemeljili ne vem, vem pa, da to lahko naredijo. Ampak a bojo? Torej, lahko da je bil plan, da se umetno dvigne ceno elektrike, folk v paniki nabavlja panele in se proizvodnja s panelov v enem letu praktično podvoji, ko bo denar porabljen, nas bodo pa vrgli pod avtobus, investicija se tako ne bi povrnila v cca.10 letih, ampak mogoče, mogoče v 20... Kolk možnosti je, da se to res zgodi?

Plan je da se bo plačevala omrežnina, za tisto kar porabljaš iz omrežja, letni obračun pa ostaja. To bo začelo veljati z 2024, ampak ne bo veljalo za stare SE, samo za novo inštalirane.

Seveda pa tudi trenutne niso imune na kakšne spremembe, ker ni pogodb za n let, kot je bilo to v času garantirane odkupne cene.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Daniel ::

Tako, danes smo proizvedli 76 kW. Predvidevam, da bo sonca dovolj čez leto, da bo pokrilo tudi kakšne oblačne dni.

Dostopa do APIja in admina panela v aplikaciji pa mi nočejo dati, nekaj se na garancijo zgovarjajo.

feryz ::

Avenger je izjavil:

Folk seveda množično daje gor panele, v paniki pred pričakovanim dvigom cen in sicer v veliki meri je povečanje pri podjetjih, ki zdaj plačujejo nore cene, 0,24EUR/kWh, ko imajo gospodinjstva in mali poslovni porabniki omejenoc ceno na pol manj.?
Koliko praviš da podjetja plačujejo? Jaz plačujem 0,43 €/kWh. Do novega leta. Za drugo leto še ni dobavitelja. Po nobeni ceni.
Ne redko plačujejo tudi do 99 centov/kWh. Pol večjih privatnikov že svoje, več sto kilovatne ali celo megavatne dizel agregate goni. To je resnično eko bio, ti motorji namreč niso EURO 6 plus, ampak EVRO 6 minus. Strašanski napredek, ni kaj.!
Kam smo prišli, če se bolj splača imeti svoj štrom, narejen z dizelskim agregatom od tistega, ki ga voda ustvari, ki čez lopatice steče.

l0g1t3ch ::

feryz je izjavil:

Avenger je izjavil:

Folk seveda množično daje gor panele, v paniki pred pričakovanim dvigom cen in sicer v veliki meri je povečanje pri podjetjih, ki zdaj plačujejo nore cene, 0,24EUR/kWh, ko imajo gospodinjstva in mali poslovni porabniki omejenoc ceno na pol manj.?
Koliko praviš da podjetja plačujejo? Jaz plačujem 0,43 €/kWh. Do novega leta. Za drugo leto še ni dobavitelja. Po nobeni ceni.
Ne redko plačujejo tudi do 99 centov/kWh. Pol večjih privatnikov že svoje, več sto kilovatne ali celo megavatne dizel agregate goni. To je resnično eko bio, ti motorji namreč niso EURO 6 plus, ampak EVRO 6 minus. Strašanski napredek, ni kaj.!
Kam smo prišli, če se bolj splača imeti svoj štrom, narejen z dizelskim agregatom od tistega, ki ga voda ustvari, ki čez lopatice steče.

Ker je model računanja cen štroma privlečen za lase. Borznim mešetarjem pa to seveda paše.

Mešanje borz v neke take zaprte sisteme kot je proizvodnja in poraba elektrike je največji nateg. Po istem sistemu se pretakajo elektroni z bistveno različno ceno, odvisno kolk je koga nategnil nek mešetar.

phnj90 ::

l0g1t3ch je izjavil:

Ker je model računanja cen štroma privlečen za lase. Borznim mešetarjem pa to seveda paše.

Mešanje borz v neke take zaprte sisteme kot je proizvodnja in poraba elektrike je največji nateg. Po istem sistemu se pretakajo elektroni z bistveno različno ceno, odvisno kolk je koga nategnil nek mešetar.

Do nadalnjega je pač tako, kot so birokrati že bili določili, zaradi Grete ali Greti navkljub, preživeti pa je potrebno tudi tiste (3?) dneve vmes, ko se bo spremenilo. Že čez 10 let bo morda izgledalo smešno.

Meni je sicer tule bolj fajn brati o sončnih elektrarnah, se lahko kaj naučim in pasem favšijo, glede modelov cev elektrike bi odprli novo temo?

FoxKnox ::

Države praktično iščejo alibi za večdesetletno slabo načrtovanje in posodabljanje sistema električne energije. Tehnologija fotovoltaike je tako napredovala, da je postala dostopna širšim množicam in države so rabile le manjšo globalno vzpodbudo, v smislu vojne v bljižini, da so ljudske množice navalile na SE in jih na streho montirajo enostavneje in bolj zavzeto,kot novoletne lučke na božično smrekco. Kakšno korist ima država od tega ? Nobene. Ne glede , da lahko proda vaše viške na borzi, ali pa jih da rago prodaja vašim sosedom, je SE v sistemu ena velika motnja.Tako ob pretirani proizvodnji kot pri pretirani porabi.Enostavni ni mogoče planirati obremenitve sistema.Če ima vsak ponudnik vnaprej zakupljeno električno energijo za planirano porabo naročnikom, je nemogoče planirati za uporabnike SE, priključenih v omrežje,proizvodnjo in porabo.Nihanja so lahko ogromna na dnevni bazi. Ker je megla je proizvodnja nizka in odjem visok, če bi bilo sonce pa druga skrajnost in prekomerna oddaja v sistem .Pisali so tukaj že o višjih cenah za tiste, ki presežejo planirano porabo. Skratka , velika motnja. Idealno za državo je : Izklop iz omrežja in samooskrba z hranilniki za take.Tak je tudi kratkoročni plan subvencioniranja Če zmanjka pa cena x3. Na tak način se rešiš motnje in omejiš porabo na sistemu.Samooskrba pa tudi nemore biti zastonj, zato se uvede še kakšno takso ali davek.
Ja, država dela kar hoče. Spomnite se protikoronskih ukrepov v EU . Kdo bi si pred petimi leti mislil ,da do tega lahko pride. Evo, pa ni bilo revolucije, vsi še vedno mirno sedijo v foteljih v Bruslu.

Kdo si je SE in net metering sploh zamislil? Ekosklad? RS? EU? ZDA? RUS?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: phnj90 ()

FoxKnox je izjavil:

Države praktično iščejo alibi za večdesetletno slabo načrtovanje in posodabljanje sistema električne energije. Tehnologija fotovoltaike je tako napredovala, da je postala dostopna širšim množicam in države so rabile le manjšo globalno vzpodbudo, v smislu vojne v bljižini, da so ljudske množice navalile na SE in jih na streho montirajo enostavneje in bolj zavzeto,kot novoletne lučke na božično smrekco. Kakšno korist ima država od tega ? Nobene. Ne glede , da lahko proda vaše viške na borzi, ali pa jih da rago prodaja vašim sosedom, je SE v sistemu ena velika motnja.Tako ob pretirani proizvodnji kot pri pretirani porabi.Enostavni ni mogoče planirati obremenitve sistema.Če ima vsak ponudnik vnaprej zakupljeno električno energijo za planirano porabo naročnikom, je nemogoče planirati za uporabnike SE, priključenih v omrežje,proizvodnjo in porabo.Nihanja so lahko ogromna na dnevni bazi. Ker je megla je proizvodnja nizka in odjem visok, če bi bilo sonce pa druga skrajnost in prekomerna oddaja v sistem .Pisali so tukaj že o višjih cenah za tiste, ki presežejo planirano porabo. Skratka , velika motnja. Idealno za državo je : Izklop iz omrežja in samooskrba z hranilniki za take.Tak je tudi kratkoročni plan subvencioniranja Če zmanjka pa cena x3. Na tak način se rešiš motnje in omejiš porabo na sistemu.Samooskrba pa tudi nemore biti zastonj, zato se uvede še kakšno takso ali davek.
Ja, država dela kar hoče. Spomnite se protikoronskih ukrepov v EU . Kdo bi si pred petimi leti mislil ,da do tega lahko pride. Evo, pa ni bilo revolucije, vsi še vedno mirno sedijo v foteljih v Bruslu.

Nisem vedel, da mora imeti država zmeraj neko korist...

Kolikor je sicer meni znano se omrežje uravnava trenutno in ne za pol leta vnaprej, da bi morali vedeti koliko se bo porabilo in koliko proizvedlo. Koneckoncev pa država precej dobro ve, kakšno bo vreme v naši žepni državi in lahko že na podlagi tega načrtuje 3 dnevno proizvodnjo iz SE.

Sicer pa glede na stanje priklopov pri nas, ko sta na en trafo, ki napaja kakih 40 hiš priklopljeni dve elektrarni in obe imata omejitev oddaje ni strahu, da bi sesuli omrežje...

Daniel je izjavil:

Sicer pa glede na stanje priklopov pri nas, ko sta na en trafo, ki napaja kakih 40 hiš priklopljeni dve elektrarni in obe imata omejitev oddaje ni strahu, da bi sesuli omrežje...
Zanimivo, ne?
Oddaja na tem trafotu je omejena na 20 kW, kolikor imajo dve, odvzem pa na kakih 300 plus kW.
Vsaj na moji veji je tako. Glede na to, da so 2 SE in je moja, kot druga po vrsti, že omenjena. 20 bajt na tej veji pa ima vsaj 14 kW dovoljen odvzem, če ne celo 17 kW.

s1m0n ::

To je to, ko se premalo na tem dela ali pa se jim ne da.
V sosednji vasi se je ob obnovi celotne glavne ceste naredil vkop vodnikov, nov trafo... In glej ga kak to planirajo, da isto pri par sončnih več ni možen priklop dodatne pa ti je to lokacija, ki ni preveč oddaljena od ene največjih RTP postaj v Sloveniji :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: s1m0n ()

driver_x ::

Daniel je izjavil:

Dostopa do APIja in admina panela v aplikaciji pa mi nočejo dati, nekaj se na garancijo zgovarjajo.

WTF! Pa kje dobite tako nesposobne izvajalce? Sicer sem slišal, da naj bi bila pri slovenskem zastopniku za Solaredge mogoča zamenjava inštalaterja.

driver_x je izjavil:

Daniel je izjavil:

WTF! Pa kje dobite tako nesposobne izvajalce? Sicer sem slišal, da naj bi bila pri slovenskem zastopniku za Solaredge mogoča zamenjava inštalaterja.

Ma saj jih malo razumem, ustaljeni v svojem sistemu, potem pa od 99% 1% dela neke težave in pričakuje nek dostop, za katerega niti sami ne vedo kaj je. "Full acess", ko vam nastavljajo profil.

driver_x ::

Ampak od monterja bi pa ja pričakoval, da pozna vsaj osnove od osnov.

DamijanD ::

A če postaviš v lastni režiji, potem tudi sam konfiguriraš inverter in imaš "servisni" dostop?

Samo če se zlažeš in prijaviš kot profesionalni inštalater.
Sicer jim lahko prepoveste, da vam ustvarijo račun in to storite sami. Ne vem, zakaj niste to storili takoj, ko ste se odločili za SE.
Ko enkrat vneseš SE v sistem pod nekoga, je zelo zajebano to menjati. Da pa se.

Avenger ::

Zadnjič sem govoril z enim izvajalcem za SE. Je rekel, da večino paneli naredijo dopoldne, nimam grafov sicer. Ampak, fizikalno to ne bo šlo skozi, da bomo imeli npr. 10% elektrike iz SE, ker so potem proizvodne špice med, recimo 9-13, v recimo 5 mesecih v letu. Ostalo je pa precej bogo. Pomeni, da bi, pri 10%, sredi poletja, ob 11h skoraj pokrili potrebe cele države, samo s paneli. Zjutraj ob 6h-7h, ko se zalaufa velik del porabe, še ni proizvodnje s panelov. Jasno je treba to uravnavat, ne? Potem je jasno, da več kot je panelov, večje so fluktuacije.

Vidim sicer eno možnost, poletne viške bi lahko skladiščili v proizvodnjo vodika.... ampak je pa energijsko to precej potratno, oz. majhni izkoristki so. Garantiram, da bo situacija čez 10 let čisto drugačna kot danes in bomo govorili o tem, da imamo preveč panelov. Razen seveda v primeru, da bodo iznašli tehnološko enostaven proces za skladiščenje električne energije. Super baterije recimo, ampak to je zaenkrat fikcija.

Sem pred odločitvijo ali it v investicijo ali ne in ne bom potreboval kredita, ampak če grem v to, se bom "znebil" prihrankov, kar je še vedno ok, če bi vedel, da bom investicijo dobil nazaj v 10 letih. Pa jo bom? Noben ne ve. Vlada, oziroma EU, pa lahko čez par let naredi tako drastične spremembe, da denar od investicije v panele ne bo nikoli povrnjen.

Zoprno mi je tudi, ker imam občutek, da smo ovčke, ki smo slišale oster lajež na desni in je logično, da moramo stran od tega, v levo, v ogrado, potem pa... v zavetje hleva ali v klavnico? Torej, cene elektrike so šle umetno gor (mislim, da je to jasno?), logično je da boš zdaj postavil SE, da si ceno znižaš. In v tem obdobju, ki bo morda trajalo 2 leti, predvidevam, da bo hudo, že 0,25€/kWh je hudo, 1€/kWh je brutalno in pri podjetjih s proizvodnjo bo težko preživet brez panelov - nek ponudnik mi je rekel, da se bo cena za industrijsko elektriko določala mesečno, se pravi ne moreš nič vnaprej planirat in če bodo s 25c dvignili na 50c ali na 1€ ali na 2€, boš naredl kaj? nič. Če se ogrevaš/hladiš na elektriko se ti bo zelo konkretno poznala podražitev. Potem, ko se bo pa folk znebil vseh prihrankov in pokupil vse panele kot so si jih lahko privoščili bodo pa z nekim izgovorom obrnili ploščo, cena EE se bo spustila, ali pa bodo drugačni pogoji, mesečni obračuni. Ampak potem bo pač prepozno. Panele boš imel gor, čas povrnitve investicije se bo podaljšal od 6 let, kot bo kazalo v vmesnem obdobju brutalnih cen elektrike, na 10, na 20 na 30. Ali me občutek vara in je to samo FUD? Stvar je v tem, da je to izven naše kotrole in če je izven naše kontrole sm lahko prepričani, da to kontrolira nekdo, ki ima ekonomski interes, ki običajno ni poravnan z našim.

Morda pa sem pes taco moli; da EU na neki točki spiše obvezno uredbo za vse članice, da morajo imeti vse SE tudi proporcionalno določeno količino akumulatorjev, ki so v omrežje "pametno" povezani, tako da pobirajo viške in uravnavajo napetost. Dodatna investicija, obvezna - ali pa pač penali za viške proizvodnje, več keša od folka. Na koncu bomo za elektriko leta 2030 plačevali točno toliko kot smo npr 2015, s to razliko, da bomo imeli vsi še panele, akumulatorje in vso to sranje od panelov do kablov do akumulatorjev v bajtah, poslovnih stavbah in povsod.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Avenger je izjavil:

Zadnjič sem govoril z enim izvajalcem za SE. Je rekel, da večino paneli naredijo dopoldne, nimam grafov sicer.

Ja, normalno, da tiste SE, ki so obrnjene na SV, V in JV in če ni oblačnosti, megle, smoga, naredijo največ dopoldan. Ampak nekatre SE obrnjene tudi na J, JZ, Z, SZ. Potrebno je pač pogledati krivulje proizvodnje.

Opa, sedaj sem se prijavil na računalniku v monitoring in imam omogočen admin panel. Očitno so prošnje zalegle. No, vsaj nekaj dobrega :)

KTr1sk ::

Daniel je izjavil:

Opa, sedaj sem se prijavil na računalniku v monitoring in imam omogočen admin panel. Očitno so prošnje zalegle. No, vsaj nekaj dobrega :)

A si moral vpisat serijsko številko od SolarEdge razsmernika? MEni ne prime, pa vem da sem prav prepisal

Kaj pomeni ta napaka?

i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

Zgodovina sprememb…

• spremenil: KTr1sk ()

Nimam jaz administratorskega računa. Imam uporabniškega z omogočenim admin panelom (tisti dve kolesci), kjer lahko prideš do APIja in nastaviš ali je elektrarna vidna javno. Drugega ne rabim, naj bo to ali je kak optimizator crnil ali pa dioda v katerem panelu njihova skrb.

Kar se pa napake tiče pa zgleda kot, da imaš nekje prekinjen kabel na enem stringu. Vsaj jaz bi si tako razlagal to napako.

hruske ::

J.McLane je izjavil:

Avenger je izjavil:

Zdaj je ustaljena praksa, da če si na objektu na leto proizvedel 100 enot in na istem objektu porabil 100 enot, ne plačaš nič.

Folk seveda množično daje gor panele, v paniki pred pričakovanim dvigom cen in sicer v veliki meri je povečanje pri podjetjih, ki zdaj plačujejo nore cene, 0,24EUR/kWh, ko imajo gospodinjstva in mali poslovni porabniki omejenoc ceno na pol manj.

Vprašanje za miljon, pa je, ali menite, da je možno, da bo država (morda preko EU direktive) spremenila način obračunavanja in bodo prešli na npr. mesečni obračun. Kaj to pomeni, je jasno, pozimi paneli ne naredijo skoraj nič, velika večina proizvodnje je v poletnih mesecih... Kako bi to utemeljili ne vem, vem pa, da to lahko naredijo. Ampak a bojo? Torej, lahko da je bil plan, da se umetno dvigne ceno elektrike, folk v paniki nabavlja panele in se proizvodnja s panelov v enem letu praktično podvoji, ko bo denar porabljen, nas bodo pa vrgli pod avtobus, investicija se tako ne bi povrnila v cca.10 letih, ampak mogoče, mogoče v 20... Kolk možnosti je, da se to res zgodi?

Plan je da se bo plačevala omrežnina, za tisto kar porabljaš iz omrežja, letni obračun pa ostaja. To bo začelo veljati z 2024, ampak ne bo veljalo za stare SE, samo za novo inštalirane.

Seveda pa tudi trenutne niso imune na kakšne spremembe, ker ni pogodb za n let, kot je bilo to v času garantirane odkupne cene.

A imaš kak vir za te trditve?
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

telexdell ::

Avenger je izjavil:

...

Sem pred odločitvijo ali it v investicijo ali ne in ne bom potreboval kredita, ampak če grem v to, se bom "znebil" prihrankov, kar je še vedno ok, če bi vedel, da bom investicijo dobil nazaj v 10 letih. Pa jo bom? Noben ne ve. Vlada, oziroma EU, pa lahko čez par let naredi tako drastične spremembe, da denar od investicije v panele ne bo nikoli povrnjen.....

Pri nas pravimo:"Cagav fant še ni nikol pri dčvi spal". Tisti ,kateri so bili hitri se jim investicija že pokriva. Pol, ko je vse pokrito pa lahko naredijo tudi dnevne poračuna, saj vsaka kWh, katero ne bo treba plačati bo čisti profit.
Da se naredi več dopoldne kot popoldne je čisto nevednost. Ker imamo enak čas od Srbije do Portugalske zenit Sonca ne nastopi povsod ob 12 uri ampak nekje prej, drugje pozneje, Če se gledajo diagrami naših SE je največja proizvodnja med 12:30 in 12:45. Torej vrh nastopi v popoldanskem času.

Da bo prevelika proizvodnja iz SE bo še trajalo. Trenutno ne proizvedemo niti 5% elektrike iz SE. Do nekje 20% se ne pričakuje težav. Med 20 in 30% pa bi že bilo potrebno izvajati določene ukrepe.

Ti svetujem, da manj razmišljaš in več delaš. Čim prej postavi SE, če imaš možnost. Niso zastonj govorili modrejši ljudje: "Misliti, pomeni nič vedeti."
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

jinzo ::

Nono, to je pa spet potem drug ekstrem. Vsekakor je za investicije potrebno malo vklopit možgane in poštudirat/raziskat. Je verjetno tudi v vaših krajih razlika med spanjem pri dečvi ali 15k€ investicije. Tudi teza da bo vsaka kWh za brake-even ceno potem profit je tudi tak malo neživljenska. Vseeno SE prinese tudi neko vzdrževanje, višje stroške zavarovanja, več tveganja poškodb/požara, težja popravila na strehi in podobno. Pa da nebo kdo narobe razumel, nisem proti SE, sem pa proti "hjoj glej, vsaki ki nima SE je butl" odnosu ki se ga včasih prebere tu pa tam, ali raznorazne bose posplošitve. Pri trenutnih cenah, so mi vsi ponudniki postavitve SE predstavili magično povrnitev vložka v 8 letih, pa magari je razlike blo za 2kW/2 jurja pri velikosti (pa različno število panelov in podobne "malenkosti"). Seveda nihče ni tako prepričan v to kot telexdell, da bi bli pripravljeni kako tako "zagotovilo" podpisat. Kar je čist normalno, ker osebno mislim da je težko napovedat kaj bo drugo leto, kaj šele čez 10 let. Jaz na SE gledam kot na več prednosti (ne samo bomba prihranki), ampak tudi slej-ko-prej z baterijami res nekaj "prave" samooskrbe in podobno - čeprav menim da če pride pri nas do daljših izpadov elektrike, to pomeni da smo v dost večjem zosu in bo dost drugih faktorjev tedaj bolj kritičnih kot elektrika.

Tud trenutne cene so kar napihnjene, bo pa še pomoje drugo leto večja "mrzlica" pred spremembo net-meteringa.

jinzo je izjavil:

Je verjetno tudi v vaših krajih razlika med spanjem pri dečvi ali 15k€ investicije....Tud trenutne cene so kar napihnjene, bo pa še pomoje drugo leto večja "mrzlica" pred spremembo net-meteringa.

Ampak kakšne kriterije se ima za dečve? :-) In ja, drugo leto bo verjetno še huje.

Zelo offtopic, moderatorji?

jinzo je izjavil:

drugo leto večja "mrzlica" pred spremembo net-meteringa.

Je dejansko napovedana sprememba?

V mojem primeru gre občutno več kot za 15k in vsekakor bodo posledice, poleg finančnih nenazadnje definitivno tudi streha, če bo kje puščala, bo totalna katastrofa, ko jo bo čez 20-30 let treba zamenjat pa vse panele dol, pa potem nazaj gor? Čez 5 let pa še panele v kanto. Bjutiful.

Ko bodo množično začel stran metat izrabljene panele, se bodo spomnili še na strošek razgradnje. Kako je pa trenutno urejeno? Pripelješ na dinos, zložiš dol in greš?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

A ti veš, kaj to pomeni "vse panele dol in nazaj gor"? Urco ali dve. Kar pri renovaciji strehe ni ravno nek strašno hud faktor.

wcpapir ::

Avenger je izjavil:

jinzo je izjavil:

V mojem primeru gre občutno več kot za 15k in vsekakor bodo posledice, poleg finančnih nenazadnje definitivno tudi streha, če bo kje puščala, bo totalna katastrofa, ko jo bo čez 20-30 let treba zamenjat pa vse panele dol, pa potem nazaj gor? Čez 5 let pa še panele v kanto. Bjutiful.

Ko bodo množično začel stran metat izrabljene panele, se bodo spomnili še na strošek razgradnje. Kako je pa trenutno urejeno? Pripelješ na dinos, zložiš dol in greš?

No pa saj SE so pri nas ze toliko časa da, bi pa kakšen panel žr lahko crknil. A veš za kakšen kup crknjenih? Odpeljem gratis.

Le zakaj po 20..30 letih menjati streho? Ene strehe imajo 30 let garancije, druge celo 50. let. Pa garancija ne pomeni življenjske dobe. Slednja je lahko nekajkrat daljša od garancijske dobe. Streha ti pa lahko pušča, pa če imaš na njej panele ali pa ne. Sam bi rekel, da ti jo paneli celo ščitijo in bo prej puščala na severni, kot pa na južni strani.
Paneli imajo garancijo, da ti bodo po 25 letih dajali še vsaj 85% nazivne moči. To ne pomeni, da bodo takrat odpovedali in jih boš moral metati dol. Dali bodo pač nekaj manj od sebe. Če bo dovolj ne boš naredil nič, drugače boš pač dodal ali zamenjal kak panel.
Vsi vidijo nek grozen problem v recikliranju panelov. Če pogledamo njihovo sestavo vidimo steklo, aluminij, plastična folija, bakrene povezave, silicijeve celice, diode in nekaj epoksi smole. Kaj od tega je problematično reciklirati? Podobna je sestava mobilnih telefonov, televizorjev, radijskih sprejemnikov, pralnih strojev... (Se tudi tam sprašuje, npr. ko bo čez 15 let pralni stroj fuč, kako se bo recikliral- ah, ker ne vem ga ne bom kupil). Seveda pa obstaja tudi zakonodaja, po kateri mora proizvajalec in/ali uvoznik na trg EU poskrbeti za odpadke.

jinzo ::

wcpapir je izjavil:

Avenger je izjavil:

jinzo je izjavil:

No pa saj SE so pri nas ze toliko časa da, bi pa kakšen panel žr lahko crknil. A veš za kakšen kup crknjenih? Odpeljem gratis.

Dejansko poznam ja, ampak so itak firma in pokličejo serviserje ki pridejo, zamenjajo in odpeljejo. Nevem če v garancijskem roku al kak majo zmenjeno. Je pa res da nisem jaz zdaj tu da bi prepričeval nekoga da nič ni 100% in da zagotovo kak % panelov crkne.

@Avenger - klko jaz vem je ja. Drugače pa če vzameš od "tavelikih" kot so GEN-I in podobni ti oni dajo ponudbo za vse skupaj. Torej namestitev, robo, garancijo in potem tudi odstranitev/razgradnjo. Tudi mislim da to pri nas nebo "resen" problem dokler se ne obrne desetletje ali dva in se bo množično začelo zamenjevat panele (al zaradi učinkovitosti al česa drugega).

@telexdell - jaz trenutno živim v 110 let stari bajti, pred kakimi 10-15 leti je bila sicer streha obnovljena, konstrukcija popravljena/delno zamenjana in nova kritina. Živa duša tu ne ve kaj bo treba od vzdrževanja narediti čez 10 let, kaj šele 20 ali 30. Tudi jaz osebno mislim da bomo čez 20 let porabli občutno več električne energije kot zdaj in mislim da so možnosti da mi zdaj naredimo SE, pa se naslednjih 25 let ne taknemo ne strehe ne SE zelo majhna. Pa je pač treba na to tudi poštudirat. Pač kontekst je pomemben in zato težko rečeš da je nekaj dobro za absolutno vse.
P.S: Čist normalno in človeško je da ljudje bolje razumejo kam z izrabljenim pralnim strojem kot panelom. Pa je reciklaža pralnih strojev slaba pomoje, kjer mislim da je kar varno predvidevat da bo reciklaža panelov bol zahtevna kot pralnih strojev. Pa da smo si na jasnem, jaz ne mislim da bo /je to problem, vsekakor pa mislim da bo potrebno za to nekaj infrastrukture in ni trivialno rešljiv problem.

J.McLane ::

Panele se daje predčasno dol kvečjemu zato ker bi želel omejen prostor koristiti s paneli z višjo učinkovotostjo. Stare panele se pa seveda proda, tistemu ki ima placa dovolj in ne potrebuje vrhunske učinkovitosti.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

395Wp so zdaj še standard za široko potrošnjo? Ene par let bi še lahko bili preden se zamenja s čim bolj učinkovitim - manj strehe, najbrž pa še eno (vsaj 5kW) otočno za ev glede na predvidene potrebe.

BigWhale ::

telexdell je izjavil:

Le zakaj po 20..30 letih menjati streho? Ene strehe imajo 30 let garancije, druge celo 50. let. Pa garancija ne pomeni življenjske dobe. Slednja je lahko nekajkrat daljša od garancijske dobe.

Kolk streh pa poznas, ki stojijo ze nekajkrat dalj kot so imele garancijsko dobo? ;>

telexdell je izjavil:

Streha ti pa lahko pušča, pa če imaš na njej panele ali pa ne. Sam bi rekel, da ti jo paneli celo ščitijo in bo prej puščala na severni, kot pa na južni strani.

Pics or it didn't happen. Cesa takega enostavno ne mores trditi.

BigWhale je izjavil:

telexdell je izjavil:

Le zakaj po 20..30 letih menjati streho? Ene strehe imajo 30 let garancije, druge celo 50. let. Pa garancija ne pomeni življenjske dobe. Slednja je lahko nekajkrat daljša od garancijske dobe.

Kolk streh pa poznas, ki stojijo ze nekajkrat dalj kot so imele garancijsko dobo? ;>

telexdell je izjavil:

Streha ti pa lahko pušča, pa če imaš na njej panele ali pa ne. Sam bi rekel, da ti jo paneli celo ščitijo in bo prej puščala na severni, kot pa na južni strani.

Se ti zdi vprašanje smiselno? Če bi to želel videti pri 30-50 letni garanciji bi moral živeti 100-150...let Prva streha na hiši je bila pokrita z betonskimi strešniki lastne izdelave. Čeprav je bila brez garancije sem jo zamenjal po 30+ letih pa ne, ker bi jo moral ampak ker sem izvedel toplotno sanacijo strehe. Pa npr. garancija na hladilnik je bila eno leto, deluje pa mi že 15+let, avtomobil 10 let...

Če pogledaš strehe se na severni strani na njih veliko intenzivneje nabira mah, kot na južni. Ta mah pa lahko povzroči zamakanje, pa če imaš na strehi SE ali ne. Del strehe, kjer so paneli pa je tudi bolj zaščiten pred točo, sunki vetra in visokem snegu, kar bi lahko poškodovalo ali premaknilo strešnike...

Likalnik ::

telexdell je izjavil:

BigWhale je izjavil:

telexdell je izjavil:

telexdell je izjavil:

Se ti zdi vprašanje smiselno? Če bi to želel videti pri 30-50 letni garanciji bi moral živeti 100-150...let Prva streha na hiši je bila pokrita z betonskimi strešniki lastne izdelave. Čeprav je bila brez garancije sem jo zamenjal po 30+ letih pa ne, ker bi jo moral ampak ker sem izvedel toplotno sanacijo strehe. Pa npr. garancija na hladilnik je bila eno leto, deluje pa mi že 15+let, avtomobil 10 let...

Če pogledaš strehe se na severni strani na njih veliko intenzivneje nabira mah, kot na južni. Ta mah pa lahko povzroči zamakanje, pa če imaš na strehi SE ali ne. Del strehe, kjer so paneli pa je tudi bolj zaščiten pred točo, sunki vetra in visokem snegu, kar bi lahko poškodovalo ali premaknilo strešnike...

sicer to ni nič nenavadnega...in ti ni potrebno živeti 100-150 let, da to doživiš...kolega menja streho katera je bila postavljena še v času njegovega očeta....če ne celo njegovega dedka....streha je sigurno stara najmanj 50let...od leta 1970 ko so delali prizidek (ne vem pa ali so takrat menjali streho ali ne)
kakorkoli...se lahko vidi hišo ali pa blok kateri ima streho in fasado sigurno staro 30 let, če ne še več

telexdell je izjavil:

Na severni strani se mah nabira zaradi tega, ker je ta stran bistveno manj obsijana s soncem, posledično se vsakič, ko pada dež, tudi dalj časa suši in ima mah veliko večjo možnost preživetja. Kaj praviš, ali sonce kaj sije na streho pod paneli?

Avenger je izjavil:

Na severni strani se mah nabira zaradi tega, ker je ta stran bistveno manj obsijana s soncem, posledično se vsakič, ko pada dež, tudi dalj časa suši in ima mah veliko večjo možnost preživetja. Kaj praviš, ali sonce kaj sije na streho pod paneli?

Moraš poznati stvari, da si potem lahko ciničen. Ko na panele posije sonce in začno oddajati električno energijo se segrejejo. Temperatura lahko naraste preko 80°C. Misliš, da mah lahko raste pri takšnih temperaturah?

Zakaj vezava dveh panelov ni vredu, če je na dveh različnih straneh?

Kaj je lakho narobe, če pustim tako in ali lahko uveljavljam, da popravijo, da bo kritina lepo pokrita nazaj?

Utk ::

A ni pokrito?

Utk je izjavil:

A ni pokrito?

ni zarezano pod kljuko?

Edina opcija, da gre cegu nižje, je da ti ga porežejo

MadMax ::

Si za 3 prepričan, da ne gre za senčenje? Ker tudi panela desno sta malce švohnejša v pridelavi.

Za 2 pa je pač tako, kot bi pri enojnem imel pol panela v senci... Pri strmih strehah nekoliko bolj izrazito kot pri položnejših, kjer "izguba" ni tako boleča.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

DamijanD je izjavil:

Ampak, zakaj?

Ne vem :D

Utk je izjavil:

DamijanD je izjavil:

Ampak, zakaj?

No saj sam niti nisem gledal kako je narejeno, ampak je bil znanec/krovec ki je že tudi montiral panele in je rekel kako so to delali in da ne bi smelo biti tako ipd.
Ne vem pa kaj bodo naredili na da bi delalo optimalno pri panelu ki sta vezana skupaj...in eden je na vzhodu,drug panel pa zahodu...če bo treba prestavit,da bo delovalo optimalno ali se da samo softwersko spremenit parametre?

MadMax je izjavil:

Si za 3 prepričan, da ne gre za senčenje? Ker tudi panela desno sta malce švohnejša v pridelavi.

Za 2 pa je pač tako, kot bi pri enojnem imel pol panela v senci... Pri strmih strehah nekoliko bolj izrazito kot pri položnejših, kjer "izguba" ni tako boleča.

Ne ni senčenja v 3 primeru

me zanima kako bodo rešili v 2 primeru, ko delata polovico manj....

"Mojstri" velikokrat kritizirajo konkurenco.

Fizike se pa softversko ne da prepalamudit.
Se pa ni preveč za sekirat, razen če si sin škota in gorenjke (šalamala). Poleti bo razlika mnogo manjša, pozimi pa tudi 80% od nič ni kaj dosti :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMax ()

Glede senčenja pa... Tudi vejica fige z enim listom proti koncu dneva te bolj za=be kot una 2 panela na nasprotnih straneh.

Utk je izjavil:

DamijanD je izjavil:

Ampak, zakaj?
Zato ker betonski cegu nima zoba spredaj, ampak nalega s celo spodnjo površino. Pri opečnatem samo prednji zob odbiješ. In pa del notranjega, če ga ima.
Zato je treba na spodnji strani cegla narediti utor po celi površini, kjer je kljuka, cca 3 x 10cm.
Ko sem delal pri bratrancu, sem sam montiral kljuke, trije so se pa s fleksanjem cegla jebali. In me še niso protali.

Sicer pa je to bolj vizualna napaka. Cegli so pod paneli, nič jim ne bo. Za to popraviti, je treba malo več cajta, kot za celo gor postaviti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Imam pa že rajši pol centi dvignjenega kot pa da mi 3 šalabajzarji režejo po sredini cigla.
««
236 / 359
»»