Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
Daniel ::
Zanimivo, da dejansko obstaja opcija, da se inverter vklopi tudi ob uporabi zunanjega generatorja, vendar zadeva najbrž zahteva malce drugačno vezavo:
https://www.solaredge.com/sites/default...
PrimoZ_ ::
Point vsega skupaj je ,da so se evropske komisarske pametne glave očitno odločile, da določen procent zagotavljanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov in vse vzdrževalne stroške prevalijo na pleča naivnih in poslušnih ter okolsko ozaveščenih državljanov, ki veselo najemajo posojila ali praznijo svoje denarne zaloge.
Postati energetsko samoodvisen ne pomeni imeti energijo zastonj, ampak da si razbremenil električno omrežje in postal sam svoj problem, kar se tiče preskrbe z električno energijo.Nase si prevzel vse stroške v zvezi z proizvodnjo in aktivno skrbiš za okolje. Medtem, ko vsa Evropa kuri milijone ton kolma za proizvodnjo elektrike. Bravo. čestitam
Ko je poleti manjkalo vode za HE in so iz istega razloga JE delale z zmanjšano močjo, je moja sončna delala po 2MW na mesec.
Pravzaprav celo leto vlečem manj elektrike iz omrežja kot bi jo sicer, precej časa pa še oddajam nekaj.
Tako da reči mi hvala.
feryz ::
Toliko kot prej. Par mesecev lahko tudi elektrarne laufajo na polno. Da mašinerija ne zariba in počistijo pajke v dimnikih.
Če še niste opazili, teš počiva. Se pravi je štroma preko glave. Pa naj bi bila že zima.
Če še niste opazili, teš počiva. Se pravi je štroma preko glave. Pa naj bi bila že zima.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
Razen pozimi, takrat pa vlečeš na polno ;)
Evo ta mesec sem naredil 281kWh elektrike do danes. Praktično vso sem porabil sam, to pomeni da sem iz omrežja potegnil toliko manj kot bi sicer brez SE. Povej mi še enkrat potem kako je sedaj nekdo na slabšem zaradi moje SE ?
Moja poraba z ali brez SE je ista.
Kaj misliš da sedaj gonim 10kW grelce in grejem zrak okol bajte ?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrimoZ_ ()
GizmoX ::
Zanimivo, da dejansko obstaja opcija, da se inverter vklopi tudi ob uporabi zunanjega generatorja, vendar zadeva najbrž zahteva malce drugačno vezavo:Najprej zahteva uporabo MOČNEGA zunanjega generatorja:
To protect the generator(s) and avoid damage, ensure that the maximum power produced by the PV system does not exceed 35% of the maximum power produced by the generator(s).Se pravi 14 kW elektrarna, 40 kW generator. Cena cca 8.000€.
Ali pa, če že itak imaš dovolj močan traktor (npr. kmetija), pa se dokupi še traktorski agregat na kardan - cena je nekaj tisočakov nižja od zgornje.
udirač => uni. dipl. inž. rač.
Agregat imam, ampak 17 kW, kar je potem absolutno premalo, ker elektrarna lahko generira 19.98. Ne bo nič iz tega. Sicer pa je zaenkrat možnosti, ko bi takšna vezava prišla prav izjemno malo.
Če imaš 40 kW agregat ti je potem za kratkotrajno uporabo neuporabno vezati zraven še sončnico.
Če imaš 40 kW agregat ti je potem za kratkotrajno uporabo neuporabno vezati zraven še sončnico.
Likalnik ::
Evo ta mesec sem naredil 281kWh elektrike do danes. Praktično vso sem porabil sam, to pomeni da sem iz omrežja potegnil toliko manj kot bi sicer brez SE. Povej mi še enkrat potem kako je sedaj nekdo na slabšem zaradi moje SE ?
jaz sem pa ta mesec pridelal 508kw in porabil 402kw....zaenkrat je še nekaj fore, da bo mesec v plusu...ampak glede na slabo vreme (predvsem dež in oblačno) se lahko zgodi, da bom na koncu naredil minus.
Na dan porabim nekje od 20-30kw...
FoxKnox ::
Bravo, na mesečnem nivoju si prišparal cca 55 €. Investicija datekap .
jaz sem pa ta mesec pridelal 508kw in porabil 402kw....zaenkrat je še nekaj fore, da bo mesec v plusu...ampak glede na slabo vreme (predvsem dež in oblačno) se lahko zgodi, da bom na koncu naredil minus.
O to pa še najmanj 10 let ne bo plusa
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FoxKnox ()
J.McLane ::
Drugače smo šele sredi meseca, pa november je tipično eden slabših kar se sonca tiče
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Bravo, na mesečnem nivoju si prišparal cca 55 €. Investicija datekap .
Kolikor je meni znano smo komaj 18tega, torej ni prišparal zgolj 55 eur na mesečni ravni.
Bravo, na mesečnem nivoju si prišparal cca 55 EUR. Investicija datekap .
O to pa še najmanj 10 let ne bo plusa
plus bo še prej kot si predstavljaš....samo čakam še, da se cene elektrike in pa cene kurilnega olja dvignejo še bolj kot so se že....pa bo plus še hitreje tu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Likalnik ()
GizmoX ::
Pustite trola - enkrat gleda, ali bo sončnica rešila celotno evropsko elektroenergetsko omrežje, drugič pa reče, da se to itak ne splača.
Menda je vsak pred investicijo naredil računico, pa ve, v koliko letih se mu investicija povrne. Za ostalo (reševanje evropejskega elektroenergetskega sistema) pa navadni ljudje nismo pristojni.
Menda je vsak pred investicijo naredil računico, pa ve, v koliko letih se mu investicija povrne. Za ostalo (reševanje evropejskega elektroenergetskega sistema) pa navadni ljudje nismo pristojni.
udirač => uni. dipl. inž. rač.
phnj90 ::
SE je dolgoročna gospodinjska investicija, mogoče celo bolj inflacijsko blažilo za tiste, ki so veliki gospodinjski porabniki s TČ. Če ne porabljaš PV elektrike direktno (za minanje ali gojenje), je tu net-metering in spodbude (izgleda, da bomo počasi na vrsti tudi mi), žal pa ni to prava električna samozadostnost, vsaj ne čez zimo. Načeloma se povrne nekje v 5-10 letih, gleda se lahko tudi v smislu obrok elektrike : obrok kredita SE... Samooskrbneži smo drobčkeni in nismo neki hudi poslovneži.
SE je dolgoročna gospodinjska investicija, mogoče celo bolj inflacijsko blažilo za tiste, ki so veliki gospodinjski porabniki s TČ. Če ne porabljaš PV elektrike direktno (za minanje ali gojenje), je tu net-metering in spodbude (izgleda, da bomo počasi na vrsti tudi mi), žal pa ni to prava električna samozadostnost, vsaj ne čez zimo. Načeloma se povrne nekje v 5-10 letih, gleda se lahko tudi v smislu obrok elektrike : obrok kredita SE... Samooskrbneži smo drobčkeni in nismo neki hudi poslovneži.
tako je...jaz sem vzel kredit in plačujem 136€ 8 let...kar pomeni, da imam v 136€ obroku elektriko in kurjavo...v vsakem primeru bi imel mesečni stroške....ali plačujem SE ali pa plačujem elektriko + ogrevanje....čez 8 let tega obroka ne bo več...
če pa ne bi šel v to bi pa čez 8 let še vedno plačeval elektriko+kurjavo
phnj90 ::
Imamo samooskrbniki načeloma verjetno že ozaveščeno, da nismo neki vrhunski vlagatelji, 'pametnega denarja' mora biti končno malo že po definiciji, vsekakor pa čestitke in zahvala, da imamo lahko kakšen forumski vzor.
Če prav razumem tole:
2.13.5 Omejevanje oddane moči na osnovi merjenja in izračunavanja
povprečne moči v minutni periodi
Ta način je namenjen za potrebe omejevanja najvišje dovoljene oddane konične moči
(delovne, navidezne), ki je lahko oddana v omrežje preko merilnega mesta, na katerega
notranjo inštalacijo stavbe je priključen proizvodni vir, hranilnik energije ali naprava za
samooskrbo. Za realizacijo te naloge morajo števci omogočati merjenje skupne oddane
delovne in navidezne energije ter moči. Izvedba funkcionalnosti je prepuščena ponudniku.
2.13.5.1 Algoritem za izračun moči na osnovi oddane energije v minutni
periodi
Števec izvaja izračun skupne oddane moči na podlagi izmerjene oddane električne energije
v minutni periodi neodvisno od izvajanja tarifnih pravil in morebitne sinhronizacije točnega
časa.
2.13.5.2 Določitev izklopne karakteristike
Števec po vsaki zaključeni minutni periodi izvede izračun povprečne skupne oddane moči na
osnovi izmerjenih količin skupne oddane energije v minutni periodi neodvisno od izvajanja
tarifnih pravil in morebitne sinhronizacije časa. Nivo izklopa je opredeljen s prekoračitvijo
največje dovoljene mejne moči v tabeli 5.
Primarna nastavitev izklopne karakteristike je določena z delovno močjo.
Ta način je namenjen za potrebe omejevanja najvišje dovoljene oddane konične moči
(delovne, navidezne), ki je lahko oddana v omrežje preko merilnega mesta, na katerega
notranjo inštalacijo stavbe je priključen proizvodni vir, hranilnik energije ali naprava za
samooskrbo. Za realizacijo te naloge morajo števci omogočati merjenje skupne oddane
delovne in navidezne energije ter moči. Izvedba funkcionalnosti je prepuščena ponudniku.
2.13.5.1 Algoritem za izračun moči na osnovi oddane energije v minutni
periodi
Števec izvaja izračun skupne oddane moči na podlagi izmerjene oddane električne energije
v minutni periodi neodvisno od izvajanja tarifnih pravil in morebitne sinhronizacije točnega
časa.
2.13.5.2 Določitev izklopne karakteristike
Števec po vsaki zaključeni minutni periodi izvede izračun povprečne skupne oddane moči na
osnovi izmerjenih količin skupne oddane energije v minutni periodi neodvisno od izvajanja
tarifnih pravil in morebitne sinhronizacije časa. Nivo izklopa je opredeljen s prekoračitvijo
največje dovoljene mejne moči v tabeli 5.
Primarna nastavitev izklopne karakteristike je določena z delovno močjo.
Utk ::
Kar bi rad povedal je to, da je sončna elektrarna kakopak dobičkonosna naložba na dolgi rok, ampak ni to naložba, ki jo dela smart money. Vidim, da večina gleda na sončne elektrarne kot na finančno naložbo. Zgrešeno.
Smart money investira v tisto kar prinaša realen prihodek in kar ima pod kontrolo. To pač niso niti kriptovalute niti delnice, razen če kupi večinski del firme.
deco16 ::
Fantje ni še zima ;) Le ta se začne čez kak mesec...
Problem je sam da SE ponavadi prinese tudi TČ in to dela inbalanse in posledično večanje dratov zarad sezonskih neenakosti.
Pa sej vam nisem naproti, mam tud sam mini SE z baterijo.
Sam da se neboste pol bunili ko vam bodo dali zimsko tarifo.
Problem je sam da SE ponavadi prinese tudi TČ in to dela inbalanse in posledično večanje dratov zarad sezonskih neenakosti.
Fantje ni še zima ;) Le ta se začne čez kak mesec...
A če imaš pa samo TČ je pa OK ?
Ali pa če sem imel TČ preden sem imel SE ?
Sam vprašam :)
sniff ::
Koliko se kaj gibljejo cene izgradnje kW SE, ranga 13kW? So se že kaj znormalizirale? Pa kateri so price/performance ponudniki?
Čisto iz lastnih opažanj, so TČ rasle ko gobe po dežju že vsaj zadnjih 5 let.
Sedaj pa tisti, ki imajo itak že TČ, dodajajo zravn še SE.
ST uporabnik feryz ti jo naredi za 6K€.
Komercialna podjetja pa za 15k€.
Cene so šle gor in dvomim da bodo v kratkem padle.
Sedaj pa tisti, ki imajo itak že TČ, dodajajo zravn še SE.
Koliko se kaj gibljejo cene izgradnje kW SE, ranga 13kW? So se že kaj znormalizirale? Pa kateri so price/performance ponudniki?
ST uporabnik feryz ti jo naredi za 6K€.
Komercialna podjetja pa za 15k€.
Cene so šle gor in dvomim da bodo v kratkem padle.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrimoZ_ ()
Trinajstka pa ne bo več 6 jurjev. Ti časi so mimo. 9 bi blo pa dovolj. Če bi jo sam naredil.
Drugače se draži vse za popizditi. Celice, optimizatorji in razsmernik.
Drugače se draži vse za popizditi. Celice, optimizatorji in razsmernik.
sniff ::
tak razpon že med samogradnjo in komercialnimi?
@feryz: kako pa je sedaj z dobavljivostjo robe pa kdaj te lahko pričakujem ;-)
@feryz: kako pa je sedaj z dobavljivostjo robe pa kdaj te lahko pričakujem ;-)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sniff ()
wcpapir ::
Nas je prakticno popolnoma odrezalo, SE dela praktično nič te dni :) ampak ok imamo 4MW viška.
Gledam, da tudi ce bi dodal panele te to ne reši pri biti "bolj zelen" da bi se pokrival malo bolj...
Gledam, da tudi ce bi dodal panele te to ne reši pri biti "bolj zelen" da bi se pokrival malo bolj...
temp1337 ::
Zanimivo bo videt kaj se zgodi z omrežjem ko nihče ne proizvaja in vsi istočasno na polno zaženemo toplotne črpalke. Bi bilo zanimivo videt eno zimo ko je minimalno sonca in -25 stopinj celzija, da se potestira ta scenarij.
V bistvu je dosti huje, ko vsi na polno zaženejo SE, kot pa toplotne. Razlika v obremenitvi omrežja je približno 10x.
dussan ::
Kdaj pa se v MojElektro vidijo spremembe? V nekaj urah, dnevih ali v nekaj tednih?
Po slabih 3 tednih od priključitve in tedenskemu čakanju na odgovor iz MojElektro so mi sporočili, da podatkov o odjemu ozirom oddaji ni, ker:
Nameščen števec ni kompatibilen s komunikacijskimi potmi na tej transformatorski postaji. Zato ni na daljinskem zajemu.
No, sedaj grem po odgovor na Elektro Ljubljana, kakšen števec so mi namestili, ki ne omogoča daljinskega odčitavanja.
Pa sem že mislil, da sem končal z dopisovanji in telefonadami
MacGyver141 ::
Zanimivo, da ti niso že takoj montirali števec, ki ima 2G/4G modem. Pri nas so zmontiral Iskra AM550 za elektrarno (Elektro Gorenjska), ki ima 2G/4G modem. Prej smo pa imeli števec, ki je preko PLC komuniciral.
Točno tak števec imam tudi jaz... Mislim, da ni problem v števcu ampak nekje drugje... Spet kakšen pozabljen papir v kakšnem predalu.
Nas je prakticno popolnoma odrezalo, SE dela praktično nič te dni :) ampak ok imamo 4MW viška.
te ne pokrije z več paneli? predstavljam si, da če dodaš več panelov ti ob lepih vremenih SE večjo količino naredi...kar pomeni, če imaš sedaj 4MW viškov, boš imel recimo ob dodatnih panelih 5MW viškov....zakaj se ti potem ne izplača?
res je, če gredo viški v nič potem nima smisla....ampak v bližnji prihodnosti jih boš porabil, če ne drugače pa z EV
Danes malo po 13 uri priklopili zadevo in do večera je uspela narediti 21 kW.
Sem pa malo testiral tale Modbus TCP in ni variante, da se povežem nanj. Predvidevam, da je težava v tem, da je inverter povezan na Wifi, saj preko Wifi tole naj ne bi delalo.
Kot kaže bom moral priklopiti še LAN kabel.
Sem pa malo testiral tale Modbus TCP in ni variante, da se povežem nanj. Predvidevam, da je težava v tem, da je inverter povezan na Wifi, saj preko Wifi tole naj ne bi delalo.
Točno tak števec imam tudi jaz... Mislim, da ni problem v števcu ampak nekje drugje... Spet kakšen pozabljen papir v kakšnem predalu.
Končno dobil monterja iz Elektro in je izvedel "da jim je zmanjkalo takih, ki omogočajo daljinsko odčitavanje in jih bodo dobili do konca leta. Meni pa ga bodo zamenjali takoj po novem letu, ko bodo prišli ročno odčitat stanje."
Potem sem vprašal, če bo prišel nekdo osebno in to popisal. In ja, osebno bo prišel nekdo in popisal stanje na števcu. V letu 2022, oziroma v 2023.
Evo, toliko o pametnih omrežjih...
Zanimivo, ker meni je danes ob vklopu elektrarne menjal še števec, Landis GYR (Elektro Maribor). Zmontiral popolnoma istega, le da dve leti mlajšega, ker starejši ne omogoča nastavitve omejitve oddaje, nastavlja oziroma posodablja pa jih lahko samo proizvajalec.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Daniel ()
pecorin ::
Modbus TCP deluje spet tudi prek wifi, ce imas nov FW, 4.16.x, in je wifi omrezje z geslom.
Firmware je CPU 4.16.23 ampak zadeva se mi nikakor ne poveže s telefonom, aplikacija Solarmon. Nastavil sem ga na SE leader, port 1502 in Device ID 1 pa ne zagrabi. Poskusil tudi device ID 2 pa ni razlike.
Prisla je subvencija vlozena marca
Zanimivo, eko skladi menda obdeluje šele februarske - https://www.ekosklad.si/prebivalstvo/ak.... Ali si vložil za kakšno drugo subvencijo?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dussan ()
Firmware je CPU 4.16.23 ampak zadeva se mi nikakor ne poveže s telefonom, aplikacija Solarmon. Nastavil sem ga na SE leader, port 1502 in Device ID 1 pa ne zagrabi. Poskusil tudi device ID 2 pa ni razlike.
Jaz sem imel nekaj problemov s povezavo HA na modbus, testiral sem s https://www.modbusdriver.com/modpoll.ht.... Na inverterju sem prestavljal port iz default 1502 na nekaj drugega (npr. 502) in komunikacija je začela delovati. Potem sem dal nazaj na 1502 in sedaj lepo dela na tem portu.
Primer za testiranje: modpoll -a 1 -l 1000 -p 1502 192.168.x.x
Pomembno je, da je lahko samo ena naprava sočasno povezana na inverter. Imam pa inverter na ethernetu.
Hvala za namig. Sicer imam očitno kar precej trmasto zadevo. Jutri poskusim še z menjavo porta. Kateri firmware je na vašem inverterju?
Protocol configuration: MODBUS/TCP, FC3
Slave configuration...: address = 1, start reference = 1, count = 1
Communication.........: 192.168.3.117, port 1502, t/o 1.00 s, poll rate 1000 ms
Data type.............: 16-bit register, output (holding) register table
Can't reach server/slave! Check TCP/IP and firewall settings.
Protocol configuration: MODBUS/TCP, FC3
Slave configuration...: address = 1, start reference = 1, count = 1
Communication.........: 192.168.3.117, port 1502, t/o 1.00 s, poll rate 1000 ms
Data type.............: 16-bit register, output (holding) register table
Can't reach server/slave! Check TCP/IP and firewall settings.
krucymucy ::
Jaz se nisem dobil. Vlozena januarja, odobrena v avgustu ali septembru.
Vlozil sem za SE 15xy eur dobimo podpisano moramo vrnit in nakazejo.
Torej se nisi dobil.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: krucymucy ()
KTr1sk ::
Ne najdem na strani eko-sklada okenca kjer vpišeš svojo številko vloge, da vidiš kako daleč je tvoja situacija ....lahko kdo direkt prilepi povezavo? hvala
i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q
wcpapir ::
Jaz se nisem dobil. Vlozena januarja, odobrena v avgustu ali septembru.
Vlozil sem za SE 15xy eur dobimo podpisano moramo vrnit in nakazejo.
Torej se nisi dobil.
Imaš prav, jutri ali v ponedeljek bo nakazano. Včeraj je prišla pošta, in je bila odposlana. Tehnično gledano je še nimam ja. Javim ko bo.
jaz sem tudi vložil konec marca...in nisem še nič dobil..kolikor sem spraševal naj bi bilo v decembru
Avenger ::
Zdaj je ustaljena praksa, da če si na objektu na leto proizvedel 100 enot in na istem objektu porabil 100 enot, ne plačaš nič.
Folk seveda množično daje gor panele, v paniki pred pričakovanim dvigom cen in sicer v veliki meri je povečanje pri podjetjih, ki zdaj plačujejo nore cene, 0,24EUR/kWh, ko imajo gospodinjstva in mali poslovni porabniki omejenoc ceno na pol manj.
Vprašanje za miljon, pa je, ali menite, da je možno, da bo država (morda preko EU direktive) spremenila način obračunavanja in bodo prešli na npr. mesečni obračun. Kaj to pomeni, je jasno, pozimi paneli ne naredijo skoraj nič, velika večina proizvodnje je v poletnih mesecih... Kako bi to utemeljili ne vem, vem pa, da to lahko naredijo. Ampak a bojo? Torej, lahko da je bil plan, da se umetno dvigne ceno elektrike, folk v paniki nabavlja panele in se proizvodnja s panelov v enem letu praktično podvoji, ko bo denar porabljen, nas bodo pa vrgli pod avtobus, investicija se tako ne bi povrnila v cca.10 letih, ampak mogoče, mogoče v 20... Kolk možnosti je, da se to res zgodi?
Folk seveda množično daje gor panele, v paniki pred pričakovanim dvigom cen in sicer v veliki meri je povečanje pri podjetjih, ki zdaj plačujejo nore cene, 0,24EUR/kWh, ko imajo gospodinjstva in mali poslovni porabniki omejenoc ceno na pol manj.
Vprašanje za miljon, pa je, ali menite, da je možno, da bo država (morda preko EU direktive) spremenila način obračunavanja in bodo prešli na npr. mesečni obračun. Kaj to pomeni, je jasno, pozimi paneli ne naredijo skoraj nič, velika večina proizvodnje je v poletnih mesecih... Kako bi to utemeljili ne vem, vem pa, da to lahko naredijo. Ampak a bojo? Torej, lahko da je bil plan, da se umetno dvigne ceno elektrike, folk v paniki nabavlja panele in se proizvodnja s panelov v enem letu praktično podvoji, ko bo denar porabljen, nas bodo pa vrgli pod avtobus, investicija se tako ne bi povrnila v cca.10 letih, ampak mogoče, mogoče v 20... Kolk možnosti je, da se to res zgodi?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Avenger ()