Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
fikus_ ::
Vsak piše tisto, za kar navija. Cene elektrike so sedaj podivjale zaradi panike na trgih in verjamem da ne bodo ostale takšne.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
telexdell ::
Moj namen ni bil debata o ceni elektrike ampak pokazati, da se izgradnja lastne SE vsak dan bolj splača. In kdor ima pogoje (primerno lego in prostor) naj nikar ne odlaša. Zna se zgoditi, da se bo sosed odločil prej in potem sam ne bo dobil dovoljenja za priklop. Vedeti je namreč treba da (predvsem v okolišu enodružinskih hiš) vsako gospodinjstvo, katero se ogreva s TČ iz omrežja vleče v poprečju 3-4 kW, SE pa se postavljajo moči 11 ali 13 kW. Idealno bo torej lahko vsako 3-4 gospodinjstvo priključeno na isti trafo postavilo svojo SE.
Drugače pa- NEK in tudi ne TEŠ in HE nam ne morejo prodajati elektrike po dnevnih borznih cenah. Prodajajo nam jo lahko po ceni, katera pokrije vse njihove stroške. Ker pa sami ne pridelamo dovolj elektrike moramo uvoženo plačevati bistveno dražje. Tako bo v bodočnosti cena (vsaj za gospodinjstva) višja kot danes, pa vendar precej nižja, kot je na borzah.
Drugače pa- NEK in tudi ne TEŠ in HE nam ne morejo prodajati elektrike po dnevnih borznih cenah. Prodajajo nam jo lahko po ceni, katera pokrije vse njihove stroške. Ker pa sami ne pridelamo dovolj elektrike moramo uvoženo plačevati bistveno dražje. Tako bo v bodočnosti cena (vsaj za gospodinjstva) višja kot danes, pa vendar precej nižja, kot je na borzah.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Utk ::
Dobro, zdaj bo šla elektrika gor za pol leta, jaz zarad tega ne bi na silo delal elektrarne (če jo ne bi itak mislil) pod to računico, ker ne moreš vedet kaj bo čez eno leto. Za osnovno bi vseeno vzel ceno, ki je bila zadnje leto. Če bo pa potem 10 let višja, tolk bolje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
polozweii ::
Zanima me kje se pojavljajo požari na sončnih elektrarnah...znotraj panela ali kje drugje?
Se pojavljajo bolj pri določenih znamkah ali kar povsod podobno?
Se pojavljajo bolj pri določenih znamkah ali kar povsod podobno?
hruske ::
... miks cene med 28 €/MWh kolikor znaša lastna cena NEK ...
V 2020 je imela NEK lastno ceno 32,61 EUR/MWh.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
... miks cene med 28 €/MWh kolikor znaša lastna cena NEK ...
V 2020 je imela NEK lastno ceno 32,61 EUR/MWh.
In? Poanta je v tem, da bo cena elektrike za nas nekje med lastno ceno naših virov in borznih cen. Ta cena pa nikoli več ne bo tako nizka, kot je bila do sedaj.
Lonsarg ::
Jap, od sedaj naprej bodo vsako zimo precej drage cene in bo treba tudi povprečne letne cenike korigirat primerno. Tako da naslednje leto bodo najbrž ceniki spet bolj podobni med sabo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
FoxKnox ::
NEK pokrije cca 60 %slovenske porabe, kar pomeni vse HE, SE In Teši ne pokrijejo naše osnovne porabe, kaj šele povečano ob elektrifikaciji prometa.Seveda smo že zdaj odvisni od uvoza, ampak trenutno ni pomanjkanja ponudbe, pritisk je pa na ceno .
V trenutni situaciji naših proizvodnih zmogljivosti so ob neenakomernem povečanju števila EV in proizvodnjih zmogljivosti edini izid redukcije in izpadi EE.
Kar se tiče lastne SE :
Jaz osebno nimam optimalnih pogojev za priozvodnjo . Streha smer sv in jz,nepravilnega naklona lokacija na barju, danes megla , v Lj sonce,ob letnem strošku manj kot 1k EUR za 3 etažno hišo, je 15 k EUR investicija neumestna.
Na splošno je v Slo vse skupaj samo cca 40 % objektov primernih za SE, vse ostalo pa zaradi velike investicije v tehnične rešitve neustreznih glede na končni rezultat.
Pri nas bi morale posamezne občine iskati samooskrbne rešitve,vsaka glede na svoje možnosti in razmere .
Je pa vprašanje, koliko je sploh županom to v interesu.
V trenutni situaciji naših proizvodnih zmogljivosti so ob neenakomernem povečanju števila EV in proizvodnjih zmogljivosti edini izid redukcije in izpadi EE.
Kar se tiče lastne SE :
Jaz osebno nimam optimalnih pogojev za priozvodnjo . Streha smer sv in jz,nepravilnega naklona lokacija na barju, danes megla , v Lj sonce,ob letnem strošku manj kot 1k EUR za 3 etažno hišo, je 15 k EUR investicija neumestna.
Na splošno je v Slo vse skupaj samo cca 40 % objektov primernih za SE, vse ostalo pa zaradi velike investicije v tehnične rešitve neustreznih glede na končni rezultat.
Pri nas bi morale posamezne občine iskati samooskrbne rešitve,vsaka glede na svoje možnosti in razmere .
Je pa vprašanje, koliko je sploh županom to v interesu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FoxKnox ()
NEK pokrije cca 60 %slovenske porabe, kar pomeni vse HE, SE In Teši ne pokrijejo naše osnovne porabe, kaj šele povečano ob elektrifikaciji prometa.Seveda smo že zdaj odvisni od uvoza, ampak trenutno ni pomanjkanja ponudbe, pritisk je pa na ceno ...
NEK ima moč 600 MW, naše pa je le 50% ali 300 MW. TEŠ6 ima moč 600 MW in je ves naš. HE, SE in ostalega sploh ne omenjam. Pol pa NEK pokrije 60% potreb?
sulaco ::
FoxKnox: mogoče pa razmisliš o sončnih skupnostih: https://www.pocenielektrika.si/son%C4%8...
Načeloma se mi zdi ideja za ljubljančane odlična, saj je sončna elektrarna v Ljubljani res finančno vprašljiva...tako jo pa Gen-i postavi na sončno izpostavljenem mestu, ti jo pa "najameš" pri njih.
Ne razumem pa njihovega finančnega odgovora:
-zmanjšaš izdatke za elektriko za 60-70%
-zmanjšaš ceno položnice za 10%
Načeloma se mi zdi ideja za ljubljančane odlična, saj je sončna elektrarna v Ljubljani res finančno vprašljiva...tako jo pa Gen-i postavi na sončno izpostavljenem mestu, ti jo pa "najameš" pri njih.
Ne razumem pa njihovega finančnega odgovora:
-zmanjšaš izdatke za elektriko za 60-70%
-zmanjšaš ceno položnice za 10%
To pomeni da bo na poloznici 60-70% manj elektrike. Ampak koncna suma na poloznici pa bo "zgolj" 10% manjsa, ker se bo pojavila nova postavka najema soncnega panela na racunu.
Zgodovina sprememb…
lonsarg: ja, ta formulacija do 10% manjša položnica je potem bolj meh za večino folka. Vprašanje pa bo, kaj se zgodi, ko bomo imeli EV-je?
Sicer brez podatka, koliko bo stal najem panelov, je zelo težko ocenit, če se to izplača, ali pač?
Sicer brez podatka, koliko bo stal najem panelov, je zelo težko ocenit, če se to izplača, ali pač?
Seveda je težko ocenit, ker ni sploh še lansirano ampak gre za vnaprejšne prijave (ki so odprte zgolj omejeni cas in tudi cakalna doba bo kot kaže).
Ampak glede na to da je edino delo en obrazec izpolnit in da lahko kadarkoli prekineš je IMO malo nizja položnica dober deal.
Ampak glede na to da je edino delo en obrazec izpolnit in da lahko kadarkoli prekineš je IMO malo nizja položnica dober deal.
Zgodovina sprememb…
a_borlak ::
40% objektov pomeni cca 300.000 hiš, blokov, itd. Če računaš v povprečju 10kW moči in letno proizvodnjo 10MWh, dobiš 3000MWh, medtem ko ti NEK da 6000MWh. Poleg tega po podatkih na NEKovi strani piše, da pokrijejo cca 20% slovenskih potreb. Pa če gremo še malo naprej, da na 300.000 hiš montiraš SE te stane 3 miljarde € in še še 3 vložiš v baterijske zalogovnike ali še kakšno črpalno elektrarno, si na koncu še vedno 4 milijarde cenejši, kot so trenutne ocene za NEK2.
feryz ::
In pol leta nisi samooskrben. To bodo pa drugi uredili, nas ne briga, a ne?
Mi smo itak zagonili 6 milijard, zakaj bi se sekirali kje bomo pozimi dobili štrom!
Mi smo itak zagonili 6 milijard, zakaj bi se sekirali kje bomo pozimi dobili štrom!
roCkY ::
40% objektov pomeni cca 300.000 hiš, blokov, itd. Če računaš v povprečju 10kW moči in letno proizvodnjo 10MWh, dobiš 3000MWh, medtem ko ti NEK da 6000MWh. Poleg tega po podatkih na NEKovi strani piše, da pokrijejo cca 20% slovenskih potreb. Pa če gremo še malo naprej, da na 300.000 hiš montiraš SE te stane 3 miljarde € in še še 3 vložiš v baterijske zalogovnike ali še kakšno črpalno elektrarno, si na koncu še vedno 4 milijarde cenejši, kot so trenutne ocene za NEK2.
Kje boš pa baterije dobil?
Ne prav daleč stran tisti, ki živijo nad eno od ključnih surovin niso popolnoma nič navdušeni nad idejo o baterijah...
in seveda zima, ko smo 4-5 mesecev potopljeni v megli. Baterije za pol leta??? V teoriji z neko drugo tehnologijo.
Rocky: Mogoče pa v prihodnosti litija sploh ne bomo potrebovali/kopali več...
Original: https://cleantechnica.com/2021/05/17/au...
Aluminum has one huge advantage over lithium. It has three electrons available versus only one for lithium. In addition, it is widely available and costs far less than lithium. Add in that it eliminates the need to use nickel, cobalt, or copper, and couple that with the fact that the Al-ion battery is easily recyclable
Original: https://cleantechnica.com/2021/05/17/au...
Aluminum has one huge advantage over lithium. It has three electrons available versus only one for lithium. In addition, it is widely available and costs far less than lithium. Add in that it eliminates the need to use nickel, cobalt, or copper, and couple that with the fact that the Al-ion battery is easily recyclable
- Ko že omenjate baterije me zanima če je za same baterije bolje če so nekaj zimskih mesecev v letu izklopljene ali da je dobitek energije v baterije zelo slab. Ali pa oboje vpliva kvarno?
- Kako na baterije vpliva temperatura? Zadevo bi dal v podstrešni prostor kjer se poleti segreje do 30 stopinj, pozimi pa bi se brez radiatorja ohladilo do zmrzali.
- Zanima me še kaj so vzroki za požare na sončnih elektrarnah.
- Kako na baterije vpliva temperatura? Zadevo bi dal v podstrešni prostor kjer se poleti segreje do 30 stopinj, pozimi pa bi se brez radiatorja ohladilo do zmrzali.
- Zanima me še kaj so vzroki za požare na sončnih elektrarnah.
a_borlak ::
In pol leta nisi samooskrben. To bodo pa drugi uredili, nas ne briga, a ne?
Jaz samo pravim, da se da stvari rešiti tudi drugače, ker verjemi, če je sedaj projekcija za NEK2 10 milijard, bo končna cena dvakratna ali trikratna. In ja, za del leta imaš prav, zato pa planiraš za zimo, poleti pa tudi če viške deliš naokoli. Oziroma boš proizvajal vodik, da se bodo lahko tovornjaki in vlaki vozili naokoli brez izpustov.
Elgro2 ::
Zanima me še kaj so vzroki za požare na sončnih elektrarnah
Šansa za požar je tako majhna da ni omembe vredna, večja je šansa da te v naslednjem letu zbije avto in da od tega umreš kot pa za požar. Ciriram: "V Nemčiji so leta 2011 postavili 600.000 sončnih elektrarn in od teh zabeležili 60 požarov. Torej je verjetnost za nastanek požara na sončni elektrarni takrat znašala približno 0,01 %."
https://www.greenpeace.org/slovenia/blo...
Kako na baterije vpliva temperatura? Zadevo bi dal v podstrešni prostor kjer se poleti segreje do 30 stopinj, pozimi pa bi se brez radiatorja ohladilo do zmrzali.
Če se da baterije daj tam kjer je temperatura regulirana, če pa to ni možno bo pa tudi ok (ni idealno, ampak bo ok).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Elgro2 ()
To najbrz vse enkrat bo, ampak NI dovolj samo po sebi. V praksi sta samo dve moznosti za zimo srednjerocno za naslednjih 50-100 let:In pol leta nisi samooskrben. To bodo pa drugi uredili, nas ne briga, a ne?
Jaz samo pravim, da se da stvari rešiti tudi drugače, ker verjemi, če je sedaj projekcija za NEK2 10 milijard, bo končna cena dvakratna ali trikratna. In ja, za del leta imaš prav, zato pa planiraš za zimo, poleti pa tudi če viške deliš naokoli. Oziroma boš proizvajal vodik, da se bodo lahko tovornjaki in vlaki vozili naokoli brez izpustov.
- plin
- jedrska
kow ::
Ne mores predvideti tehnicnega napredka v naslednjih 10ih, kaj sele v 50 letih. Ampak, ja - tough call.
To najbrz vse enkrat bo, ampak NI dovolj samo po sebi. V praksi sta samo dve moznosti za zimo srednjerocno za naslednjih 50-100 let:In pol leta nisi samooskrben. To bodo pa drugi uredili, nas ne briga, a ne?
- plin
- jedrska
Za Slovenijo in nekatere druge države obstaja tretja možnost: hidroelekrarne +bioplin/lesna biomasa.
Ce JEK2 ne uspe, bo manjko nadomestil plin (morda ne celo leto, nekje 6-9 mesecev pa gotovo).
To je garant, vse ostalo so teoreticna sanjanja. In teorije nam nic ne pomagajo, ker v PRAKSI vemo, da znatno povecali hidro ali biomaso pac ne bomo (ze politicno ne, ce vse ostalo zanemarimo!). Vztrajas torej pri teoriji, ki nikoli ne bo praksa. Kar je nekonstruktivno ce hoces dejanski prakticni problem resit.
To je garant, vse ostalo so teoreticna sanjanja. In teorije nam nic ne pomagajo, ker v PRAKSI vemo, da znatno povecali hidro ali biomaso pac ne bomo (ze politicno ne, ce vse ostalo zanemarimo!). Vztrajas torej pri teoriji, ki nikoli ne bo praksa. Kar je nekonstruktivno ce hoces dejanski prakticni problem resit.
sloxl8 ::
Ce JEK2 ne uspe, bo manjko nadomestil plin (morda ne celo leto, nekje 6-9 mesecev pa gotovo).
ČHE v tujini so po moči enakovredne naši JEK. In, hribe imamo. Sam povem.
Ne, to kar praviš ni garant, vstrajam pri praksi, z vsaj malo politične volje lahko hidro znatno povečamo, biomaso pa tudi (govora je bilo da bi teš6 predelali na biomaso). Ali kdo ve ali bodo po 2023 vse nove lastnike sončnih elektrarn avtomatsko prestavili na novi sistem (mesečni netmetering) ali se bo še dalo imeti po starem?
Zgodovina sprememb…
Likalnik ::
Mogoče kdo pozna podjetje Enertec - moja-elektrarna.si
jutri mi pride na ogled...pa me zanima izkušnje s tem podjetjem...ali so v redu ali ne...korektni, se držijo rokov...predvsem pa je izvedba na nivoju in sami paneli dobre kvalitete...naj bi imeli neke avstrijske celice
https://moja-elektrarna.si/soncne-elekt...
jutri mi pride na ogled...pa me zanima izkušnje s tem podjetjem...ali so v redu ali ne...korektni, se držijo rokov...predvsem pa je izvedba na nivoju in sami paneli dobre kvalitete...naj bi imeli neke avstrijske celice
https://moja-elektrarna.si/soncne-elekt...
l0g1t3ch ::
To moč zagotavlja koliko časa, 12 ur ?
Sam povem!
Čist kul če imaš SE in bi s tem premeščal nočni izpad. Malo manj kul za zimsko obdobje, ko je proizvdonja SE 1/7, tistega od poleti.
Sam povem!
Čist kul če imaš SE in bi s tem premeščal nočni izpad. Malo manj kul za zimsko obdobje, ko je proizvdonja SE 1/7, tistega od poleti.
Odvisno od velikosti zgornjega rezervoarja...
Sam povem!
Odvisno od velikosti, lahko zagotavlja 25 % vse slovenske elektrike tudi več kot en mesec skupaj. Shranjenih 350 000 MWh energije.
List of pumped-storage hydroelectric power stations @ Wikipedia
Čist kul če imaš SE in bi s tem premeščal nočni izpad.
Kakšen nočni izpad. Trenutno imamo solarja 2 % letne proizvodnje elektrike, nočna poraba elektrike pa je 35 % manjša od dnevne. Če imamo sončne energije 25 % kar je smiselno, potem nam potem ni nobenega nočnega izpada ker je ponoči tudi sama poraba elektrike toliko manjša.
Zgodovina sprememb…
fikus_ ::
Sumim, da je sloxl8 in Elgro2 = inženir!
Lep dan.
Lep dan.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Letos je cena elektrika zrasla za 180 %, vena plina pa za 400%. Cena CO2 kuponov pa je zrasla za 130 %. Ti bo pa stavil na plin? Pa še Putin ti lahko kadarkoli zapre pipico.
Sumim, da je sloxl8 in Elgro2 = inženir!
Lep dan.
Sedaj ste pa že rahlo obsedeni s tem "inženirjem". Ste kot majhni otroci.
Če sumiš, da je on preskoči prispevek. Če mu nihče ne bo odgovarjal, se bo itak slej ko prej sam naveličal.
Likalnik ::
Ima kdo od vas kombinacijo električna peč + SE? kako se obnese?
v mojem primeru bi moral poleg SE dodati tudi novo ogrevalno napravo...ali bo to TČ katera me pride s upoštevano subvencijo cca 7.000€ ali bi bila to električna peč katera pride cca 700€
Res je, da električna peč porabi 3x več elektrike kot TČ ampak elektriko kot tako bi dobival iz SE.
plus te peči je, da je majhna, neslišna...brez zunanje enote....minus pa kot sem že napisal večja poraba elektrike.
v mojem primeru bi moral poleg SE dodati tudi novo ogrevalno napravo...ali bo to TČ katera me pride s upoštevano subvencijo cca 7.000€ ali bi bila to električna peč katera pride cca 700€
Res je, da električna peč porabi 3x več elektrike kot TČ ampak elektriko kot tako bi dobival iz SE.
plus te peči je, da je majhna, neslišna...brez zunanje enote....minus pa kot sem že napisal večja poraba elektrike.
Jaz bi stavil na Jedrsko. Plin je namrec dejstvo ki se bo zgodilo samo od sebe, v primeru da ne bomo gradili jedrske. In tega ne smemo dovoliti tocno zaradi razlogov ki si jih povedal.Ce JEK2 ne uspe, bo manjko nadomestil plin (morda ne celo leto, nekje 6-9 mesecev pa gotovo).
Letos je cena elektrika zrasla za 180 %, vena plina pa za 400%. Cena CO2 kuponov pa je zrasla za 130 %. Ti bo pa stavil na plin? Pa še Putin ti lahko kadarkoli zapre pipico.
savana ::
Ima kdo od vas kombinacijo električna peč + SE? kako se obnese?
v mojem primeru bi moral poleg SE dodati tudi novo ogrevalno napravo...ali bo to TČ katera me pride s upoštevano subvencijo cca 7.000EUR ali bi bila to električna peč katera pride cca 700EUR
Nima smisla navadno električno ogrevanje v primerjavi z toplotno črpalko. Toplotna črpalka zrak-voda porabi 3,5 x manj elektrike kot pa električna peč, TČ voda-voda pa 6,5 krat manj elektrike. Ja električna peč je res cenejša za nakup, vendar se na dolgi rok to ne splača. Če se prav spomnim so tvoje potrebe po toploti okrog 22.000 kWh na sezono, kar pomeni da če bi imel navaden električni grelec bi rabil 18 kW večjo sončno elektrarne kot pa bi jo sicer rabil za elektriko gospodinjstva (plus kolikor vem je omejeno kolikšna je največja moč sončne elektrarne ki ti jo še dovolijo postaviti na streho in priklopiti v omrežje, tako da z električnim grelcem bi trčil še ob to omejitev). Glede na to da sončne elektrarne stanejo 800 do 900 EUR na kW to pomeni da bi plačal 15.000 EUR več za sončno elektrarno v primerjavi z situacijo ko električne peči ne bi imel. Torej na kratko, res je bi z električno pečjo prihranil 6300 EUR pri nakupu, vendar bi zato potreboval za 15.000 EUR dražjo sončno elektrarno, to se pa ne splača. Splača se ti TČ+SE, ne ga srat z nekimi električnimi grelci. Da ne govorim o tem ko bodo enkrat v prihodnosti ukinili letni netmetering takrat bo električni grelec še na slabšem, pa že danes je.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: savana ()
Gregor P ::
Temelj vsega je najprej dobra izolacija ...
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
celje ::
nimam pojma o teh zadevah. prosim za par odgovorov:
kupujem hiso. ena med moznimi ima ogrevanje na ir panele. dvonadstropna.
1. ali je mozna postavitev panelov in sam priklop le teh na obstojece gretje?
2. hisa je stara par let, ima dobro fasado in izolacijo. streha prav tako dobra. je smiselno postavljat to zadevo?
3. en sosed ima to ze postavljeno. sosedov ni veliko. cca 10 na kupu. bom lahko ali ne?
4. o kaksni stevilki €€€ je govora? vem, vsaj priblizno. cca 2k gor ali dol, vseeno.
5. kaj bi bilo smiselno? kaksen je sploh mozen priklop na omrezje?
6. ce je kaksen ponudnik tu, lahko tudi na zs.
hvala
2. hisa je stara par let, ima dobro fasado in izolacijo. streha prav tako dobra. je smiselno postavljat to zadevo?
3. en sosed ima to ze postavljeno. sosedov ni veliko. cca 10 na kupu. bom lahko ali ne?
4. o kaksni stevilki €€€ je govora? vem, vsaj priblizno. cca 2k gor ali dol, vseeno.
hvala
DarwiN ::
Kakor gledaš..
IMO izolacija ni vredna skoraj ne počenega groša. Kupiš ~10% dražji TČ in SE, skupaj mogoče 1-2kEUR doplačila, pa ne rabiš izolacije, ki bi te sicer koštala tudi ~10kEUR. In podobno velja za okna, ki so spet podoben strošek.
edit: pravzaprav pri SE sploh nimaš nekega doplačila, ker so močnejše SE bolj ugodne.. Ko sem sam zbiral ponudbe, so bile cene za 10kw, 11kw in 12kw podobne.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
Parne lokomotive iz muzejev nazaj v obratovanje. Z vrtenjem bodo proizvajale elektriko, toplota kot stranski produkt pa bo za ogrevanje. Lesa imamo dovolj.
Solarni bateriji na linkih se razlikujeta v moči. Prva je 100 Ah, druga 200 Ah.
https://www.solarfam.nl/solarfam-agm-ba...
Zanima me če je bolje vzeti 10 baterij 100 Ah ali 5 baterij 200 Ah. Cena investicije je v obeh primerih enaka.
Zanima me če je bolje vzeti 10 baterij 100 Ah ali 5 baterij 200 Ah. Cena investicije je v obeh primerih enaka.
nimam pojma o teh zadevah. prosim za par odgovorov:
hvala
1. Da, bolj elegantno je preko netmeteringa.
2. Odvisno od sedanje porabe elektrike, ampak načeloma skoraj vedno da.
3. Odvisno ali ti bo elektro dal soglasje za priklop (to pa je odvisno od moči omrežja in lokalne transformatorske postaje), če ima samo en sosed SE boš soglasje dobil (prej se pozanimaj).
4. Nič se ne da reči približno ker manjka ključen podatek koliko elektrike porabiš na mesec. Moč potrebne sončne elektrarne je odvisna od tvoje porabe elektrike. Več kot porabiš elektrike krajša bo vračilna doba investicije.
5. Smiselno je moč tvoje sončne elektrarne prilagoditi tvoji porabi elektrike.
Gregor P ::
Kakor gledaš..
IMO izolacija ni vredna skoraj ne počenega groša. Kupiš ~10% dražji TČ in SE, skupaj mogoče 1-2kEUR doplačila, pa ne rabiš izolacije, ki bi te sicer koštala tudi ~10kEUR. In podobno velja za okna, ki so spet podoben strošek.
edit: pravzaprav pri SE sploh nimaš nekega doplačila, ker so močnejše SE bolj ugodne.. Ko sem sam zbiral ponudbe, so bile cene za 10kw, 11kw in 12kw podobne.
Moje življenjske izkušnje so drugačne. Izjemen prihranek pri kurilnem olju na eni lokaciji (pri enodružinski hiši tam nekje 1500 evrov prihranka na sezono) in pri elektriki na drugi (sedaj ne vem točno, recimo da okoli 100 evrov na zimski mesec, ampak to govorim res na pamet). Seveda je nato najbrž še večji prihranek, če kupiš TČ, pa še SE itd., ampak obratno, da najprej kupiš TČ ipd. je pa mojem kar ogromno denarja vrženo stran zaradi slabe izolacije.
Nisem pa noben strokovnjak, se razume. Naj povedo drugi, ki se malo bolje spoznajo
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
Kakor gledaš..
Tole je pa daleč od resnice, od kje si dobil da je TČ samo sta TČ in SE 10 % dražji če nimaš izolacije? Precej precej več kot to. Z solidno izolacijo lahko porabo toplote na letni ravni znižaš za 4x in več. Če se izolacija finančno splača ali ne se ne bom spuščal ker je odvisno od posameznega primera do primera (dostikrat se splača), vsekakor se pa splača z stališča udobja (temperatura sten je precej višja, kar prinese večje toplotno ugodje ker ni sevalnih izgub).
Parne lokomotive iz muzejev nazaj v obratovanje. Z vrtenjem bodo proizvajale elektriko, toplota kot stranski produkt pa bo za ogrevanje. Lesa imamo dovolj.
To že obstaja, tako na ravni mikro kogeneracije na ravni ene družinske hiše, kot tudi na ravni velikih elektrarn na biomaso.
Zgodovina sprememb…
Solarni bateriji na linkih se razlikujeta v moči. Prva je 100 Ah, druga 200 Ah.
Nobene od teh, zato ker za manjšo ceno lahko dobiš LifePo4 baterije z mnogo večjo življenjsko dobo in cikli praznenja. Te tvoje baterije iz linkov so svinčene, ki imajo 500 do 700 ciklov pri 60 % DoD, medtem ko imajo LifePo4 kar 5000 ciklov pri 60 % DoD.
Zgodovina sprememb…
DarwiN ::
Savana.. Na primer: Hitachi 8kw TČ in 11kw TČ.. Prvo bo vzel nekdo z dobro izolirano hišo, drugo pa lastnik slabo izolirane hiše. Obe hiši sta relativno majhni. 1kEUR razlike v ceni. Razliko v elektriki pa lahk kot rečeno skoraj zanemariš, ker pač vzameš mal močnejšo SE, ki pa spet niso nič kaj dražje.
In se požvižgaš na toplotne izgube, a ne?
Po drugi strani pa lahk daš 10k za izolacijo in 10k za nova troslojna okna, pa si investiral 20k, da bi privarčeval 1-2k pri nakupu TČ+SE. :)
Seveda je odvisno od primera do primera in mogoče nisem dal najboljšega primera, ampak moj point ostaja in mislim, da se ne motim veliko.
Po drugi strani pa lahk daš 10k za izolacijo in 10k za nova troslojna okna, pa si investiral 20k, da bi privarčeval 1-2k pri nakupu TČ+SE. :)
Seveda je odvisno od primera do primera in mogoče nisem dal najboljšega primera, ampak moj point ostaja in mislim, da se ne motim veliko.
You don't see faith healers working in hospitals
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
Utk ::
Itak da se ne motiš. SE stane manj kot fasada IN manj kot okna, namesto 30% prihranka pa prinese 120% prihranka (lahko imaš 3 fasade pa bo hladilnik še zmeraj rabil elektriko). Kaj bi še več tu treba računat. Čez 30 let bo oboje za zamenjat. 16 kw TČ z vsemi bojleri dobiš zmontirano za 6500 minus subvencija. Kolk bistveno cenejša je 9kw?
Dobra okna imaš zarad udobja, tudi fasado, nič ne rečem, če moraš menjat, daš malo boljša, ampak da se splačajo denarno, to pa pač ne. Še manj, da bi zarad "prihranka" menjal čisto dobra okna.
Dobra okna imaš zarad udobja, tudi fasado, nič ne rečem, če moraš menjat, daš malo boljša, ampak da se splačajo denarno, to pa pač ne. Še manj, da bi zarad "prihranka" menjal čisto dobra okna.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Savana.. Na primer: Hitachi 8kw TČ in 11kw TČ.. Prvo bo vzel nekdo z dobro izolirano hišo, drugo pa lastnik slabo izolirane hiše.
Ne. Nekdo z dobro izolirano hišo bo rabil 6kW TČ, nekdo z neizolirano hišo pa ranga 25 kW (pa še ta bi znala imeti težave pri nizkih zunanjih temperaturah).
Razliko v elektriki pa lahk kot rečeno skoraj zanemariš, ker pač vzameš mal močnejšo SE, ki pa spet niso nič kaj dražje.
Ne. Primer: 250m2 hiša z dobro izolacijo (20 cm stiropora) bo imela potrebo po toploti 10.000 kWh na leto (kar je ekvivalent 1000 litrov kurilnega olja), povsem neizolirana ista hiša pa okrog 40.000 kWh na leto (4000 k kurilca letno). Pri dobro izolirani hiši bo letni strošek za elektriko toplotne črpalke 400 EUR, pri slabo izolirani hiši pa 1600 EUR. Letne razlike 1200EUR. 36.000 EUR razlike v 30 letih.
1. Ni samo 1-2k razlike pri nakupu TČ. 2. Popolnoma ignoriraš razliko v ceni energenta za vsakoletno ogrevanje.
Zgodovina sprememb…