» »

Obračun el.energije-najemodajalec?

Obračun el.energije-najemodajalec?

Dr.S ::

Pišem, ker ne vem na koga se obrnit po nasvet. Mogoče pa je kdo od vas imel podoben problem.
Sem najemnik poslovnih prostorov v večji zgradbi (kompleksu), za kar plačujem najemnino najemodajalcu. Tudi najemodajalec plačuje najem lastniku, vendar za celoten kompleks. Tako da smo drugi v tej verigi.
V prejšnjih letih se je prostore ogrevalo po skupni peči. Letos pa je najemodajalec uvedel el.radiatorje, namontiral svoje (enotarifne)števce porabe el.energije in začel na ločenem računu zaračunavati el.energijo.
Obračunava nam kot poslovnim odjemalcem po ceni 0,13€/kwh (prebrskal sem internet, a cenika za poslovne uporabnike ne najdem nikjer-kje najdem?), tako da bomo glede te cene še imeli zgodbo. Seveda obračuna tudi DDV.
Ali je on sploh opravičen, da to zaračunava po tej cani, in pripisuje tudi davek? Ali se ta elektrika (poslovna) tudi obračunava po dveh tarifah (VT, MT)?
Prosim, za vaše mnenje. Zagotovo mi bo v pomoč pri pogajanjih. Hvala.

A. Smith ::

Kolikor vem trgovci z energijo tarif za poslovne odjemalce nikjer ne objavljajo, tudi zato, ker so te tarife pravzaprav rezultat pogajanj in dogovorov. Se pravi cene se razlikujejo od primera do primera.

Ne vem, ali vam pri energiji najemodajalec sme zaračunavati kaj dodatnega. Seveda se o tem lahko prepričate samo, če dobite na vpogled pogodbo s cenami. In seveda razumem vaš sum, da si je lahko najemodajalec izpogajal nizke cene energije, ki vam jo sedaj prodaja nekoliko dražje.

Ne vem pa ali to sme početi, oziroma ali ima zakonsko podlago za to (lahko je registriran trgovec energijo?). To pa je vprašanje bolj pravne narave.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Dr.S ::

Ni registrirann trgovec za energijo.
Prav tako se mi zdi zelo sporno kako je namontiral dodaten števec (prijatelj električar). Zagotovo bi elektro distributer naredil štalo, če bi izvedel kaj se dogaja.
Ali se torej elektrika za poslovne odjemalce obračunava samo po eni tarifi (ni nočne, nedeljske in praznične elektrike-VT, MT)?

Brane22 ::

ne vidim, zakaj bi moral biti registriran dobavitelj energije da jo obračunaš podnajemniku.

Tudi ni jasno, zakaj naj bi se Elektro sekiral, kam on montira števec. Saj ta je samo za njegovo evidenco.

mat xxl ::

Se podpišem pod izjavo Braneta22

Vse je stvar dogovora in poštenja, seveda imaste v najemni pogodbi tudi pogoje pod katerimi jo razdrete, če se vam res zdi, da gre za krivico, sicer bi bilo najbolj korektno, da ga povprašate, kako pride na to ceno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

zamenjava ponudnika- Poceni plin (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9323813 (5167) chucki
»

Cenejša elektrika - se splača zamenjati ponudnika? (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Problemi človeštva
674127885 (21437) Ganon
»

Pametni števci elektrike - zasebnost? (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
8623046 (10153) forplan
»

Visoka poraba elektrike

Oddelek: Loža
92477 (2139) kixs

Več podobnih tem