» »

Cenejša elektrika - se splača zamenjati ponudnika?

Cenejša elektrika - se splača zamenjati ponudnika?

««
«
1 / 14
»»

Okapi ::

Pri Gen-I obljubljajo mesec dni brezplačno in potem 10% cenejšo elektriko. Je vmes kakšen catch, ali se splača brez posebnega razmišljanja zamenjati ponudnika elektrike?

Kakšni so pravzaprav stroški za menjavo ponudnika elektrike? So kakšne vezave, ali je mogoče hitro preiti nazaj na starega ponudnika, če bo zaradi konkurence znižal ceno?
http://www.gen-i.si/

O.

trnvpeti ::

nimajo foruma, nimajo napisanih referenc, ni podatka o firmi,...
in folk misli za cca 5eur zamenjat dosedaj zanesljivega dobavitelja
in da ti ne dela 1 uro nic, je to vredno veliko vec kot recimo 20,30,... eurov
no, bo mogoce kdo povedal iz prve roke

Icematxyz ::

Istrabenz + gorenje če prav razumem. Zanimiv način kako država pristopa k reševanju teh dveh problemov.

Če se splača? Vrjetno se če je ceneje. Nenazadnje če prav razumem zadevo saj je nemogoče, da ne bi imel istega omrežja in "iste elektrike" še naprej. Položnice bo ti samo pošiljal nekdo drug. Je pa res da bo moral kdo ko je že dejasnko izvedel zamenjavo kaj več povedati.

Okapi ::

in da ti ne dela 1 uro nic

To se ne more zgoditi, saj bo napeljava ostala ista.

Istrabenz + gorenje če prav razumem.

50%, druga polovica je pa od Gen Energije, ki je polovični lastnik NEK.

Vrjetno se če je ceneje.

Saj. Če je za pir na mesec ceneje, je pa za pir. Zakaj bi človek za enako elektriko plačeval več, kot je nujno potrebno? Razen seveda, če ni vmes kakšen catch, drobni tisk ali kaj podobnega.

O.

trnvpeti ::

istrabenza kmalu ne bo vec
kako kaze pa gorenju?
in da mi odklopijo za en dan, huh
za tiste 3eur?
in naj jim verjamem, pa se spletne strani nimajo, osnovnih podatkov, foruma, milijon vprasanj, nic odgovorov, se nocne in dnevne tarife nimajo podatka, od kdaj do kdaj,...
tko na prvi pogled, zelooo amatersko
in taksnim naj zaupam?

svit ::

No... mogoče gledate na napačno stran :)... Tukaj je malček več razloženo:

http://pocenielektrika.si/

Pa še nekaj. Gen-i je v svoji kratki zgodovini na področju gospodarskih družb povozil vso konkurenco v Slovenijo oziroma so najbolj ugodni ponudniki električne energije v Sloveniji za podjetja.

Družbe, ki uporabljajo Gen-i:

GEN-I je tretji največji dobavitelj električne energije poslovnim odjemalcem v Sloveniji. Med podjetji, ki nam zaupajo, so tako veliki sistemi z velikim številom merilnih mest kot veliki industrijski odjemalci, državna uprava ter številna mala in srednja podjetja:

* več kot 450 malih in srednjih podjetij,
* PS Mercator,
* Spar,
* Si.mobil,
* HIT ,
* Slovenske železnice,
* Gorenje,
* Julon,
* Kovinoplastika Lož,
* Kristal Maribor,
* Livarna Gorica,
* Palfinger,
* Pomurka,
* Steklarna Hrastnik,
* Vipap,
* Žito,
* Javna agencija RS za energijo,
* Ministrstvo za javno upravo.

Verjetno da se ne bodo blamirali med gospodinjstvi, če zagotavljajo elektriko Mercatorju...
Ni ideje

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: svit ()

Spajky ::

IMHO, če nimaš enormne potrošmje (preko 1MWh mesečno), se ponudnika ne splača menjati, saj v računu za elektriko je cena elektrike manj kot polovica zneska ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

energetik ::

Poleg tega nimajo razrednega obračuna energije kot npr. Elektro LJ. Za velike družine ali tam, kjer imata 2 družini števec se sigurno splača. Do 6 kWh porabe na dan je razlika minimalna, nad 18 kWh na dan, se pa kar ornk pozna.
Če se bo konkurenca še kaj povečala, bo na koncu Elektro LJ samo še upravitelj omrežja, energijo bojo pa dobavljale druge firme.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

WarpedGone ::

se ponudnika ne splača menjat

Kolikšen je strošek zamenjave?
Zbogom in hvala za vse ribe

Vanich ::

bond007 ::

Če ne druga, dajo 1 mesec zastonj elektriko, pa progresivnega zaračunavanja ni. Če zamenjava nič ne stane in ker imaš ubistvo isto omrežje, istega upravljalca omrežja, potem nekih minusov ni videt, ... če slučajno propadejo greš pač nazaj na starega ponudnika.

mojsterleo ::

meni se zdi, da ta firma trenutno samo izkorisca razmere na trgu, saj je elektrika trenutno poceni, medtem ko imajo ostala elektro podjetja pogodbe se iz prejsnjega leta, ko cena ni bila tako ugodna. tako da si lahko privoscijo nizanje cene, vendar je vprasanje, ce jim bo uspelo tako ceno tudi trajno zadrzati. zaenkrat pa doma ne razmisljamo o menjavi, ker ne porabimo veliko elektrike, saj je celoten racun z ddv vred cca 20eur, kar pomeni da bi bil s popustom kak euro ceneje. osebno bolj upam, da bodo tudi ostali ponudniki nekoliko pocenili...

fosil ::

Mimogrede teh 10% cenejša elektrika je v bistvu nateg. Je bilo rečeno že včeraj v odmevih.

Trik je v tem, da na končnem računu postavka elektrika predstavlja samo okoli polovico zneska. Ostalo so neke omrežnine in podobno.

Kar pomeni, da bo v končnem znesku razlike samo kakšnih 5%. Lahko pa zadeva nekoliko variira, glede na to koliko porabiš.
Tako je!

mojsterleo ::

ne vem kje je tukaj nateg. pri vsaki storitvi se ponavadi placa narocnino ter porabo posebej (posebej postavka v racunu). popust se bo poznal predvsem pri tistih, ki porabijo veliko elektrike po stevcu.

svit ::

Mimogrede teh 10% cenejša elektrika je v bistvu nateg. Je bilo rečeno že včeraj v odmevih.

Trik je v tem, da na končnem računu postavka elektrika predstavlja samo okoli polovico zneska. Ostalo so neke omrežnine in podobno.

Kar pomeni, da bo v končnem znesku razlike samo kakšnih 5%. Lahko pa zadeva nekoliko variira, glede na to koliko porabiš.


Zanimivo... omrežnine in podobno plačuješ tudi pri ostalih elektrodistributerjih, ker so določene s strani države in veljajo za vse enako.
Ni ideje

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: svit ()

Icematxyz ::

To bo pač zdaj poteza za pogumne. Tvegaš. Dražje skoraj nebi smelo biti.

Ciho ::

Sem jih klical in jim podal podatke moje zadnje položnice. Cena je bila 264 EUR. Povedal sem točno porabo za VT in MT in moč varovalk. Pri njih bi me mesečni strošek prišel 196 EUR, se pravi 68 EUR ceneje. Vse omrežnine, prispevki, obračunska moč,.. in DDV je že všteto v to ceno.

Icematxyz ::

Ja samo ti si kar "močan" porabnik?

Ciho ::

Ne vem koliko je razlike za male odjemalce, samo meni bi se konkretno poznalo 840 EUR na leto. Pri trenutnih odiranjih Elektra Ljubljana.

Okapi ::

Evo, sem šel gledati obračun za lani. Porabil sem 6641 kWh, kar znese 336 evrov za elektriko (+ 341 evrov raznih omrežnin). Se pravi, 28 evrov za porabljeno elektriko na mesec. Pri Gen-i bi torej prihranil v prvem letu 28+(11x2,8)=59 €.

Ni ravno strašen prihranek, nekaj pa je:-)

O.

Tr0n ::

Icematxyz: Kaksno tveganje imas v mislih?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()

Icematxyz ::

Jah pač da nihče ne zna nič povedati s prve roke. To tveganje. Nov igralec ampak še nobenih konkretnih iskušenj z njim na tem področju.

V slo koristi alternativnega ponudnika 1% gospodinstev v EU je povprečje 10%. Če sem prav razumem pri poročilih. To kaže na neko nezaupanje ali pa slabo kvaliteto in na to da se preprosto ne splača zamenjati.

Ampak s prihodom gen-i bi se naj to prvič resneje spremenilo. Sedaj pač pravim da so na vrsti pogumni da gredo in preiskusijo to novo reč.

energetik ::

To tudi mene zanima. Kako je s prehodom nazaj na Elektro LJ. Imam občutek, da si lahko zmislijo kakšen strošek za ponovni prehod nazaj... Ali pa je to po zakonu brezplačno (mislim prehod).
Za tiste, kjer ima več družin 1 števec se vsekakor splača, ker bodo imeli energijo (brez omrežnin) 2x cenejšo, če so zdaj v najvišjem progresivnem razredu...mislim da je nad 18 kWh dnevno cena energije pomnožena z 2.

svit ::

Po zakonu je prehod brezplačen. Kaj pa če bi si kaj prebrali na tej strani?

http://pocenielektrika.si/

Če lahko Gen-I oskrbuje Mercator, Hit, Spar in Si.mobil..., ne vem zakaj ne bi tega zmogel tudi za gospodinjstva.

Zamenjati dobavitelja je v resnici preprosteje kot zamenjati žarnico.

Poiščite vašo zadnjo položnico, nekaj svojih osnovnih podatkov vpišite v spletni obrazec, pritisnite pošlji in že ste opravili vse. V nekaj dneh boste po pošti prejeli v podpis pogodbo. Če boste pogodbo podpisali do 10. v tekočem mesecu, boste cenejšo elektriko uporabljali že prihodnji mesec.

Ker je dobavitelj električne energije povsem neodvisen od upravljavca omrežja, ni pri zamenjavi potreben noben poseg v omrežje. Vaš obstoječi števec in vaše obstoječe omrežje bo odslej z elektriko oskrboval GEN-I, omrežje pa bo upravljal dosedanji upravljavec, saj je k temu zavezan po zakonu.

Zamenjava dobavitelja je tudi povsem brezplačna. Se vam bo pa kmalu poznala na denarnici, saj bo cena električne energije, ki jo boste plačali GEN-I nižja za do 10 %! Prav tako vas podražitve ne bodo več skrbele, saj se GEN-I zavezuje, da bo ohranil enako ceno električne energije vse do konca leta 2010.


Pa še to: http://pocenielektrika.si/vprasanja-in-...
Ni ideje

fosil ::

Naši elektro distributerji so se rahlo zavrknil in podpisal pogodbe za dobavo elektrike lansko leto, ko je bila cena elektrike najvišja. In jo seveda še danes plačujejo po taki ceni.

Tale geni, je sklenil pogodbe sedaj in elektriko dobiva po pol nižji ceni. Če torej upoštevaš to, potem ugotoviš da dejansko elektriko prodajajo precej drago. Torej kupujejo po pol nižji ceni, prodajajo pa samo 10% ceneje.

Po moje to niso ravno najboljši obeti za naprej.

Glede na to, kako že v osnovi zavajajo z 10% cenejšo elektriko, kar se potem na položnici pozna samo 5%, je verjetno priporočljivo zelo podrobno prebrati drobni tisk na njihovi pogodbi preden jo podpišeš.
Tako je!

Hammer123 ::

Še moja malenkost:
Gen-I kupuje električno energijo tudi v tujini(preverjeno), kjer je konkurenca vedno bila večja, medtem ko ostala distribucijska podjetja(El. Maribor,...) tega naj nebi počela. ŽE tu je neka preprosta računica.

Okapi ::

Po moje to niso ravno najboljši obeti za naprej.

So vseeno tržno podjetje, katerega namen je služenje denarja. So pač presodili, da je 10% manj dovolj za pridobivanje novih strank. Nekaj rezerva pa morajo imeti tudi, če bodo začeli tekmeci nižati cene.

O.

Okapi ::

Nič, jaz sem ravnokar izpolnil spletni obrazec za zamenjavo dobavitelja, zdaj bomo pa videli, kaj bo:-)) Bom poročal.

O.

MarkookraM ::

Baje je dosedaj nekaj sto gospodinjstev prestopilo.

svit ::

Se nekdo je pregledal cenike:

http://blog.mojmikro.si/2009/03/17/zaka...
Ni ideje

luli ::

Zanimiv članek!

Frajer priznava, da imata dve gospodinstvi in skupen števec za elektriko. Torej plačujeta samo eno RTV naročnino (če se ne motim).

Naslednji mesec pričakujem članek, kjer bo pisal o krivici, ki se mu je dogodila.

Drugače pa popolnoma podpiram nove ponudnike na trgu. Sit sem že teh zgodb o najcenejši elektriki, najcenejšem bencinu, najboljšem predsedniku, najlepšem predsedniku parlamenta, najslabši opoziciji, najbolj neodvisnih medijih,...

dmok ::

Se nekdo je pregledal cenike:

Kako to, da niso tisti, ki jim je "lestvični" obračun elektrike opazno povišal račune takoj prešli k ponudniku, ki takega načina obračuna še danes nima - Elektro Maribor na primer ? Glede na cene pri Elektro Maribor je GEN-I cenejši za približno 4,2% (gospodinjstvo, III.razred, dvotarifno merjenje), ne glede na porabo.

d.

A. Smith ::

Tisti, ki ste že videli pogodbe, prosim napišite, za koliko časa so sklenjene, in kakšne so (če obstajajo) ovire in omejitve za prestop drugam.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

trnvpeti ::

Pyr0Beast ::

Hmm ... bomo babici predlagali preklop. Pri 100€ na mesec se mora nekaj poznati.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

trnvpeti ::

babica porabi za 100eur elektrike?

Vanich ::

babica porabi za 100eur elektrike?


...vibrator gori non-stop.

Brane2 ::

Sem naračunal zase.

Gospodinjski odjem, 10KW priključne moči, enotna tarifa, maja porabljenih 1.386 kWh. [Edit: to je seveda projekcija porabe ELektra za maj]


Račun je znašal pri Elektro-LJ €207.5

Ista zadeva pride pri Gen-I €159

Vse z DDV, seveda.

S tem, da je bil moj majski "faktor natega" 1,62041 ( toliko dražje so mi obračunali vsako porabljeno kWh zaradi porabe),
gre pa lahko do 1,8, kar pomeni bistveno višje račune ob malo višji porabi.

Pri Gen-I naj tega ne bi bilo, čeprav je kWh za ene 5-7% dražja v štartu, zato pa ni faktorja natega.

Ravnokar izpoljnjujem obrazec.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Furbo ::

Jaz bom zamenjal. V tujini to ni nič nenavadnega, eni menjajo vsako leto. Pri nas je pa folk tako ziheraški, da se bo puščal nategovati še leta in leta.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Furbo ()

Buggy ::

V mojem primeru ko imam enotarifni stevec ni med ponudniki neke hude razlike

Brane2 ::

To nima veze s tarifnostjo ampak s porabo.

Stvar se splača pri višji porabi.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Okapi ::

Stvar se splača pri višji porabi.

Če drugega ne, en mesec ne plačaš porabe, in je že to 8 % prihranka v prvem letu, ne glede na porabo. Potem pa vidiš, kakšno je stanje in če ni nič bolje, prestopiš nazaj ali h komu tretjemu. Če jim prodaja elektrike gospodinjstvom kaj pomeni, se bodo verjetno počasi vsi začeli grebsti za stranke.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Pyr0Beast ::

babica porabi za 100eur elektrike?
Gretje za 120m^2 +3kW peč na olje. Ji ne moreš dopovedat, da ne rabi greti ostalih sob kjer je tistih 0.000001% časa.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Okapi ::

Očitno jih je naval presenetil:P. Malo prej me namreč kličejo iz Gen-i in prijazen možakar se mi opraviči, ker so zaradi gneče izgubili enega od mojih podatkov (s spletnega obrazca). Kako jim je uspelo "izgubiti" številko merilnega mesta, vse drugo pa imajo, mi sicer ni čisto jasno, ampak OK, sem jim ga povedal še enkrat in sedaj vsaj vem, da prijavo obdelujejo.

Zdaj čakam, da mi pošljejo pogodbo, da vidim, kaj vse se skriva v drobnem tisku;)

O.

Ciho ::

:) tudi mene so klicali in vprašali za isti podatek. Mogoče preverjajo če je prijava resna. Pogodbe še nisem dobil.

MUC ::

Je že kdo dobil pogodbo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MUC ()

Okapi ::

Jaz je do danes še nisem.

O.

Ciho ::

Dobil v soboto. Nisem še uspel vsega podrobno prebrati, a izgleda da ni nobenih skritih pasti.

Okapi ::

Dobil pogodbo danes. Čisto natančno vseh črev nisem prebral (kdo pa še bere drobni tisk:P), tisti prvi mesec brezplačno pa je pogojen z vezavo do konca leta. Če pogodbo prekineš prej, moraš plačati tudi prvi mesec.

Skratka, kot je videti, ni nobenega trika. Zaradi tega brezplačnega meseca (račun bo 0 €, ker bo brezplačna tudi omrežnina in vse druge zadeve, ne samo porabljena elektrika) se menjava vsekakor splača, če se bo do konca leta izkazalo, da stroški niso nižji (nič recimo ne piše, koliko bodo zaračunali opomin, če boš zamudil s plačilom položnice, kar se meni od časa do časa zgodi;)), ali bo kdo še bolj znižal ceno, bomo pa že spet menjali dobavitelja.

O.

Pyr0Beast ::

Waw, elektro se že 'opravičuje' zaradi nekonkurenčnih dejanj :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
««
«
1 / 14
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

zamenjava ponudnika- Poceni plin (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9322818 (4172) chucki
»

Elektro energija ali GEN-i?

Oddelek: Loža
52754 (2584) Master_Yoda
»

Petrol elektrika - da ali ne

Oddelek: Loža
409653 (7822) Alec999
»

Plačilo na obroke: položnica elektro

Oddelek: Loža
224566 (4274) Pšenični

Več podobnih tem