» »

Eric Schmidt v Severni Koreji in kaj to pomeni

Eric Schmidt v Severni Koreji in kaj to pomeni

Slo-Tech - V ponedeljek je v Severno Korejo pripotoval Googlov izvršni predsednik Eric Schmidt. Ta je svojo pot najavil le nekaj dni pred dejanskim odhodom in hitro poskrbel za ugibanja, kaj neki to pomeni. Severna Koreja je najbolj izolirana država na svetu, internet pa je tam še v povojih in dostopen le najvišji eliti. Mar v Severno Korejo prihaja Google?

Takoj ko je Schmidt napovedal svoj obisk, je ameriški State Department zastrigel z ušesi. Washington namreč igra igro stroge drže do severnokorejskega voditelja Kim Jong Una in Schmidtov obisk kot najvišjega ameriškega gospodarstvenika doslej bi lahko to držo navidezno omehčal. Severna Koreja ZDA in ostale države jezi s preizkušanjem raket dolgega dosega, a kaj več kot oštevanja ni deležna, ker sprejetje ukrepov v Varnostnem svetu Združenih narodov blokira Kitajska. Ta krmari med svojimi in občimi interesi, kar počnejo tudi ZDA, ki se bojijo, da bo Schmidtov obisk vznejevoljil ameriške zaveznice v Aziji.

Schmidt zatrjuje, da gre tja zasebno in da izlet nima nobene zveze z Googlom. Tudi Googlova predstavnica za stike z javnostmi je potrdila, da se je Schmidt tja odpravil sam. Pravzaprav tja ni šel sam, saj potuje s svojo hčerjo, z nekdanjim guvernerjem Nove Mehike in nekdanjim ameriškim ambasadorjem v Združenih narodih Billom Richardsonom, ki je bil od leta 1994 že večkrat v Severni Koreji, in vodjo Google Ideas Jaredom Cohenom. In to je za State Department še večji trn v peti. Hkrati pa so se znašli med tnalom in nakovalom, saj so v lanski arabski pomladi na veliko podpirali svobodo medijev in to sedaj počne Schmidt. Tiskovna predstavnica State Departmenta Victoria Nuland je zato podala previdno izjavo, da "časovno obisk ni ravno v pomoč in da se [Schmidt in Richardson] tega zavedata".

Schmidt seveda lahko potuje v Severno Korejo kot fizična oseba, a Google bi moral zelo paziti pri poslovanju s Severno Korejo. Zaradi njihovega nezakonitega jedrskega in raketnega programa namreč ameriškim podjetjem ZDA zelo omejujejo sodelovanje s Severno Korejo. Uvoz iz Severne Koreje je prepovedan, izvoz in investicije v državo pa omejene, a načeloma dovoljene. Schmidt in Richardson sta obisk označila za zaseben in humanitaren, a je Schmidt dodal, da ga zanimajo tudi ekonomska vprašanja. Sila megleno, torej.

Ob prihodu v državo so bili deležni precej pozornosti. Slike je to pot posredovala agencija Associated Press, ki je lani kot prva zahodna tiskovna agencija smela odpreti pisarno v Pjongjangu. Nesojeni predsednik ZDA McCain je Schmidta, Richardsona in Cohena že označil za "uporabne idiote". Kakorkoli že, Schmidt si je v torek ogledal, kako lahko redki srečneži na univerzi dostopajo do interneta. V Severni Koreji si namreč, tako uradni Pjongjang, prizadevajo za večjo razširjenost računalnikov in interneta v šolah in na univerzah.

10 komentarjev

alexa-lol ::

Zihr so se pogovrajali da bi v Pjongjangu postavili tisto Googlovo famozno optično omrežje.

You optical network, we sell nuke you.

mrTwelveTrees ::

kaj pa če ga bodo ugrabili za talca :D

Deneb ::

Google je konkretno naredil več za svobodo izražanja kot katerikoli politik s svojim praznim gobezdanjem.

Glugy ::

Se pozna da zdajšnji voditelj Severne Koreje ni bil vzgojen v Severni Koreji. Nekaj napredka počasi bo ampak počasi. Ker če bi prehitro šel bi se mu vojaški voditelji uprli. Zato pa je bil in je še zelo strog. Mora igrat tako vlogo ker nima druge izbire. Na žalost zarad tega trpijo najrevnejši.

borisk ::

Glugy je izjavil:

Se pozna da zdajšnji voditelj Severne Koreje ni bil vzgojen v Severni Koreji. Nekaj napredka počasi bo ampak počasi.


Ampak v Mostarju, velika razlika :))

JesusChrist ::

Saj ta (novi) mladi voditelj je uvedel že kar nekaj sprememb koliko sem uspel slišati. Pač folk ni več tako omejen, ni vse tako grozno strogo kot je bilo ... (na primer oblačenje žensk je lahko malo bolj "na izi" kot je bilo prej).
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

ales85 ::

Se samo meni zdi, da Schmidt ni več CEO Googla ampak je to seday Page?

Hayabusa ::

http://www.google.com/about/company/fac...

Larry Page Generalni direktor
Eric E. Schmidt Predsednik uprave
Sergey Brin Soustanovitelj

alexa-lol ::

Mogoče hočejo pa cloud computing uvest v NK. Ta ideja ni tako neumna glede na to kakšno kontrolo želijo imeti nad ljudmi. Vsakmu dajo nek zaslonček in optičen net in ChromiumOS in je to to. Volk sit koza cela, ljudje pa itak ne poznajo napredne tehnologija današnjega časa.

 Pyongyang racer aka. Crysis 3 za NK

Pyongyang racer aka. Crysis 3 za NK

SuperVeloce ::

Ta igra je res hecna, ampak če pomisliš da so jo razvili študentje, kateri imajo zelo omejeno znanje in vpogled v tehnologije...

Sicer pa je igra namenjena nam, potencialnim obiskovalcem, ne pa prebivalcem NK :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

severna korea ''grozi'' z napadom na washington dc (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12025056 (22536) Osprey
»

Potegavščina dneva: Pirate Bay v Severni Koreji

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
259269 (6885) Unknown_001
»

Eric Schmidt v Severni Koreji in kaj to pomeni

Oddelek: Novice / NWO
104620 (3355) SuperVeloce
»

Poslovil se je Kim Jong Il (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10620040 (16644) Double_J
»

Severna Koreja s prvimi koraki proti internetu

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
159802 (8678) mtosev

Več podobnih tem