» »

Zamenjava elektronike diska!

Zamenjava elektronike diska!

moat ::

Pozdravljeni! Potrebujem pomoč.
Kolegu so se na trdem disku pojavili slabi sektorji, elektronika pa normalno dela. Opravil sem test s programom za testiranje WD diskov in ima disk SATA 2 32MB Cache, oznake WD 640GB WD6400AADS, dejansko slabe sektorje. Zdaj pa k zadevi.
Na Bolhi sem zasledil oglas, da se prodaja popolnoma enak disk, le da ima 64MB Cache, vtisnjena številka na plošči elektronike se ujema in je pri obeh enaka: 2060-701640-002 REV A. Poleg tega imata diska isti LBA 1250263728, 5VDC: 0.70A, 12VDC: 0.55A in R/N 701640.
Ostali podatki:

DISK OD KOLEGA:
WD6400AADS
S/N: WMAV50831624
MDL:WD6400AADS-00M2B0
WWN: 50014EE001E6FBAB
DATE: 23.DEC 2009
DCM: HHRNHT2CH
DCX: 3002M0321

DISK NA BOLHI:
WD6400AARS
S/N: WCAV5A103171
MDL: WD6400AARS-00Y5B1
WWN: 50014EE2044433F9
DATE: 10 MAR 2010
DCM: HHNNNT2MGB
DCX: 0017YAF53

Prodajalec na bolhi http://www.bolha.com/racunalnistvo/shra... opisuje napako, da se disk ob priklopu zaganja ampak se ne zažene, sistem ne prepozna velikosti.
Zdaj pa k vprašanju. Ali bi v tem primeru lahko bila v okvari elektronika. Le-to bi lahko zamenjal, če je seveda elektronika v okvari. Kaj pravite, morebitne iskušnje?
Sliki diska, ki se prodaja na Bolhi:
in
. Prosim, da mi pomagate.
Hvala za odgovore mnenja.

LP, moat

Brane22 ::

Tam na tistem poševnem layoutu za konektor je videt nekakšne posledice korozije ( cca v centru prve fotke na tiskanini)

Lahko previdno odviješ vijake in pogledaš kako se signali prenašajo s tiskanine na disk.

Ponavadi gre za vzmetne kontakte, ki tiščijo na krogce na tiskanini.

Lahko s trdo radirko in nato z alkoholom stvar spucaš, nato pa poskusiš še enkrat.

Če to ne dela, se ne bi hecal z zamenjavo elektronike, ker je ta itak kalibrirana za konkretni disk in na drugem verjetno ne bo delala pravilno, oziroma lahko še kaj poškoduje.

Raje bi poklical kako firmo za reševanje podatkov, pa naj ga preberejo s posebnim orodjem.

Če ni mehanskih napak, bi moralo iti.

Ne vem na pamet kdo se s tem ukvarja pri nas. Nekdo je omenil Kotarja, nekdo drugi pa je imel nek kao boljši predlog- majhno specializirano firmo.

Poskusi poiskat z "najdijem"...

Brane22 ::

Na netu imaš polno nasvetov tipa "daj disk v zamrzovalnik" ampak jaz se ne bi šel tega, razen v kot skrajnje sredstvo.

Tista stvar deluje preko nekaj mehanizmov (če deluje):

- nižja dtemperatura zgosti olje v ležaju in potem krožnik med vrtenjem manj opleta in elektronika uspe zadržat glavo na sledi, če je šlo z aporblem te vrste.

- če se je kaka komponenta pregrevala ( ponavadi krmilje motorja itd), jo sedaj drži dlje pod temperaturnim maksimumom

- če je bil kje kak slab stik, se lahko kje kaki kontakti spet kritično sklenejo zaradi termičnih raztezkov in skrčkov.

Ampak to ti lahko tudi dokončno zjebe disk in podatke na talarjih ( kondenzacija vode itd itd), tako da s tem ne bi če je servisna opcija še v igri...

Brane22 ::

Evo ti en link, ki zgleda obetavno:

TANNARIS

Nisem imel še opravka z njimi, tako da pojma nimam na kakšnem nivoju to počnejo in katera orodja imajo.

Evo ti še enega, ki se kot zgleda samo s tem ukvarja:

RESEVANJE PODATKOV

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

Frgazor ::

Če jaz kaj razumem možaku ne gre za reševanje podatkov, ampak bi rad poceni iz dveh diskov sestavil enega delujočega in fural dalje.

Brane22 ::

No, če gre za upgrade diska, tudi pozabi. Takih stvari se ne dela.

TUdi redki norci, ki to poskušajo, če jim se vserje, je rezultat dober samo za reševenje podatkov, nato pa šut v kanto.

Sploh pa je predpogoj za kakršnokoli razmišljanje na to temo IDENTIČNOST diskov do pike, se pravi ista serija z istovetnimi kodami itd, tle maš pa že v oznaki razlike, pa tudi v času proizvodnje.

moat ::

Brane hvala za pojasnila. Toda mene ne zanima reševanje podatkov. Na disku last kolega, kjer so slabi sektorji sem podatke rešil in pri tem ni bilo problema. Zanima me pač disk, ki se prodaja preko bolhe, kjer bi lahko šla elektronika, obstaja pa velika verjetnost, da nima slabih sektorjve. Torej, moje vprašanje se nanaša bolj na to ali bi pasala elektronika z diska last kolega, če bi jo namestil na disk, ki se prodaja na bolhi? Podatki na disku res niso identični (razen napetosti in ostalega - LBA 1250263728, 5VDC: 0.70A, 12VDC: 0.55A in R/N 701640). Enaki podatki pa so tudi na vezju (skrajno levo, prva slika), ki so vtisnjeni na ploščo vezja) 2060-701640-002 REV A. A to pomeni, da je na disku nameščena ista elektronika?
LP, moat.

Brane22 ::

Tudi če je "ista" elektronika, kalibracija ni ista.

Krožniki niso preprosto samo namazani z magnetnim materialom ampak so določene stvari predvpisane nanje.

Potem so podatki o zaznanih posebnostih sestavljenega sklopa krožnikov in glav ( razne imperfekcije o položajih stez, slabi deli magnetnega materiala, verjetno kake serijske številke posameznih krožnikov itd itd) vpisani nekam v to elektroniko in tako je ta elektronika postala primerna samo za točno ta set talarjev.

fosil ::

Če prav razumem bi ti rad iz dveh pokvarjenih diskov sestavil enega delujočega.
Tudi če bi delalo jaz takemu disku ne bi zaupal podatkov.
Tako je!

connel ::

No še moja izkušnja. Na enem disku sem skuril vezje, kupil drugega in na pokvarjenega pozabil. Par let kasneje je začel crkovati (slabi sektorji). Ker nisem imel kaj izgubiti in me je zanimal kaj vse sem imel na prvem disku sem zamenjal vezje. Čisto brez problema sem prebral in skopiral kar me je zanimalo. Šlo se je pa za isto serijo z drugačno velikostjo (120GB in 60GB). Oba diska sta še danes funkcionalna, na enem je sistem, drugi počiva ker imam samo eno delujoče vezje.

Brane22 ::

Meni pa to ni delalo na nobenem od 200GB starih diskov, ki sem jih vzel skupaj za RAID. Vsi razen enega so bili iz iste serije ( tosti je bil pozneje zamenjan). Par diskov mi je crknilo in sem poskušal razne kombinacije z zamenjavami elektronike. No-go.

moat ::

Da, fosil. Res je, nameraval sem iz dveh okvarjenih diskov sestaviti enega. S tem nimam izkušenj, zato sem prej vprašal, če bi to šlo. Praviš, da takemu disku ne bi bilo za zaupati podatkov? Tudi sam zdaj menim tako.
Hvala connel za tvojo izkušnjo. Tudi sam bi poizkušal nekaj takega. Oziroma bi to poizkušal v vsakem primeru, če bi bilo potrebno reševanje podatkov. Tako pa, tudi če bi delalo bi bili podatki očitno vedno v nevarnosti. Hvala Brane za tvoje izkušnje in mnenje. Bom odstopil od svoje namere.
Vsem še lep dan naprej, moat.

mat xxl ::

Ne vem kaj je tvoj cilj, rešiti podatke ali priti, do ugodnega delujočega diska, če je to zadnje raje takoj pozabi............ Sicer pa na Ebayu najdeš verjetno identične diske .........

moat ::

Da matxxl, poceni priti do delujočega diska, to je bil moj cilj. In hvala za mnenje, sem že odstopil od nakupa. Vem toda na Ebayu je lahko sicer problem poštnina, pa tudi pošiljanje v SLO.
LP, moat.

darkkk ::

Nebi tega delal... Lej najprej boš zagonil xx€ za rabljenega, to moraš it iskat itd. Dej raje pljuni 70€ pa nov disk nabavi, k ...

Spajky ::

Moat, če ti tip daje za smešen denar oni disk, bi ga jest na tvojem mestu vzel in napravil transplantacijo. Jest sem pred leti enako napravil že dvakrat, obakrat uspešno :-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

MIHAc27 ::

Jaz sem se za transplantacijo že nekajkrat odločil, pa do sedaj ni še nikoli uspelo (v firmi imamo cel kup različnih diskov).

Da kar tako zamenjaš se mora ujemati kup stvari (LBA, Firmware, Model)
Pa še takrat naj bi se prelotal nek firmware čip.

Če se ti ne gre za reševanje podatkov se sam tega ne bi lotil.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Popravilo trdega diska

Oddelek: Strojna oprema
111555 (1228) Miha 333
»

Trdi disk (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
9612155 (10129) radmannsdorf
»

trdi disk cuden zvok

Oddelek: Strojna oprema
212261 (2029) Rias Gremory
»

Nedelovanje računalnik?

Oddelek: Pomoč in nasveti
17728 (657) rebel1234
»

Izginil disk - ne vidi ga niti bios!? -> kako rešiti podatke

Oddelek: Strojna oprema
171873 (1612) tebodi

Več podobnih tem